Thursday, 26 November 2015

Φυτεύω ένα έλατο

Φυτεύω κωνοφόρα το χειμώνα: έλατο
Τώρα, μιας και είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα μαγειρέψουμε έλατο.
Το έλατο είναι μία καταπληκτική περίπτωση δέντρου. Είναι πολυχρηστικό, σαν ελβετικός σουγιάς. 

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε ένα κάρο κηπουρικές περιστάσεις:
Έλατο χιονισμένο
  • Το αγοράζεις σε μία μεγάλη γλάστρα, από αυτές τις μαύρες με τα χερουλάκια. Το έχεις για μερικά χρόνια στο μπαλκόνι σου και το καμαρώνεις.
  • Τι; Μόνο το καμαρώνεις; Παίρνεις δυο εξάδες μπάλες χρυσαφένιες και μία σειρά λαμποκοπίζοντα φωτάκια, και το στολίζεις τα Χριστούγεννα. Και το βάζεις μπροστά στην μπαλκονόπορτα και το χαζεύεις από μέσα και είσαι πολύ ευτυχισμένος και δίνεις φιλιά κάτω από γκι και τρως κουραμπιέδες. Και κάνεις κι άλλα πράγματα Χριστουγεννιάτικης θαλπωρής. Σκέψου πόσο καλή ιδέα είναι, από το να πάρεις πλαστικό, κρύο και απρόσωπο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Μετά από λίγα χρόνια θα μεγαλώσει και δε θα μπορεί να ζει άλλο μέσα στη γλάστρα. Τι κάνεις; Το φυτεύεις στο χώμα. Αν δε βρίσκεις πού, σκέψου εναλλακτικές λύσεις: το χαρίζεις σε κάποιον  με κήπο, το φυτεύεις στο άδειο παρτέρι της πολυκατοικίας ή στο παρκάκι της γειτονιάς που έχει να δει ζωντανό φυτό από τότε που η ζούγκλα ήταν γλάστρα.
  • Όπου το φυτέψεις πρέπει να θυμάσαι να το ποτίζεις και να το επισκέπτεσαι. Αλλιώς θα τα πάρει στο κρανίο το έλατο και θα σε διαγράψει από φίλο του στο facebook.
  • Αν έχεις κήπο, το φυτεύεις κατευθείαν στο κήπο σου, σε ένα σημείο με ανοιχτωσιά. Δε το στριμώχνεις σε γωνίες, ανάμεσα σε άλλα δέντρα, κολλητά στον τοίχο. Το ελάτο μεγαλώνει σε ύψος, αλλά και απλώνει τα κλαδιά σου και σε πλάτος. Δεν είναι λεύκη να παίρνει μόνο μπόι.
  • Ας είναι στα πρώτα χρόνια του προστατευμένο από τον καυτό ήλιο. Αν το πάρεις πολύ μικρό, το προστατεύεις όπως κάνουν κάτι φίλοι στο Ουζμπεκιστάν στα νεαρά ελατάκια το καλοκαίρι.
  • Αν είσαι πάρα πολύ πλούσιος και έχεις έναν κήπο ίσα με γήπεδο ολυμπιακών διαστάσεων, μπορείς να φτιάξεις και ολόκληρη δενδροστοιχία με ελατάκια.

Τα πιο συνηθισμένα ελατάκια που θα βρεις στα φυτώρια είναι τα κλασικά πράσινα που ξέρεις από μικρό παιδί. Όλα θα σου φαίνονται ίδια, αλλά μπορεί να είναι διάφορα είδη, όπως Abies cephalonica, Abies nordmanniana, Abies borisii- regis. Το όνομα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μοιάζουν αρκετά, κοστίζουν περίπου το ίδιο και θέλουν την ίδια φροντίδα. Με περίπου 60-80 ευρώ αγοράζεις ένα από τα παραπάνω στο ύψος σου και ίσως λίγο πιο ψηλό.
Η μεγάλη διαφορά είναι στο άλλο το έλατο, το μπλε έλατο (Abies pungens ‘Hoopsii’). Αυτό είναι πιο ακριβό από τα άλλα, το βρίσκεις με περίπου 150 ευρώ, και οι βελόνες του έχουν γλαυκό χρώμα. Είναι πολύ ιδιαίτερο έλατο. Θα σε συναρπάσει. Θα καταπλήξει τα πλήθη. Θα κάνει τον γείτονα να βγάλει καντήλες. Θα σου χτυπάει ο Χαλακατεβάκης μανιασμένα το κουδούνι να ρωτήσει από πού το πήρες.
Abies pungens ‘Hoopsii’

Δενδροστοιχία από  μπλε έλατο   
Abies pungens ‘Hoopsii’




Αν στόλισες ζωντανό έλατο σε γλάστρα

- Μπορείς να το έχεις στη γλάστρα που το αγόρασες, αν είναι μεγάλη. Αλλιώς είναι καλή εποχή για να το μεταφυτεύσεις σε μία μεγαλύτερη. Το τοποθετείς στο μπαλκόνι σου σε ένα σημείο ηλιόλουστο, αλλά να μη το χτυπάει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος.
- Αν έχεις κήπο ή όταν μεγαλώσει και δεν χωράει πια σε γλάστρα, μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου. Διάλεξε ένα σημείο ευρύχωρο.
- Μη το φυτέψεις ανάμεσα σε άλλα δέντρα ή θάμνους, σε γωνίες, κολλημένο σε τοίχο. Αντίθετα, φρόντισε να έχει άπλα γύρω του ακτίνας 3 μέτρων.
- Φρόντισε να το ποτίζεις τακτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ρίξε λίπασμα για κωνοφόρα.
Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

  in.gr

Σχετικά: Πώς να διαλέξω το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο έλατο