Sunday, 29 November 2009

Ερωτικά «κρα» από τους θαλασσοκόρακες

Μοναχικές μαύρες φιγούρες στέκονται αγέρωχες αυτές τις μέρες στα βράχια γύρω από τη Θάσο, αναζητώντας ερωτικό σύντροφο.


Στις βραχονησίδες του βορείου Αιγαίου και κυρίως του κόλπου της Καβάλας, υπάρχει η μεγαλύτερη αποικία θαλασσοκόρακα στην Ελλάδα, που τώρα πλέον μπαίνει υπό παρακολούθηση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.

H Θάσος με τις βραχονησίδες της είναι μία από τις 17 περιοχές σε όλη τη χώρα που επιλέχθηκαν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα LIFE που μελετά τα θαλασσοπούλια και κυρίως τους θαλασσοκόρακες και τους αιγαιόγλαρους.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η νησίδα Παναγία, στα νοτιοδυτικά της Θάσου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία θαλασσοκόρακα στην Ελλάδα κι έτσι η περιοχή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση του είδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θέσεις φωλιάσματος του είδους έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σημεία των ακτών του νησιού, αλλά και των απέναντι ακτών του Νομού Καβάλας είπε στο Εθνος, η συντονίστρια επικοινωνίας του προγράμματος LIFE, Ρούλα Τρίγκου.
Ο θαλασσοκόρακας δεν ταυτίζεται και πολύ με την κλασική έννοια των πουλιών της θάλασσας, καθώς είναι πιο λεπτός, κατάμαυρος και κολυμπά μισοβυθισμένος στο νερό, ανίκανος να παίξει με τον άνεμο ή τα κύματα.
Το πλέον αξιοπερίεργο όμως είναι πως αναπαράγεται τον χειμώνα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με όλα τα άλλα πετούμενα. Τους επόμενους 2 μήνες είναι η περίοδος του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής, και διευκολύνεται σε αυτό από το κρύο του χειμώνα, που δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες επισκέψεις στις νησίδες. Μία άλλη χαρακτηριστική του συνήθεια είναι ότι έπειτα από κάθε ψάρεμα στέκεται για ώρα με απλωμένες τις φτερούγες για να στεγνώσει και να ζεσταθεί.
Ο συνολικός πληθυσμός του υπολογίζεται σε 1.000-1.200 ζευγάρια σε όλη τη χώρα, περισσότερο πολυάριθμος όμως είναι στο βόρειο Αιγαίο και κυρίως γύρω από τη Θάσο.
Ο θαλασσοκόρακας είναι είδος προτεραιότητας για προστασία, καθώς ο μεσογειακός πληθυσμός του δεν είναι μεγάλος.
Η υπεραλίευση κοντά στις ακτές τού στερεί την τροφή και, σε αντίθεση με τα άλλα θαλασσοπούλια, δεν μπορεί να ακολουθήσει ψαροκάικα και να τραφεί από τα μη εμπορεύσιμα ψάρια που πετούν οι αλιείς.
Μερικοί πιάνονται σε δίχτυα καθώς βουτούν, ενώ η συνήθειά τους να κολυμπούν συνεχώς τους κάνει ευάλωτους σε πετρελαιοκηλίδες σημείωσε η κ. Τρίγκου. Το πρόγραμμα LIFE θα καταγράψει επίσης και τον αιγαιόγλαρο, ένα μοναδικό είδος γλάρου που απαντάται αποκλειστικά και μόνο στη Μεσόγειο.
Η πρώτη αποικία του είδους βρέθηκε το 1966 στον χώρο όπου σήμερα εκτείνεται το θαλάσσιο πάρκο βορείων Σποράδων, και σήμερα υπάρχουν διάσπαρτες στο Αιγαίο περίπου 25 αποικίες με συνολικό πληθυσμό 700 ζευγάρια.

ΑΙΓΑΙΟΓΛΑΡΟΣ
Ικανός ψαράς που ζει σε ερημικές ακτές

Ο αιγαιόγλαρος μοιάζει πολύ με τον ασημόγλαρο, αλλά είναι λίγο μικρότερος σε μέγεθος, ελαφρύτερος και ξεχωρίζει από το βαθύ κόκκινο ράμφος του και τα σκουρόχρωμα πόδια. Είναι πολύ ικανός ψαράς και έχει τελειοποιήσει μια ειδική μέθοδο ψαρέματος: πετά πολύ αργά και χαμηλά πάνω από το νερό, αιφνιδιάζοντας τα ψάρια που είναι μαζεμένα στην επιφάνεια.
Ζει αποκλειστικά σε παράκτιες περιοχές, αποφεύγει τα γλυκά νερά, τους σκουπιδότοπους και την ενδοχώρα, επιλέγοντας ερημικές, βραχώδεις ακτές.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70 ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους υπολογιζόταν σε 1.000 ζευγάρια, όμως με την εντατικοποίηση της μέσης αλιείας και την αύξηση της ποσότητας των ψαριών που πετούν από τα σκάφη στη θάλασσα, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε απότομα ξεπερνώντας σήμερα τα 20.000 ζευγάρια. Η μεγαλύτερη αποικία βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Εβρου στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου αναπαράγεται το 65% του πληθυσμού.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Πομποί στα θαλασσοπούλια
Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE επιστήμονες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα μελετήσουν τις αποικίες από τα δύο αυτά είδη, θα τοποθετήσουν πομπούς στα θαλασσοπούλια για να δουν ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες συχνάζουν για να βρουν τροφή, θα ελέγξουν τα είδη των εισβολέων στις βραχονησίδες με σημαντικές αποικίες θαλασσοκόρακα και αιγαιόγλαρου, ενώ παράλληλα θα ενημερώσουν ψαράδες και κατοίκους για τα είδη αυτά.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Thursday, 26 November 2009

Εικόνες του κόσμου. Εξωτικά βατραχάκια...

Τον κίνδυνο εξαφάνισης ολόκληρων πληθυσμών εξωτικών βατράχων, σαυρών και χελωνών επισημαίνει το WWF. 
Ο λόγος; Τα εξωτικά γούστα που επιδεικνύουν κάποιοι στην επιλογή κατοικίδιου.

RAISE YOUR VOICE!
Ύψωσε και συ τη φωνή σου για την κλιματική αλλαγή

Τελευταία ευκαιρία για μια καλή συμφωνία 
στην Κοπεγχάγη! 

Καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε με απογοητευτικά αποτελέσματα για το κλίμα, WWF Ελλάς και Greenpeace καλούν τους ηγέτες του πλανήτη να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που διαθέτουν για την επίτευξη μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συνθήκης.


Tuesday, 24 November 2009

Πρόταση για γεωπάρκο στο δρυμό Βίκου - Αώου



Την ένταξή του στον κατάλογο της Ουνέσκο διεκδικούν οι φορείς της περιοχής με βάση μελέτη του ΙΓΜΕ Ηπείρου.

