Thursday 15 October 2009

Λιώνουν πιο σύντομα από το αναμενόμενο οι πάγοι στην Αρκτική

Ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του χωρίς πάγους και ανοιχτός στη ναυσιπλοϊα τα καλοκαίρια, σε μόλις δέκα χρόνια από τώρα, το πολύ σε είκοσι, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις ενός βρετανού επιστήμονα, κορυφαίου ειδικού στον κόσμο για τις πολικές περιοχές.
   


Ο καθηγητής Πίτερ Γουάνταμς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία, ο οποίος μελετά τους Αρκτικούς πάγους από τη δεκαετία του ΄60, παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία από την πιο πρόσφατη αρκτική επιστημονική αποστολή, που φέτος μελέτησε επί τόπου 435 χλμ. πάγων στα βόρεια του Καναδά.
Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το μέσο πάχος συνολικά των Αρκτικών πάγων είναι 4,8 μέτρα, αλλά του επιπλέοντος πάγου μόνο 1,8 μέτρα.
Επιπλέον ο επιπλέων πάγος είναι κυρίως «ηλικίας» μόνο ενός έτους, ενώ στο παρελθόν οι επιπλέοντες πάγοι είχαν πολυετή ηλικία.
Σύμφωνα με τον Γουάνταμς, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Αρκτική θα είναι πλήρως ελεύθερη από πάγους το πολύ σε 20 χρόνια, ενώ σε σημαντικό βαθμό η μείωση των πάγων θα είναι ορατή σε δέκα χρόνια.
«Αυτό σημαίνει ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι πλέον μια ανοικτή θάλασσα το καλοκαίρι και θα είναι εφικτή η διέλευσή της», δήλωσε, πράγμα που θα επιτρέψει την ταχύτερη ναυσιπλοϊα (το Βορειοδυτικό Πέρασμα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό, θα γίνει πια κανονική θαλάσσια δίοδος), καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής, μια εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει τον διακρατικό ανταγωνισμό για τις αρκτικές πρώτες ύλες.
Παράλληλα όμως, ο Γουάνταμς προειδοποίησε ότι η απώλεια των πάγων θα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αλλάζοντας επίσης τα πρότυπα κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς, ενώ θα υπάρξουν άγνωστες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

No comments:

Post a Comment