Saturday, 6 June 2020

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ… ΣΠΙΤΙ!

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 είναι η βιοποικιλότητα και δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο… Όλοι μας είδαμε πως η μείωση της ανθρώπινης «υπερδραστηριότητας»  όλο αυτό το διάστημα είχε ευεργετικά οφέλη για το περιβάλλον. #allazoumesinithies λοιπόν και προστατεύουμε το περιβάλλον, με εύκολους και καθημερινούς τρόπους!

Αν είσαι φαν της οργάνωσης και της κατηγοριοποίησης (aka neat freak) όπως εγώ, κι αν νιώθεις ότι όταν οργανώνεις το σπίτι σου, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί καλύτερα, τότε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να το πας σε άλλο level. Μα, θα αναρωτιέσαι, ποιός οργανώνει τα σκουπίδια του; Και θα σου απαντήσω ότι εδώ μιλάμε για το απόλυτο eco tip που θα σε μετατρέψει από αρχάριο σε super pro.

Όπως ίσως να έχεις δει και σε προηγούμενο άρθρο μου, η φροντίδα του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με αργά και σταθερά βήματα. Ξεκινάμε από τα βασικά κι απαραίτητα μέχρι να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις πιο γερά ριζωμένες συνήθειες που επιβαρύνουν τη φύση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, είναι φυσικά η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται πρωτίστως να ξέρουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι, τι βιοδιασπάται, τι μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και τι μένει στον πλανήτη μολύνοντάς τον για εκατοντάδες χρόνια.
Αφού εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με έγκυρες πληροφορίες, μπορούμε να οργανώσουμε τις κινήσεις μας με έναν πολύ εύκολο τρόπο : Φτιάχνοντας το δικό μας κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων στο σπίτι!

Πώς θα το κάνεις αυτό;

Παρακάτω, μοιράζομαι μαζί σου μερικές ιδέες οργάνωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τους κανόνες/συνήθειες ανακύκλωσης στην Ελλάδα και φυσικά, με βάση την εμπειρία μου στην eco-friendly και low-waste ζωή αυτά τα χρόνια.

Για να φτιάξεις το δικό σου κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων στο σπίτι θα χρειαστείς 7 δοχεία/κουτιά. Δες τι έχεις στο σπίτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εγώ χρησιμοποιώ τα παρακάτω :
  • 2 κουτιά από ανακυκλωμένο χαρτόνι
  • 2 ξύλινες παλέτες
  • 2 μεταλικούς κάδους
  • 1 μικρό κάδο

