Saturday, 21 June 2008

Πισίνες: πόσα κυβικά νερό κοστίζει η ... επίδειξη πλούτου;

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,





Σε ποιόν δεν αρέσει η Πισίνα?

Να κάνεις το μπανάκι σου με την παρέα σου δίπλα στο σπίτι σου με όλα τα κομφόρ, τα ποτά και φαγητά σου, τη μουσική σου, τα παιχνίδια με το νερό για μικρούς και μεγάλους...

Ωραίες στιγμές χαλάρωσης με ενα βιβλίο στην ξαπλώστρα,

ή τα βράδυα με τα φώτα της πισίνας να αντανακλούν στούς τοίχους, με το τυρκουάζ χρώμα και το φεγγάρι!



Αλλά... όλα τα παραπάνω τα βρίσκεις λίγο πολύ και στην παραλία. Και ακόμη, οι πισίνες καταναλώνουν νερό.. Και επιδεινώνουν το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ήδη τα ελληνικά νησιά.



Στα οποία νησιά θα τις βρείτε σε κάθε παραλλαγή:

Πισίνες μικρές ή μεγάλες πισίνες ...νεοπλούτων ακριβώς λίγα μέτρα από τη θάλασσα!

Πισίνες με φρέσκο, δυσεύρετο και ακριβό πόσιμο νερό ή και με θαλασσινό..

Πισίνες με την σχετική απαιτούμενη άδεια αλλά και χωρίς αυτήν..

Πισίνες με νερό από γεωτρήσεις που επίσης δεν έχουν άδεια και έχουν οδηγήσει σε μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και υφαλμύρωση του νερού..



Το ερωτήματα που τίθενται ειναι εύλογα: "η πιο ωραία θάλασσα του κόσμου ειναι λιγα λεπτά μακρυά και εσύ προτιμάς την χλωριωμένη πισίνα; Πόσα κυβικά νερό κοστίζει η επίδειξη πλούτου; και πόση λειψυδρία;"



Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Saturday, 14 June 2008

Κατοικίδια και Παιδιά

 1. Φυσικοί δάσκαλοι για όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα κατοικίδια διδάσκουν την πίστη, τη φιλία, την αγάπη που δεν ζητά ανταλλάγματα και τη συμπόνια, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά.
2. Τα παιδιά που ζουν με σκύλο ή γάτα αναπτύσσονται σφαιρικά. Ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συνομήλικους τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πολύ πιο κοινωνικά και δημοφιλή
pets3. Ένας τετράποδος φίλος τα κάνει από νωρίς υπεύθυνα άτομα. Τους δίνει ένα καθημερινό μάθημα στοργής και παράλληλα επιβίωσης.
4. Λιγότερο επιθετικά συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα παιδιά αυτά μαθαίνουν από μόνα τους να μοιράζονται συναισθήματα και υλικά αγαθά. Το επιθυμούν τα ίδια.
5. Επικοινωνώντας με τα κατοικίδια γίνονται καλοί γνώστες της... γλώσσας του σώματος και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα συμβαίνουν γύρω τους.
6. Δείχνουν συμπόνια και φροντίδα σε όσους βρίσκονται κοντά τους και καταλήγουν με εντελώς φυσιολογικό τρόπο να βοηθούν τους αδύναμους.
παπαγαλακια
7. Το στρες της καθημερινότητας τα ταλαιπωρεί λιγότερο και το παιχνίδι με τον πιστό τους φίλο τα βοηθά να ξεπεράσουν τις όποιες στεναχώριες. Ενώ η βόλτα μαζί τους τα βοηθάει να ασκούνται
8. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα με παιδιά χωρισμένων οικογενειών. Όπως δείχνουν οι έρευνες οι γλυκύτατοι τετράποδοι τα βοηθούν να ξεπεράσουν γρηγορότερα το διαζύγιο των γονιών τους. Είναι λιγότερο επιθετικά, πεισματάρικα και εγωκεντρικά.
9. Σημαντική έως θεραπευτική είναι η συμβολή των κατοικίδιων σε διάφορες ασθένειες, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές (σύνδρομο down, αναπηρίες, δυσλεξία, αλλεργίες κ.ά). Μάλιστα, στο εξωτερικό η είσοδος των σκυλιών στα περισσότερα νοσοκομεία επιβάλλεται για τους σκοπούς αυτούς.
10. Είναι γεγονός ότι το παιδί που μεγαλώνει με ένα ζώο, ιδιαίτερα τα μοναχοπαίδια, δένεται απίστευτα μαζί του. Όταν περάσουν τα χρόνια και το κατοικίδιο ζώο πεθάνει, ο πόνος θα είναι απίστευτος. Ακόμη κι αυτό όμως είναι ένα μάθημα ζωής, μια εξοικείωση με την ιδέα της απώλειας.
ΑΝ ΒΡΗΚΑΤΕ έστω και έναν λόγο από τους παραπάνω σημαντικό, πριν κάνετε το χατίρι του παιδιού σας, σκεφτείτε δυο πράγματα: ότι πρέπει να του μάθετε πώς να φροντίζει το νέο του φίλο και ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι αδέσποτα που ανυπομονούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Wednesday, 4 June 2008

