Thursday, 30 September 2010

Στην Πελλάνα η Λελεγία και η αρχαία Λακεδαίμων;

ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ,
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ.
Tίθεται το ερώτημα, ανατρέπεται η μέχρι τώρα γνωστή Ιστορία;
Εμείς λέμε ίσως ναι, διότι το ενδιαφέρον ενός απόδημου Έλληνα για να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο το γεγονός, η προσφορά ενός Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών και οι περιγραφές αρχαιολόγου καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου, αποδεικνύουν ότι ανακαλύφθηκε το Ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης το οποίο βρίσκεται την αρχαία Λακεδαίμονα. Και όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από μια ενέργεια προώθησης των πιο πάνω του απόδημου Έλληνα από την Κολωνία κ. Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη.
Είχα διαβάσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον...αθηναϊκό Τύπο για την ανακάλυψη του Ανακτόρου του Μενέλαου και της Ελένης καθώς επίσης και την ανακάλυψη της χαμένης Μητρόπολης των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα και η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων.
Τώρα που ήρθε σε φως, η Λακεδαίμων η Ιερή πόλη της λίμνης καθώς επίσης το ανάκτορο της Ελένης και του Μενελάου, αλλά και την τεράστια πυραμίδα-πρωτεύουσα της αρχαιότατης αυτοκρατορίας των Μινύων, από την οποίαν ξεκίνησαν τα γράμματα και οι τέχνες την Τρίτη π. Χ. χιλιετία, θα γίνει άραγε και πότε προσπάθεια να ξαναγραφεί η παγκόσμια ιστορία; Αφού τώρα πλέον έχει φανεί η μεγάλη ανακάλυψη που αποδεικνύει, ότι οι Έλληνες είναι αυτόχθων φύλο και κατέχουν από την αρχαιότητα το ελληνικό αλφάβητο.
Στο Δήμο Πελλάνας, σε άγνωστη για τους περισσότερους περιοχή του Ταϋγέτου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τα σπουδαιότερα ευρήματα του 21ου αιώνα και της νέας χιλιετίας και, ίσως τα πιο σημαντικά ευρήματα σε παγκόσμιο και διαχρονικό επίπεδο(εδώ να τονίσουμε την δικαιολογημένη επιμονή του δραστήριου Δημάρχου Πελλάνας Δημητρίου Ηλία Γομάτου,που διεκδικεί πιστώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού,για την συνέχιση των ανασκαφών και την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων--ο κύριος Σαμαράς ως υπουργός πολιτισμού δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον).
Στην Πελλάνα λοιπόν ανακαλύφτηκαν το ανάκτορο και οι τάφοι του Μενελάου και της Πανέμορφης Ελένης. Εκεί ήρθε στο φως μία πολιτεία πολύ αρχαιότερη των Μυκηνών, η ανάδυση της οποίας αποδεικνύει τα όσα διδάσκονται για Ινδοευρωπαίους και την Κάθοδο των Δωριέων είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μυθεύματα και επινοήσεις, και τα περί υιοθέτησης του φοινικικού αλφαβήτου μέχρι από τους Έλληνες.
Ο Νίκος Κυτόπουλος ( Γ. Πολύμερου) αναφέρει, ότι οι τρεις ανακαλύψεις που έγιναν στη χώρα μας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα,διαλύουν αυτόματα τον Ινδοευρωπαϊκό μύθο ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά ετερόχθονες.. Έτσι, πέρασαν πολλά χρόνια άκαρπα με την αποκρυπτογράφηση, αλλά πείστηκαν και οι Ινδοευρωπαϊστές ότι οι άνθρωποι της εποχής του 1500 π.Χ. οπότε εμφανίστηκε η γραμμική Β΄ έγραφαν και μιλούσαν ελληνικά. Και εκεί που διερωτούνται πολλοί σήμερα είναι ότι ενώ διαπιστώθηκε ότι ο όρος αυτός εκπληρώθηκε και μετά την αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού μια τέτοια είδηση κυκλοφορεί επί έξι χρόνια και κανένας τύπος, κανένας τηλεπομπός, κανένας κήρυκας δεν το διάδωσε και καμιά χαρμόσυνη καμπάνα δε το εξάγγειλε; Αν βεβαιωθεί οριστικά ύπαρξη ελληνικής γραφής ότι στο χώρο του Αιγαίου οι άνθρωποι μιλούσαν, το 2700 π.Χ. ελληνικά, τότε πρέπει ν΄ αλλάξει η Ιστορία της γραφής, όσο και της Ελλάδας.
Είχα επίσης διαβάσει στον ελληνικό τύπο τις περιγραφές του καθηγητή Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Τελευταία ήρθε από την Αθήνα ένας καλός, παλιός μου φίλος από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια στη Γερμανία ο Κυριάκος Τσενίδης και μου έφερε ένα πολιτιστικό φυλλάδιο για την Πελλάνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο γυναικών, που περιείχε νέα της Πελλάνας και μία σύντομη περιγραφή από τον Θ. Σπυρόπουλου με την επιθυμία και παράκληση του φίλου μου και για χάρη του να τα παρουσιάσω στα ελληνόφωνα ΜΜΕ του εξωτερικού και σε ελληνόγλωσσες ιστοσελίδες, όπου πράγματι και ευχαρίστως πραγματοποιώ την επιθυμία του..