Μάχη με το χρόνο για να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της φύσης που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά, δίνουν οι φορείς της περιοχής, που ξεκινώντας από την σχετική έκθεση – μελέτη του ΙΓΜΕ Ηπείρου, έχουν στα χέρια τους μία πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει μία κορυφαία αναπτυξιακή παράμετρο για την Ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρόταση που βρίσκεται σε αρχικό ακόμη στάδιο, αποτελεί όμως μία εμπεριστατωμένη και πλήρη πρόταση, αναφέρεται στην ίδρυση ενός γεωπάρκου στην περιοχή, που ορίζεται εντός του Εθνικού Δρυμού. Εκτός από τη μοναδική πανίδα της περιοχής με τα ενδιαιτήματα αυτής να αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις στην ελληνική επικράτεια, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει...

και ένα σπάνιο σύνολο γλυπτικών συνόλων, διαμορφωμένα στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο της Ιόνιας γεωτεκτονικής ενότητας.
Τα σύνολο αυτό θεωρήθηκε από το ΙΓΜΕ και κεντρικά, αλλά και τοπικά, με τη μελέτη του παραρτήματος της Ηπείρου, ως μία από τις δύο περιοχές, που μπορούν να προταθούν από την Ελλάδα στην ΟΥΝΕΣΚΟ για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μνημείων της φύσης.

Η δεύτερη περιοχή αναφέρεται στο Λαύριο.
Η πρόταση για την ίδρυση γεωπάρκου στην περιοχή Βίκου – Αώου μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, που είναι ικανή να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επισκέπτες, για τουριστικούς, αλλά και για επιστημονικούς λόγους.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η «Ήπειρος Α.Ε» που ανέλαβε να προωθήσει την πρόταση θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως οι δήμοι του Ζαγορίου, οι Φορείς Διαχείρισης, τα Δασαρχεία και άλλοι, προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος προώθησης του αιτήματος. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της «Ήπειρος Α.Ε» Γεράσιμος Παπαηλίας τόνισε, πως σε πρώτη φάση θα συσταθεί ένας Οργανισμός αποτελούμενος από φορείς της περιοχής, που θα καταθέσουν την πρόταση για να συμπεριληφθεί ο Εθνικός Δρυμός στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της φύσης.

Η μελέτη του ΙΓΜΕ
Με τίτλο «Έργα φύσης και γεωσυνθέσεις στην Ήπειρο» η μελέτη του ΙΓΜΕ Ηπείρου τονίζει πως η καταγραφή των γεωτόπων συνδυάζει στρωματογραφικά, τεκτονικά, υδρογεωλογικά, μορφολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία με δυνατότητες άμεσης παρατήρησης και κατανόησης των γεωλογικών διεργασιών.
Λιθώνες, θεόκτιστα, πέτρινο δάσος, δρακολίμνες, ποτάμιες αναβαθμίδες, βραχοσκεπές και βάραθρα είναι μερικά από τα φυσικά στοιχεία της περιοχής.
«Πρόκειται για μια από τις πλέον εντυπωσιακές περιοχές, τόσο από άποψη αισθητικής του τοπίου, όσο και από άποψη γεωδυναμικών διεργασιών. Η Ήπειρος με το έντονο ανάγλυφο, τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και κυρίως λόγω της υδρολιθολογικής ποικιλίας του υποβάθρου εμφανίζει πλούσια υδροφορία και εντυπωσιακές εκφράσεις αυτής με πλήθος πηγών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ανθρώπινη παρουσία εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχει αναπτύξει μια στενή σχέση αλληλεξάρτησης. Η ιδιομορφία του χώρου παρείχε ασφάλεια, τροφή και υλικά στους ανθρώπους. Από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει ότι η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως γεωπάρκο», τονίζεται μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΙΓΜΕ Ηπείρου.

Συζήτηση από τη δεκαετία του ‘90
Το θέμα πάντως δεν έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο, αλλά απασχολεί την επιστημονική κοινότητα κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Μάλιστα το 1998 σε διεθνές συμπόσιο που έγινε στη Μυτιλήνη, κατατέθηκαν προτάσεις για την ένταξη στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της φύσης διαφόρων φυσικών μνημείων της χώρας και μεταξύ αυτών των Εθνικών Δρυμών Πίνδου και Βίκου – Αώου, αλλά και του σπηλαίου Περάματος.

Τα κριτήρια της ΟΥΝΕΣΚΟ
Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς είναι τα έργα των ανθρώπων και της φύσης που αξίζουν να τα διατηρήσουμε.
Για να συμπεριληφθεί κάποιο μνημείο στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια. Σύμφωνα με την διακήρυξη του Οργανισμού αυτά είναι:
~ «να περιέχει εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα ή περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αισθητικής».
~ «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα μειζόνων φάσεων της ιστορίας της γης, του αρχείου της ζωής, σημαντικών εν εξελίξει γεωλογικών διαδικασιών για την ανάπτυξη γεωσχηματισμών ή σημαντικών γεωμορφικών ή φυσιογραφικών χαρακτηριστικών»
~ «να είναι ιδιάζοντα παραδείγματα σημαντικών εν εξελίξει οικολογικών και βιολογικών διαδικασιών στην εξέλιξη και ανάπτυξη οικοσυστημάτων χερσαίων, γλυκού ύδατος, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και κοινοτήτων φυτών και ζώων»
~ «να περιέχει τα σημαντικότερα φυσικά ενδιαιτήματα συντήρησης της βιοποικιλότητας, να περιλαμβάνει απειλούμενα είδη παγκόσμιας αξίας από την άποψη της επιστήμης ή της συντήρησης του είδους».
Για να κριθεί η εξαιρετική παγκόσμια αξία του, ένα μνημείο πρέπει να κριθεί και σε δύο άλλους παράγοντες: την αυθεντικότητα και/ή την ακεραιότητα και πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερης προστασίας και συστημάτων διαχείρισης ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του.

Πηγή Ελευθερία

Ανοχύρωτος ο Ασωπός

Οξύτατα προβλήματα ρύπανσης και ανυπαρξία εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας στην περιοχή του Ασωπού αποκαλύπτει έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η οποία υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη από τον πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο και τα μέλη της διοίκησης του ΤΕΕ. «Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. 



