Thursday, 8 December 2011

Μόνωση, στεγανοποίηση ταράτσας

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολούσε έντονα το θέμα της μόνωσης της ταράτσας μας, καθώς αντιμετωπίζαμε τους χειμερινούς μήνες έντονο το πρόβλημα της παγωνιάς και το καλοκαίρι είχαμε υπερβολική ζέστη. 

Μιας και το σπίτι μας είναι μια παλιά μονοκατοικία χωρίς κανενός είδους μόνωση και στεγανοποίηση, ήταν επιτακτική ανάγκη να λύσουμε το πρόβλημα με μια οικονομική και πρακτική λύση και παράλληλα να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ψάχναμε αρκετό καιρό να βρούμε ποια είναι η κατάλληλη τεχνική που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μιας και οι περισσότερες διαθέσιμες λύσεις απαιτούσαν την πρόσθεση μεγάλου βάρους στην οικοδομή. Σε έκθεση της ecolife που είχαμε επισκεφθεί μας συνέστησαν μια νέα τεχνική με υλικά που βασίζονται στην νανοτεχνολογία.
Αρχικά ενημερωθήκαμε από το κατάστημα που επιλέξαμε να αγοράσουμε τα υλικά για τον τρόπο χρήσης των υλικών καθώς και το κόστος. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας τα υλικά για να μειώσουμε το κόστος εργασίας πετυχαίνοντας ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με ένα εξειδικευμένο συνεργείο.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τις απογευματινές ώρες αφού έπρεπε οι θερμοκρασίες την ώρα της εφαρμογής των υλικών να είναι συγκεκριμένες. Ασχοληθήκαμε για τέσσερις περίπου ώρες κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση.
Πρώτα έγινε πολύ σχολαστικός καθαρισμός της επιφάνειας της ταράτσας, η οποία ξύστηκε με μεγάλη επιμέλεια και απαλλάχθηκε από κάθε σαθρό κομμάτι και οποιοδήποτε υπόλοιπο σκόνης. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για περίπου 4-5 μέρες.
Στη συνέχεια εφαρμόσαμε το πρώτο απόγευμα ένα στρώμα από το στεγανωτικό το οποίο ήταν το Duraflex isolor (PDF) και απλώσαμε με την βοήθεια ρολών σε ένα παχύ στρώμα. Το επόμενο απόγευμα περάσαμε ένα δεύτερο χέρι από το ίδιο υλικό. Μετά από 24 ώρες ξεκινήσαμε
την εφαρμογή του μονωτικού υλικού Thermoshield smaltoplast (PDF) η οποία και επαναλήφτηκε την επόμενη μέρα. Παρόλο που το υλικό είχε πολύ καλή πρόσφυση, η όλη προσπάθεια από μέρους μας ήταν ιδιαίτερη επίπονη και κουραστική. Φυσικά λόγω της προσωπικής εργασίας καταργήσαμε τα έξοδα εργασίας.
Με το πέρας άλλων 24 ωρών ανεβήκαμε στην ταράτσα και διαπιστώσαμε ότι στεγνώνοντας είχε δημιουργηθεί ένα ελαστικό στρώμα που έμοιαζε με κεραμικό και δημιουργούσε μια αντανάκλαση σαν καθρέφτης.
Πάρα πολύ σύντομα είδαμε τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία άγγιζε τους 38 βαθμούς Kελσίου, εντός του σπιτιού η θερμοκρασία ήταν μέχρι και 10 βαθμούς χαμηλότερη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιήσαμε στο ελάχιστο το κλιματιστικό, αλλά αισθανόμασταν και έντονη δροσιά με την χρήση ενός μόνο ανεμιστήρα δαπέδου. Τον χειμώνα η διαφορά ήταν επίσης αισθητή. Το ταβάνι που άλλοτε μάζευε υγρασία και είχαμε την αίσθηση ότι «έμπαζε» παγωνιά, τώρα πια έδειχνε να έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτή των υπόλοιπων τοίχων του σπιτιού. Με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 8 βαθμούς χωρίς την χρήση καλοριφέρ ή άλλου θερμαντικού σώματος, στο εσωτερικό του σπιτιού η θερμοκρασία παρέμενε γύρω στους 16 βαθμούς. Έτσι μειώθηκε σημαντικά και η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου ή για την χρήση του κλιματιστικού καθώς δεν είχαμε απώλεια ενέργειας.
Φέτος σκεφτόμαστε να μονώσουμε και να στεγανοποιήσουμε και το βορεινό εξωτερικό πλαϊνό τοίχο, για να μειώσουμε τις απώλειες και αργότερα αν ξαναβάψουμε τους πλαϊνούς εξωτερικούς τοίχους να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια υλικά αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας.
Το συνολικό κόστος για την στεγανοποίηση και μόνωση 120 τετραγωνικών ταράτσας ήταν γύρω στα 1200 ευρώ. Σίγουρα αν κάποιος διαθέσει ένα μεγαλύτερο ποσό να μπορούσε να εφαρμόσει μια άλλη λύση. Όμως στην δική μας περίπτωση τα οφέλη ήταν αρκετά. Κυρίως δεν χρειάστηκαν εξειδικευμένες γνώσεις για την εφαρμογή του υλικού, δεν επιβαρύνθηκε με επιπλέον βάρος η ταράτσα και επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να πατηθεί, ενώ αυτό δεν συμβαίνει με άλλες λύσεις.
Σχεδόν δυο χρόνια τώρα απολαμβάνουμε τα οφέλη της μόνωσης και δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι κάναμε την καλύτερη, οικονομικότερη και ασφαλέστερη για την περίπτωσή μας επιλογή.

No comments:

Post a Comment