Wednesday, 30 September 2009

Κάλεσμα σε σπορά στην Κερατέα 04-10-2009

Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας πραγματοποιεί σπορά στην Κερατέα. Η ομάδας ΠΕΝΤΕΛΗ SOS, θα ανταποκριθεί και θα συμμετάσχει στο κάλεσμα, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:
Κάλεσμα για σπορά στην Κερατέα
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην σπορά που θα γίνει στην Κερατέα Αττικής.Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009 στις 9.00 το πρωί στό δημοτικό parking της Κερατέας.

Εθελοντική Ομάδα ΠΕΝΤΕΛΗ SOS
Είμαστε μια ομάδα εθελοντών και μας δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Πεντελικού βουνού στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2009. Κάποιοι από εμάς συμμετείχαν ενεργά στην πυρόσβεση με  εθελοντικά κλιμάκια,κάποιοι άλλοι πραγματοποιούν συστηματικά ορεινή ποδηλασία σε όλο το μήκος και το πλάτος της Πεντέλης, κάποιοι άλλοι είναι κάτοικοι της περιοχής, κάποιοι άλλοι είναι συνειδητοποιημένοι-ενεργοί πολίτες.

Μάθετε τους στόχους της εθελοντικής ομάδας ΠΕΝΤΕΛΗ  SOS και την  προσπάθεια ενίσχυσης της φυσικής αναδάσωσης στο Πεντελικό βουνό ,την επόμενη μέρα της φωτιάς και της οικολογικής καταστροφής.

Περισσότερα..

Tuesday, 29 September 2009

Νέο μήνυμα Βαρθολομαίου για το Περιβάλλον

Καλεί την διεθνή κοινότητα να αναλάβει γενναίες δεσμεύσεις για την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος
Έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αναλάβει γενναίες δεσμεύσεις για την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος απευθύνει με μήνυμά του στην διάσκεψη της Μπανγκόνγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δύο μήνες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ο κ. Βαρθολομαίος σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως οικονομικό κόστος αλλά σημαντική ευκαιρία για έναν υγιέστερο πλανήτη προς όφελος της ανθρωπότητας και ειδικότερα των κρατών που υστερούν σε οικονομική ανάπτυξη.

Νίκος Παπαχρήστου 28/09/2009 | 10:40

Monday, 28 September 2009

Αυστραλία: Φόβοι για μόλυνση με ουράνιο από τις αμμοθύελλες

Η νέα αμμοθύελλα που σαρώνει την ανατολική Αυστραλία περιέχει ραδιενεργά σωματίδια από ορυχείο ουρανίου, προειδοποιούν ορισμένοι περιβαλλοντιστές, ωστόσο οι επιστήμονες είναι γενικά καθησυχαστικοί.
 
Οι αμμοθύελλες προέρχονται από την έρημο της Νότιας Αυστραλίας  και θα μπορούσαν να περιέχουν κόκκους ουρανίου από ορυχείο στην περιοχή του Ρόξμπι Ντάουνς, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Μπράντμπουρι, γνωστός σκηνοθέτης και ακτιβιστής.
Καθησυχαστικός ήταν πάντως ο Μπάρι Νόλερ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος εκτίμησε ότι τα σωματίδια ουρανίου αφενός είναι πολύ βαριά για να παρασυρθούν από τον άνεμο, αφετέρου θα αραιώνονταν τόσο πολύ από τη σκόνη ώστε δεν θα εγκυμονούσαν κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες εξόρυξης διαβεβαίωσαν ότι τα επίπεδα σκόνης παρακολουθούνται προσεκτικά.
Η ξηρή σκόνη που έπνιξε το Κουίνσλαντ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφήνοντας μια ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα, έχει αρχίσει να αραιώνει και αναμένεται να χαθεί σύντομα στη θάλασσα, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC.
Η αρχική αμμοθύελλα δημιουργήθηκε από ένα ψυχρό μέτωπο με ισχυρούς ανέμους που σήκωσαν σκόνη από την αποξηραμένη λίμνη Έιρ και σάρωσαν την ανατολική ακτή σε απόσταση 600 χλμ.

πηγή

Saturday, 26 September 2009

Sunrise Good Morning | Καλημέρα σε όλους!!