Την έκθεση για τον Ασωπό υπέβαλε στην υπ. Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος μαζί με τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου. «Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», τονίζεται στην έκθεση
Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει πως στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 μονάδες, πολλές στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία, ωστόσο υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομών και χωροταξικής οργάνωσης. «Τα βιομηχανικά απόβλητα απαιτούν ειδικές μεθόδους διαχείρισης και διάθεσης», υπογραμμίζεται, κάτι που δεν υποκαθίσταται από κεντρικές ή περιφερειακές εγκαταστάσεις αγωγών συλλογής ή βιολογικών καθαρισμών.
Ανοχύρωτος ο Ασωπός  Η επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά υψηλή και ασκείται κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχει θεσπίσει όρια για το τρισθενές και το εξασθενές χρώμιο, υποκύπτοντας, όπως υποστηρίζεται, στις πιέσεις των «λόμπι» που εμπορεύονται το πόσιμο νερό στην Ευρώπη.
Προτεραιότητα
Το ΤΕΕ υποβάλλει πακέτο 30 μέτρων προς υλοποίηση, εκ των οποίων τέσσερα είναι άμεσης προτεραιότητας: α) Συνολική επανεξέταση της υπεδάφιας διάθεσης των επικίνδυνων/ τοξικών αποβλήτων, β) εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων περί προστασίας των υπόγειων υδάτων και προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, γ) άμεση αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των βιομηχανιών που δεν εφαρμόζουν τις παραπάνω υπουργικές αποφάσεις, δ) εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.

Σημειώνεται πως το ΤΕΕ, ύστερα από αίτημα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, παρίσταται ως πολιτικός ενάγων στη δίκη υπευθύνων εταιρειών της περιοχής Ασωπού, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τη νομοθεσία, ρυπαίνοντας με επικίνδυνα απόβλητα τα νερά του ποταμού. Η δίκη που είχε προσδιοριστεί για τον περασμένο Ιούνιο αναβλήθηκε για τις 27 Ιανουαρίου 2010.

Monday, 23 November 2009

Παραφρονήσαμε... Homo Parafronus


Η ζωγραφιά είναι ευγενική παραχώρηση του αγαπημένου μας Μάξιμου

Σε γεννάμε.
Στο δεξί σου χεράκι βραχιολάκι γαλάζο ή ροζ
με ολόχρυσα γράμματα
ΝΕΑ ΖΩΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ.



Μα η Γη μας δεμένη με μαύρη κορδέλα.
Τα γράμματα κόκκινα:
ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ.

Ο πλανήτης μη βιώσιμος τόπος.


Σε γεννάμε ΕΛΕΥΘΕΡΟ
σ' έναν κόσμο του χρήματος ΣΚΛΑΒΟ.


Βάλτοι οι γαλάζες οι λίμνες
και τάφοι ανοιχτοί πεθαμνων ψαριών.
Τα ποτάμια κυλούν μπρος στα πόδια σου
– οχετοί, η αποφορά της σαπίλας –
μα νεράκι δεν έχεις να πιείς,
να πλυθείς, να χαρείς δεν μπορείς.

Χημικά, διοξίνες, απόβλητα, καπνοί βρωμεροί
τ' ουρανού το γαλάζιο μας κρύβουν,
και τους ρύπους αφήσαμε να μας διαφεντεύουν.
Φίλτρα δε θέλουμε στις ανάσες τεράτων να βάλουμε,
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…



Στο ασκί του Αιόλου τους αέρηδες κλείσαμε
Την ενέργεια του ανέμου απορρίψαμε
με προφάσεις χιλιάδες…
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…

Καθαρή και αμόλυντη ενέργεια
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ
το Φως να μας δώσει.
ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ τους ΚΡΟΙΣΟΥΣ της Γης.


Με υπουργών αποφάσεις,
με μια άθλια τζίφρα
ΕΜΠΟΔΙΣΑΜΕ
της Δύναμης το άπλετο Φως
να μας σώσει.

Και το στάρι, το ρύζι, οι καρποί σου,
ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ, ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ,
αφού έτσι ΣΥΜΦΕΡΕΙ,
του αδηφάγου Λεβιάθαν
τα σπλάχνα τ' αχόρταγα.


Δεσμεύσεις, συνθήκες, πρωτόκολλα
όλα στο βρόντο,
όλα πλαστά,
όλα ψεύτικα,
ενώ θα μπορούσα
τον κόσμο ν' αλλάξω
αλλά…
ΔΕ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ…


Χρυσοφόροι υπηρέτες γενήκαμε.
Με πλούτια αμύθητα
του Μίδα τις τσέπες τις άπατες,
των μεγιστάνων Αράβων,
του Μαμωνά την ακόρεστη πείνα
γεμίζουμε σε βάρος δικό σου.

Με πόνο το βλέμμα σου πάνω μου,
μια λύση επειγόντως ζητάει.



Και η λύση ποια είναι;
απ το λίκνο σου τ' άδολο
γοερά τη φωνάζεις:

Οι σκέψεις, τα λόγια κι οι πράξεις σας
απ' των Κροίσων τις τσέπες να φύγουν.
Οι σκέψεις, τα λόγια κι οι πράξεις σας,
της Καρδιάς σας τον τόπο να βρουν.
Ο Νους κι η Καρδιά σας
την ΟΥΣΙΑ να βρουν
και σ' αυτή σταθερά ν' απλωθούν.

Και η ΟΥΣΙΑ;
Η ΑΓΑΠΗ και μόνο Η ΑΓΑΠΗ.

από το χαμομηλάκι

Sunday, 22 November 2009

Λιγότερα από 16000 γαϊδούρια απέμειναν στην Ελλάδα

Κάποτε ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επαρχιακής γοητείας αλλά και της λαϊκής παράδοσης. Σήμερα πια έχουν απομείνει ελάχιστα, μιας και τα αντικατέστησαν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα.
Ο λόγος για τα συμπαθητικά γαϊδουράκια, που μπήκαν στο μικροσκόπιο των μελών του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο όνος, γομάρι, γαϊδούρι ή απλά ο κοινός γάιδαρος (Equus asinus) εξαφανίζεται σιγά-σιγά από τη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000, ενώ σήμερα (στοιχεία για το έτος 2008) υπάρχουν λιγότερα από 16.000.

Η μοναδική αναγνωρίσιμη ελληνική φυλή όνων, ο αρκαδικός όνος, ουδέποτε έχει μελετηθεί και είναι άγνωστο αν υπάρχει ακόμα κάποιος πληθυσμός καθαρόαιμων ζώων. Η διάσωση και διατήρηση των εγχώριων όνων, καθώς και η αναγνώριση και καταγραφή των καθαρόαιμων φυλών αποτελούν στοίχημα για τους ερευνητές-μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στην Ελλάδα οι όνοι διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα). Η συμβολή τους στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων, οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν. Αντίθετα, περίοπτη υπήρξε ανέκαθεν η θέση του γαϊδάρου στην ελληνική παράδοση και λαογραφία.
Αυτό όμως που απαξιώνουμε εμείς το εκτιμούν οι ξένοι. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία ενός ζεύγους από το Βέλγιο που πριν από μερικά χρόνια είχε πάει διακοπές στην Αρκαδία και γνώρισε τον αρκαδικό όνο. Ζήτησαν να πάρουν στη χώρα τους δύο γαϊδουράκια που είχαν εγκαταλείψει τα αφεντικά τους. Μετά από ένα χρόνο ήρθαν πάλι στην Ελλάδα και πήραν άλλα δύο ζώα. Σήμερα οι δύο Βέλγοι έχουν μια φάρμα όπου εκτρέφουν γαϊδούρια, πουλάνε το γάλα τους και μάλιστα πολύ ακριβά, ενώ φτιάχνουν από αυτό περιζήτητα στην Ευρώπη φυσικά καλλυντικά.
Αναρτήθηκε από Messa-pios

Thursday, 19 November 2009

Οι βαλτόπαπιες της λίμνης Κουμουνδούρου

Τον περσινό χειμώνα καταμετρήθηκαν από την Ε.Ο.Ε., στη λίμνη Κουμουνδούρου, 21 βαλτόπαπιες (παγκόσμια απειλούμενο είδος).
Η ύπαρξη τους υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του υγροβιότοπου.

