Sunday, 31 January 2010

ΠΥΛΟΣ: Στην αγκαλιά του Ναβαρίνου

Αρχαίο βασίλειο του σοφού Νέστορα και θέρετρο μιας από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες της σύγχρονης ιστορίας, τόπος γόνιμος, προικισμένος με πλούσια βιοποικιλότητα, η Πύλος θα εξαντλήσει ευχάριστα τόσο τον φυσιολάτρη όσο και τον ιστοριοδίφη - ακόμα και όσους έχουν τα μάτια στραμμένα στο Διάστημα!

Στην ιόνια ακτή της Μεσσηνίας, καθώς το αυτοκίνητο κατηφορίζει προς τον κόλπο του Ναβαρίνου, η ιστορική Πύλος αρχίζει ήδη να ξεδιπλώνει τα κάλλη της από μακριά. Σε κάθε στροφή αποκαλύπτονται τα αμφιθεατρικά χτισμένα κεραμοσκεπή σπίτια της, με το Νιόκαστρο, στην πέρα άκρη, να δεσπόζει μέσα από πυκνά πεύκα στο Ιόνιο. Αντίκρυ τους η Σφακτηρία, σαν φυσικός κυματοθραύστης, κλείνει προστατευτικά το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου.
Η βόλτα στην Πύλο ξεκινά δίχως άλλο από την παραλιακή πλατεία των Τριών Ναυάρχων με τα αιωνόβια πλατάνια της και το μνημείο στους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν, που ηγήθηκαν του συμμαχικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τσούτσουρα απολαμβάνουμε τη σκιά, ενώ μου εξηγεί ότι η πλατεία και τα κτίρια με τις καμάρες που την περιβάλλουν είναι σχέδιο των Γάλλων αξιωματικών του στρατηγού Μαιζόν, στον οποίο οι Οθωμανοί παρέδωσαν το Ναβαρίνο το 1828. Γύρω από αυτή την πλατεία αναπτύχθηκε έκτοτε η σύγχρονη πόλη. Οσο ανεβαίνει κανείς τις απότομες ανηφοριές της Πύλου, τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και τα λίγα νεοκλασικά του κέντρου με τους καλά χαραγμένους δρόμους δίνουν τη θέση τους σε στενά δρομάκια, γεμάτα χαμηλά σπιτάκια και ολάνθιστους κήπους. Εκεί, στις άλλοτε φτωχές γειτονιές της Πύλου, σήμερα έχουν αρχίσει να υψώνονται σύγχρονες πολυκατοικίες - δυστυχώς, όχι πάντα καλόγουστες.
Κατηφορίζω στον Φραγκομαχαλά, στην παραλία, όπου κάνω μια στάση στο πανέμορφο σπίτι της οικογένειας Βελισσάρη. Η Κατρίν Βελισσάρη, η υπερδραστήρια διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Βιβλίου, εδώ και 15 χρόνια δηλώνει ερωτευμένη με την Πύλο. «Ηταν μια συνάντηση», μου λέει. «Οπως συναντάς ανθρώπους, έτσι συναντάς και τόπους. Η Πύλος είναι ένα κόσμημα στο Ναβαρίνο, μας προσκάλεσε. Εχει κάτι το μαγικό, έχει φως, χρώματα, μυθολογία, ιστορία... και το να σκέφτεσαι ότι η ναυμαχία έγινε εδώ μπροστά...» Πράγματι, αν μισοκλείσεις τα μάτια, σχεδόν βλέπεις τον συμμαχικό και τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο να χτυπιούνται ανελέητα με φόντο τη Σφακτηρία. Πάνω από 50 σκάφη και 6.000 άντρες χάθηκαν το 1827 στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία ουσιαστικά σφράγισε την έκβαση του ελληνικού αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Προχωρώντας παραλιακά, προσπερνώ το όμορφο νεοκλασικό σπίτι του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα και κατευθύνομαι στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο, που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Εδώ, με επικεφαλής τον πρωτοπόρο στον τομέα του καθηγητή Λεωνίδα Ρεσβάνη, διεξάγεται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως: η ανίχνευση και η μελέτη του σωματιδίου νετρίνο.
Σε συνεργασία με κέντρα όπως το CERN και πανεπιστήμια όπως το Berkeley των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού. Ο ενθουσιώδης Τάσος Μπαρλιάς, ένας από τους ερευνητές του Ινστιτούτου, μου εξηγεί τι εστί νετρίνο: «Είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο, όπως το ηλεκτρόνιο, με τη διαφορά ότι δεν έχει ηλεκτρικό φορτίο, δεν επηρεάζεται από μαγνητικά πεδία και ταξιδεύει επ' άπειρον, πάντα στην ίδια κατεύθυνση, ενώ σπάνια αλληλεπιδρά με την ύλη - δισεκατομμύρια νετρίνα μάς διαπερνούν κάθε στιγμή! Σκοπός μας είναι να στήσουμε μια διάταξη έκτασης ενός κυβικού χιλιομέτρου, σε βάθος 4.000 - 5.000 μέτρων ανοιχτά της Πύλου, με αισθητήρες που θα ανιχνεύουν μόλις 10 - 100 νετρίνα ετησίως.
Το μεγάλο βάθος είναι απαραίτητο, αφού ο όγκος του νερού φιλτράρει την κοσμική ακτινοβολία, διευκολύνοντας την παρατήρηση, με τον ίδιο τρόπο που, για να παρατηρήσουμε τα αστέρια, χρειαζόμαστε σκοτάδι». Η Πύλος είναι ιδανική για το πείραμα: στα ανοιχτά της βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, ενώ τα νερά είναι εξαιρετικά διαυγή. «Τα νετρίνα», συνεχίζει ο Τάσος, «θα μας πουν πολλά για το Σύμπαν. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν και όργανα άλλων επιστημονικών τομέων, όπως η γεωφυσική, η ωκεανολογία κ.λπ., οπότε το όφελος θα είναι πολλαπλό».
Φεύγοντας, στρέφω το βλέμμα ψηλά στο Νιόκαστρο και φαντάζομαι τα δισεκατομμύρια νετρίνα που το βομβαρδίζουν - ευτυχώς, τα κανόνια σίγησαν πια...
Κάστρα και πολιορκητές
Το Νιόκαστρο είναι το νεότερο των δύο κάστρων του Ναβαρίνου. Χτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς, μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με σκοπό τον έλεγχο του περάσματος στον κόλπο. Θα το ορίζουν τα περισσότερα χρόνια ώς την Απελευθέρωση, με ένα διάλειμμα ενετικής κατοχής. Αξίζει να σταθείτε λίγο παραπάνω στην ακρόπολή του -ώς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσε ως φυλακή-, στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που χτίστηκε αρχικά ως τζαμί, και στον Εβδομο Προμαχώνα, με τη συγκλονιστική θέα στο Ιόνιο, τη Σφακτηρία και το βραχώδες νησάκι Τσιχλί-Μπαμπά. Φεύγοντας, περνώ από τους Στρατώνες του Μαιζόν, όπου φιλοξενείται η συλλογή του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, με επίκεντρο τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Στη βόρεια άκρη του κόλπου, στη χερσόνησο του Κορυφασίου, δεσπόζει το ερειπωμένο Παλιόκαστρο, χτισμένο στην τοποθεσία της αρχαίας ακρόπολης της Πύλου - όχι των ομηρικών, αλλά των ιστορικών χρόνων. Γνώρισε μεγάλες δόξες κάποτε: Φράγκοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Οθωμανοί, όλοι ήθελαν να το ελέγχουν. Σήμερα, μόνο τα τείχη του σώζονται, αλλά προσφέρει μοναδική θέα: η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και ο κόλπος του Ναβαρίνου σε όλο του το μεγαλείο, η ημικυκλική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, που μοιάζει σαν να χαράχτηκε με διαβήτη, το Ιόνιο και η καταπράσινη μεσσηνιακή γη. Λίγο πιο χαμηλά, από την πλευρά της Βοϊδοκοιλιάς, βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα. Σύμφωνα με το μύθο, εκεί έκρυψε ο Ερμής τα ζώα που έκλεψε από τον Απόλλωνα, ενώ κατά τον Παυσανία, εδώ ήταν οι στάβλοι του Νέστορα, εξ ου και το όνομα.
Η ομηρική «Πύλος η αμμουδερή» βρίσκεται 17 χλμ. βόρεια της Πύλου, στον Ανω Εγκλιανό. Εκεί, η αρχαιολογική σκαπάνη του Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη και του Αμερικανού Carl Blegen έφερε στο φως, το 1938, τα ανάκτορα του Νέστορα. Το εντυπωσιακό μυκηναϊκό κτιριακό σύμπλεγμα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά, την εποχή της δόξας του κοσμούνταν με περίτεχνες ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες, ένδειξη της ακμής του ισχυρού μυκηναϊκού βασιλείου. Τα ευρήματα εκτίθενται στο εξαιρετικό μουσείο της Χώρας.
Επιστρέφοντας από τη Χώρα προς την Πύλο, επισκέπτομαι τον Ρωμανό και το Πετροχώρι. Στον Ρωμανό ετοιμάζεται ένα μεγάλο τουριστικό έργο: το Costa Navarino, ένα παραθεριστικό σύμπλεγμα 11 ξενοδοχείων και 7 γηπέδων γκολφ, μεταξύ άλλων, το οποίο μάλιστα φιλοδοξεί να είναι εντελώς «πράσινο» και προβλέπεται να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Οπως είναι φυσικό, ένα έργο τέτοιας έκτασης έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στην περιοχή: υπάρχουν εκείνοι που το περιμένουν με ενθουσιασμό, θεωρώντας ότι μόνο καλό θα κάνει στην τοπική οικονομία, αλλά και οι πιο σκεπτικιστές, που ανησυχούν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός έργου τέτοιου μεγέθους.
Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
Στη βόρεια άκρη του κόλπου του Ναβαρίνου απλώνεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 από το 1997, αποτελεί τον νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των Βαλκανίων, αλλά και τον πρώτο που συναντούν τα πουλιά μετά το εξαντλητικό ταξίδι τους από την Αφρική. Γι' αυτό βρίσκεται εδώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που από το 1998 έχει έδρα το παλιό Αντλιοστάσιο - χτίστηκε με στόχο την (ανεπιτυχή ευτυχώς) αποξήρανση της λιμνοθάλασσας τη δεκαετία του '50. Εκεί συναντώ τη Θεσσαλονικιά Μαρία Μαυρούδη, υπεύθυνη δράσεων επικοινωνίας. Ήρθε πριν από ένα χρόνο και η Γιάλοβα αμέσως την κέρδισε, με τη φυσική ομορφιά, τη γαλήνη και την πλούσια πανίδα της, που δεν περιορίζεται μόνο στα πουλιά: «Εδώ έχουν καταγραφεί 265 είδη πουλιών και πολλά είδη ερπετών, αμφίβιων, θηλαστικών και ψαριών. Η Ορνιθολογική, με τη βοήθεια εθελοντών, καταγράφει και καταμετρά την ορνιθοπανίδα, παρακολουθεί τα ενδιαιτήματα αλλά και τα είδη που αναπαράγονται εδώ, ενώ δύο φορές το μήνα κάνει μετρήσεις της αλατότητας της λιμνοθάλασσας και της ποιότητας νερού».
Ολα αυτά τα συζητούμε περπατώντας στο Μονοπάτι της Φύσης κατά μήκος της λιμνοθάλασσας, μια ξενάγηση στα διαφορετικά μίνι οικοσυστήματά της. «Διατηρούμε ένα ενημερωτικό περίπτερο στον οικισμό της Γιάλοβας», προσθέτει η Μαρία, «ενώ στο Αντλιοστάσιο δεχόμαστε επισκέψεις από το κοινό». Η βόλτα μας θα καταλήξει σε ένα από τα παρατηρητήρια πουλιών, όπου με τηλεσκόπιο θα παρακολουθήσουμε μεγαλοπρεπείς αργυροτσικνιάδες και λεπτεπίλεπτους καλαμοκανάδες. «Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές για ορνιθοπαρατήρηση. Ερχονται φλαμίνγκο, πολλά είδη ερωδιών και αρπακτικών και, αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε τον παγκοσμίως απειλούμενο βασιλαετό». Γύρω μας, τη σιωπή σπάνε μόνο οι κραυγές των πουλιών και καθώς το σούρουπο πέφτει στη λιμνοθάλασσα, το γαλήνιο τοπίο μοιάζει να μη γνωρίζει χρόνο ή τόπο. Θα μπορούσαμε να είμαστε οι πρώτοι -ή οι τελευταίοι- άνθρωποι πάνω στη Γη…
ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
Πολυλίμνιο
Ενας μικρός φυσικός παράδεισος της Μεσσηνίας, 20 χλμ. από την Πύλο, κοντά στο χωριό Χαραυγή. Ενα περιποιημένο μονοπάτι με ξύλινα γεφυράκια, πνιγμένο στα πλατάνια, οδηγεί κλιμακωτά στις 7 μικρές και μεγαλύτερες λεκάνες που σχηματίζει το ποταμάκι, το οποίο, στο τέλος της διαδρομής, μετατρέπεται σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη 25 μέτρων, που γεμίζει μια βαθιά καταπράσινη λίμνη.

