Friday, 5 February 2010

Πλαστά e-συγχωροχάρτια για τη ρύπανση

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Άνθρακα της ΕΕ δέχτηκε «εκτεταμένη» επίθεση από απατεώνες του Διαδικτύου που κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς και να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στη λίστα των χωρών που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι άγνωστοι απατεώνες εφάρμοσαν την τακτική του «phishing», έστελναν δηλαδή πλαστά email με τα οποία ζητούσαν από τους χρήστες του συστήματος να συνδεθούν σε έναν πλαστό δικτυακό τόπο και να καταχωρήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.
Με τους κωδικούς αυτούς οι απατεώνες μπορούσαν να προχωρήσουν σε παράνομες συναλλαγές, για παράδειγμα να κλέψουν πιστοποιητικά εκπομπής άνθρακα.
«Ορισμένες παράνομες συναλλαγές έλαβαν χώρα», ωστόσο το επίσημο μητρώο του συστήματος «δεν παραβιάστηκε», ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το AFP, η επίθεση συνέβη στις 29 Ιανουαρίου. Έγινε αντιληπτή από τις αρχές της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, οι οποίες ειδοποίησαν την ΕΕ και αυτή με τη σειρά της προειδοποίησε τις 27 χώρες-μέλη να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση.
Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Δεκατρείς χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα μητρώα τους.
Το Σύστημα Εμπορίας Ανθρακα λειτουργεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι εταιρείες που μετέχουν στην αγορά άνθρακα λαμβάνουν δωρεάν (προς το παρόν) τα δικαιώματα εκπομπών. Αν δεν τα εξαντλήσουν, μπορούν να πωλούν το υπόλοιπο σε εταιρείες που έχουν υπερβεί τα δικά τους όρια.
tovima

Εικόνες του κόσμου

Eπιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΜΠΟΥΧΙΔΟΥ,
Φωτογραφίες: A.P., EPA

MΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Η εικόνα εκ πρώτης όψεως μοιάζει ειδυλλιακή: ένα μικρό πουλί που περπατά σε μια λίμνη με νούφαρα και κρίνα, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα. Οι επιστήμονες ωστόσο μας «προειδοποιούν»: η γειτνίαση μεταναστευτικών πουλιών που νοσούν, με τα οικόσιτα ζώα των ντόπιων, και κυρίως τις κότες που ζουν τις αυλές και στις ταράτσες των σπιτιών, ευθύνεται για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην αγκαλιά της μητέρας του, Εϊμι, βρίσκει ζεστασιά ο νεογέννητος Παν.
Ο μικροσκοπικός πίθηκος, που όταν ενηλικιωθεί θα αποκτήσει τη χαρακτηριστική ασημένια ράχη του είδους του, μεγαλώνει στον ζωολογικό κήπο του Ανόβερο.

INΔΟΝΗΣΙΑ
Η ώρα του φαγητού για τον μικρό νεοσσό στο κέντρο προστασίας του Μπαλί έφτασε. Η μικρή πράσινη χελώνα, που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά κοντά σε νησιωτικές ακτές, συμπεριλαμβάνεται πλέον στα είδη υπό εξαφάνιση.


ΝΟΤΙA ΑΦΡΙΚΗ
Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, η παιχνιδιάρα σουρικάτα κάνει κλικ στις καρδιές μας, όντας ένα από τα πιο αξιολάτρευτα θηλαστικά της αφρικανικής ηπείρου. Γνωστή και ως «φρουρός της ερήμου Καλαχάρι», είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο που ζει σε ομάδες έως και 30 ατόμων και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βλέπει μόνο μέχρι τα 6 μέτρα (!) και ζει σε υπόγειες φωλιές τις οποίες σκάβει μέσα σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα.

IΝΔΙΑ
Αλλη μια ομαλή προσυδάτωση στη λίμνη έλαβε τέλος. Ο πελεκάνος αυτός ανήκει στα 2.000 και πλέον είδη που ζουν στον περίφημο ζωολογικό κήποτου Νέου Δελχί, έναν από τους καλύτερους και μεγαλύτερους σε όλη την Ασία, ο οποίος χρονολογείται από το 1959.