Tuesday 21 July 2009

Ρουάντα: σε κίνδυνο το πάρκο των γορίλων

Το εθνικό πάρκο των Ηφαιστείων που βρίσκεται στη βόρεια Ρουάντα και στο οποίο ζουν γορίλες των ορέων, έχει παραδοθεί στις φλόγες από το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να απειλείται προς το παρόν η ζωή του υπό εξαφάνιση αυτού είδους των θηλαστικών, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο ραδιοσταθμό Radio Rwanda. 


"Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται, αλλά έχει κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος", δήλωσε στο ραδιοσταθμό η Ροζέτ Σαντάλ Ρουγκάμπουα, διευθύντρια του Γραφείου για τον τουρισμό και τα εθνικά πάρκα στη Ρουάντα. 
Σύμφωνα με την Ρουγκάμπουα, η φωτιά, η οποία έχει ήδη καταστρέψει περίπου 2.000 στρέμματα, δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή, γιατί οι γορίλες έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη που έχει παραδοθεί στις φλόγες.
Οι γορίλες των ορέων είναι ο κυριότερος πόλος έλξης των τουριστών που επισκέπτονται το πάρκο των Ηφαιστείων.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στους πρόποδες του ηφαιστείου Μουχαμπούρα και σύμφωνα με το ραδιοσταθμό αιτία είναι το γεγονός ότι ένας χωρικός δεν κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που άναψε για να βγάλει μέλι από μια κυψέλη.
Οι τελευταίοι γορίλες των ορέων που σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον υπολογίζονται σε 700, είναι συγκεντρωμένοι στις οροσειρές που εκτείνονται στη Ρουάντα, την Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 
πηγή