Καταρράκτης Καλάμαρη
Σε κοντινή απόσταση από τη Γιάλοβα, στο δρόμο για Σχινόλακα, βρίσκεται ένας μικρός αλλά όμορφος καταρράκτης. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας ένα στενό και σε μερικά σημεία δύσβατο μονοπάτι, ωστόσο το θέαμα που σας περιμένει στο τέλος της εικοσάλεπτης διαδρομής θα σας ανταμείψει.
Οινοποιείο Παναγιωτόπουλου
Το ξέρετε ότι ίσως το καλύτερο cabernet της Ελλάδας παράγεται στη Μεσσηνία; Στον Πύργο Τριφυλίας, κοντά στη Χώρα, επισκεφτείτε τους αμπελώνες και το οινοποιείο του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου, τα εξαιρετικά βιολογικά κρασιά του οποίου φέτος σάρωσαν στις Βρυξέλλες, αποσπώντας μεγάλες διακρίσεις!
Memo
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Στην Πύλο θα πάτε οδικώς μέσω Τρίπολης. Η απόσταση Αθήνα - Πύλος είναι 288 χλμ., ωστόσο θα χρειαστείτε περίπου 4,5 ώρες για να φτάσετε, αφού ο δρόμος μετά την Τρίπολη είναι άσχημος, ενώ καθ' όλη τη διαδρομή γίνονται έργα. Μπορείτε επίσης να πάτε με λεωφορείο (ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Τ/210-51.34.293).
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στην Πύλο θα μείνετε:
Στο ξενοδοχείο Καραλής 9Τ/27230-22.960, www.hotel-karalis.com) με την ωραία θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου ή
Στο χαριτωμένο ξενοδοχείο Miramare (Τ/27230-22.751) στην παραλία.
Μία ακόμα καλή επιλογή είναι το ξενοδοχείο Galaxy (Τ/27230-22.780) στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Επίσης, σε πανοραμική θέση βρίσκεται το ξενοδοχείο 12 Θεοί (T/27230-22.179, www.12gods.biz), που διαθέτει και μπαρ με ωραία μουσική και απίστευτη θέα στο Ναβαρίνο.
Στη Γιάλοβα θα μείνετε :
Στο πολύ όμορφο Hotel Zoe (T/27230-22.025, www.hotelzoe.com) ή
Στα προσεγμένα διαμερίσματα Mylos (Τ/27230-22.703, www.mylosapartments.gr)
Στην περιοχή βρίσκονται επίσης μερικά καλά οργανωμένα κάμπινγκ, όπως το Ερωδιός (Τ/27230-28.240, http://erodioss.gr) και το Ναβαρίνο (Τ/27230-22.761, www.navarino-beach.gr), ανοιχτά μέχρι 31/10.
ΦΑΓΗΤΟ
• Στην Πύλο, νόστιμους μεζέδες θα φάτε στο ουζερί Εν Πλω στη Λαϊκή Πλαζ Πύλου - παραγγείλτε τις εκπληκτικές ψητές σαρδέλες, γεμιστές με μυρωδικά! Αν η όρεξή σας τραβάει μαγειρευτά, τότε να πάτε στον Γρηγόρη.
• Στην παραλία της Γιάλοβας θα φάτε καταπληκτικά μαγειρευτά στη Βούλα- εκεί θα βρείτε τους πιο νόστιμους ντολμάδες από σέσκουλο!
• Μια άλλη επιλογή είναι το εστιατόριο Ελιά - δοκιμάστε το κρασί της Καλλιρρόης!
• Στο Πετροχώρι, στην πολύ όμορφη κεντρική πλατεία, βρίσκεται το οβελιστήριο Κέντρο Απόκεντρο, ενώ στην παραλία του Πετροχωρίου θα ευχαριστηθείτε το φαγητό στον Γρηγόρη.
• Αν νιώσετε λιγούρα περνώντας από τον Ρωμανό, κάντε μια στάση στην Ταβέρνα της Ρίνας για σπιτικό φαγητό. Τέλος, στο Μαραθοχώρι θα φάτε νόστιμα ψαρικά και θαλασσινά στην ψαροταβέρνα Αργύρης.
ΑΓΟΡΕΣ
Μανωλέας: Παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα -λάδι, μπαλσάμικο, σπιτικές μαρμελάδες, μυρωδάτο ούζο- θα σας προτείνει η χαμογελαστή Βίκυ.
Απία: Χαριτωμένο κοσμηματο-πωλείο. Οι ιδιοκτήτες του επιλέγουν τα κομμάτια που πωλούν από σχεδιαστές όλης της επικράτειας.
Οινοποιείο Παναγιωτόπουλου: Cabernet, Chardonnay, Μαλαγουζιά και πολλά ακόμα υπέροχα κρασιά, πολλά από τα οποία είναι βραβευμένα. Στον Πύργο Τριφυλίας (Τ/27630-41.190, www.ktimapanagiotopoulos.gr).
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Εκτός από όσα ήδη αναφέραμε, πολύ κοντά στην Πύλο (11 χλμ.) βρίσκεται η Μεθώνη με το άκρως εντυπωσιακό κάστρο της. Επίσης, παρόλο που είναι φθινόπωρο, κάντε μια βόλτα στις χρυσές αμμουδιές του κόλπου του Ναβαρίνου - είναι σίγουρα από τις καλύτερες στην Πελοπόννησο και, καιρού επιτρέποντος, οι βουτιές δεν αποκλείονται!
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός κλήσης: 27230
Δήμος: 22.221
Νοσοκομείο: 22.315
Αστυνομία: 22.100
ΚΤΕΛ Πύλου: 22.230
Ινστιτούτο Νέστωρ: Τ/27230-23.300, www.nestor.noa.gr
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Τ/210-82.28.704, www.ornithologiki.gr
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Δήμο Πύλου και τα ξενοδοχεία Καραλής και Miramare, όπως και το Pylos' Club Boats (Τ/27230-23.155) για την παραχώρηση του σκάφους με το οποίο απολαύσαμε τον κόλπο του Ναβαρίνου.

