Thursday, 23 February 2012

Γαιδουράγκαθο - Silybum marianum

Επιστημονική ονομασία: Σίλυβο το μαριανό- Silybum marianum/Cardus marianus
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Άλλα ονόματα: Γαϊδουράγκαθο, κουφάγκαθο, κάρδος, σίλυβο.
Συγγενή είδη: Cnicus benedictus-αγιάγκαθο




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Διετές ακανθώδες φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν ξεραθούν πλήρως. Και τα άλλα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά αλλά έχουν χαμηλότερες περιεκτικότητες σε δραστικές ουσίες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Σιλυμαρίνη, τυραμίνη, ισταμίμη, κινικίνη, φλαβονικά γλυκοσίδια, άλατα νιτρικού οξέος, νιτρικό κάλιο και αιθέριο έλαιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με την παράδοση τα λευκά σημάδια σαν φλέβες στα πράσινα φύλλα του, προκλήθηκαν όταν έπεσαν πάνω στο φυτό σταγόνες από το γάλα της Παρθένου Μαρίας και για αυτό πήρε το αγγλικό του όνομα milk thistle (γαλατοαγκάθι) ή Mary thistle (αγκάθι της Μαρίας).
Ο Διοσκουρίδης συνιστά το μέγα κενταύριον, ή σίλυβον για την επούλωση των πληγών.Τα κεφάλια από τα άνθη του τρώγονταν βραστά την άνοιξη πριν ανθίσουν όπως οι αγκινάρες και βοηθούσαν στη τόνωση του οργανισμού, το καθάρισμα του αίματος, την αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος των γυναικών. Ακόμα χρησιμοποιούταν και για όλες τις ασθένειες της μελαγχολίας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Χρησιμοποιείται ακόμα στη θεραπεία της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κύρωσης του ύπατος.
Χορηγείται σε όλα τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης καθώς αυξάνει την έκκριση και την ροή της χολής από το ήπαρ και της χοληδόχου κύστης.
Είναι αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μύκητες του γένους Amanita καθώς και από άλλες τοξίνες του περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιείτε ακόμα σαν δυναμωτικό του εγκεφάλου και της μνήμης, σαν καταπραϋντικό στη καταρροή και στη πλευρίτιδα, αλλά και στη ψωρίαση.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί.
Επιστημονικές αποδείξεις της σημαντικής αντικαρκινικής ιδιότητας του γαϊδουράγκαθου μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071114111149.htm

ΦΑΓΩΣΙΜΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
 H ρίζα και τα φρέσκα νέα φύλλα του τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα αλλά πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν οι αιχμηρές άκρες τους, το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Τα φύλλα είναι αρκετά παχιά και έχουν ήπια γεύση όταν είναι νέα, αλλά γίνονται πιο πικρά το καλοκαίρι με τη ζέστη. Μαγειρεμένα έχουν γεύση σπανακιού.
Τα κεφάλια του μπορούν να φαγωθούν όπως οι αγκινάρες πριν ανθίσουν, αλλά είναι πολύ πιο μικρά. Οι ξεφλουδισμένοι μίσχοι του τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι, είναι εύγευστοι και θρεπτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπαράγγι ή το ρεβέντι ή να προστεθούν σε σαλάτες. Τρώγονται καλύτερα την άνοιξη όταν είναι νέοι πριν σκληρύνουν. Οι ψημένοι σπόροι του είναι υποκατάστατο του καφέ.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι ξηρούς σπόρους 3 φορές την ημέρα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το γαϊδουράγκαθο, δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Σε υψηλές και μακροχρόνιες δόσεις ίσως χρειαστεί συμπληρωματικά κάποιο σκεύασμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, γιατί λόγω της χολαιρετικής δράσης του φυτού, μπορεί να ερεθιστεί ο εντερικός βλεννογόνος και να προκληθεί μικρή μάζα κοπράνων.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Silybum_marianum
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Silybum+marianum
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/thistl11.html

H Eλλάδα, πρώτη στην Ευρώπη,
απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα

O νέος νόμος εισάγει, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες ποινές για κακοποίηση ή θανάτωσή τους

Greece Bans Animals in Circuses

Και όμως, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα! 
Μολονότι δεν φημίζεται για τη θέσπιση τολμηρών μέτρων στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων (και όχι μόνο), η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απογορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.

Tι προβλέπεται
Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει πλήρως τέτοιου είδους θεάματα και μια από τις τέσσερις παγκοσμίως που έχουν απογορεύσει τη χρήση άγριων ζώων σε παραστάσεις. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, δηλαδή ζώων με κομμένα αυτιά και ουρά, παρά τη σθεναρή αντίδραση του κυνολογικού ομίλου Ελλάδας (οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θεωρούνται «καλλωπιστικού» τύπου).
Ο Αρκτούρος από το 2007 είχε ξεκινήσει εκστρατεία με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο», φέρνοντας στο φως ντοκουμέντα από τον βασανισμό ελέφαντα σε ιταλική επιχείρηση τσίρκο που περιόδευε ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας είχαν συγκεντρωθεί 30.000 υπογραφές, οι οποίες είχαν κατατεθεί στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οπως υποστηρίζει η οργάνωση, στα τσίρκο τα ζώα καταδικάζονται σε εγκλεισμό σε μικρά βαγόνια, με αλυσίδες να περιορίζουν τη δυνατότητα κίνησής τους, σε επαναλαμβανόμενη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης, συνεχή έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, συνεχόμενη και πολύωρη μεταφορά κ.ά. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι μέθοδοι «εκπαίδευσης» που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό των τσίρκο περιλαμβάνουν σκληρή συμπεριφορά, τιμωρία, απομόνωση, περιορισμό με αλυσίδες για το σπάσιμο του χαρακτήρα, ξύλο, ακόμα και χρήση ηλεκτροσόκ και ασιτία.
«Ο νόμος προσφέρει σημαντικό προβάδισμα πολιτισμού της χώρας... Ευελπιστούμε ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα με πρώτο βήμα τη λήξη παραστάσεων με δελφίνια στο παράνομο Δελφινάριο της Αττικής», σημείωσε στη σχετική ανακοίνωση η οργάνωση.
Στα θετικά σημεία του νέου νόμου περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα. Εφεξής, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπουν πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας, δε, μπορεί να διατάξει ακόμα και την οριστική κατάσχεση ενός ζώου εάν διαπιστωθεί ότι αυτό κακοποιείται και να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Τις ίδιες ποινές επιφυλάσσει ο νόμος και για όσους εμπορεύονται παράνομα ζώα.
Στειρώσεις σε αδέσποτα
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος επιτρέπει και τη διενέργεια στειρώσεων σε αδέσποτα από εθελοντές κτηνιάτρους, μέτρο που μέχρι σήμερα είχε «μπλοκαριστεί» από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο για ευνόητους λόγους. Διασαφηνίζεται επιπλέον και το μπέρδεμα που είχε δημιουργηθεί με παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία περιόριζε τον αριθμό των κατοικιδίων ανά σπίτι. Πλέον, στα διαμερίσματα όπως και στις μονοκατοικίες θα μπορούμε να διατηρούμε όσα ζώα επιθυμούμε τηρώντας κάποιους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Ακόμα και εάν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορέυει τα ζώα, οι φιλόζωοι μπορούν να διατηρούν μέχρι δύο σκύλους ή μέχρι δύο γάτες.
Στα αρνητικά του νέου νόμου, σύμφωνα με τις οργανώσεις, το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά χάθηκε η ευκαιρία να απαγορευθεί η πώληση ζώων σε pet shop, η οποία άλλωστε ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για την «παραγωγή» αδέσποτων.