Η ωραία Ελένη της Σπάρτης έγινε αφορμή ενός αιματηρού και πολύχρονου πολέμου. Σήμερα γίνεται η αιτία για να βρούμε τις χαμένες μας ρίζες. Αυτό που πολλοί διαισθάνονταν και υποστήριζαν εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή οι Έλληνες ήταν ο λαός εκείνος ο οποίος έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε Δύση αλλά και Ανατολή, μπορεί πια να αποδειχθεί με επιστημονικά στοιχεία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση !
Η αγγλική αρχαιολογική υπηρεσία που ερευνούσε το χώρο για 150 χρόνια είχε εντοπίσει ένα μέρος που λέγεται Μενελάιο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί κάτι αξιόλογο που να μπορεί να κάνει γενικώς παραδεκτό το ότι η Σπάρτη αποτελούσε ένα μυκηναϊκό αυτοκρατορικό κέντρο, άρα λοιπόν δεν υπήρξε στη Σπάρτη.
Στην πραγματικότητα, όμως η Σπάρτη, ύφανε το παρελθόν της πάνω στο τιμόνι μιας άλλης πόλης, της Λακεδαίμονος! Η Σπάρτη αργότερα ένωσε ετερόκλητα φυλετικά στοιχεία υπό ένα σιδηρούν πολίτευμα, που είχε ανάγκη να παρουσιαστεί ενοποιητικά μπροστά σε αυτούς τους πληθυσμούς και ταυτόχρονα η ίδια ως μία πόλη απολύτως αυτάρκης. Έτσι, το πρόβλημα της τοποθεσίας του μυκηναϊκού ανακτόρου παρέμεινε άλυτο ως το τέλος του 20ου αιώνα.
Ο λακωνικός πληθυσμός, στη Σπάρτη και ευρύτερα στη Λακωνία, αποτελείται από δύο φύλα: τους Αχαιούς, με επίκεντρο το μυκηναϊκό ανάκτορο, και τους Δωριείς....
Το πρώτο έυρημα βρέθηκε το 1980. η κοινότητα της Πελλάνας είχε μια μικρή πίστωση στη διάθεσή της από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί μετέβη ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αν και πριν από αυτόν η περιοχή είχε γίνει αντικείμενο επανειλημμένων επισκέψεων από την αγγλική αρχαιολογική σχολή.
Κοντά στην Πελλάνα υπήρχε μια εκπληκτική πηγή , η οποία σκεπάστηκε με τσιμέντο, όπου οι κάτοικοι είχαν βρει πολλά αρχεία ειδώλια, μικρά αγγεία και άλλα αντικείμενα των οποίων η τύχη αγνοείται...
Ο Σπυρόπουλος αρχικά έκανε μια μικρή τομή κοντά σε αυτόν τον τάφο και έπεσε πάνω σε έναν άλλο εκπληκτικό τάφο, το μεγαλύτερο και καλύτερα λαξεμένο θολωτό όλης της μυκηναϊκής Ελλάδας: Στους τοίχους του έφερε κάποια ιχνογραφήματα, ένα λιοντάρι και ένα γρύπα, σαφή εμβλήματα βασιλικής δυναστείας. Τα ίδια εμβλήματα πιθανότατα βρίσκονταν πάνω από την πύλη του τείχους. Ο τάφος ήταν συλημένος ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή στο 1200 π.Χ., με την καταστροφή του ανακτόρου.... Μετά την ανακάλυψη του μεγαλειώδους θολωτού τάφου, είχε πειστεί ο αρχαιολόγος ότι η τωρινή Πελλάνα έπρεπε να ήταν μία από τις πόλεις του Μενελάου.
ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ:
Για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λακεδαίμονος και για την πολιτιστική αναβάθμιση αγωνίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πελλάνας. Αλήθεια, είναι μία αξιόλογη, αξιέπαινη, αξιοπρόσεχτη και αξιοθαύμαστη εθελοντική δραστηριότητα των γυναικών της Πελλάνας και άξια συγχαρητηρίων.
Χρειαζόμαστε εθελοντικές πρωτοβουλίες για κινητοποίηση των Πελοποννήσιων απανταχού της γης, αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών, επαγγελματικών, πολιτιστικών φορέων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και δραστήριων και ανήσυχων ανθρώπων, ομάδων πρωτοβουλίας, όπως αυτού του αξιόλογου Πολιτιστικού Συλλόγου γυναικών, για την προώθηση και ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των περιφερειών μας, ώστε να μπορέσει να αναληφθεί αλληλέγγυα συμμετοχή για την ενημέρωση του λαού για την ωφελιμότητα των τοπικών κοινωνιών από την κοινή δράση και κοινή αλληλεπίδραση για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των τοπικών αξιών. Η χώρα μας χρειάζεται οπωσδήποτε τον εθελοντισμό, που σημαίνει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, αλλά μαζί και με την προώθηση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού και η Πελλάνα με τις ομορφιές της αξίζει μαζί με τη γύρω περιοχή ιδιαίτερα.