Saturday, 30 January 2010

Αναδάσωση Τουρκοβουνίων

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ), που απαρτίζεται από τους Δήμους Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού -καλεί εθελοντές φορείς και πολίτες να σπεύσουν να στηρίξουν την πρώτη οικολογική πρωτοβουλία του, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 10:00 π.μ

Ειδικά συνεργεία του ΣΠΑΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Ιωνίας, θα περιμένουν τους εθελοντές, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, στον χώρο στάθμευσης του Αθλητικού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (έναντι Ομορφοκκλησιάς), προκειμένου να τους οδηγήσουν στον τόπο της αναδάσωσης.



Η πρώτη αυτή δράση αναδάσωσης των Τουρκοβουνίων αποτελεί το ξεκίνημα σειράς κοινών δράσεων που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος, με στόχο την ανάδειξη μιας ενιαίας έκτασης, η οποία θα λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τους δημότες των τεσσάρων Δήμων, αλλά και για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Πράσινο Γαλάτσι 29-01-2010 στις 23:15:53

2/2/2010 Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων




Κλικάρετε ΕΔΩ και ΕΔΩ για να δείτε το τι και πως.

Sunshine Winter - Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Καλημέρα σας,

με μια υπέροχη λιακάδα στην καρδιά του χειμώνα 

Wednesday, 27 January 2010

Αρχίζει η δίκη των 15 βιομηχανιών που κατηγορούνται για την μόλυνση στην περιοχή του Ασωπού.

Αρχίσει σήμερα στο δικαστήριο της Θήβας, η δίκη των 15 βιομηχανιών που κατηγορούνται για την μόλυνση στην περιοχή του Ασωπού.



Οι επιχειρήσεις αυτές κατηγορούνται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.  
Σύμφωνα με το νομικό κόσμο οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνων.
Στο μεταξύ, μέσα στον Φεβρουάριο κάτοικοι των Οινοφύτων πρόκειται να καταθέσουν και νέα προσφυγή κατά της πολιτείας, αλλά και κατά βιομηχανιών, που θα αφορά στην έκθεση της ζωής τους σε κίνδυνο, στην απαξίωση των περιουσιακών τους στοιχείων και επιχειρήσεων και στην ψυχική οδύνη για όσες οικογένειες έχασαν δικούς τους ανθρώπους.
πηγή...

Monday, 25 January 2010

Άλλη μια περίπτωση απόρριψης μωρού από την μητέρα του.


 Η μικρή αντιλόπη θα μεγαλώσει μακριά από την μητέρα της αλλά με όλη την αγάπη και την φροντίδα των υπευθύνων του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ. 
(REUTERS/Phil Noble) 

Sunday, 24 January 2010

Χάνεται ο θησαυρός της φύσης στις πλαγιές του Ταϋγέτου

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Φθάνοντας στη Σπάρτη, από τον όμορφο καινούργιο δρόμο των 8,5 χλμ. Σελλασίας - Γέφυρας Kελεφίνας, θαύμασα για ακόμη μια φορά το αρχοντικό βουνό του Tαϋγέτου, που με την αγέρωχη πέτρινη κορμοστασιά τον στέκει υποβλητικό, αγκαλιάζοντας με την άγρια θωριά τον την πόλη.

Πορτοκαλιές και λιόδεντρα χαϊδεύουν τις παρυφές του, τυλίγοντας με μυρωδάτα μπουκέτα όχι μόνο τα κτήματα, μα και τις αυλές των σπιτιών.
Προϊόντα
Λάδι είχε αρκετό φέτος, παρ’ όλο το δάκο, όμως και πάλι δεν είχε τιμή. Πόσο μάλλον τα πορτοκάλια, που σε λίγο -αν ήδη δεν έχει συμβεί - θα είναι ασύμφορη η παραγωγή τους,

Πού είναι και γιατί άραγε φύγανε εκείνες οι εποχές που τα πορτοκάλια Λακωνίας ήταν περιζήτητα και αρκούντως -για τους παραγωγούς- ακριβά;
Πού είναι και γιατί άραγε φύγανε οι εποχές που οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μάζευαν όλες τις ελιές και όχι μόνο, όπως σήμερα κάνουν πολλοί, όσες αρκούν για το λάδι του σπιτικού και των φίλων; Φταίνε οι ευρωπαϊκές οδηγίες, οι μεσάζοντες, η αγροτική πολιτική, οι ακριβοί εργάτες, τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται και επανεισάγονται ως ξένα με καλύτερες τιμές;
‘H μήπως φταίμε εμείς, που δεν στηρίξαμε όσο έπρεπε τα ντόπια προϊόντα, παρασυρόμενοι τις προηγούμενες δεκαετίες από τη λαίλαπα της μόδας του ξενόφερτου;
Ευθύνες
Eίτε πάλι ευθύνονται όσοι ταπείνωσαν την ποιότητα και ενίσχυσαν την ποσότητα της παραγωγής με χημικά και ορμόνες, ελέω του κέρδους; Για να φθάσουμε σήμερα στη νέα μόδα των βιολογικών, που εκτός εξαιρέσεων δίνουν, ω του θαύματος, προϊόντα βγαλμένα από καλούπια...

Tι θα γίνει στο μέλλον δεν γνωρίζω, ελπίζω μόνο της «Σπάρτης οι πορτοκαλιές» που ύμνησε ο ποιητής, να μην αντικατασταθούν από σπαράγγια και οι φέροντες αρχαίο πνεύμα ελιές, από καλαμπόκια...
H ελπίδα πάντως παραμένει προστατευμένη στα απόκρημνα βράχια του Tαϋγέτου, ενός βουνού που ευτυχώς δεν ενδείκνυται για βίλες και δεν έχει και πολλά για να κάψουν οι γνωστοί - άγνωστοι, εδώ που τα λέμε.
Παρηγοριά
Aς μείνουμε λοιπόν με τούτη την παρηγοριά στ’ αγνάντι του βουνού, κι ας ελπίσουμε κάποτε και αν ακόμη δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή, τα δέντρα να παραμείνουν έστω ως ανθισμένος καλλωπισμός μιας τουριστικής πόλης.