Άλλη μια μέρα ξημερώνει ...
...να ναι καλή για όλους μας :)




Friday, 25 September 2009

Γοπing Day (26 Σεπτεμβρίου) - Δες Το Και Σαν Αφορμή


Posted by Ibis.blog in , , ,






Με αφορμή το δημοσίευμα από το αξιόλογο blog http://kala-nea.blogspot.com υποστηρίζουμε την εξαιρετική προσπάθεια για καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τις γόπες των τσιγάρων. Ένα πρόβλημα που με την αδιαφορία των τοπικών αρχών και την οικολογική αχαριστία του Έλληνα οξύνεται μέρα με την μέρα, καλοκαίρι με καλοκαίρι.

Συγκεντρωθείτε με την παρέα σας, ενημερώστε φίλους και γνωστούς και σίγουρα αύριο οι ακτές θα είναι λιγότερο "γοπιασμένες". Αν δεν μπορέσετε, δείτε το σαν μια αφορμή, σαν μια συμβολική κίνηση ώστε την επόμενη φορά να σκεφτείτε σοβαρά που θα πετάξετε το τσιγάρο σας.


Πληροφορίες http://gopingday.weebly.com/ (Πολλά Μπράβο!!!)



Μερικές βασικές πληροφορίες για τις "γόπες" που οι περισσότεροι από μας αγνοούν:

  • Οι γόπες των τσιγάρων δεν κατασκευάζονται από βιοδιασπώμενα υλικά.
  • Τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων της χώρας μας για την περίοδο 2002-2006, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 28%.
  • Απαιτείται 1-12 χρόνια για να διασπαστεί η γόπα του τσιγάρου.
  • Σε παγκόσμια βάση 5.3 τρισεκατομμύρια1 από τα 3 τσιγάρα καταλήγει στο έδαφος. τσιγάρα παράγονται καθημερινά. Σχεδόν το
  • Έρευνα του «Αρχιπελάγους» για τα αποτσίγαρα σε 14 παραλίες της Αττικής έδειξε ότι σε αρκετές από αυτές οι γόπες είναι περισσότερες από τα βότσαλα και τα κοχύλια.
  • Η νικοτίνη που είναι συγκεντρωμένη σε 200 χρησιμοποιημένα τσιγάρα(γόπες) είναι ικανή να σκοτώσει ένα ενήλικο.
  • Οι γόπες περιέχουν περισσότερα από 165 χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων είναι: αρσενικό,αμμωνία,κάδμιο και φορμαλδεΰδη.
  • Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα προστίθενται στην βιολογική αλυσίδα μολύνοντας χλωρίδα και πανίδα. 
  • Ένα από τα πέντε "σκουπίδια" που συγκεντρώνονται στις ακτές είναι γόπα τσιγάρου.
  • Το φαινόμενο της ρίψης τσιγάρων στο έδαφος γίνεται εντονότερο σε περιοχές όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.


[Πηγές :] 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 

[Φωτογραφία :] www.cigarettelitter.org



 - Για άλλη μια φορά η πολιτεία απουσιάζει από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες. Κρίμα τους. 

 - Ευχαριστούμε το αξιόλογο και αντισυμβατικό φίλο για τα links.

Monday, 21 September 2009

SOS εκπέμπουν τα δέλτα των ποταμών

Τα δύο τρίτα των «δέλτα» των μεγάλων ποταμών του κόσμου, που αποτελούν κατοικία για περίπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, βρίσκονται ανάμεσα στη «σκύλα» της ξηράς που βυθίζεται και τη «χάρυβδη» της αυξανόμενης στάθμης των θαλασσών, με συνέπεια να σταδιακά να βουλιάζουν στα νερά και να εξαφανίζονται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέημς Σιβίτσκι του Ινστιτούτου Αρκτικών και Αλπικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει ότι τα 24 από τα 33 μεγαλύτερα «δέλτα» ποταμών του πλανήτη μας βυθίζονται και το 85% γνώρισαν σοβαρές πλημμύρες κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες επηρέασαν μια συνολική έκταση 260.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα δέλτα που είναι ευάλωτα σε μεγάλες πλημμύρες, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν μέχρι 50% αυτό τον αιώνα, αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Πιο σοβαρή κρίνεται η απειλή για την Ασία, αν και γενικότερα κινδυνεύουν οι πυκνοκατοικημένες και καλλιεργημένες περιοχές των δέλτα σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Από τα δέκα πιο απειλούμενα δέλτα, τα τρία βρίσκονται στην Κίνα, του Κίτρινου ποταμού στο βορρά, του ποταμού Γιανγκτσέ κοντά στη Σαγκάη και του Μαργαριταρένιου ποταμού κοντά στο Γκουανγκτσού.