Αναλυτικά στο blog της Λίμνης



το αφισάκι είναι από τους φίλους
του blog Αιγιαλός


Στις 11/11/09 κατατέθηκε στη βουλή ερώτηση με θέμα :
Αδικαιολόγητη παρεμπόδιση σχολείων για περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Λίμνη Κουμουνδούρου

Ερώτηση στη βουλή για την παρεμπόδιση της επισκεψιμότητας

Wednesday, 18 November 2009

Τα ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ και η εκτροφή τους

Από μικρό παιδί, όταν ακόμα ζούσα και μεγάλωνα στην όμορφη πόλη του Βόλου, η επαφή μου με τα ιθαγενή πουλιά και η αγάπη μου γι αυτά ήταν δεδομένη και έντονη.
Αυτό ήταν που με οδήγησε, στην απόκτηση του πρώτου μου πουλιού, μιας καρδερίνας…του "Τσιτσιφρίγκου"!  

Τα χρόνια περάσανε και μαζι με αυτα, περασαν απο τα χερια μου 1-2 άτυχα πουλάκια, ύστερα απο την απώλεια λόγω επίθεσης γάτας, του "τσιτσιφρίγκου". 
Άτυχα όχι γιατί δεν προσπαθούσα να τα περιποιηθώ με τον καλύτερο τρόπο, αλλά γιατί γρήγορα η στέρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος τα οδήγησε στο θάνατο.

Μετά από χρόνια είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με ανθρώπους οικοπράκτες που προσέφεραν ότι μπορούσαν στην περίθαλψη αρρώστων ή χτυπημένων αγρίων πουλιών από ασυνείδητους λαθροκυνηγούς.Εκεί κατάλαβα ότι οι στρεσσογόνες συνθήκες της αιχμαλωσίας ήταν αυτές που οδηγούνε τα αγριοπούλια τις περισσότερες φορές σε εξασθένηση του οργανισμού τους και τελικά στο θάνατο.
Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, αλλά και με τη συμμετοχή μου σε φόρουμ σχετικών με τα καναρίνια και άλλων οικόσιτων πτηνών, θέλω να βάλω ένα λιθαράκι , να γίνει συνείδηση στα νέα παιδιά πως για τα αγριοπούλια ένα σπίτι μόνο υπάρχει: η Φύση. 

Όσο για τα είδη που καλώς ή κακώς εδώ και κάποιους αιώνες ζούνε μόνο στην αιχμαλωσία (πχ καναρίνια) ένας τρόπος εκτροφής υπάρχει: αυτός που θα προσπαθεί, το δυνατόν, να προσομοιάσει στο φυσικό τους περιβάλλον και η λέξη "εμπόριο" θα είναι ξένη προς τους προσανατολισμούς της

πηγή μας: jk21

Περιβάλλον SOS

Ένα βιντεάκι για την καταστροφή 
του περιβάλλοντος 
που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα 
του Γενικού Λυκείου Θεσπιών 
για το πρόγραμμα "Καλλιστώ" 
 


Απάθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή
«Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν»!!!

Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν φλέγον πρόβλημα την κλιματική αλλαγή
Όλο και λιγότεροι πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών δείχνουν απάθεια όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, παρόλο που θεωρητικά θα περίμενε κανείς οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο να ασκούν πίεση στους ηγέτες τους για να λάβουν τολμηρές αποφάσεις, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2008, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει μειωθεί σε 57% από 71%.
Το ποσοστό που θεωρεί ότι για την άνοδο της θερμοκρασίας ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επίσης μειωθεί την ίδια περίοδο από 47% σε 36%.
H άνοδος του σκεπτικισμού είναι εμφανής σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί (57%) θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ μεταξύ των μετριοπαθών και φιλελεύθερων Ρεπουμπλικανών εκείνοι που πιστεύουν στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού έχουν μειωθεί από 69% σε 41%. Μόνο δύο ομάδες εμφανίζονται πιο ανήσυχες για τις κλιματικές αλλαγές: οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι ψηφοφόροι κάτω των 30.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει γίνει άλλο ένα ζήτημα που διχάζει τους Αμερικανούς: όπως και στην περίπτωση των αμβλώσεων και της θανατικής ποινής, το κάθε στρατόπεδο θεωρεί ότι το αντίπαλο δεν κάνει απλώς λάθος, αλλά έχει κακές προθέσεις. Κι αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που χρειάζεται ένας πρόεδρος για να πείσει τη χώρα του ότι πρέπει να κάνει θυσίες στο όνομα της ευημερίας

Στην Ευρώπη, που είναι σαφώς πιο «πράσινη» από την Αμερική, η οικονομική κρίση έχει εκτοπίσει την κλιματική αλλαγή από το μυαλό των ψηφοφόρων. Μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί σε 50% από 62% την άνοιξη του 2008. Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν σημαντικότερο πρόβλημα την ύφεση έχει αυξηθεί από 24% σε 52%.
Μια ακόμη μεγαλύτερη στροφή προς τον σκεπτικισμό σημειώνεται και στην Αυστραλία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Εργατικών να στρέψουν τη χώρα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Lowly Institute έδειξε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα σημαντικό κόστος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει μειωθεί σε 48%, έναντι 60% το 2008 και 68% το 2006. 
skai11/11/2009


Monday, 16 November 2009

Μπαγκλαντές: Η γη που χάνεται
Climate change in Bangladesh

Το νησί του Κουτούμπντια εξαφανίζεται. Ένα από τα πέντε νησιά της νότιας ακτής του Μπαγκλαντές βυθίζεται στα νερά του κόλπου της Βεγγάλης.