Ασφαλώς με ετούτη την εθελοντική δραστηριοποίηση των Γυναικών για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Πελλάνας θα μπορούσαμε να την συνδυάσουμε μαζί με την προώθηση του οικολογικού, του βουνίσιου και γεωργικού Αγροτουρισμού, διότι όλα τα προγράμματα προώθησης, επιχορήγησης, επένδυσης, υποστηρίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Βασικός κανονισμός: 2052/88 ΕΟΚ και κανόνες εφαρμογής: 4253-4256, βλ. κανονισμό 797/85 ΕΟΚ και Υπουργείου Γεωργίας, π. χ. άρθρο 44 του Ν. 1416/84, περαιτέρω ανάγκη προώθησης του ήπιου τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού και του τουρισμού που δεν βιάζει τη φύση.)
Είθε αυτή η αξιόλογη προσπάθεια των γυναικών της Πελλάνας για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της ιδιαίτερης Πατρίδας τους να στεφθεί με επιτυχία και με αισιόδοξες προοπτικές και να αποβεί ως κατευθυντήρια δύναμη για παρόμοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες απανταχού της Πατρίδας μας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Η Λακεδαίμων στη Λακωνία – Το ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης
Η ανακάλυψη του Ανάκτορου του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης υπήρξε όραμα και επιδίωξη όλων των αρχαιολόγων. Η έρευνα όμως είχε πάρει λανθασμένο δρόμο, αναζητώντας το Ανάκτορό τους στη Σπάρτη και όχι στην πραγματική κοιτίδα του, που σύμφωνα με τον Όμηρο υπήρξε η Λακεδαίμων.
Τα μνημεία της εποχής αυτής έχουν αποκαλυφτεί σε μεγαλύτερη έκταση από τις ανασκαφές του καθηγητού Θ. Σπυρόπουλου. Τα μυκηναϊκά Ανάκτορα κτίστηκαν ακριβώς πάνω από τα Ανάκτορα των Μινυών στο μεσαίο άνδηρο και στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης. Το τελευταίο από τα Ανάκτορα αυτά είναι το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, που περιγράφει με λεπτομέρειες η Οδύσσεια, με αφορμή την επίσκεψη του Τηλεμάχου και του Πεισίστρατου στην Λακεδαίμονα λίγο πριν από το τέλος του Μυκηναϊκού κράτους.
* 1. Θολωτός τάφος 2.500 π.Χ.
* 2. Κυκλώπειο τείχος
* 3. Η Κεντρική πύλη
Έχει όμως σωζόμενα θεμέλιά του την τυπική κυκλώπεια δόμηση και τους ορθογώνιους πύργους, στους οποίους προφανώς αναφέρεται ο Λάκων ποιητής Αλκμάν ( 7ος αιώνας π.Χ.) όταν χαρακτηρίζει τη Λακεδαίμονα-Θεράπνη καλλίπυργοι (απόστ. 14 β , (διότι η Λακεδαίμων όταν έπαυσε να είναι διοικητική πρωτεύουσα στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ. μετετράπη σε ιερό χώρο των Λακεδαιμονίων και ονομάστηκε Θεράπνη. Τότε χτίστηκε στο μέσο του Μεγάρου ο αρχαιότερος ελληνικός Ναός προς τιμήν της Ελένης και των Διοσκούρων, στη λατρεία των οποίων οι Λεκεδαιμόνιοι είχαν αναθέσει μεταξύ άλλων και πήλινους δίσκους ενεπίγραφους με τα αρχικά των ονομάτων τους (Ε.Δ). Τότε εξάλλου ιδρύεται και η νέα Δωρική πρωτεύουσα η Σπάρτη που συνέχισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λακεδαίμονος.
* 4. Ο βασιλικός τάφος
Συγκεκριμένα έχουν έλθει στο φως ο πρώτος Βασιλικός Τάφος των Μυκηναίων στη κορυφή της Ακρόπολης και οι τάφοι των ακολούθων των Βασιλέων, που έγιναν πάνω από τα ιερά των Μινυών στην ίδια θέση ( 1600-1500 π.Χ.) Ο μεγάλος τάφος είναι λακκοειδής, όπως εκείνοι των Μυκηνών σκαμμένος στο βράχο και έχει διαστάσεις 3χ4χ5 μέτρα περίπου.
* 5. Ο «Τάφος της Ελένης»
* 6. Από την ανασκαφή του Μινυακού Ανακτόρου
Το ανάκτορο του Μενελάου στη Ν. πλαγιά του λόφου Παλαιόκαστρο αποτελείται από το μεγάλο Μέγαρο διαστάσεων 13,80χ37 μέτρα και ένα τεράστιο συγκρότημα ιερών, αποθηκών, εργαστηρίων και άλλων λειτουργικών χώρων πίσω από το Μέγαρο προς Β που κάλυπτε έκταση 6.000 τ.μ. περίπου.
Οι χώροι αυτοί δεν έχουν ακόμα ανασκαφή στο σύνολό τους. Το επιβλητικό αυτό ανακτορικό συγκρότημα ολοκληρώθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα π.Χ. και λίγο μετά περιβλήθηκε με τεράστιο κυκλώπειο τείχος, το οποίο περιέκλειε και το Ανάκτορο και την πόλη και την πηγή ΠΕΛΛΑΝΙΔΑ, σύμφωνα με γνωστή Μυκηναϊκή αμυντική πρακτική, που εξασφάλιζε επάρκεια νερού σε περίπτωση πολιορκίας. Η κύρια Πύλη του τείχους βρισκόταν στη Ν πλευρά και οδηγούσε προς το Μέγαρο, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Οδύσσεια. Το τείχος κατεδαφίστηκε στην ιστορική αρχαιότητα ( 4ος αιώνας π.Χ.) και είχε δεχθεί διάφορες επισκευές και αλλαγή χρήσεως (ένα τμήμα του είχε χρησιμοποιηθεί σαν δρόμος).