Τα δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και του Ροδανού στη Γαλλία επίσης βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Ελαφρώς μικρότερος είναι ο κίνδυνος για τα δέλτα του Γάγγη στο Μπαγκλαντές, του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ και του Μισισιπή στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς τα φράγματα και οι εκτροπές των ποταμών έχουν μειώσει τα ιζήματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα συσσωρεύονταν στα δέλτα, με συνέπεια αυτά διαχρονικά να μικραίνουν. Η άλλη μεγάλη αιτία είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και στην άνοδο της στάθμης των νερών. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι όλο και συχνότερες καταιγίδες και τυφώνες, επίσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Saturday, 19 September 2009

Aegina Fistiki Fest
"Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το φιστίκι,
αλλά δεν τολμάτε να ρωτήσετε"


Θα μπορούσε να λέγεται "Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το φιστίκι, αλλά δεν τολμάτε να ρωτήσετε", αλλά τελικά ονόμασαν "Aegina Fistiki Fest"

Για πρώτη φορά στήνεται στην Αίγινα μια γιορτή προς τιμήν του καρπού που ήρθε και ρίζωσε στο νησί το 1860 για να γίνει παγκοσμίως διάσημος μέσα σε λιγότερο από 100 χρόνια. 
Από τις 17 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ο Δήμος της Αίγινας, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά, διοργανώνει συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, σεμινάρια για αγρότες και δρώμενα για παιδιά, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του τοπικού προϊόντος.
Στα περίπτερα της εμπορικής έκθεσης θα φιλοξενούνται διάφορα παράγωγα φιστικιού, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής μαζί με τοπικά εδέσματα και χειροτεχνίες. 
Ερασιτέχνες σεφ θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα διαγωνισμό μαγειρικής,ενώ καταξιωμένοι Γερμανοί μάγειροι θα ψήνουν λουκάνικα με αιγινήτικο φιστίκι.
Το φεστιβάλ διοργανώνει σεμινάρια με πληροφορίες για τις νέες τεχνικές καλλιέργειες και αντιμετώπισης προβλημάτων. 
Στους δρόμους του νησιού περισσότεροι από 30 ζωγράφοι και γλύπτες επέλεξαν τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τις ταβέρνες και τα μπαρ του νησιού για τις "εικαστικές διαδρομές" τους. Με τη δύση του ηλίου ανοίγει η αυλαία των συναυλιών : το μουσικό σχήμα του Γιάννη Παπαντωνίου με ένα "Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες" και ροκ ήχοι από τον Φ. Πλιάτσικα. 
Στο λιμάνι 60 μέλη μιας θεατρικής ομάδας θα αναπαραστήσουν τη συγκομιδή για να καταλήξουν.....φιστίκι από το γλέντι και το χορό.

Πληροφορίες στο www.aeginafistikifest.gr

Ανάρτηση Από τον/την I-DIADROMI στο I-DIADROMI

Wednesday, 16 September 2009

Ηλεκτρικό ρεύμα από... δέντρα

Η έννοια «πράσινη» ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας!  

Η «τρελή» ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού - κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.
Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, υπό τον Αντρέας Μερσίν, έβαλε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι επίσης παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς από τη διαφορά του pH ανάμεσα στο δέντρο και το χώμα, μια χημική ανισορροπία που διατηρείται από τις μεταβολικές διαδικασίες του δέντρου. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παραχθεί ρεύμα υψηλότερης τάσης, ώστε να είναι χρήσιμο.
Τα δέντρα φαίνεται να μπορούν να παράγουν ένα συνεχές βολτάζ ανάμεσα στα 20 και σε λίγες εκατοντάδες millivolt (ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του βολτ), δηλαδή πολύ λιγότερο από το ρεύμα τάσης 1,5 βολτ που παράγει μια συμβατική μπαταρία ΑΑ.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κάνοντας πειράματα με σφεντάμια, κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παρήγαγε το δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης. Ο μετατροπέας αυτός για αρκετή ώρα βρίσκεται σε φάση αναμονής (stand-by), καθώς αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από το δέντρο και κατά περιοδικά διαστήματα την απελευθερώνει με τάση 1,1 βολτ. Η περιοδικότητα της μετατροπής-ενίσχυσης του ρεύματος ελέγχεται από ένα συνδεδεμένο ρολόι (που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό επίσης από το δέντρο), το οποίο λειτουργεί στα 350 millivolt και καταναλώνει ένα νανοβάτ ενέργειας.

Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology". Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι πάνω στον κορμό τους και οι οποίες θα παρακολουθούν είτε την υγεία του ίδιου του φυτού είτε την κατάσταση του γύρω περιβάλλοντος.
Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπου…βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!
Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρίας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Φέτος η εταιρία δοκίμασε πιλοτικά ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.

Μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ, έδειξε πρόσφατα, με σχετικά πειράματα, ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Applied Physics Letters".
 

Tuesday, 15 September 2009

Πέθανε ο Norman Borlaug, «πατέρας» της «Πράσινης Επανάστασης» : «Έσωσε περισσότερες ζωές από κάθε άλλο άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία»

Ο αμερικανός αγροτικός επιστήμονας Νόρμαν Μπορλάουγκ, θεωρούμενος ο «πατέρας» της «Πράσινης Επανάστασης» στην παγκόσμια γεωργία, στον οποίο απονεμήθηκε το 1970 το βραβείο Νόμπελ για τη ζωτική συνεισφορά του στην καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, πέθανε από καρκίνο, στο Τέξας, σε ηλικία 95 ετών.
  
Ο Μπορλάουγκ είχε συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία γεωργικών καλλιεργειών υψηλής απόδοσης και σε άλλες αγροτικές καινοτομίες, πολύ σημαντικές ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί ειδικοί τον θεωρούν ουσιαστικά τον άνθρωπο που θεμελίωσε την λεγόμενη "πράσινη" επανάσταση στην παγκόσμια γεωργία, αποτρέποντας την παγκόσμια πείνα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και σώζοντας πιθανώς 1 δισ. ζωές. Χάρη στην "πράσινη επανάσταση", η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 1960 - 1990.

"Ο Νόρμαν Μπορλάουγκ έσωσε περισσότερες ζωές από κάθε άλλο άνθρωπο στην ανθρώπινη ιστορία", δήλωσε η Τζοσέτ Σίραν, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Ένα βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006 για τη ζωή του, είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ο άνθρωπος που έθρεψε τον κόσμο", αν και παραμένει σχεδόν άγνωστος στη διεθνή κοινή γνώμη. Εν μέρει επιστήμονας και εν μέρει ανθρωπιστής, που νοιαζόταν αληθινά για τις ζωές των άλλων, ο γεννημένος το 1914 στην αγροτική Αϊόβα Μπορλάουγκ συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι ο κόσμος χρειάζεται βελτιωμένες αγροτικές ποικιλίες, φιλικές προς τον αγρότη κρατικές οικονομικές πολιτικές και βελτιωμένες υποδομές και θεσμούς, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές.

Ο Μπορλάουγκ, που υπήρξε καθηγητής αρχικά στο πανεπιστήμιο Κορνέλ και στην συνέχεια στο πανεπιστήμιο Α & Μ του Τέξας, αμέσως μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να πειραματίζεται στο Μεξικό με τις διασταυρώσεις ποικιλιών για την παραγωγή σιταριού ανθεκτικού στις ασθένειες και πιο αποδοτικού ανά στρέμμα. Κάτι ανάλογο έκανε για το ρύζι και το καλαμπόκι στην Ασία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ν.Αμερική. Έγινε γνωστός -και αγαπητός- καθώς εργαζόταν ο ίδιος σκληρά στα χωράφια και δεν περιοριζόταν στην τυπική ζωή του επιστήμονα μέσα σε ένα εργαστήριο.