Homo Parafronus

Η ζωγραφιά είναι ευγενική παραχώρηση του αγαπημένου μας Μάξιμου
Η ζωγραφιά είναι ευγενική παραχώρηση του αγαπημένου μας Μάξιμου

Σε γεννάμε.
Στο δεξί σου χεράκι βραχιολάκι γαλάζο ή ροζ
με ολόχρυσα γράμματα
ΝΕΑ ΖΩΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ.

Μα η Γη μας δεμένη με μαύρη κορδέλα.
Τα γράμματα κόκκινα:
ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ.

Ο πλανήτης μη βιώσιμος τόπος.

Σε γεννάμε ΕΛΕΥΘΕΡΟ
σ' έναν κόσμο του χρήματος ΣΚΛΑΒΟ.

Βάλτοι οι γαλάζες οι λίμνες
και τάφοι ανοιχτοί πεθαμνων ψαριών.
Τα ποτάμια κυλούν μπρος στα πόδια σου
– οχετοί, η αποφορά της σαπίλας –
μα νεράκι δεν έχεις να πιείς,
να πλυθείς, να χαρείς δεν μπορείς.

Χημικά, διοξίνες, απόβλητα, καπνοί βρωμεροί
τ' ουρανού το γαλάζιο μας κρύβουν,
και τους ρύπους αφήσαμε να μας διαφεντεύουν.
Φίλτρα δε θέλουμε στις ανάσες τεράτων να βάλουμε,
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…

Στο ασκί του Αιόλου τους αέρηδες κλείσαμε
Την ενέργεια του ανέμου απορρίψαμε
με προφάσεις χιλιάδες…
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…

Καθαρή και αμόλυντη ενέργεια
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ
το Φως να μας δώσει.
ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ τους ΚΡΟΙΣΟΥΣ της Γης.
Με υπουργών αποφάσεις,
με μια άθλια τζίφρα
ΕΜΠΟΔΙΣΑΜΕ
της Δύναμης το άπλετο Φως
να μας σώσει.

Και το στάρι, το ρύζι, οι καρποί σου,
ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ, ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ,
αφού έτσι ΣΥΜΦΕΡΕΙ,
του αδηφάγου Λεβιάθαν
τα σπλάχνα τ' αχόρταγα.

Δεσμεύσεις, συνθήκες, πρωτόκολλα
όλα στο βρόντο,
όλα πλαστά,
όλα ψεύτικα,
ενώ θα μπορούσα
τον κόσμο ν' αλλάξω
αλλά…
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…

Χρυσοφόροι υπηρέτες γενήκαμε.
Με πλούτια αμύθητα
του Μίδα τις τσέπες τις άπατες,
των μεγιστάνων Αράβων,
του Μαμωνά την ακόρεστη πείνα
γεμίζουμε σε βάρος δικό σου.

Με πόνο το βλέμμα σου πάνω μου,
μια λύση επειγόντως ζητάει.

Και η λύση ποια είναι;
απ το λίκνο σου τ' άδολο
γοερά τη φωνάζεις:

Οι σκέψεις, τα λόγια κι οι πράξεις σας
απ' των Κροίσων τις τσέπες να φύγουν.
Οι σκέψεις, τα λόγια κι οι πράξεις σας,
της Καρδιάς σας τον τόπο να βρουν.
Ο Νους κι η Καρδιά σας
την ΟΥΣΙΑ να βρουν
και σ' αυτή σταθερά ν' απλωθούν.