Αρχαιολογικά ευρήματα
* Σαλτσίερα – Κύκνος των ΠΕ II χρόνων
* Κάνθαρος του 1.700 π.Χ
* Αλάβαστρο του 1.400 π.Χ .
* Ψευδόστομος Αμφορίσκος του 1.250 π.Χ
* Πρωτογεωμετρικός Κρατήρας του 1.050 π.Χ.
* Γεωμετρική Λήκυθος του 950 π.Χ.

Το Μυκηναϊκό κράτος
Τη σπουδαιότητα του Μυκηναϊκού κράτους της Λακεδαίμονος υπογραμμίζουν οι βασιλικοί τάφοι της Πελεκητής, οι μεγαλύτεροι θολωτοί λαξευτοί τάφοι όλης της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Σε αυτούς ασφαλώς ετάφησαν και ο Μενέλαος και η Ελένη, δηλαδή στην πραγματική Θεράπνη και όχι στην πολύ μεταγενέστερη Θεράπνη της Σπάρτης, όπου ματαίως επί εκατόν πενήντα (150) χρόνια αναζητούσαν το Ανάκτορό τους και τους τάφους τους οι αρχαιολόγοι !
Στα ιστορικά χρόνια η Λακεδαίμων μετονομάζεται σε Πελλάνα και μεταφέρεται αρχικά στο λόφο Τρυπόρραχη, όπου αποκαλύφτηκαν νεκροταφεία των γεωμετρικών χρόνων και αργότερα στην πεδιάδα νότια από τη σημερινή κωμόπολη.
Τον 2ο αιώνα μ.Χ. την επισκέφτηκε σε ένα από τα πολλά ταξίδια του ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος ανέφερε δύο μνημεία της, το Ιερό του Ασκληπιού και την Πελλανίδα πηγή, απέφυγε όμως να αναφερθεί στην εντατική λατρεία που ασκούσαν οι κάτοικοι της Πελλάνας και στο Μυκηναϊκό Ανάκτορο και στους Βασιλικούς Τάφους προς τιμήν των Ηρακλειδών, των Διοσκούρων και της Ελένης.