Το Κουτούμπντια κάποτε είχε πληθυσμό 100,000 κατοίκων. Το 1991, ένας μεγάλος κυκλώνας μείωσε στο μισό αυτό τον αριθμό και σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ακόμη μειώνεται μαζί με το νησί.
Λόγω του χαμηλού υψομέτρου του το Μπαγκλαντές είναι πολύ ευάλωτο στις κλιματικές αλλαγές. Τα κύματα της θάλασσας, που έρχονται από τη δύση, καταστρέφουν κάθε προσπάθεια των κατοίκων για αναστήλωση των σπιτιών τους.

Η μείωση της έκτασης του Κουτούμπντια αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να μετακινηθούν σε γειτονικά νησιά. Οι περιορισμένοι πόροι εκεί δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση των φτωχών κατοίκων του Μπαγκλαντές.
Ο Ριζόλ Καρίμ Τσάοντουρι διευθύνει μια μη κυβερνητική οργάνωση με το όνομα Ακτή. Λέει ότι για αυτή την καταστροφή ευθύνονται οι χώρες της Δύσης.
«Το ερώτημα είναι ποιος φταίει για αυτούς τους πρόσφυγες; Τα ποσά εκπεμπόμενου άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά και απαιτούμε αποζημίωση γι’ αυτό. Αυτές οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτούς τους πρόσφυγες. Πρέπει να βοηθήσουν και να αποδεχτούν την επανεγκατάστασή τους».
Το Μπαγκλαντές συγκεντρώνοντας 43-εκατομύρια δολάρια προσπαθεί να αποτρέψει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ίσως παλεύει σε έναν χαμένο αγώνα.
Στις περισσότερες χώρες, τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο στο στάδιο της πρόβλεψης. Στο Μπαγκλαντές, όμως, γίνονται πραγματικότητα.

Επικίνδυνα νερά...

Δυο μικρά παιδιά από το Μπαγκλαντές δροσίζονται σε μια μικρή λίμνη  προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα στην πόλη Hemayetpur.


Οι λιμνούλες, που σκαλίζονται για ψάρεμα και αποθήκευση νερού για την γεωργία της χώρας, αποτελούν πηγή νερού με αρσενικό, το οποίο προκάλεσε μόλυνση του πυκνοκατοικημένου έθνους της νότιας Ασίας.
Έθνος

Sunday, 15 November 2009

Φρένο στη δημιουργία ζώων - Φρανκενστάιν!!

Ενα ποντίκι που μιλάει; 
Πίθηκος με σύνδρομο Ντάουν;  
Σκύλοι με πόδια ή χέρια ανθρώπου;
 

Οι Βρετανοί επιστήμονες θέλουν να ξέρουν πόσο μακριά επιτρέπεται να φτάσουν στο όνομα της επιστημονικής έρευνας. Ανοίγοντας πρώτη το θέμα, η Βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών ξεκίνησε μία σχετική έρευνα, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία πλαισίου κανόνων που θα διέπουν την παραγωγή ζώων με ανθρώπινο γενετικό υλικό για επιστημονική έρευνα.
Το έργο της Ακαδημίας αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος και οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου για τους επιστήμονες στη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς σκοπεύουν να διερευνήσουν μέχρι ποιου σημείου το κοινό είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί την ανάμειξη ανθρωπίνων γονιδίων σε ζώα, προκειμένου να ανακαλυφθούν τρόποι καταπολέμησης των ασθενειών που προσβάλλουν τους ανθρώπους.


Τακτικές
«Μήπως οι τακτικές αυτές προκαλούν την κοινή αντίληψη περί του τι είναι ανθρώπινο;» δήλωσε ο Μάρτιν Μπομπράου, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και πρόεδρος της 14μελούς ομάδας που εξετάζει το ζήτημα. «Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα ζητήματα αυτά τώρα, ώστε αφενός να θέσουμε τα κατάλληλα όρια και αφετέρου η έρευνα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις δυνατότητές της». Η χρήση ανθρώπινου γενετικού υλικού σε ζώα δεν είναι καινούργια υπόθεση. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει πιθήκους rhesus macaque με ανθρώπινο τύπο του γονιδίου Huntingdon, προκειμένου να μελετήσουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς επίσης και ποντίκια με ήπαρ από ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της επίδρασης νέων φαρμάκων. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία για την εμφύτευση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρώπινου γενετικού υλικού σε ζώα αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες κάποιοι επιστήμονες σε κάποιο μέρος του κόσμου να θελήσουν να σπρώξουν ακόμη περισσότερο τα όρια.

Υβριδικά έμβρυα
«Υπάρχει καταιγισμός από νέες επιστημονικές τεχνικές που καθιστούν όχι μόνο ευκολότερα, αλλά και σημαντικότερα τέτοιου είδους πειράματα», εξηγεί ο Μπομπράου. Τον περασμένο χρόνο είχε ξεσπάσει έντονη διαμάχη στη Βρετανία, με αφορμή την ενέργεια του Βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει τη δημιουργία «υβριδικών εμβρύων» (ανθρώπων-ζώων) για ερευνητικούς σκοπούς. Αντιμέτωποι στη διαμάχη αυτή, θρησκευτικές ομάδες που διατείνονται ότι τέτοιου είδους πειράματα (τα οποία μάλιστα ένας καθολικός επίσκοπος είχε χαρακτηρίσει ως «επιστήμη Φρανκεστάιν») διαστρεβλώνουν την πορεία της φύσης, και από την άλλη πλευρά κορυφαίοι επιστήμονες που επιμένουν ότι είναι ζωτικής σημασίας στην έρευνα για την καταπολέμηση βαρύτατων ασθενειών. Ο Μπομπράου εξηγεί ότι η ομάδα του επιθυμεί να αποφύγει τέτοιες φρενήρεις διαμάχες στο μέλλον και ελπίζει ότι αναλαμβάνοντας τέτοιου είδους δράση θα πρωτοστατήσουν στη διενέργεια διαλόγου για την ηθική πλευρά των πειραμάτων, αντί απλά να περιμένουν να αντιδράσουν όταν το θέμα προκύψει.

Friday, 13 November 2009

Και το Πράσινο χαμομηλάκι συμμετέχει στην καμπάνια COPENHAGEN SEAL THE DEAL

O ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συμμετέχει στην καμπάνια COPENHAGEN SEAL THE DEAL
 
Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. συμμετέχει και με το λογότυπό στην καμπάνια SEAL THE DEAL (Σφραγίστε τη συμφωνία). 
Από σήμερα και μέχρι την λήξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη 6-13 Δεκεμβρίου 2009, στο logo του blog και στην αλληλογραφία του συλλόγου περιλαμβάνεται το σύνθημα που βλέπετε.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προγραμματίζει εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι σε συνεργασία με τον Α.Ο.ΠΗΓΑΣΟΣ στις 5,6,12 Δεκεμβρίου και θα συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ μαζί με όλους τους πολίτες τους κόσμου την ίδια μέρα, δηλαδή το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Περισσότερα για το πρόγραμμα του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. καθώς και για την κεντρική εκδήλωση του ΕΚΦ θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Το μήνυμα του Κόφι Αννάν για τη "Δικαιοσύνη για το κλίμα" 
και ένα πολύ ωραίο video.
Beds Are Burning - TckTckTck Campaign (time4climatejustice)

 

OIKO.ΠΟΛΙ.Σ.

