Eπιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΜΠΟΥΧΙΔΟΥ,
Φωτογραφίες: A.P., EPA
MΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Η εικόνα εκ πρώτης όψεως μοιάζει ειδυλλιακή: ένα μικρό πουλί που περπατά σε μια λίμνη με νούφαρα και κρίνα, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα. Οι επιστήμονες ωστόσο μας «προειδοποιούν»: η γειτνίαση μεταναστευτικών πουλιών που νοσούν, με τα οικόσιτα ζώα των ντόπιων, και κυρίως τις κότες που ζουν τις αυλές και στις ταράτσες των σπιτιών, ευθύνεται για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην αγκαλιά της μητέρας του, Εϊμι, βρίσκει ζεστασιά ο νεογέννητος Παν.
Ο μικροσκοπικός πίθηκος, που όταν ενηλικιωθεί θα αποκτήσει τη χαρακτηριστική ασημένια ράχη του είδους του, μεγαλώνει στον ζωολογικό κήπο του Ανόβερο.
INΔΟΝΗΣΙΑ
Η ώρα του φαγητού για τον μικρό νεοσσό στο κέντρο προστασίας του Μπαλί έφτασε. Η μικρή πράσινη χελώνα, που ζει σε τροπικά και υποτροπικά νερά κοντά σε νησιωτικές ακτές, συμπεριλαμβάνεται πλέον στα είδη υπό εξαφάνιση.
ΝΟΤΙA ΑΦΡΙΚΗ
Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά, η παιχνιδιάρα σουρικάτα κάνει κλικ στις καρδιές μας, όντας ένα από τα πιο αξιολάτρευτα θηλαστικά της αφρικανικής ηπείρου. Γνωστή και ως «φρουρός της ερήμου Καλαχάρι», είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο που ζει σε ομάδες έως και 30 ατόμων και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βλέπει μόνο μέχρι τα 6 μέτρα (!) και ζει σε υπόγειες φωλιές τις οποίες σκάβει μέσα σε ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα.
IΝΔΙΑ
Αλλη μια ομαλή προσυδάτωση στη λίμνη έλαβε τέλος. Ο πελεκάνος αυτός ανήκει στα 2.000 και πλέον είδη που ζουν στον περίφημο ζωολογικό κήποτου Νέου Δελχί, έναν από τους καλύτερους και μεγαλύτερους σε όλη την Ασία, ο οποίος χρονολογείται από το 1959.
No comments:
Post a Comment