Aν γίνει βέβαια ποτέ πραγματικά τουριστική η δεύτερη πιο φημισμένη πόλη της ελληνικής - και όχι μόνο - αρχαιότητας. Mια πόλη, η οποία μένει παραμελημένη, μ’ ένα αναξιοποίητο και ξέφραγο αμπέλι αρχαίο θέατρο, δίχως -ήμαρτον- ένα μουσείο αντάξιο της παγκόσμιας φήμης μιας Σπάρτης. Kαι σίγουρα ένας Mιστράς δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη.
Aλλά όλα αυτά είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, από τις τόσες που πλημμυρίζουν και τελικά θα καταποντίσουν αυτή τη μοναδική χώρα...
πηγή...

Saturday, 23 January 2010

Η αγάπη είναι παντού - Love is everywhere

Συνήθως λέμε ότι κάποιος φέρεται σαν ζώο ή είναι άγριος σαν λιοντάρι. Δίνουμε στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες. Αλλά εκείνο που ξεχνάμε είναι ότι πολλές φορές τα ζώα είναι πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους. Ανταποδίδουν την καλοσύνη που τους δείχνεις και την θυμούνται.
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ αυτό που βλέπετε στο βίντεο με ανθρώπους που ευεργετήσατε, δεν θα είσαστε τόσο τυχεροί.




We usually say that somebody is brought like an animal or he is wild as a lion. We give human attributes to the animals. But what we forget is that many times animals are much better than humans. They return the kindness you show to them and also him they remember it.
BUT ATTENTION, you DO NOT ATTEMPT what you see in the video with humans you have supported them, you will not be so much lucky.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι Μεγάρων
Να τους προστατέψουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο  ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργανώνουν παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προστασία των πολύτιμων υγροτόπων της Αττικής.

Κυριακή 31/1/2010
    11:00 Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου
    12:30 Παρουσίαση: «Οι πολύτιμοι υγρότοποι της Αττικής»
(Καραϊσκάκη 101, Χαϊδάρι)

29/1 – 5/2/2010
Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι)

Η Δυτική Αττική έχει υγρότοπους ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά μας. Κι όμως η άγνοια της Πολιτείας τους καταστρέφει καθημερινά. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι υγρότοποι ήταν «υποτιμημένοι» από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα: ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση,  εγκατάσταση βιομηχανίας, και δεξαμενών  καυσίμων, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών).
Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.α.
Oι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη της Περσεφόνη, και είχαν σχέση με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η αρχαία Ιερά Οδός συναντούσε τους αρχαίους Ρειτούς με τους δύο κλάδους της. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά,  έχει χαρακτηριστεί ως  ιστορικός τόπος από το 1974.
Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου πρέπει:

* Να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανση της Λίμνης, με τον έλεγχο των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (κυρίως των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ  κ.λπ) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.λπ).
* Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να εκτιμήσει την αξία της.

Βουρκάρι Μεγάρων
 Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο , που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια. Πλήθος από μελέτες Πανεπιστημίων, κρατικών Φορέων και οικολογικών  οργανώσεων τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση και προστασία του.
Ο υγροβιότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης.
Ο  Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου ζητάει άμεσα τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή και την θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για την προστασία της.

Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να υπερασπίσει - από τη ρύπανση, τη συρρίκνωση  και την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών -  τους υγροτόπους της περιοχής μας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις  που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς  με σκοπό να παρουσιάσουν αφενός μεν τα προβλήματα και αφετέρου να αναδείξουν την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης  Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 638523, 6972 937675, 6946 779538
  
ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου (www.xpolis.blogspot.com),
Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com  - http://limnik.blogspot.com),
Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου (http://vourkari.blogspot.com), 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr)

Ένα μικρό παιδί ζωγραφίζει...

Αυτά τα λιτά κοσμήματα που βγαίνουν μέσα από την αγνή ψυχούλα  ενός μικρού παιδιού τα αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που ''μάχονται'' διακαώς για να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στον υπέροχο κόσμο που μας προσέφερε απλόχερα ο Θεός.



Ας ακούσουμε τα μικρά παιδιά, ας διαβάσουμε λίγο τη σκέψη τους, ας τα μιλήσουμε, ας μας μιλήσουν, ας αφεθούμε στην αθωότητα τους. 
Ίσως σώσουμε κάτι για το μέλλον.



Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Monday, 18 January 2010

"Κατοικίδια"... αρκουδο-οικογένεια στην Κοζάνη

Κόβουν βόλτες μέσα στα στενά δρομάκια και στις αυλές των σπιτιών και αντιμετωπίζονται περίπου... σαν κατοικίδια

Τα μέλη μίας συγκεκριμένης «αρκουδο-οικογένειας» τείνει να μετατραπούν σε... επίτιμους δημότες, στον Bυθό Πενταλόφου Kοζάνης, αφού σε τακτά διαστήματα τα έχουν δει να κόβουν βόλτες μέσα στα στενά δρομάκια και στις αυλές των σπιτιών και αντιμετωπίζονται περίπου... σαν κατοικίδια.

Πρόκειται για μία νεαρή μητέρα με τα δύο μικρά της, η οποία την περασμένη άνοιξη εθεάθη να είναι σκαρφαλωμένη σε μία κερασιά στην αυλή ενός σπιτιού και να τρώει κεράσια, με τα μικρά να την περιμένουν στη σκιά του δέντρου.
«H γυναίκα που έχει το σπίτι την παρακολουθούσε από το παράθυρο και μου τηλεφώνησε να έρθω να τη δω. Στεκόμασταν επτά - οκτώ άτομα σε απόσταση δέκα μέτρων και την κοιτάζαμε να τρώει ατάραχη, μέχρι που κάποια στιγμή κατέβηκε, πήρε τα μικρά της και χάθηκαν στο δάσος», είπε στο «Eθνος» ο πρόεδρος της Kοινότητας Πενταλόφου Γιώργος Kαρούτας.

H ίδια οικογένεια εμφανίστηκε πολλές φορές μέσα στα στενά ή στις παρυφές του χωριού, με τελευταία φορά την 27η Δεκεμβρίου, όταν δύο μέλη της Oικολογικής Kίνησης Kοζάνης την είδαν να διασχίζει το καστανόδασος που περιβάλλει τον Bυθό.
 Κατοικίδια ... αρκουδο-οικογένεια στην ΚοζάνηMε ανακοίνωσή της η Oικολογική Kίνηση Kοζάνης χαρακτηρίζει τον Bυθό Πενταλόφου ως πρότυπο συμβίωσης ανθρώπου και αρκούδας, με δεδομένο πως δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιο περιστατικό εχθρικής συμπεριφοράς των κατοίκων απέναντι στο άγριο ζώο, παρόλο που από το χωριό δεν λείπουν οι καραμπίνες.
Πάντως, οι υπεύθυνοι του «Aρκτούρου» που κλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε ενημερωτική εκδήλωση στο χωριό, συμβούλευσαν τους κατοίκους να μη... συσφίξουν άλλο τις σχέσεις τους με τις αρκούδες, προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο για τους ίδιους όσο και για τα άγρια ζώα.

«Aυτό το παράδειγμα, με την αρκούδα στο δέντρο και τους ανθρώπους να την παρακολουθούν από κοντινή απόσταση, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν», υποστήριξε στο «Eθνος» ο υπεύθυνος δράσεων της οργάνωσης, Λ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «H αρκούδα, και ιδιαίτερα τα μικρά της, δεν πρέπει να νιώθουν εξοικείωση με τους ανθρώπους. Tο καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να απομακρυνθούμε και να την αφήσουμε να φύγει μόνη της».
Oι ειδικοί υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία πως η αρκούδα είναι ένα άγριο ζώο, που μπορεί να γίνει επιθετικό ειδικά όταν συνοδεύει τα μικρά της και νιώσει ότι αυτά απειλούνται.
H είσοδός της σε κατοικημένες περιοχές είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των βιοτόπων και της μείωσης της διαθέσιμης τροφής σ’ αυτούς. Eνα μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η δενδροφύτευση περιοχών μακριά από τα χωριά με άγρια καρποφόρα δέντρα, όπως έγινε πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της B. Πίνδου.