Thursday, 12 November 2009

Victoria Αmazonica: «Το αστέρι του νερού»

Πρόκειται για το νούφαρο με το μεγαλύτερο λουλούδι. Πολύ παλιά στη Βικτωριανή Αγγλία η δημιουργία του προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βασιλικών κηπουρών.

«Νικητές» αναδείχθηκαν οι δούκες του Devonshire και του Νorthumberland, οι οποίοι το ονόμασαν Victoria Regia προς τιμήν της βασίλισσας. Παρεμπιπτόντως, δεν τα φρόντιζαν οι ίδιοι, αλλά επαγγελματίες κηπουροί.
Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή του βραζιλιάνικου θρύλου που λέει πως αν το φεγγάρι αγαπούσε μια ανύπαντρη κοπέλα, θα τη μεταμόρφωνε σε αστέρι των ουρανών. Μια πριγκίπισσα ήθελε τόσο να γίνει αστέρι, που κάθε βράδυ το κυνηγούσε, όμως αυτό δεν την πρόσεχε. Έτσι μια νύχτα πρόσεξε την αντανάκλασή του στη λίμνη, βούτηξε στα βαθιά νερά και δεν την ξαναείδε ποτέ κανείς. 
Η Σελήνη συγκινήθηκε από τη θυσία της και τη μεταμόρφωσε σε ένα «αστέρι του νερού» και έτσι δημιουργήθηκε το νούφαρο... Διαλέξτε ποια σας αρέσει περισσότερο! Τώρα πάντως λέγεται Victoria Αmazonica. 

Tuesday, 10 November 2009

Χιόνισε... χάος στο Πεκίνο

 Κομφούζιο στους δρόμους, ατυχήματα και καθυστερήσεις σε 200 πτήσεις. 
Στο στόχαστρο η Μετεωρολογική Υπηρεσία που προκάλεσε τον χιονιά με βομβαρδισμό των νεφών.
Ενός κακού μύρια έπονται... Τη μήνιν των Κινέζων πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει την προηγμένη τεχνολογία ντύνοντας στα «λευκά» το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παρατεταμένης ξηρασίας σε όλη την πρωτεύουσα.

Χιόνισε... χάος στο Πεκίνο

Η πρώιμη χιονόπτωση προκάλεσε κομφούζιο στους δρόμους, πολλά τροχαία ατυχήματα και καθυστερήσεις σε 200 πτήσεις.
Οι Αρχές της πόλης αποδείχθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την προγραμματισμένη... έλευση του χιονιά, καθώς αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 15 Νοεμβρίου.
Ηταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιόνισε στην κινεζική πρωτεύουσα από τις αρχές Νοεμβρίου.
Το επιστημονικό εγχείρημα κατέστη εφικτό χάρη στους βοριάδες και στη χαμηλή θερμοκρασία στο Πεκίνο, που δεν ξεπερνούσε τους δύο βαθμούς Κελσίου.
Σύσσωμος ο Τύπος της χώρας επέκρινε την παρέμβαση της μετεωρολογική υπηρεσίας να δημιουργήσει τεχνητό χιόνι από τον νυχτερινό βομβαρδισμό των σύννεφων με χημικές ουσίες, ειδικά σχεδιασμένες να επιταχύνουν τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων.
«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να προκαλέσει χιονόπτωση δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού. Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει από πριν τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών, γράφει η «Ημερησία της Κίνας».
Ομολογία
Από την πλευρά της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού», σχολίασε εκπρόσωπός της, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα... πνεύματα.

Ο βομβαρδισμός των νεφών, μία τεχνική που λίγοι μετεωρολόγοι στη Δύση αποδέχονται ως αποτελεσματική, εφαρμόζεται συχνά στην Κίνα, για να προκαλέσει ή για να εμποδίσει τη βροχή και τη χιονόπτωση.
Η Βόρεια Κίνα πλήττεται από μεγάλη ξηρασία τα δέκα τελευταία χρόνια και το Γραφείο Τεχνητών Κλιματικών Αλλαγών δίνει με τον τρόπο αυτό μία παροδική λύση στο πρόβλημα. Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ο βομβαρδισμός των νεφών ήταν πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το ακριβώς αντίθετο με τους Κινέζους έπραξε πρόσφατα στη Μόσχα ο δήμαρχος της πόλης, Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος έχει κηρύξει τον... πόλεμο στο χιόνι, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και να τονώσει την τουριστική κίνηση της ρωσικής πρωτεύουσας.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Μπλόκο στα τσίρκο με ζώα

Ανεπιθύμητα τα τσίρκα με ζώα σε μια σειρά πόλεις. Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι της χώρας παίρνουν αποφάσεις κι απαγορεύουν τις παραστάσεις σε τσίρκο που έχουν νούμερα με ζώα ή διατηρούν φυλακισμένα ζώα σε κλουβιά.

Μπλόκο στα τσίρκα με ζώα
Πιο πρόσφατο παράδειγμα -πριν από μία εβδομάδα- η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, η οποία δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ενός τσίρκο με ζώα, ενώ έχουν προηγηθεί του Δήμου Βόλου, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης κ.ά.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης τονίζεται ότι επιτρέπονται οι παραστάσεις τσίρκων με ακροβάτες και κλόουν, με στόχο να αποδειχτεί ότι η διασκέδαση δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει βασανισμούς ζώων.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση και του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, όπου σχετική πρόταση θα καταθέσει η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος του νομού, σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
«Δεν είμαστε αντίθετοι στα τσίρκο, αλλά ειδικά στα τσίρκο με ζώα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σημειώνεται ότι φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις έχουν επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της κακοποίησης των ζώων στα τσίρκα, αλλά και των παρανομιών που συνοδεύουν όλο το κύκλώμα σύλληψης, εμπορίας και μεταφοράς της άγριας πανίδας.

Βασανισμοί

Οι συνήθεις πρακτικές «εκπαίδευσης» των ζώων που ακολουθούνται στα τσίρκο είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να εκτελούν νούμερα που είναι έξω από τη φύση τους, όπως το πέρασμα από φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις ή η ισορροπία στο ένα πόδι για τους ελέφαντες. 