Οι βελτιώσεις τις οποίες πέτυχε, επέτρεψαν την σημαντική αύξηση της γεωργικής παραγωγής διεθνώς, σε μια συγκυρία που χρειαζόταν επειγόντως κάτι τέτοιο, καθώς η βελτίωση των συνθηκών υγείας σε πολλές χώρες, είχε οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να προβάλλει πλέον το φάσμα της πείνας. Η γεωργική επιτυχία του Μπορλάουγκ στη δεκαετία του ΄60 συνέπεσε με την έκδοση του μπεστ-σέλερ «Η βόμβα του πληθυσμού», που προειδοποιούσε για την απειλή του υπερπληθυσμού.
Παρέμεινε ενεργός μέχρι σχεδόν το τέλος της δεκαετίας του ΄90 και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της βιοτεχνολογίας ως απαραίτητης μεθόδου για την καταπολέμηση της πείνας και ως συνέχισης της "πράσινης επανάστασης" για την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας διεθνώς.
 

Thursday, 10 September 2009

Έκθεση βιβλίου με σύνθημα: «Για ένα πράσινο μέλλον»


Έκθεση βιβλίου με σύνθημα: 
«Για ένα πράσινο μέλλον»
Στο Ζάππειο από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου 
το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου.


Στο Ζάππειο αντί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λόγω μη παραχώρησης του πεζόδρομου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 11 του μηνός, το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), σε συνεργασία με τους εκδότες της Αθήνας (ΣΕΒΑ) και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Με σύνθημα «Για ένα πράσινο μέλλον», το Φεστιβάλ φέτος είναι οικολογικό και για τις εκδηλώσεις του συνεργάστηκε και με την πρεσβεία της Δανίας, χώρα στην οποία θα φιλοξενηθεί στις 7 Δεκεμβρίου η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Μαζί με τους 200 Έλληνες εκδότες, που σε 172 περίπτερα θα παρουσιάσουν μέσα από 50.000 τίτλους την πρόσφατη παραγωγή τους, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την πρωτοκαθεδρία για ένα τέτοιο θέμα. Σε αυτούς απευθύνεται η «Παιδική Βιβλιοθήκη της Οικολογίας» που θα στήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με τις σχετικές εκδόσεις αλλά και συναντήσεις των παιδιών με συγγραφείς και εικονογράφους.
Εξάλλου, η έκθεση κόμικς «Χημεία και Τέρατα», του περιοδικού «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση WWF, θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Βιβλίου, με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης.

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, με τίτλο «Greening the Future» (Για ένα πράσινο μέλλον), θα ανοίξει την πρώτη ημέρα, 11 Σεπτεμβρίου, η προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, ποιήτρια Ίρις Γκάρνοβ, με τη συλλογή ποιημάτων της «Ποιήματα από τη Γροιλανδία», αφιερωμένα σε μια από τις πιο ευαίσθητες κλιματολογικά περιοχές του πλανήτη.
Την επομένη, 12 του μηνός, ο επίσης Δανός συγγραφέας Πήτερ Φόγκνταλ, θα διαβάσει αποσπάσματα από μυθιστορήματά του και θα συζητήσει με το κοινό.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης προβολές οικολογικών ντοκιμαντέρ, Ελλήνων σκηνοθετών (Η. Ιωσηφίδης, Δ. Κουτσιαμπασάκος, Μ. Παπαλιού) και θα κορυφωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του δανέζικου συγκροτήματος «Grand Avenue» και των Ελλήνων «Maraveyas Illegal».
Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Sunday, 6 September 2009

Το εγχειρίδιο του καλού καταπατητή

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δασολόγων, το 60% των δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί και τα αυθαίρετα που κτίστηκαν την τελευταία εικοσαετία σ' αυτές ξεπερνούν τα τριάντα χιλιάδες. 


Οι «συνταγές» για τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένες...
Τα αυθαίρετα στα δάση
Στην τελευταία έκθεση του WWF όπου αποτιμάται η πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70 χιλιάδες στρέμματα. Και πώς αλλιώς να γινόταν;
Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση, τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είναι μπλοκαρισμένες είτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, είτε στο Πρωτοδικείο. 

