Ταξιδεύετε στην οροσειρά της Νότιας Πίνδου που υψώνει τον επιβλητικό όγκο της ανάμεσα στους Νομούς Καρδίτσας κι Ευρυτανίας. Η περιοχή ονομάστηκε Άγραφα γιατί οι Τούρκοι, ανήμποροι να υποτάξουν τους ντόπιους, δεν την κατέγραψαν στα φορολογικά βιβλία τους.
Εκείνη που παραμένει ακόμα ανυπότακτη είναι η φύση. Πανύψηλοι κορμοί ελάτων συνοδεύουν στην ανηφορική διαδρομή. Αν δεν ανεβείτε ως τα καταφύγια με το Ι.Χ. σας, ακολουθήστε τα παλιά μονοπάτια των βοσκών στα Αγραφα. Θα βρείτε ξύλινα τραπέζια, παγκάκια, κιόσκια για πικνίκ και ξεκούραση.
Αν το λέει η καρδιά σας, επιδοθείτε στην ορειβασία, ποτέ μόνοι, πάντα με παρέα. Ανεβείτε στην Τέμπλα (υψόμετρο 1.850) ή στο Βουτσικάκι, την υψηλότερη κορυφή των Αγράφων, και θα νιώσετε βασιλιάς του κόσμου. Από εδώ ατενίζετε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Ολυμπο, Κίσαβο και Πήλιο μαζί! Όσοι δεν είστε της… κακουχίας, αναζητήστε θαλπωρή στον Αμάραντο, ορεινό χωριό της περιοχής της Καρδίτσας που ανήκει στο Δήμο Ιτάμου. Ξαπλωμένο νωχελικά στην αγκαλιά μιας κυκλικής βουνοκορφής σε ύψος 750 μέτρων, με φόντο τα έλατα και τις βελανιδιές, το άγνωστο αυτό στους πολλούς διαμαντάκι της Θεσσαλίας καλεί τον επισκέπτη να πιει ήρεμα το καφεδάκι του στην κουκλίστικη πλατεία, τη Μαρίτσα, αγναντεύοντας το πράσινο και γεμίζοντας τα πνευμόνια του με οξυγόνο.
Στους γύρω λόγγους χαλί τα κυκλάμινα, ίτσια όπως λένε εδώ τα αγριολούλουδα του φθινοπώρου. Εκλεκτό delicatessen στο πιάτο τα άγρια μανιτάρια του λόγγου και του δάσους μόνο αν ξέρετε να ξεχωρίζετε την άκακη μορχέλα από τον αμανίτη το τρελομανίταρο.
Το γλέντι δεν θέλει πολύ να ανάψει στο χωριό με τη μακραίωνη παράδοση στο δημοτικό τραγούδι. Ελάτε να κρατήσετε το ίσο στα αγραφιώτικα τραγούδια με κλαρίνο και βιολί, παραδοσιακούς σκοπούς που έχει συγκεντρώσει σε ψηφιακή συλλογή ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.