Τα τσίρκο δεν έχουν κτηνιάτρους κι όταν ένα ζώο γεράσει το δίνουν είτε για πειραματόζωο είτε για κονσέρβα, είτε το εκτελούν εν ψυχρώ, ενώ το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι πως για να συλληφθεί ένα άγριο ζώο μικρό, προκειμένου να «εκπαιδευτεί», εξοντώνεται η μητέρα του ή ακόμη και ολόκληρη η αγέλη.
Πολλά ζώα πεθαίνουν κατά τη μεταφορά τους ή κατά την εκπαίδευσή τους, καθώς δεν αντέχουν τις συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ έχει αποδειχθεί πως ο παγκόσμιος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων έρχεται τρίτος μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Κροατία που έχουν απαγορεύσει με νόμους τα τσίρκα με ζώα, αλλά και στην Ελλάδα η ΚΕΔΚΕ έχει κάνει συστάσεις σε όλους τους δήμους να μη δέχονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες με ζώα σε δημοτικές εκτάσεις.

Monday, 9 November 2009

Πίνδος: Απειλείται το εθνικό πάρκο

Σοβαρές αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και χωριών της περιοχής έχουν ξεσηκώσει τα σχέδια για την εκτροπή του Αώου και τη μεταφορά 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Εθνικό Πάρκο της Β. Πίνδου προς την λίμνη των Ιωαννίνων.




Το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αώου δεν είναι καινούργιο, καθώς οι προσπάθειες να απομυζηθούν οι υδάτινοι πόροι του ξεκινούν από το 1981 και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής κλήθηκε τον Οκτώβριο να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ύστερα από πρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον Ιούλιο. Μια θετική γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις οργανώσεις WWF, «Καλλιστώ», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και «Αρκτούρος», θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου που αντιτίθεται στις αρχές της αειφορίας.
 
Ο εμπλουτισμός της λίμνης Παμβώτιδας είναι ο λόγος για την εκτροπή. Τα ύδατα της λίμνης έχουν υποβαθμισθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά λόγω της απορροής αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Έτσι, τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την κοίτη του ποταμού Αώου στην περιοχή της Βοβούσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, τη Λίμνη Πηγών Αώου, στα 1.350 μέτρα, και από εκεί θα αποδίδονται σταθερά προς την πόλη των Ιωαννίνων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που θα βρίσκονται στην διαδρομή προς τα Ιωάννινα, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW. Επιπλέον, εξετάζεται και ανάπτυξη έργων στον ποταμό Καλαμά.
 

Με το έργο «εμπλουτισμού» αφενός υποθάλπεται το περιβαλλοντικό έγκλημα στη λίμνη Παμβώτιδα, και αφετέρου δημιουργούνται φράγματα εκεί όπου σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου ζώνη ΙΙ, απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες διότι η περιοχή έχει ορισθεί ως ζώνη προστασίας οικοτόπων και ειδών.

Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα ορίζει ότι η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού με παροχή προστασίας στα υδάτινα και χερσαία οικοσυστήματα. Επίσης, κάθε σχέδιο που έχει επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους θα πρέπει να υπακούει στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής.
 

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της «στο σχέδιο, που είχε προτείνει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, και το οποίο προβλέπει την άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο, για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών, και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα». Παράλληλα, επισήμανε ότι θα γίνουν από πλευράς υπουργείου όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης.
Ομάδα TVXS

Wednesday, 4 November 2009

Για τα απορρίμματα, τα τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα
και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

[Σκουπίδια και άλλα "ευγενή υλικά" στο Όρος Αιγάλεω. Κάναμε έγγραφη καταγγελία στα Δασαρχεία Αιγάλεω και Πειραιά, καμία απάντηση. Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε τη σχετική ανάρτηση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.)
 
[Από site της Green Peace]


[Αμμοβολή σε γέφυρα. Δεν είναι στην Ελλάδα]

1)Το θέμα της "διαχείρισης" των απορριμμάτων θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Η ανακύκλωση δεν προχωράει, ο περιορισμός του όγκου των σκουπιδιών φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση, οι ανοικτές χωματερές λειτουργούν ακόμα και σε εθνικούς δρόμους (π.χ.Σχιστό, Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω κ.λπ) και βουνά, ο καταναλωτισμός προωθείται ως αξία ζωής, μακρόχρονη και αξιόπιστη πολιτική πρόταση δεν υπάρχει, τους ΧΥΤΑ δεν τους θέλει κανένας... άρα τι μας απομένει? Η "μαγική" λύση της καύσης των απορριμάτων απαντάει ο ΕΣΔΝΚΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής).
Εκεί δηλαδή που είχαμε ένα πρόβλημα, τη διαχείριση των απορριμμάτων να δημιουργήσουμε και δεύτερο πρόβλημα με νέους και ανεξέλεγκτους ρύπους.
α) Διαβάστε το άρθρο του Χάρη Κωνστατάτου "Σκουπίδια: ούτε κάτω από το χαλί, ούτε στην πυρά". και,
β)Την καταγγελία τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την ΕΣΔΝΚΑ.
2) Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στη θάλασσα. Μεγάλο θέμα το οποίο "διαχειρίζεται" ακόμα και η MAFIA. Η Ιταλική Περιβαλλοντική Οργάνωση Legambiente Nazionale κατήγγειλε ότι νότια της Ιταλίας βυθίζονται υπερήλικα πλοία με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα. Όποιος έχει δει την ταινία GOMORA του Ιταλού σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε (2009)προφανώς και δεν θα του κάνει μεγάλη εντύπωση. Στις 29/10/09 η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S.και η Ιταλική Legambiente Nazionale έδωσαν συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με θέμα:"Βυθισμένα πλοία στη Μεσόγειο με επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα". Πόσο προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η συνέντευξη και το θέμα βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε το ρεπορτάζ από την Συνέντευξη Τύπου.
3)Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στην ξηρά. Και εδώ δεν υπάρχει καμία πολιτική. Το θέμα προέκυψε για τους ανυποψίαστους με το απορριμματοφόρο του Δήμου Ασπροπύργου που μετέφερε 20 τόνους τοξικά απόβλητα στο ΧΥΤΑ της Φυλής (30/10/09). Τι μας λέτε καλέ? Αυτή είναι η μοναδική φορά που μεταφέρονται τοξικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ? Μεταφέρονται μόνο με τα απορριμματοφόρα των Δήμων? (ερώτημα). Διαβάστε ΕΔΩ την πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ) για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Να θυμίζουμε ότι ραδιενεργά απόβλητα από το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας έχουν ρυπάνει ένα τμήμα του όρους Αιγάλεω, πάνω από την ΒΙΠΕ (Σχιστό). Κλίκαρετε ΕΔΩ.