Aναζητώντας τις φάλαινες του Aιγαίου

Oλοκληρώθηκε στα τέλη Nοεμβρίου η αποστολή από την ερευνητική ομάδα του Iνστιτούτου «Aρχιπέλαγος», για την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών στο ανατολικό Aιγαίο. Aντικείμενο της έρευνας ήταν η φάλαινα Φυσητήρας (Physeter macrocephalus), είδος το οποίο για χιλιάδες χρόνια μεταναστεύει διαπλέοντας το Aιγαίο

Του Τάσου Σαραντή

Oλοκληρώθηκε στα τέλη Nοεμβρίου η φθινοπωρινή ερευνητική αποστολή από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Iνστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Aιγαίου «Aρχιπελάγος», για την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών στο ανατολικό Aιγαίο με τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Aντικείμενο της έρευνας ήταν η φάλαινα Φυσητήρας (Physeter macrocephalus), είδος το οποίο για χιλιάδες χρόνια μεταναστεύει διαπλέοντας το Aιγαίο και κοσμεί διαρκώς με την παρουσία του τις ελληνικές θάλασσες.
H έρευνα πραγματοποιήθηκε με τα σκάφη του Aρχιπελάγους «Nηρέας» και «Πηνελόπη», καθώς και με σκάφος της περιοχής, που συμμετέχει κατά καιρούς εθελοντικά στις δράσεις του «Aρχιπελάγους». Oι περιοχές έρευνας ήταν το κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Aιγαίο, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή από Aμοργό έως το πέρασμα μεταξύ Mυκόνου - Iκαρίας (δυτικά της Xίου), και το βαθύ θαλάσσιο φαράγγι στην περιοχή ανάμεσα στη Xίο και την Iκαρία.
Aναζητώντας τις φάλαινες του Aιγαίου
Kατά τη διάρκεια της αποστολής, όπου καλύφθηκαν περισσότερα από 2.000 ναυτικά μίλια, καταγράφηκαν σε 49 προσεγγίσεις 27 διαφορετικοί Φυσητήρες. Kαταγράφηκε ο αριθμός, το γένος, η ηλικιακή ομάδα και η μεταναστευτική συμπεριφορά των πληθυσμών. Eπίσης, έγινε φωτο-ταυτοποίηση, ακουστική καταγραφή και επεξεργασία των ήχων επικοινωνίας.
H μελέτη αυτών των σπάνιων θαλάσσιων θηλαστικών είχε ανέκαθεν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω της ιδιαίτερης φυσιολογίας και συμπεριφοράς των Φυσητήρων (πρόκειται για είδος που μεταναστεύει συνεχώς και περνά αρκετό χρόνο κάτω από το νερό και σε μεγάλα βάθη) και απαιτήθηκε η συνδυαστική και συγκροτημένη προσπάθεια από τρία σκάφη και μεγάλο αριθμό ερευνητών και εθελοντών επιστημόνων.
Oπτική - ακουστική καταγραφή
Tα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν θα προστεθούν στη διαρκή έρευνα που υλοποιεί το «Aρχιπέλαγος» τα τελευταία 12 χρόνια στα θαλάσσια θηλαστικά σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, με στόχο να προσφέρει μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της κατάστασης των πληθυσμών αυτών των σπάνιων ειδών στις θάλασσές μας. Oι Φυσητήρες των ελληνικών θαλασσών συνεχίζουν να αποτελούν στις μέρες μας ένα άγνωστο είδος για το ευρύ κοινό, γεγονός που φανερώνει την άγνοια που επικρατεί γι’ αυτή τη μοναδική κλειστή θάλασσα και τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα που φιλοξενεί. Aν και η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές θάλασσες και κυρίως το Aιγαίο στηρίζουν τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Mεσόγειο, η απουσία στοιχειωδών μέτρων διαχείρισης, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής παιδείας, συνθέτουν ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό για την επιβίωση αυτής της τεράστιας φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Προτασία
H ιδιαίτερα υψηλή κίνηση εμπορικών πλοίων χωρίς ουσιαστικό κεντρικό έλεγχο, η απουσία αποτελεσματικού πλάνου αντιμετώπισης πιθανού θαλάσσιου ατυχήματος και η αυξανόμενη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Aπαιτείται η άμεση εφαρμογή ουσιαστικών και λειτουργικών μέτρων προστασίας των θαλασσών για να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί ένα πιθανώς ολέθριο θαλάσσιο ατύχημα.

Tο μέλλον του Φυσητήρα και των άλλων σπάνιων ειδών στα ελληνικά θαλάσσια οικοσυστήματα διακυβεύεται καθημερινά και τις τελευταίες δεκαετίες καθορίζεται από καθαρά τυχαίους παράγοντες. H επικίνδυνη και ανεύθυνη συμπεριφορά σε συνδυασμό με την εκούσια μετατόπιση της περιβαλλοντικής ανησυχίας σε άλλα μήκη και πλάτη του πλανήτη απειλούν καθημερινά το προσδόκιμο ζωής του ελληνικού θαλάσσιου πλούτου.
Tο μεγαλύτερο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών
H φάλαινα Φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος θαλάσσιου θηλαστικού που συναντάται τακτικά στις ελληνικές θάλασσες. Oι αρσενικοί ξεπερνούν τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ οι θηλυκοί έχουν μέσο μήκος 12 μέτρα και βάρος 20 τόνους. Παρά το μεγάλο μέγεθός τους, δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο. Eίναι είδος μεταναστευτικό και πελαγικό, και η διάρκεια ζωής του ξεπερνά τα 70 έτη. Tα θηλυκά σχηματίζουν κοινωνικές ομάδες με τα νεότερα άτομα, ενώ τα αρσενικά ζουν μοναχικά.

O Φυσητήρας χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να καταδύεται σε βάθη που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα και η παραμονή του στο βυθό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα. Aναδύεται στην επιφάνεια και παραμένει περίπου 10 λεπτά για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αναπνοές πριν από την επόμενη κατάδυση. Ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερα εξελιγμένο εγκέφαλό του και για τη σύνθετη ικανότητα επικοινωνίας και την πολύπλοκη κοινωνική συμπεριφορά του.
Tρέφεται κυρίως με μεσοπελαγικά κεφαλόποδα και βαθύβια ψάρια, είδη που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος. Eτσι η υπεραλίευση που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές θάλασσες δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον Φυσητήρα. Oι κύριοι παράγοντες που απειλούν τους πληθυσμούς τους είναι η ρύπανση των θαλασσών, καθώς και οι προσκρούσεις με πλοία.
Πηγή: Aρχιπέλαγος, Iνστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Aιγαίου ( http://www.archipelago.gr/en/Home/tabid/305/Default.aspx)

Saturday, 16 January 2010

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.

Ένα καταπληκτικό τραγούδι γεμάτο μηνύματα. 
Το βιντεακι δημιουργήθηκε για προβολή στα εγκαίνια του βοτανοκηπου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ανάργυρων.
 
Πλιατσικας - Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα




Πρώτη φορά που την είδα, στεκότανε,
τη νύχτα εκείνη που η Ρώμη καιγότανε,
χιλιάδες χρόνια φωτιά και μηνύματα,
μα δεν ξεχνώ του κορμιού της τα κύματα.


Την είδα πάλι στις όχθες του Βόλγα,
που ένας στρατιώτης τη φώναξε Όλγα,
κάτι ψιθύρισε μέσα στο κρύο,
τότε μου 'χε φανεί τόσο αστείο. 

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.
Κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.


Στο Πάλος νύχτα τ' όνομά της αφήνει,
γραμμένο κάπου στου Κολόμβου την πρύμνη,
τότε που οι Ισπανοί ξεκινούσαν,
και για μια άγνωστη μοίρα μεθούσαν.


Βρέθηκε κάποια στιγμή στη Γαλλία,
πρώτη του Μάη σε μια άδεια πλατεία,
σε λίγο οι φοιτητές θα ξεσπούσαν,
και μια αλλιώτικη ζωή θα ζητούσαν.


Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.
Κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.


Σήμερα έχει στα χέρια ένα αγόρι,
πάλι ξεκίνησαν οι Σταυροφόροι,
μα ποιος ακούει και ποιος ενδιαφέρεται,
για ένα κόσμο που βράζει και φλέγεται.


Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.
Κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα,
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα.

