Sunday 7 February 2010

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία!


Αγαπάτε τα κατοικίδια και ξέρετε γιατί: είναι χαριτωμένα, παιχνιδιάρικα, στοργικά, έτοιμα να σας ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο την αγάπη που θα τους προσφέρετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ένα χνουδωτό τετράποδο εκτός από την πιστή συντροφιά του έχει να προσφέρει πολλά στην σωματική και ψυχική σας υγεία. Αν λοιπόν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο και είστε έτοιμη να προσφέρετε αγάπη και φροντίδα, ίσως έφτασε επιτέλους η στιγμή να κάνετε το τελικό βήμα που θα ενώσει την σκέψη να αποκτήσετε με μια ψιψίνα ή ένα κουτάβι με την απόφαση να…συγκατοικήσετε μαζί του!

Βελτιώνουν την διάθεση
Για κάποιον που αγαπά τα ζώα είναι μάλλον αδύνατο να παραμείνει προσκολλημένος στην κακή του διάθεση ενώ θα αντικρίζει το ζωηρό βλέμμα του κουταβιού του ή θα χαϊδεύει το απαλό τρίχωμα της γάτας του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, κάτοχοι κατοικιδίων οποίοι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως το AIDS ή ο καρκίνος, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν απολαμβάνουν την συντροφιά ενός τετράποδου.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
Αν και τα ειδικά για την υπέρταση φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στον έλεγχο των «τσιμπημάτων» που οφείλονται στο αυξημένο στρες και την ένταση. Η εξέταση μιας ομάδας χρηματιστών της Νέας Υόρκης οι οποίοι είχαν για συντροφιά έναν σκύλο ή μια γάτα είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερη και οι καρδιακοί τους παλμοί λιγότερο ανεβασμένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους οι οποίοι δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο.

Ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση
Είτε γιατί είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τον σκύλο τους έξω για μια βόλτα είτε γιατί απολαμβάνουν καλύτερα έναν περίπατο με συντροφιά, όσοι έχουν έναν σκύλο υπό την προστασία τους, έχουν εντάξει το περπάτημα στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Κι όπως είναι γνωστό, το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία συμβάλλοντας τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία.
Συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή σας
Κάνοντας τον περίπατό σας με την συντροφιά του σκύλου σας γίνεστε περισσότερο προσιτή σε όσους θα ήθελαν να σας πλησιάσουν αφού έτσι τους παρέχετε μια καλή αφορμή για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες μαζί σας. Ακόμα και μια σύντομη συζήτηση με κάποιους περαστικούς ή γείτονες, απ’ αφορμή τον σκύλο σας, μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, να τονώσει την διάθεσή σας ή να συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή σας σε μια γειτονιά στην οποία μετακομίσατε πρόσφατα.

Αμβλύνουν το αίσθημα της μοναξιάς Η συντροφιά ενός κατοικίδιου, η προσφορά της ανιδιοτελούς αγάπης του και τα τρυφερά του χάδια αποτελούν έναν καλό αντίδοτο στη μοναξιά. Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν σε κλινικές έδειξαν ότι οι νοσηλευόμενοι αισθάνονταν λιγότερη μοναξιά όταν τους κρατούσε παρέα ένας σκύλος ή μια γάτα απ’ ότι όταν περνούσαν κάποιες ώρες με άλλους ανθρώπους. Φαίνεται λοιπόν πως η συντροφιά ενός κατοικιδίου μπορεί να μειώσει το ποσοστό του άγχους που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι ως συνέπεια της κοινωνικής τους απομόνωσης ή της έλλειψης υποστήριξης από άλλους ανθρώπους.

Μειώνουν το στρες
Αν και είναι σημαντική η παρηγοριά που αισθάνεται κανείς συζητώντας τα προβλήματά του με έναν καλό φίλο ο οποίος διαθέτει επιπλέον και το προσόν του καλού ακροατή, μερικές φορές η συντροφιά ενός κατοικιδίου κατευνάζει περισσότερο αποτελεσματικά το άγχος. Από τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών προέκυψε ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, βιώνουν λιγότερο άγχος όταν βρίσκεται κοντά τους το κατοικίδιό τους παρά όταν ένας στενός φίλος ή ακόμα και ο σύντροφός τους είναι παρόν. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα δεν μας κρίνουν. Απλώς μας αγαπούν.
Ελεάννα Χατζηιωάννου

No comments:

Post a Comment