Τι έφεραν σε φως οι πρόσφατες ανακαλύψεις;
Ανακαλύπτοντας όμως το Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι και την χαμένη Μητρόπολη των Μινυών, την αρχαία Λακεδαίμονα, η οποία υπήρξε το λίκνο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού των Ελλήνων. Μητρόπολη κτισμένη στο μέσον μιας τεράστιας λίμνης που της έδωσε τα επίθετα κοίλη κητώεσσα, κοιτίδα των Αργοναυτών και των τεχνοκρατών του Αρχαίου Κόσμου. Η Μινυακή Λακεδαίμων υπήρξε πρωτεύουσα της Χρυσής Χιλιετίας του Δωρικού Ελληνικού Πολιτισμού ( 2700 – 1700 π.Χ.). Αυτό μαρτυρούν τα μνημεία που ήλθαν μέχρι τώρα στο φως, τα Ανάκτορό της, οι θολωτοί κτιστοί τάφοι των Ηγεμόνων της και τα κυκλικά-θολωτά Ιερά της στην κορυφή της Ακρόπολης, η οποία με τεράστιες επεμβάσεις πήρε το σχήμα μια τρίβαθμης πυραμίδας.
Τα μνημεία της Μινυακής Λακεδαίμονος έχουν κοσμικό-γεωμετρικό προσδιορισμό και ο πολιτισμός της μεταλαμπαδεύτηκε από τους Αργοναύτες στα πέρατα του Αρχαίου Κόσμου.
Στην κατεστραμμένη από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος (περί 1700 π.Χ.) Μινυακή Λακεδαίμονα, εγκαταστάθηκαν οι ΑΧΑΙΟΙ και συνέχισαν τον ιστορικό και πολιτιστικό της κύκλο για πεντακόσια ακόμη χρόνια (1700 & 1200 π.Χ.)
Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και η ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξετάσει περαιτέρω μία τόσο σημαντική πτυχή της ελληνικής ιστορίας. Η πολιτική και ιστορική προπαγάνδα είχαν αποκρύψει την Λακεδαίμονα και τον έξοχο πολιτισμό της που ήλθε πρόσφατα στο φως με τις ανασκαφές των αρχαιολόγων και ευελπιστούμε να γνωστοποιηθεί στο μέλλον, και ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε για κάθε νεότερη αποκάλυψη από τις περαιτέρω έρευνες και ανασκαφές αλλά και τις δραστήριες επεξηγήσεις των υπευθύνων και εποικοδομητικές προοπτικές όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Γράφει ο Δημήτριος Ιωάννου

