-->

Friday, January 8, 2010

Επίθεση ιδιωτικών ελικοπτέρων - με την ανοχή του κράτους - στους Εθνικούς Δρυμούς

Εισβάλλουν στα... φυσικά και τα ανέγγιχτα «ηχοτοπία» της χαράδρας του Αώου..., στο από αιώνωνων ησυχαστήριο των μοναχών, των αετών και των αγριόγιδων.


Απαράδεκτη και προκλητική θεωρούμε την κίνηση περιηγητικών ελικοπτέρων στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, που πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες στην Κόνιτσα στις 23-24 και 25 Αυγούστου 2009. 
Μετά από μαρτυρίες ντόπιων συμπολιτών μας που διαπίστωσαν την τεράστια ηχητική ρύπανση που δημιουργείται στο φαράγγι του Αώου από τους αλλεπάλληλους αντίλαλους, καταγγέλλουμε όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του μοναδικού μας φυσικού πλούτου, που περιλαμβάνει φυσικά και τα ανέγγιχτα «ηχοτοπία» της χαράδρας του Αώου.
Με τρόμο διαπιστώνουμε ότι αδιαφόρησαν πλήρως ακόμη και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες ενέργειας για στην ανθρώπινη ζωή των περιπατητών από πιθανή αποκόλληση βράχων και πρόκληση κατολισθήσεων ή από τυχαία σύγκρουση των ελικοπτέρων με μεγαλόσωμα είδη πουλιών που φωλιάζουν και πετούν καθημερινά στο φαράγγι (π.χ. Μαυροπελαργός, Χρυσαετός), γεγονός που είναι μάλλον υπεύθυνο και για την συντριβή μαχητικού αεροπλάνου F16, το οποίο συγκρούστηκε με γύπα στο Μιχαλίτσι λίγους μήνες πριν. 
Η εθνική μας κληρονομιά βιάζεται από τα κεδροσκοπικά τουριστικά συμφέροντα μιας μειοψηφίας που εισβάλει βάναυσα στα τελευταία παρθένα καταφύγια της χώρας μας, αδιαφορώντας πλήρως για την εθνική και διεθνή νομοθεσία, παραβιάζοντας τις τελευταίες κιβωτούς της βιοποικοιλότητας της πατρίδας μας, εκεί όπου το Μοναστήρι της Μονής Στομίου αποτέλεσε για αιώνες ησυχαστήριο των μοναχών, των αετών και των αγριόγιδων (και των λαθροκυνηγών …;), σε μία περιοχή που η πρόσφατη νομοθεσία (ΚΥΑ:23069/ΦΕΚ639/Δ/14-6-05) επιτρέπει μόνο της πρόσβαση πεζοπόρων περιηγητών.  
Που είναι το κράτος; Που ξοδεύονται τα εκατομμύρια των ευρωπαίων και ελλήνων φορολογούμενων για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς; Ποιοι ταΐζουν με παχυλούς μισθούς τους αδρανείς Φορείς Διαχείρισης; Ποιοι σιωπούν; Ποιοι κερδοσκοπούν; 
Κύριε Καλογιάννη, αυτά τα Εθνικά Πάρκα ονειρεύεστε στα Τζουμέρκα και στον Γράμμο, βορά των κεδροσκόπων; 
Σας συγχαίρουμε λοιπόν για την «νομοθετική τους θωράκιση» και την «άρτια στελέχωση» των νέων υπηρεσιών που τόσο διαφημίζετε στα τοπικά ΜΜΕ! Αλήθεια τελείωσαν τα λεφτά για τις περιβόητες μελέτες; 
Τι εφαρμόζεται μετά από όλα αυτά; Ρωτήστε τους υπαλλήλους σας εάν γνωρίζουν ότι η εταιρεία των ελικοπτέρων διαφημίζει τις «περιηγήσεις» εδώ και δύο εβδομάδες στην Κόνιτσα! 
Τι έπραξαν; Η εκκωφαντική σιωπή τους, εν μέσω δεκάδων πολιτικών σκανδάλων μας γεμίζει ερωτηματικά! 
Τι έπραξαν μέχρι σήμερα για τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ήδη από πέρυσι; (βλέπε http://epirusgreens.pblogs.gr/emblhmatika-eidh-toy-e-p-boreias-pindoy-ws-tropaia.html) Ελπίζοντας ότι θα πράξετε το αυτονόητο.