4) Ένα ερώτημα προς το νέο ΥΠΕΚΑ και οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνο φορέα: Το χρησιμοποιημένο υλικό της αμμοβολής από τα ναυπηγεία και τις βιομηχανικές εργασίες που περιέχει υψηλές ποσότητες μόλυβδου που το εναποθέτουν?
Πρόσφατα έγινε αμμοβολή στη Γέφυρα της Λ.Αθηνών και Κηφισού,οι δεκάδες τόνοι χρησιμοποιημένης "άμμου" καθώς και τα άδεια δοχεία χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν που εναποτέθηκαν?
"ΚΑΛΗ... ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ"



Αναρτήθηκε από OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου στις Τετάρτη, Νοέμβριος 04,

Monday, 2 November 2009

Εξωτικά είδη εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες

Την... καυτή ανάσα της κλιματικής αλλαγής νιώθουν ήδη τα πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας μας. Τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η μέση ετήσια θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών (Αιγαίο και Ιόνιο) έχει αυξηθεί από το 1985 κατά 0,8C -αλλαγή που δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη- ενώ τα ξενικά, εξωτικά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας πλημμυρίζουν τα ελληνικά νερά, ξεπερνώντας πλέον τα 190.

Οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα, την αλιεία αλλά και τον τουρισμό προβλέπονται σημαντικές -προειδοποιούν οι επιστήμονες- αν δεν προκύψουν ριζικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική.
Τα πρώτα αποτελέσματα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος SESAME, που μελετά από τα τέλη του 2006 τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν πως η «τροπικοποίηση» της Μεσογείου δεν είναι μια πιθανότητα του μακρινού μέλλοντος.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών -εν όψει και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο- η μεταβολή της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας στις ελληνικές θάλασσες από τη δεκαετία του 90 είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ειδικότερα, οι μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο θαλάσσιος βιολόγος δρ Διονύσης Ραϊτσος, στηριζόμενος σε δορυφορικές μετρήσεις της NASA, δείχνουν πως η θερμοκρασία του Αιγαίου και του Ιονίου τη δεκαετία 1985 -1996 ήταν κατά μέσο όρο 18,5C.
Μετά το 1997 ανέβηκε στους 19,3C, καλύπτοντας μια απόσταση 0,8C, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος της αύξησης είναι 0,5C. «Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών που δείχνει να μην έχει τάσεις επαναφοράς σε παλαιότερες τιμές» τονίζει ο ερευνητής.
Εξωτικά είδη εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες  «Η αύξηση των 0,8C είναι σημαντική και μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ζωής, από το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν μέχρι τα ψάρια και τα θηλαστικά» εξηγεί ο ίδιος.
Οι αναλύσεις του κ. Ραϊτσου έδειξαν πως το ψυχρότερο έτος της εξεταζόμενης περιόδου είναι το 1993, ενώ έπειτα από αυτό η αύξηση είναι προφανής.
«Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με παγκόσμια δεδομένα προκύπτει πως η αλλαγή δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά μέρος της κλιματικής αλλαγής που πλήττει όλο τον πλανήτη» επισημαίνει ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, συμπληρώνοντας πως η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται ακολουθώντας την πορεία της θερμοκρασίας του αέρα με καθυστέρηση ενός μήνα.
Η αλλαγή αυτή έχει επιτρέψει σε περισσότερα από 190 εξωτικά είδη να εισβάλουν στις ελληνικές θάλασσες, όπως ο τοξικός για τον άνθρωπο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), το ψάρι - φούσκα (Sphoeroides pachygaster) που μπήκε από το Γιβραλτάρ, η τροπική μέδουσα του Ειρηνικού (Phyllorhiza punctata), που εθεάθη για πρώτη φορά στη Λευκάδα το 2005, εξωτικά φύκια κ.ά.
Σύμφωνα με τις πιο επικαιροποιημένες μελέτες της διευθύντριας ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρος Αργυρώς Ζενέτου, η Ελλάδα κατατάσσεται 6η ανάμεσα σε 11 μεσογειακές χώρες, όσον αφορά στο πλήθος των εξωτικών ειδών που φιλοξενεί. Στις θάλασσες της χώρας μας έχουν εγκατασταθεί 106 είδη, ενώ άλλα 86 εντοπίζονται περιστασιακά. Πρώτο στη λίστα εμφανίζεται το Ισραήλ με 389 ξενικά είδη, ενώ ακολουθούν η Τουρκία, η Ιταλία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.
Η τάση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η αλιεία. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του εργαστηρίου εφαρμοσμένων οικονομικών του περιβάλλοντος, Μιχάλης Σκούρτος, αναπτύσσει στο πλαίσιο του SESAME τρία σενάρια για να εκτιμήσει τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να κρατήσουν σταθερή τη βιοποικιλότητά τους, να εξακολουθήσουν να είναι θελκτικά για τους τουρίστες και να έχουν αλιευτικά αποθέματα.
Τα σενάρια λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, όπως την εξέλιξη των δημογραφικών και οικονομικών δεδομένων, την περιβαλλοντική πολιτική, τον βαθμό παγκοσμιοποίησης αξιών και θεσμών, την εξέλιξη των γεωργικών πρακτικών και τα φυτοφάρμακα κ.ά.
«Αν τα πράγματα εξελιχθούν με την τάση που έχουν σήμερα, χωρίς να αλλάξουν οι πολιτικές και οι προτεραιότητες, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τον τουρισμό και την αλιεία» δηλώνει ο κ. Σκούρτος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SΕSΑΜΕ
Μελετά τις κλιματικές αλλαγές

Το SESAME, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει στόχο να εκτιμήσει τις αλλαγές που συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και να προβλέψει τις αντιδράσεις τους στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 380 επιστήμονες από 58 Ινστιτούτα 23 χωρών (από τη Γερμανία και τη Ρωσία ως την Αίγυπτο και το Μαρόκο και από την Ισπανία ως τη Γεωργία), ενώ τον γενικό συντονισμό έχει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Ευάγγελος Παπαθανασίου.
Το SESAME ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τρεις μεγάλες ωκεανογραφικές αποστολές. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προγράμματος δύο επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ «φιλοξενήθηκαν» για πρώτη φορά σε τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο για να κάνουν μαζί τα προγραμματισμένα πειράματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ευάγ. Παπαθανασίου Συντονιστής του διεθνούς προγράμματος SESAME

Υπάρχει ο χρόνος για λύσεις
Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε κλιματικές αλλαγές που στο μέλλον μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία των ανθρώπων και την επιβίωση φυτών και ζώων σε όλο τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει ακόμα ο χρόνος αλλά και οι λύσεις, ώστε το πρόβλημα μελλοντικά να περιοριστεί.

Οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν έχουν συζητηθεί σε παγκόσμιες διασκέψεις. Το ζήτημα όμως είναι να υιοθετηθούν χωρίς παρεκκλίσεις και από τις εθνικές κυβερνήσεις. Εν όψει και της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, το πρόγραμμα SESAME στέλνει ένα μήνυμα για το μέλλον των θαλασσών μας, που χρειάζονται προστασία.