Friday, 15 January 2010

Παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή το αμερικανικό δόγμα της απληστίας
Η παγκόσμια κουλτούρα της υπερβολής

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει κάθε μέρα προϊόντα μεγαλύτερα σε βάρος από το βάρος του, συντηρώντας μια παγκόσμια κουλτούρα υπερβολής που προκύπτει ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη, 

σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα από το Ινστιτούτο Worldwatch. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το δόγμα της κατανάλωσης και της απληστίας μπορεί να εξαφανίσει τα τυχόν οφέλη από την κυβερνητική δράση για την κλιματική αλλαγή ή μια αλλαγή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας.
Ο διευθυντής του προγράμματος Erik Assadourian, επικεφαλής της ομάδας των 35 συμμετεχόντων στην μελέτη, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Μέχρις ότου να αναγνωρίσουμε ότι τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα, από την κλιματική αλλαγή έως την αποψίλωση των δασών και την εξαφάνιση ειδών, προκαλούνται από τις ζημιογόνες συνήθειές μας, δεν πρόκειται να λύσουμε την οικολογική κρίση που απειλεί να εξαφανίσει τον πολιτισμό μας».
Ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας με ασυνείδητο ρυθμό, λέει το Ινστιτούτο. Την τελευταία δεκαετία, η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 28% στα 30.5 τρισ. δολάρια.
Η κουλτούρα του καταναλωτισμού δεν αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό κυρίως των Αμερικανών αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια, η υπερβολή υιοθετήθηκε ως σύμβολο επιτυχίας στις αναπτυσσόμενες χώρες από τη Βραζιλία έως την Κίνα και την Ινδία, λέει η μελέτη. 
Η Κίνα αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τις ΗΠΑ, κερδίζοντας τον τίτλο της κορυφαίας αγοράς αυτοκινήτου του κόσμου ενώ είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών του θερμοκηπίου στην υδρόγειο.
Τέτοιες τάσεις δεν είναι μια φυσική συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης, λέει η αναφορά του Ινστιτούτου, αλλά ένα αποτέλεσμα σκόπιμων δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις για να κερδίσουν καταναλωτές. Προϊόντα όπως τα χάμπουργκερ – τρόφιμο απρόσιτο για τους φτωχούς στις αρχές του 20ου αι. – και το εμφιαλωμένο νερό είναι σήμερα κοινά.
Η μέση δυτική οικογένεια ξοδεύει περισσότερα για το κατοικίδιό της απ’ όσα ξοδεύει ένας άνθρωπος στο Μπαγκλαντές.
Η μελέτη δεν σημειώνει ενθαρρυντικά σημάδια αλλαγής από την κουλτούρα της υψηλής κατανάλωσης. Αναφέρει ότι τα προγράμματα σχολικής διατροφής σημείωσαν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενθάρρυνση μιας πιο υγιούς διατροφικής συνήθειας μεταξύ των παιδιών. Η νεότερη γενιά είναι επίσης πιο συνειδητοποιημένη για τον αντίκτυπο της στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Assadourian, πρέπει να γίνει πλήρης αλλαγή στις αξίες και τις συμπεριφορές. Με τους τρέχοντες ρυθμούς κατανάλωσης, ο κόσμος χρειάζεται να σηκώνει 24 αιολικές τουρμπίνες την ώρα, προκειμένου να παράγει αρκετή ενέργεια για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. « Είδαμε ορισμένες ενθαρρυντικές προσπάθειες να καταπολεμηθεί η παγκόσμια κλιματική κρίση τα τελευταία χρόνια» λέει ο κ. Assadourian. «Αλλά η δημιουργία πολιτικής και τεχνολογίας αλλάζει ενώ οι κουλτούρες παραμένουν επικεντρωμένες στον καταναλωτισμό και η ανάπτυξη μπορεί να πάει μονάχα μέχρι εκεί. Αν δεν αλλάξουμε την ίδια την κουλτούρα μας θα υπάρξει νέα κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τελικά, ο καταναλωτισμός δεν πρόκειται να είναι βιώσιμος καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2 δις και καθώς όλο και περισσότερες χώρες ενισχύονται οικονομικά».
Στην εισαγωγή της αναφοράς, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Christopher Flavin, γράφει: «Καθώς ο κόσμος παλεύει για να ανακάμψει από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από το μεγάλο Κραχ, έχουμε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τον καταναλωτισμό. Στο τέλος, το ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση πρέπει να θριαμβεύσει επί την παρότρυνσης για κατανάλωση με κάθε κόστος».
16:02 - Πέμ 14/01/2010 , tvxsteam

Thursday, 14 January 2010

Ο ωκεανός σε μπουκάλι!!

Μπορείτε να έχετε έναν ωκεανό στο σπίτι σας, ακόμα κι αν δεν πάτε στην παραλία. Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό ωκεανό σε ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού. Φτιάξτε το και βάλτε το στην πιο όμορφη θέση και φωνάξτε τους φίλους σας να το θαυμάσουν και να σας καμαρώσουν. 



Τι θα χρειαστείτε:
- Άδειο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού (1,5 - 2 λίτρων), με το καπάκι του
- Καθαρό λάδι για μωρά (baby oil) ή λευκό παραφινέλαιο
- Νερό
- Χωνί (προαιρετικά)
- Μπλε μπογιά ζαχαροπλαστικής
- Μικρούς αστερίες, κοχύλια και άλλα θαλασσινά μπιχλιμπίδια.
- Μια κουταλιά του γλυκού χρυσόσκονη (κατά προτίμηση ασημόσκονη)
- Άσπρη κόλλα χειροτεχνίας
- Θερμοκόλλα



Τι θα κάνετε:
Πλύνετε και στεγνώστε καλά το πλαστικό μπουκάλι και αφαιρέστε την ετικέτα του.


Γεμίστε το μπουκάλι με νερό της βρύσης μέχρι τη μέση

Προσθέστε λίγη μπλε μπογιά ζαχαροπλαστικής και ανακινήστε το μπουκάλι μέχρι να γίνει μπλε το νερό

Προσθέστε την χρυσόσκονη

Προσθέστε τα κοχύλια και τα άλλα στολιδάκια

Χύστε στο μπουκάλι το λάδι για μωρά ή το παρφινέλαιο, μέχρι να γεμίσει σχεδόν ως επάνω. Αφήστε πολύ λίγο κενό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωνί για καλύτερο αποτέλεσμα)

Βεβαιωθείτε ότι το χείλος το μπουκαλιού και το καπάκι είναι στεγνά και τότε απλώστε άσπρη κόλα χειροτεχνίας γύρω από το χείλος και βιδώστε το καπάκι.

Χρησιμοποιήστε θερμοκόλλα και απλώστε την στην εξωτερική πλευρά από το καπάκι για επιπρόσθετη προστασία από διαρροές.

Γυρίστε το μπουκάλι στο πλάι και απαλά ανακινήστε το για να δημιουργήσετε ένα "κύμα" μέσα στο περιβάλλον του ωκεανού σας!

Χρήσιμες οδηγίες 
Τα κοχύλια και τα άλλα μπιχλιμπίδια που θα χρησιμοποιήσετε προσέξτε να είναι ελαφριά για να μπορούν να επιπλέουν στο νερό.  
Δοκιμάστε τα πρώτα, σε ένα ποτήρι με νερό.
Τέτοια κοχύλια μπορείτε να συλλέξετε από τις παραλίες και τα άλλα στολίδια μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε μικροπράγματα.

Χρωματίστε τον ωκεανό με ότι χρώμα θέλετε! Το μπλε είναι το κανονικό φυσικά, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο χρώμα αν σας αρέσει περισσότερο. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χρώμα μπογιάς ζαχαροπλαστικής.
Τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν μ' αυτήν την κατασκευή. Φυσικά η βοήθεια των μεγάλων είναι απαραίτητη για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.
πηγή...

Tuesday, 12 January 2010

Συμβουλές για παιδική κηπουρική

Παιδική κηπουρική
Τα παιδιά είναι γεννημένοι κηπουροί: 
είναι περίεργα, τους αρέσει να μαθαίνουν μέσα από την πράξη και θέλουν να λερώνονται ! Καλλιεργώντας τον κήπο το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίζει κάτι δικό του για καιρό και παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης. 


Και βέβαια η κηπουρική είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί περιβαλλοντική συνείδηση, εξερευνώντας τη λειτουργία της φύσης.
 

Αν αγαπήσει τον κήπο και τα φυτά από μικρό, θα διατηρηθεί αυτό για όλη τη ζωή του. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να τρώει κάποια λαχανικά που τώρα μισεί !!!
Δεν είναι απαραίτητο να ζει κανείς στην εξοχή, ούτε να έχει μεγάλη έκταση για να δημιουργήσει ένα παιδικό κήπο. Ακόμη και σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι το παιδί μπορεί να καλλιεργήσει πολλών ειδών λαχανικά και λουλούδια. 
Αν μπορείτε, συνεννοηθείτε με άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας για να καλλιεργήσετε τα φυτά στην ταράτσα. Mπορείτε ακόμη να συζητήσετε τη δυνατότητα να δημιουργήσει το σχολείο ή νηπιαγωγείο του παιδιού σας ένα σχολικό κήπο.

Τι να φυτέψετε; 
Τα 10 πιο εύκολα λαχανικά για παιδιά.
Η αυτοπεποίθηση του μικρού κηπουρού μεγαλώνει όταν οι προσπάθειές του αποδίδουν καρπούς. Επιλέγουμε λοιπόν φυτά που είναι κατάλληλα για παιδιά. 
Αυτά που προτείνουμε ως τα 10 καλύτερα μεγαλώνουν εύκολα, γρήγορα, και είναι διασκεδαστική η συγκομιδή, ακόμη κι αν η γεύση τους δεν τους πολυαρέσει στην αρχή.