Πηγή Press-gr
Πολλά περισσότερα θα αποκαλυφθούν όταν η Αρχαιολογική υπηρεσία αποφασίσει να ερευνήσει και να ανασκάψει και άλλους οικισμούς πιθανόν και προκατακλυσμιαίους όπως η Λάας.

Περισσότερα για την Γενεαλογία των Λακεδαιμονίων

--
Ανάρτηση: Γρηγόριος Παπαδοθώμακος στο Η Καρυούπολις στήν ιστορία τής Μάνης

Tuesday, 28 September 2010

Διάγραψε τον άνθρακα από το Facebook!

Ο Mark Zuckerberg είναι ο ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του Facebook. Στο προφίλ του στο Facebook το relationship status είναι κενό, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αναγράφει «Παντρεμένος με τον άνθρακα». Ο δεσμός αυτός ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε την ανέγερση κέντρου δεδομένων που θα διαχειρίζεται το Facebook, στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Το κέντρο αυτό, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στον κόσμο, θα είναι συνδεδεμένο με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και άρα θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την καύση άνθρακα.
Οι χρήστες του Facebook είναι ήδη περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο. Για να μπορέσει το Facebook να διαχειριστεί αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διακινείται καθημερινά, θα πρέπει να επενδύσει σε ακόμα περισσότερες μονάδες κεντρικών υπολογιστών (servers), αυξάνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση ενέργειας. Εφόσον η ενέργεια αυτή προέρχεται από μονάδες που καίνε άνθρακα, θα εκλύονται εκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν κλιματικές αλλαγές. Ο κλάδος της τεχνολογίας και πληροφορικής (ΙΤ) είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυγμένους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κατανάλωση ενέργειας να διπλασιάζεται ανά 5ετία. Μάλιστα, μέχρι το 2020 ο συνολικός τομέας ΙΤ αναμένεται να καταναλώνει έως και 1.963 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020. Αυτό σημαίνει τριπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει σήμερα και μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία μαζί!

Η Greenpeace ζητάει από το Facebook

1. Να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τη χρήση βρώμικης ενέργειας από άνθρακα.
2. Να αξιοποιήσει την αγοραστική του δύναμη προκειμένου να επιλέξει μόνο καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Να ασκήσει πολιτικές πιέσεις για μια ισχυρή κλιματική και ενεργειακή πολιτική σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι όσο μεγαλώνει η κατανάλωση ενέργειας του κλάδου πληροφορικής (IT), τουλάχιστον άλλο τόσο θα αυξάνεται και η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας.
4. Να δημοσιεύσει τις πληροφορίες αυτές στο site ώστε τα εκατομμύρια των χρηστών να γνωρίζουν ότι το Facebook είναι ένας κλιματικός ηγέτης.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Προώθησε αυτή τη σελίδα σε όλες τις επαφές σου.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ για να λαμβάνεις περισσότερες πληροφορίες.

Γίνε μέλος του επίσημου group της διεθνούς Greenpeace για την εκστρατεία του facebook.

