Thursday 21 November 2013

Κάθε ποτάμι και ένας μύθος - Ο Αλφειός

Οι ποταμοί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κατά την προσφιλή αλληγορική, ιδεο-ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων ήταν ποτάμιοι θεοί, γιοι του Ωκεανού και της Τηθύος. Αποτελούν θέμα των λαϊκών μας παραδόσεων. Θρύλοι θέλουν αλλόκοτα πλάσματα να ζωντανεύουν στα νερά των ποταμών.
.
Αλφειός
ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΘΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο Αλφειός είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Πελοποννήσου.
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Αλφειός ήταν πρώτα ένα παλικάρι που του άρεσε πολύ το κυνήγι. Γύριζε λοιπόν διαρκώς στα πυκνά δάση της Αρκαδίας και με το τόξο του σκότωνε ελάφια, αγριογούρουνα και πολλά άγρια ζώα....
περισσότερα στην πηγή: visitilia.gr
.
Ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου. Το όνομά του ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα "αλφάνω", που σημαίνει πλουτοδοτώ, προσφέρω πλούτο, εξ ου και η λέξη "τιμαλφή".

Λατρευόταν κυρίως στην Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία.
Κάποτε σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφο και τον καταδίωκαν οι Ερινύες. Φτάνοντας στον ποταμό Νίκτυμο, έπεσε μέσα κι από τότε πήρε το όνομά του.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν κυνηγός που αγάπησε την Αρεθούσα-νύμφη των πηγών και των δασών, αλλά εκείνη δεν τον ήθελε. Για να τον αποφύγει πήγε στην Ορτυγία, νησί κοντά στις Συρακούσες και μεταμορφώθηκε από την Άρτεμη σε πηγή πλούσια σε γάργαρο νερό.
Ο Αλφειός από τον μεγάλο του έρωτα μεταμορφώθηκε σε ισχυρό υποθαλάσσιο ποταμό, την ορμητικότητα του οποίου δεν μπόρεσε να εμποδίσει ούτε ο Αδρίας (Αδριατικό Πέλαγος) και μέσω των νερών της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία, κοντά στην αγαπημένη του.
Ο Όμηρος τον αποκαλεί "ΙΕΡΟΝ ΡΟΟΝ ΑΛΦΕΙΟΙΟ".
 
Στο πέρασμά του ο Αλφειός συναντιέται με τόπους που σημαίνουν πολλά για την ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό.
Πιο φωτεινός απ' όλους, η Αρχαία Ολυμπία. Δίπλα του, στις όχθες του γεννήθηκαν και αναδείχθηκαν οι πιο σημαντικές αξίες της ανθρωπότητας.
Στην κοιλάδα της Ολυμπίας από το 776 π.Χ. ο Αλφειός ενώνεται με μοναδικούς άθλους, με μύθους και μνήμες που φωτίζουν τον κόσμο. Τα μυστικά της Αρχαίας Ολυμπίας σκέπασε και φύλαξε ο Αλφειός για περισσότερα από χίλια χρόνια, μέχρι που ξεκίνησαν οι ανασκαφές του γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην περιοχή όπου βρίσκεται η Ιερά Άλτη και ανέδειξαν τον αρχαιολογικό θησαυρό της Ολυμπίας.
Ακολουθώντας την ροή του Αλφειού ξαναζούμε τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας.  


No comments:

Post a Comment