Και η ΟΥΣΙΑ;
Η ΑΓΑΠΗ και μόνο Η ΑΓΑΠΗ.

Aς στείλουμε μαζί το μήνυμα!

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, για μια χρονιά ακόμη. Ας σκεφτούμε τί έκανε ο καθένας από μας για το περιβάλλον του, πχ. τον υπηρεσιακό του χώρο.

Για παράδειγμα, σε ποιές δράσεις συμμετείχαμε, τι δράσεις προτείναμε, τι πετύχαμε;

Πόσα Μέγαβατς καταναλώσαμε, πόσα Νέγαβατς εξοικονομήσαμε; Πόσες φορές πριν φύγουμε από το γραφείο σκεφτήκαμε αν αφήνουμε τα φώτα και τις βρύσες ανοιχτά, το κλιματιστικό να δουλεύει και παράλληλα το παράθυρα και τις πόρτες ορθάνοιχτα;

Πόσες φορές σκεφτήκαμε να σβήσουμε το φωτοτυπικό μετά το τέλος του ωραρίου εργασίας και ακόμη να μην αφήσουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές πχ. οθόνη υπολογιστή, στην κατάσταση αναμονής (stand-by) που κι αυτή καταναλώνει;

Πόσες φορές μετακινούμενοι στους διαδρόμους, τα κουζινάκια και τις τουαλέτες των ορόφων, σβήσαμε τα φώτα που παραμένουν καθ’ όλη την ημέρα προκλητικά αναμμένα; Πόσο δύσκολος είναι ο αθέατος κόσμος των …Νέγαβατς (Negawatts);

Πόσο χαρτί που δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε? Πόσες φορές πριν εκτυπώσουμε ή φωτοτυπήσουμε ένα κείμενο σκεφτήκαμε:
«μήπως μπορώ να το αποφύγω;” «μήπως πρέπει να κόψω τη συνήθεια να τυπώνω δέκα φορές πριν τελειώσω ένα υπηρεσιακό έγγραφο;” «μήπως, αν δεν γίνεται αλλιώς, να εκτυπώσω χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές του χαρτιού;» ή «να χρησιμοποιήσω το πίσω μέρος της εκτυπωμένης σελίδας για σημειώσεις;» «μήπως τέλος, δεν χρειάζομαι εκτυπωμένο το e-mail που έλαβα;” “Μήπως να το σκεφτώ διπλά για τις έγχρωμες εκτυπώσεις;»


Πόσο χαρτί κάναμε «διαλογή στην πηγή» ώστε να ανακυκλωθεί στη συνέχεια και επιπλέον να μην καταλήξει στη χωματερή και αναγκαστούμε να το διαχειριστούμε ως άχρηστο υλικό; Μήπως αντί να κάνουμε αυτό πετάξαμε μαζί εφημερίδες, χαρτιά φωτοτυπικού, φλούδες από φρούτα, αλουμίνια αναψυκτικών, πλαστικές σακούλες κλπ και μετά αφήσαμε την …καθαρίστρια να κάνει «διαλογή» πετώντας τα όλα μαζί στον κοινό ή μπλε κάδο?

Θυμόμαστε πού πετάξαμε το γραφίτη (cartridge) του εκτυπωτή που αλλάξαμε με καινούργιο; Μήπως αυτό έπρεπε να το ξαναγεμίσουμε και να γλιτώσουμε λεφτά και ενδεχομένως κανένα ..γυφτάκι από αυτά που ψάχνουν με το κεφάλι σκυμμένο μέσα στα σκουπίδια?

Πού «πετάξαμε» τον υπολογιστή μας τον οποίο αντικαταστήσαμε με άλλον πιο σύγχρονο; Εχουμε σκεφτεί πού πάει ο υπολογιστής μας όταν "πεθάνει"; Ξέρετε τί είναι και πού είναι η Γκουιγιού; Είναι ένα από τα ασιατικά νεκροταφεία των hightech trash (ηλεκτρονικά σκουπίδια) όπου πηγαίνει ο υπολογιστής μας για να ανακυκλωθεί και όπου παίρνει στο λαιμό του και πολλά κινεζάκια… θύματα της σκοτεινής πλευράς της ψηφιακής εποχής..

Πλήρες άρθρο στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