Ηλιοτρόπια
Απαραίτητα για κάθε παιδικό κήπο. 

Φυτέψτε Μάρτη - Απρίλη μόνον 1-2 γιατί πιάνουν πολύ χώρο. Οι σπόροι βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, τα φυντάνια μεγαλώνουν σε δύο εβδομάδες και μέσα σε ένα μήνα ξεπερνούν το μισό μέτρο ύψος. Σε 8 εβδομάδες τα μπουμπούκια ανθίζουν αποκαλύπτοντας εκατοντάδες σπόρους. Φυτέψτε τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για φαγητό (όχι βέβαια ψημένους και αλατισμένους).

Τα ηλιοτρόπια ξεραίνονται το φθινόπωρο. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Αφού κρατήσετε μερικούς για την επόμενη σπορά, ψήστε τους υπόλοιπους και σερβίρετέ τους σαν σνακ.
Μαρούλια
 Ένας καλός τρόπος να κινήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών για τη σαλάτα, γρήγορη και εύκολη σοδειά. Φυτέψτε Σεπτέμβρη - Φλεβάρη σε απόσταση περίπου 25 εκατοστά. Διατηρείστε το έδαφος υγρό, ιδιαίτερα τις δύο πρώτες εβδομάδες. Oι σπόροι βλασταίνουν σε 7-10 μέρες. Η περίοδος ανάπτυξης είναι 40-50 μέρες. 


Ραπανάκια
Επίσης γρήγορα αποτελέσματα για τη νεαρή κηπουρό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 3-10 μέρες και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, περίπου σε ένα μήνα. Μπορούν να φυτευτούν πυκνά, σε απόσταση 10-15 εκατοστών. Φυτέψτε τα απ' ευθείας στο παρτέρι από Σεπτέμβρη ως Μάρτη.


Μπιζέλια
Τα μπιζέλια μεγαλώνουν γρήγορα και είναι διασκεδαστικά γιατί τρώγονται απ' ευθείας από το φυτό. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 10 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Φυτέψτε Σεπτέμβρη - Νοέμβρη (στα ψυχρά μέρη Μάρτη - Απρίλη) σε δροσερά μέρη του κήπου προστατευμένα από τον ήλιο και πολύ πυκνά, ανά 3 εκατοστά. Μπορείτε να διαλέξετε αναρριχητικές ποικιλίες ή νάνους.


Ντοματάκια
Απολύτως αναγκαία. Είναι τα πιο διασκεδαστικά φυτά για παιδιά, μετά τις φράουλες. Προτιμούμε τα έτοιμα φυντάνια παρά να μεγαλώσουμε από σπόρο. 
 Φυτεύουμε σε ηλιόλουστη θέση Μάρτη - Μάη. Δίπλα σε κάθε φυντάνι στερεώνουμε πάσσαλο 60 εκατοστών και καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, τα δένουμε χαλαρά. Ρίχνουμε μπόλικη κοπριά και ποτίζουμε στο χώμα, διατηρώντας τα φύλλα στεγνά. Η περίοδος ανάπτυξης είναι 50-75 μέρες. Τα ντοματάκια μεγαλώνουν πολύ καλά και σε γλάστρες.

Καπουτσίνοι

Λουλούδια περισσότερο παρά λαχανικά, μεγαλώνουν πολύ εύκολα και γρήγορα και ενθαρρύνουν τη νεαρή κηπουρό. Τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα άνθη εμφανίζονται 50 περίπου μέρες μετά από τη φύτευση. Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, όχι πολύ υγρό χώμα και με λίγη κοπριά εξαπλώνονται απίστευτα. 
Τα φύλλα έχουν μια πιπεράτη γεύση που δίνει ενδιαφέρον στις σαλάτες, αλλά και τα εδώδιμα άνθη προστίθενται στις σαλάτες για χρώμα. Μάλιστα τα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα της κάπαρης, συντηρημένα σε άλμη. Δοκιμάστε, όπως και τα ντοματάκια, να τα μεγαλώσετε και σε κρεμαστές γλάστρες.

Φασόλια
Εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστική συγκομιδή. Οι σπόροι φυτρώνουν σε 4-8 μέρες και ωριμάζουν σε 2 μήνες. 
Φυτεύουμε από Μάρτιο ως αρχές Ιούνη (για όψιμα Αύγουστο), σε μικρή απόσταση, ανά 10 εκατοστά. Χρειάζονται ηλιόλουστη θέση, υγρό χώμα και κοπριά. Επιλέγουμε αναρριχητικές ή έρπουσες ποικιλίες. Δεν βρέχουμε τα φύλλα στο πότισμα.

Καρότα
Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ' ευθείας στο έδαφος. Αργούν να φυτρώσουν, πρέπει λοιπόν να κάνετε υπομονή. Ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. 
Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Προτιμήστε τις μικρές ποικιλίες για παιδιά, γιατί μεγαλώνουν πιο γρήγορα και τρώγονται πιο ευχάριστα. Φυτεύουμε Σεπτέμβρη - Οκτώβρη ή Φλεβάρη - Απρίλη.

Πατάτες
Δεν αποτυγχάνουν ποτέ. Οι κόκκινες ποικιλίες μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τις άσπρες και τα παιδιά μάλλον τις προτιμούν. Κόβουμε την πατάτα σε κομμάτια με 2 τουλάχιστον "μάτια" το καθένα και φυτεύουμε Γενάρη - Φλεβάρη ή μέσα Ιουλίου - τέλος Αυγούστου σε αυλάκια, ανά 30-40 εκατοστά, με τα μάτια προς τα πάνω. 
Καθώς μεγαλώνει το φυτό, σωρεύστε το χώμα γύρω του ώστε να υπάρχει χώρος για τους κονδύλους. Όταν το φυτό μαραθεί ανοίγουμε τα λοφάκια και ψάχνουμε για τη σοδειά.

Κολοκύθα
Αν έχετε χώρο, είναι ιδανικό λαχανικό για παιδικό κήπο. Φυτεύουμε τους σπόρους σε λοφάκι, Απρίλη - Μάη (για όψιμα, σπέρνουμε Ιούλιο). Ανοίγουμε τρεις τρύπες και παραχώνουμε από ένα σπόρο στην κάθε τρύπα. Βλασταίνουν σε μια εβδομάδα, μετά από μερικές μέρες σχηματίζονται τα φύλλα και τα φυτά αρχίζουν να έρπουν στο χώμα. Αφού σχηματιστούν τρεις κολοκύθες σε κάθε φυτό, κόβουμε όποια άνθη εμφανιστούν. 
Οι κολοκύθες ωριμάζουν σε 80-120 μέρες, όταν είναι σκληρές στο εξωτερικό και ακούγονται κούφιες. Η συγκομιδή γίνεται με κλαδευτήρι και χρειάζεται να επιβλέπει ή να την κάνει ενήλικος. Η σάρκα της κολοκύθας γίνεται πίτα. Τον φλοιό αν τον έχετε κρατήσει ολόκληρο μπορείτε με μερικές τρύπες να τον κάνετε φωτιστικό κήπου. Οι σπόροι αφού πλυθούν, ψήνονται με αλάτι και τρώγονται. 
Μην ξεχάσετε να κρατήσετε μερικούς για να φυτέψετε του χρόνου.
Και μερικές άλλες καλές επιλογές: Καλαμπόκι (εύκολο, χρειάζεται πολύ κοπριά και πότισμα), πιπεριές, κρεμμυδάκια (εύκολα), κολοκυθάκια, φράουλες, καρπούζια (παρόμοια με τις κολοκύθες).