Η μέθοδος;
* Μόλις κοινοποιηθεί το πρωτόκολλο της κατεδάφισης οι καταπατητές προσφεύγουν στο διοικητικό πρωτοδικείο. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η κατεδάφιση και η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται στο πολύ μακρινό μέλλον.
* Οι υποθέσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο προσδιορίζονται ύστερα από 26 μήνες και στο Πολυμελές, σε 21 μήνες: «Στο μεταξύ, τα κυκλώματα των καταπατητών κάνουν τις απαραίτητες πολιτικές επαφές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο κατατίθεται στη Βουλή και ένα σχέδιο νόμου, το οποίο νομιμοποιεί αυθαίρετα», εξηγεί δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στη Ραφήνα.
Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή.
* «Ακόμη, όμως, κι όταν εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης, δεν εκτελούνται. Υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων και συνεργείων, είτε για κοινωνικούς λόγους, είτε γιατί δέχονται απειλές και φοβούνται να προχωρήσουν», παραδέχονται στην «Κ.Ε.» υπάλληλοι από τη Νομαρχία Αν. Αττικής.

Βιομηχανία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής.
Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή.  
Ο καταπατητής, πάλι, που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας και θέλει να κτίσει σε δασική έκταση, τα καταφέρνει μια χαρά, ελλείψει μάλιστα και των δασοφυλάκων. Νύχτα θα περιφράξει το οικοπεδάκι με πασάλους και σύρμα.
Στη συνέχεια, θα μεταφέρει δέντρα μεγάλης ηλικίας και πέτρες από παλιά κτίσματα. Οταν τον πάρει χαμπάρι το αρμόδιο δασαρχείο, του επιβάλλει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για την έκταση που έχει περιφράξει.
* Το πρωτόκολλο προσβάλλεται στο οικείο ειρηνοδικείο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα αυθαίρετα.
* Ο καταπατητής παρουσιάζεται με δύο μάρτυρες, οι οποίοι πιστοποιούν το δίκαιο των ισχυρισμών του και συνήθως βγαίνει κερδισμένος, καθώς από την πλευρά του Δημοσίου, συνήθως εμφανίζεται κάποιος υπάλληλος, ο οποίος πολλές φορές δεν γνωρίζει το ιστορικό της περιοχής.
Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δασικοί υπάλληλοι δεν μένουν στο ίδιο δασαρχείο για πολλά χρόνια.
* Οταν η υπόθεση προωθηθεί για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, εξετάζεται μόνο ο φάκελος. Ελλείψει επαρκών στοιχείων, από την πλευρά του Δημοσίου, δικαιώνεται τελικά ο καταπατητής.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία.Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία. «Πράγματι, πολλές φορές, κυρίως λόγω των αποδιοργανωμένων δασαρχείων, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενδέχεται να κρύβονται ακόμη και φαινόμενα διαφθοράς πίσω από τέτοιες περιπτώσεις. Οσο πιο διαλυμένη είναι η δασική διοίκηση, τόσο πιο πλημμελής ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας και, άρα, τόσο πιο συχνή η εμφάνιση των φαινομένων διαφθοράς», μας εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων.

Οικόπεδα μέσα από τη στάχτη
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι «η πιο εύκολη μέθοδος για να αποχαρακτηριστεί μια δασική έκταση είναι να καεί, μαζί με «καθαρά» χωράφια, να κηρυχθεί αναδασωτέα και, στη συνέχεια, να αποχαρακτηριστεί ως προς ένα τμήμα της».
* Σύμφωνα με τους δασολόγους, επίσης μόνο κατά την τελευταία δεκατετία τουλάχιστον για δέκα χιλιάδες στρέμματα δεν υπάρχει εντολή αναδάσωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι οικιστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Η συνήθης αιτιολογία για τις εξαιρέσεις είναι ότι «την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση».
* Οι δασολόγοι δεν συμφωνούν: «Εφόσον ο δασάρχης κατάφερε κι εντόπισε ποιες εκτάσεις δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς ενώ παλιότερα ήταν δασικές, έπρεπε με άλλη απόφασή του, σύντομα, να εισηγηθεί την κήρυξή τους ως αναδασωτέων λόγω εκχέρσωσης. Ο δασικός χαρακτήρας τους δεν χάνεται ακόμη κι αν την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», εξηγεί ο Τ. Κουρής, γ.γ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.