Ο δικός μου αποτελεσματικός τρόπος να διαχειρίζομαι τα απορρίμματά μου είναι οργανώνοντάς τα σε 7 κατηγορίες :
  1. Οργανικά απορρίμματα
  2. Επαναχρησιμοποίηση (upcycling)
  3. Ανακύκλωση
  4. Πλαστικά σακουλάκια που δεν ανακυκλώνονται
  5. Χαρτιά
  6. Υφάσματα
  7. Σκουπίδια
.................................
  1. Σε έναν μεταλλικό κάδο με βιοδιασπώμενη σακούλα, ρίχνω τα οργανικά απορρίμματα. Δηλαδή, όλα τα τρόφιμα, φύλλα ή λουλούδια. Στη συνέχεια, τα πετάω στον κομποστοποιητή, αλλά αν δεν έχεις, μπορείς να τα πετάξεις στους ειδικούς καφέ κάδους που έχουν αρκετές γειτονιές. Αν δεν έχεις καφέ κάδο στη γειτονιά, μπορείς να τα πετάξεις στα κανονικά σκουπίδια, εξάλλου θα λιώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Φυσικά, μπορείς να τα ρίξεις και σε κάποιο παρτέρι με φυτά ως φυσικό λίπασμα.
  2. Σε ένα ξύλινο καφάσι, μαζεύω αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όπως κονσέρβες, γυάλινα βάζα κλπ. Αυτά, μόλις έχω ελεύθερο χρόνο, τα μετατρέπω σε χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι, δίνοντάς τους έτσι νέα ζωή!
  3. Στο δεύτερο μεταλλικό κάδο, ρίχνω οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί. Παρατηρώ προσεκτικά τι αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων και μόνο όταν βεβαιωθώ ότι ανακυκλώνεται, το ρίχνω στον ειδικό κάδο.
  4. Τι γίνεται με τα πλαστικά σακουλάκια που δεν ανακυκλώνονται; Τα κρατάω στο δεύτερο ξύλινο καφάσι και γεμίζω με αυτά μαξιλάρια για τη βεράντα ή υφασμάτινα παιχνίδια για τις γάτες κι άλλα διακοσμητικά.
  5. Αποθηκεύω μικρά χαρτάκια, αποδείξεις που δε χρειάζομαι κι άλλα χάρτινα υπολείμματα από χειροτεχνίες σε ένα χάρτινο κουτί. Μόλις βρω ελεύθερο χρόνο, ανακυκλώνω αυτά τα χαρτάκια, φτιάχνοντας το δικό μου χαρτί, στο σπίτι! Πώς γίνεται αυτό; Θα το δούμε πολύ σύντομα σε ένα άλλο άρθρο!
  6. Στο δεύτερο χάρτινο κουτί, αποθηκεύω μικρά κομμάτια υφάσματος όπως υπολείμματα από κορδέλες, ή φθαρμένες πετσέτες κουζίνας κλπ. Μόλις συγκεντρώσω αρκετά από αυτά, τα χρησιμοποιώ κι αυτά ως γέμιση σε διακοσμητικά μαξιλάρια. Μάλιστα, προσθέτω και αποξηραμένη λεβάντα για τέλειο άρωμα.
  7. Σε ένα μικρό κάδο, ρίχνω τα σκουπίδια που δε μπορούν να διαχειριστούν με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους. Το περιεχόμενο αυτού του κάδου, καταλήγει στα κοινά σκουπίδια. Ευτυχώς, λόγω της σωστής οργάνωσης των απορριμμάτων μου, και της έντονης προσπάθειάς μου να αποφεύγω οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σκουπίδια για τον πλανήτη, ο κάδος Νο7 γεμίζει με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

Βρες 1,5 τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο στο σπίτι σου, φτιάξε το δικό σου κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων κι είμαι σίγουρη ότι το low-waste lifestyle θα σου είναι πιο εύκολο από ποτέ!
Μπορείς να το κάνεις στην κουζίνα, δίπλα από την πόρτα, ή ακόμα και στο σαλόνι.


Φυσικά, αν το να έχεις 7 κάδους σου φαίνεται μη διαχειρίσιμο, μπορείς να ξεκινήσεις με λιγότερους.

Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνω να ξεκινήσεις με τα 5 παρακάτω :
  1. Οργανικά απορρίμματα
  2. Επαναχρησιμοποίηση (upcycling)
  3. Ανακύκλωση
  4. Πλαστικά σακουλάκια που δεν ανακυκλώνονται
  5. Σκουπίδια
Δημιουργώντας το δικό μας κέντρο διαχείρισης απορριμμάτων στο σπίτι, όχι μόνο μπορούμε να οργανώσουμε ευκολότερα την προσπάθειά μας να αλλάξουμε συνήθειες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και να «μετρήσουμε» την προσπάθεια αυτή.
Παρατηρώντας το ρυθμό με τον οποίο γεμίζει ο κάθε κάδος, μπορούμε να σκεφτούμε τι χρειάζεται να βελτιώσουμε για το καλό του πλανήτη. Μήπως ο έβδομος κάδος με τα σκουπίδια γεμίζει αρκετά γρήγορα;


A Shiny Day (Αλεξάνδρα Διονά), DIY Blo