Συμβουλές για παιδική κηπουρική:
* Κάθε παιδί πρέπει να έχει το δικό του παρτέρι ή τις δικές του γλάστρες. Πρέπει ο χώρος να είναι μικρός και να βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού σας, όπου υπάρχει το καλύτερο χώμα και φως. Φυτέψτε μόνο 2 ή 3 φυτά από κάθε είδος. Προετοιμάστε την επιτυχία.
* Δώστε στα παιδιά σας καλά εργαλεία. Αν μπορούν να τα χειριστούν, αφήνετε να χρησιμοποιούν τα δικά σας εργαλεία. Έτσι αναγνωρίζετε τη σημασία της δουλειάς τους. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε καλής ποιότητος παιδικά εργαλεία από καταστήματα παιχνιδιών ή κέντρα κήπου. Δεν πρέπει όμως να είναι εύθραυστα, γιατί αυτό εκνευρίζει τα παιδιά.
 * Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε πλαστικές γλάστρες. Φυτεύουμε μέσα σε κάθε δοχείο που βρίσκουμε κατάλληλο. Μισοβάρελα, τενεκέδες (χωρίς αιχμηρές γωνίες), κουτιά από κονσέρβες, κρεμαστές γλάστρες, παλιά καλάθια επενδυμένα με πλαστικό, τρύπιες κατσαρόλες, κουβάδες, λεκάνες, ποτιστήρια. Δείχνουμε έτσι στο παιδί ότι δεν υπάρχουν σκουπίδια, όλα μπορούν με ένα όμορφο βάψιμο και περιποίηση να χρησιμοποιηθούν και πάλι.
* Μοιράζοντας τους σπόρους, χώμα, εργαλεία κ.ο.κ., ενθαρρύνετε τη συνεργασία και την κοινοχρησία, αλλά και την υπευθυνότητα (τακτοποίηση και καθάρισμα των εργαλείων). Μπορείτε βέβαια να δώσετε στο κάθε παιδί τα δικά του εργαλεία.
* Τα παιδιά πρέπει να κάνουν όλη τη διαδικασία, από το σπόρο μέχρι το τραπέζι του φαγητού. Μαθαίνουν καλύτερα όταν καταλαβαίνουν το πλαίσιο της δραστηριότητάς τους. Έτσι καταλαβαίνουν ότι ο κήπος είναι διασκέδαση, αλλά όχι παιχνίδι. Νιώθουν ότι συνεισφέρουν κι αυτά στις ανάγκες της οικογένειας. Εκτός από το φύτεμα και την περιποίηση των φυτών, πρέπει να μαζέψουν μόνα τους καρπούς και να ετοιμάσουν το φαγητό με αυτά, όσο μικρή κι αν είναι η σοδειά τους (στο μέτρο βέβαια που μπορούν).
* Αντί να προσπαθείτε να εξηγήσετε με λόγια, δείξτε τους εικόνες.
* Η προσοχή τους περισπάται εύκολα. Δώστε τους διάφορα πράγματα να κάνουν, ώστε να αρχίσουν αμέσως τη δουλειά και να είναι συνεχώς απασχολημένα. Ειδικά το σκάψιμο έχει μια ατέλειωτη γοητεία...
* Καλλιεργώντας τον κήπο θα λερωθούν. Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή.
* Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε λίγο στα κρυφά. Μερικές δουλειές δεν είναι ευχάριστες και το παιδί ίσως να μη μπορεί πάντα να κάνει όλες τις δουλειές. Ίσως χρειαστεί να μαζέψετε τη νύχτα μερικούς γυμνοσάλιαγκες από τα μαρούλια, ή να τυλίξετε το λάστιχο. Το παιδί δεν χρειάζεται να ξέρει την κάθε μικρή βοήθεια που προσφέρετε, το βασικό είναι να νιώθει ότι το παρτέρι είναι δικό του.
* Προσέξτε όλες τις προσπάθειές τους. Ακόμη και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Αναγνωρίστε τις αποτυχίες τους σαν μέρος της κηπουρικής. Το σημαντικό είναι να αγαπήσει το παιδί τον κήπο του, κι όχι η σοδειά που θα μαζέψει.
* Επιδείξτε τη δουλειά του παιδιού στους επισκέπτες σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνετε και τα δικά σας φυτά. Πάρτε τους επισκέπτες σας για μια βόλτα στον κήπο ή το μπαλκόνι, φωτογραφείστε τη σοδειά και στείλτε τη φωτογραφία στους παππούδες και γιαγιάδες. Η προσοχή που συγκεντρώνει η δουλειά τους είναι το καλύτερο κίνητρο για τα παιδιά ώστε να συνεχίσουν να ασχολούνται. Προτείνετέ τους αν θέλουν να χαρίσουν λίγα λαχανικά όπου προτιμούν, π.χ. στους φίλους ή τον παππού και τη γιαγιά.
* Μην τους επιβάλλετε τι θα κάνουν, αλλά να δείχνετε με το παράδειγμα του δικού σας κήπου και με τις προτάσεις.
* Φτιάξτε ένα ημερολόγιο εργασιών, ώστε να έχει όλο το χρόνο ενδιαφέρουσες ασχολίες, με διαφορετικά φυτέματα, λιπάνσεις, συγκομιδές κτλ.
* Μετά από κάθε δραστηριότητα προσπαθούμε να επαναλάβουμε αυτά που μάθαμε. Συζητείστε τι έκανε, τι είδε, ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Μπορεί ακόμη να ζωγραφίσει τα φυτά ή να κρατήσει ένα ημερολόγιο εργασιών, ή ένα τετράδιο με αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια. Αν δεν ξέρει να γράψει, μπορεί να σας τα υπαγορεύει.
* Προσπαθείστε να εμπλέξετε στην κηπουρική και άλλα παιδιά, συγγενείς, γείτονες, συμμαθητές ή φίλους. Το κοινό ενδιαφέρον εντείνεται.
* Όταν ταξιδεύετε σε αγροτικές περιοχές, σταματήστε το αυτοκίνητο και δείξτε στο παιδί σας τις καλλιέργειες στα γύρω χωράφια. Επισημάνετε όμως τα λάθη της βιομηχανικής γεωργίας: 
"- Δεν υπάρχουν πουλιά, έντομα ή σκουλήκια". 
Σχολιάστε ακόμη και τα λαχανικά στο σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή αγορά:
"- Ήρθε πάλι ο καιρός για μελιτζάνες", 
"- Αυτά τα μαρούλια τα έχουν φάει κάμπιες",  ή ρωτήστε τον φιλικό παραγωγό: 
"- Θέλουν πολύ ήλιο τα καρότα;".
* Και μια αναγκαία προειδοποίηση: Αποφύγετε κάθε χημικό λίπασμα, εντομοκτόνο, ζιζανιοκτόνο. Όχι μόνο είναι αντίθετο με το σκοπό της δραστηριότητας (παρεμβαίνουν εξωτερικά εντατικά στοιχεία στον κύκλο της φύσης), αλλά και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
* Μια άλλη ιδέα: μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ή τμήματα φυτών που δεν καταναλώνονται. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι τίποτε δεν πάει χαμένο στη φύση, ότι ο κύκλος της φύσης δεν σταματάει στο τραπέζι μας, ότι το κουκούτσι του φρούτου που φάγαμε δεν είναι σκουπίδι αλλά ένας μικρός θησαυρός που μπορεί να μας δώσει νέα φυτά. Ένα κουκούτσι από λεμόνι, για παράδειγμα, ή κάθε εσπεριδοειδές, δίνει ένα όμορφο δεντράκι με διακοσμητικό γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα (δεν είναι όμως, τα περισσότερα, καρποφόρα). Άλλα τέτοια φυτά είναι:
- Χουρμάδες: παραχώνουμε τα κουκούτσια σε μια γωνιά που το παιδί ποτίζει τακτικά. Το φυτό μπορεί να γίνει ένας όμορφος ψηλός φοίνικας (τα φύλλα είναι σκληρά και γωνιώδη).
- Ροδιά: Φυλλοβόλος θάμνος, χρειάζεται πότισμα.
- Αβοκάντο: (φυτεύουμε το κουκούτσι με τη μύτη προς τα πάνω και αφήνουμε το πάνω μισό έξω από το χώμα. Ποτίζουμε άφθονα).
- Ανανάς: Κόβουμε την κορυφή και ένα εκατοστό από το φρούτο. Φυτεύουμε σε μίγμα κομπόστ και άμμου και διατηρούμε υγρό.
- Όταν μαγειρεύουμε καρότα ή ρέβες, κόβουμε την κορυφή με κοφτερό μαχαίρι, πετάμε όλα τα φύλλα εκτός από τα μικρά τρυφερά στο κέντρο και δίνουμε στα παιδιά να φυτέψουν. Μέσα σε ένα μήνα αναπτύσσονται διακοσμητικά λεπτά μακριά φύλλα.

Πηγές
EarthEasy: δικτυακός τόπος: http://eartheasy.com
KinderGARDEN: δικτυακός τόπος: http://aggie-horticulture.tamu.edu/kindergarden/Child/Cgintro.htm
Παν/μιο Ιλλινόις - Ο πρώτος μου κήπος: δικτυακός τόπος: http://www.urbanext.uiuc.edu/firstgarden/tg/index.html
George Seddon: Your Indoor Garden. Michell Beazley, London 1976


Πέλη Σουσιοπούλου