Tuesday 15 December 2009

Αν θέλετε να κάνετε δώρο κάποιο ζωάκι, είναι πάντα προτιμότερο να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο...

Τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε πως αν θέλετε να κάνετε δώρο κάποιο ζωάκι είναι πάντα προτιμότερο να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο αντί να αγοράσετε ένα από κάποιο κατάστημα ζώων.

Τα περισσότερα ζώα στα Pet Shop μεγαλώνουν σε φάρμες αναπαραγωγής για εμπορικούς σκοπούς από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα φιλόζωοι. Έτσι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν τα σκυλάκια είναι άθλιες μια και αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα. Πολλά από αυτά είναι άρρωστα από την πλημμελή φροντίδα και τραυματισμένα ψυχικά από της συνθήκες «κράτησής» τους. 
Γι' αυτό και φέτος ας μην ενθαρρύνουμε το εμπόριο ζώων και ας προτιμήσουμε την υιοθεσία ημίαιμων ζώων. Άλλωστε η ανάγκη ενός ζώου για ένα ζεστό σπίτι δεν έχει ράτσα.
Η στήλη έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει στις σελίδες της πολλά φιλοζωϊκά σωματεία, τα οποία φροντίζουν και φιλοξενούν πολλά μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα που έχουν απόλυτη ανάγκη μια οικογένεια να τα υιοθετήσει! 
Είναι καλό να θυμόμαστε πως ένα σκυλάκι δεν είναι ένα απλό δώρο και σίγουρα δεν αποσκοπεί στη στιγμιαία χαρά ενός παιδιού. Το να χαρίζεις ένα σκύλο είναι σαν να φέρνεις σε μια οικογένεια ένα νέο μέλος. Μια δέσμευση ζωής για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια που θα διδάξει σε ένα παιδί την αληθινή φιλία, την αφοσίωση αλλά και την ευθύνη. 
Γι’ αυτό αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο θα είναι το μέλλον του δώρου σας καλύτερα αυτά τα Χριστούγεννα να διαλέξετε κάτι άλλο. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως οι ευθύνες ενός ζώου βαρύνουν περισσότερο τα μεγαλύτερα μέλη μιας οικογένειας. Ενα ζώο δεν είναι απλώς ένα δώρο, είναι ένας σύντροφος ζωής! 
enet

1 comment:

  1. ειναι μια πολυ καλη ιδεα και μαλιστα εχω κανει δωρο ενα κουταβακι αφου το περασα απο κτηνιατρο.
    Για τους αναγνωστες σου κατοικους Ηρακλειου να πω πως πολλα αδεσποτα κουταβακια θα βρουν στην περιοχη Εσταυρωμενο στο Πε.Πα.Γ.Ν.Ηρακλειου :[

    ReplyDelete