Οι επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν με αίτησή τους από τις εν λόγω επιτροπές, την τελευταία δεκαετία τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.
Μάλιστα, οι αιτήσεις αυξάνονται έπειτα από τη δημοσίευση των αναδασωτέων εκτάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
* Οπως μας ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως κάτοχοι ιδιωτικής δασικής έκτασης ή διαθέτουν διοικητική αναγνώριση, ή έχουν εκδώσει δικαστική απόφαση έπειτα από αντιδικία με το Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη κάθε φορά έκταση τους ανήκει.
* Αν η απόφαση δεν ικανοποιεί τους αιτούντες, προσφεύγουν στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια επιτροπή. Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε εκχερσώσεις. Και βεβαίως, οι κινήσεις αυτές σιγοντάρονται από την εκάστοτε εξουσία.
* Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αν. Λιάσκος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2008, είναι χαρακτηριστιστική: Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να συγκροτήσει δεύτερη επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων στο νομό Ευβοίας, για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Friday, 4 September 2009

Νέος θάνατος αρκούδας στην Εγνατία

Η ανεπαρκής περίφραξη της Εγνατίας Οδού παραμένει στη θέση της, δύο μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις για «άμεση» αντικατάστασή της, και η θυσία αρκούδων στην άσφαλτο συνεχίζεται.
Μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 25 χρόνων, είναι το έβδομο θύμα σε ισάριθμα τροχαία τους τελευταίους μόλις έξι μήνες στον αυτοκινητόδρομο και η έκτη που χάνει τη ζωή της.

Το ατύχημα, που έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στο Τμήμα Γρεβενά - Παναγιά, ήταν ένα από τα πλέον σοβαρά και επικίνδυνα για τους οδηγούς και μόνο από θαύμα δεν θρηνούμε και ανθρώπινα θύματα.

Το ζώο πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη κοντά στον κόμβο των Μαυραναίων, έξι χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, διέσχισε το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από το διάζωμα και συγκρούστηκε διαδοχικά με τρία οχήματα, ένα ΙΧ και δύο τριαξονικά φορτηγά.
Η σχετική ψυχραιμία των οδηγών απέτρεψε μια πιθανή καραμπόλα μεταξύ των αυτοκινήτων, με τραγικές συνέπειες.
Η αρκούδα συνεθλίβη κάτω από τις ρόδες μιας νταλίκας και χρειάστηκε η επέμβαση γερανού για να σηκώσει το βαρύ όχημα και να ανασυρθεί η σορός του άτυχου ζώου.

Με αφορμή και το νέο ατύχημα, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις για την άγρια ζωή («Καλλιστώ» και «Αρκτούρος») με σκληρές ανακοινώσεις τους ζητούν την επίσπευση των εργασιών για την άμεση αντικατάσταση της περίφραξης, ενώ η πρώτη απειλεί ακόμα και τη χρήση ένδικων μέσων κατά των υπευθύνων σε αντίθετη περίπτωση.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται ουσιαστικά αν δεν αντικατασταθεί άμεσα ο φράχτης.

Η "Καλλιστώ" επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε μέσου, ένδικου ή μη, προκειμένου να δοθεί επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αποδεκατισμού του πληθυσμού της αρκούδας στην Πίνδο», τονίζει η οργάνωση, ενώ ο «Αρκτούρος» επισημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και απαιτεί την άμεση ολοκλήρωση του έργου.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την 23η απώλεια αρκούδας τα τελευταία πέντε χρόνια από τροχαία ατυχήματα.
πηγή

Wednesday, 2 September 2009

Tuesday, 1 September 2009

Δηλητηριώδης τέφρα στη λίμνη του Μαραθώνα

Γεμάτη με τοξίνες και βαρέα μέταλλα προερχόμενα 
από τα αποκαΐδια η επιφάνεια του νερού
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Σε «τοξική βόμβα» φαίνεται να μετατρέπεται το νερό του φράγματος του Μαραθώνα μετά την καταστρεπτική πυρκαϊά στη Βορειοανατολική Αττική. Στην επιφάνεια του νερού της τεχνητής λίμνης, ενός από τους βασικούς τροφοδότες του Λεκανοπεδίου σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, έχουν εναποτεθεί ήδη τέφρα και αποκαΐδια, τα οποία, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες εμπειρίες καταστρεπτικών πυρκαϊών στην Ηλεία και στην Αρκαδία, είναι στοιχεία πλούσια σε διάφορες τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. 

Ενδεικτικά, μετά τις φωτιές στον Πάρνωνα και στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 οι έρευνες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν καταδείξει ότι στα επιφανειακά ύδατα των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αμμωνία, φώσφορο, μόλυβδο, χαλκό και αρσενικό, προϊόντα της καύσης, που σε πολλές περιπτώσεις προέρχονταν από πλαστικά και απορρίμματα παράνομων χωματερών.

Μάλιστα, στη σχετική μελέτη για την Ηλεία που εκπόνησαν οι γεωπόνοι και οι υδρογεωλόγοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου γινόταν λόγος για πλήρη απαγόρευση της πόσης των υδάτων από τους κατοίκους των περιοχών αλλά και από τα κοπάδια αιγοπροβάτων για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώσπου να διαπιστωθεί το εύρος της επίδρασης στα υπόγεια υδατικά αποθέματα της περιοχής. 

Ως αντιστάθμισμα και λύση των προβλημάτων ύδρευσης που θα προέκυπταν, πρότειναν την κατασκευή νέων δεξαμενών, τη μεταφορά νερού από καθαρά υδατικά αποθέματα άλλων περιοχών και τον καθαρισμό των υπαρχουσών υδατοδεξαμενών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ποσοτήτων ύδατος προορισμένων για τη συντήρηση των κοπαδιών. 
Στο ίδιο πλαίσιο, προτεινόταν η άμεση διαμόρφωση των πρανών του εδάφους κοντά στις πηγές και άλλα έργα αποστράγγισης, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διάβρωσης, λασπορροής και μεταφοράς των υπολειμμάτων της πυρκαϊάς ακόμη και σε επιφανειακά ύδατα μακριά από τις εστίες της καταστροφής.

Oπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, «τα βαρέα μέταλλα και τα κατάλοιπα τοξινών που διαπιστώνονται στην τέφραπροέρχονται από τη μάζα του ξύλου που καίγεται, αλλά και από τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί σε δεκάδεςπαράνομες χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά, όταν εναποτίθενται στο έδαφος ή στην επιφάνεια υδάτινων οικοσυστημάτων, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των νερών και, γενικότερα, του υδροφόρου ορίζοντα.  

Ετσι η λίμνη του Μαραθώνα, που αποτελεί τη λεκάνη απορροής για την ευρύτερη περιοχή, θα δεχθεί-αποδεδειγμένα-πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τέφρας με τις πρώτες βροχές, αλλά και μέσω των υπόγειων νερών» . Στην παρούσα φάση το εύρος της μόλυνσης στη λίμνη δεν είναι ακόμη γνωστό, ο κ. Λέκκας όμως υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικότερες προτεραιότητεςη μέτρηση των τοξικών ουσιών στο νερό της λίμνης», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ποιότητα των νερών εξαρτάται από την ταχύτητα και τη συχνότητα των μετρήσεων αυτών, καθώς και από τα μέτρα διύλισης που θα λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες». Και ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει: «Μέχρι νεωτέρας θα χαρακτήριζα την κατανάλωση και τη γενικότερη χρήση νερού από τη λίμνηασφαλείς, αλλά μόνο εφόσον ξεκινήσουν εντατικοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι στη λίμνη και σε γειτονικές γεωτρήσεις, αξιοποιώντας και δειγματοληψίες από υπόγειαυδατικά αποθέματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στην περιοχή γύρω από την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα η καταστροφή του δάσους των πεύκων και των κουκουναριών είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο δήμαρχος της περιοχής κ. Σπύρος Ζαγάρης , φοβούμενος και αυτός τις συνέπειες μόλυνσης του νερού της λίμνης, προσανατολίζεται στην άμεση κατασκευή κορμοδεμάτων και στην αναδάσωση τμήματος του εξαϋλωμένου δάσους, προκειμένου να αποτρέψει την κατολίσθηση εδαφών και στάχτης στο εσωτερικό της λίμνης. «Δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση χωρίς προηγούμενηεμπεριστατωμένη μελέτη» υποστηρίζει ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα την αναγκαιότητα περαιτέρω ενεργειών προκειμένου «να μη μετατραπεί η λίμνη του Μαραθώνασε λίμνη τέφρας».