Στείλε το δικό σου μήνυμα στον Mark Zuckerberg και ζήτα του να χωρίσει από το βρώμικο άνθρακα!


greenpeace

--
ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

Saturday, 25 September 2010

Πράσινες Ταράτσες

Από τα πιο ενδιαφέροντα περίπτερα σε εκθέσεις που αφορούν τη πράσινη δόμηση και μαγνητίζουν τα περισσότερα βλέμματα, είναι όσα σχετίζονται με πράσινους κήπους στις ταράτσες.

Σε μια εποχή που το πράσινο λιγοστεύει αισθητά στις πόλεις, οι πράσινες ταράτσες δίνουν την λύση όχι μόνο στην καλαισθησία του χώρου και στην μόνωση των κτιρίων αλλά και σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Κατά την επίσκεψη μας σε πρόσφατες εκθέσεις που είχαν σχέση με σπίτι και κήπο, αλλά και στην έκθεση της ecolife, οι ταρατσόκηποι κάθε λογής κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Αν και διαθέτουμε κήπο στην αυλή, η αξιοποίηση της ταράτσας μας σε έναν καλαίσθητο χώρο που θα μπορούμε να περνάμε κάποιες ώρες, μας έκανε να το ψάξουμε εκτενέστερα.
Συζητώντας αρχικά με φίλους που έχουν επισκεφτεί το εξωτερικό μας ενημέρωσαν ότι οι πράσινες ταράτσες, ακόμα και οι κάθετοι κήποι, αποτελούν από τις πιο καινοτόμες και δημοφιλής τάσεις παγκοσμίως στον χώρο της αρχιτεκτονικής. 
Εκπομπές στην τηλεόραση που ασχολούνται με την ανακαίνιση σπιτιών και εξωτερικών χώρων, μας έδωσαν ιδέες για το πώς μπορεί να μεταμορφώσει κανείς την άχρηστη μέχρι πρότινος ταράτσα, σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους, όλες τις εποχές του χρόνου.
Συζητώντας στις εκθέσεις με τους ειδικευμένους τεχνικούς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, μας ενημέρωσαν για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται προκειμένου να μην κινδυνεύσει η στατικότητα του κτιρίου αλλά και για τα ζητήματα της προετοιμασίας που πρέπει να υποστεί η ταράτσα. Πέραν της αντοχής του κτιρίου αν μιλάμε για παλιές μονοκατοικίες και όχι μόνο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μόνωση της ταράτσας.

Ειδικευμένοι τεχνίτες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση της μόνωσης, των διαφόρων στρωμάτων μεμβράνης για έλεγχο των ριζών, μεμβράνες προστασίας, αποστραγγιστικό σύστημα, διηθητικά φύλλα, φυτικό υπόστρωμα και τέλος την επιλογή της κατάλληλης βλάστησης ανάλογα με τον χώρο μας. Επίσης μπορούν να διαμορφώσουν τον χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουμε τα αδιάκριτα βλέμματα δημιουργώντας φράχτες από καλαμιές ή λυγαριές περιμετρικά της ταράτσας. Ακόμα μπορούν να δημιουργήσουν πατήματα κήπου με σανίδες εμποτισμένης ξυλείας, βότσαλα, πέτρες ή τουβλάκια. Η δημιουργία πέργκολας ή σιντριβανιών είναι προαιρετική αλλά πάντα προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στον χώρο.

Φυτεμένο θεωρείται ένα δώμα στο οποίο αναπτύσσεται βλάστηση υπό ελεγχόμενες συνθήκες και συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος.
Οι πράσινες στέγες διακρίνονται σύμφωνα με την κλίση του δώματος σε:
  • Οριζόντιο τύπο που εφαρμόζεται σε πλήθος κατασκευών με μεγάλη ποικιλία στα συστήματα και στις τεχνικές που εφαρμόζονται.
  • Επικλινή τύπο που εφαρμόζεται σε κεκλιμένα δώματα και χρησιμοποιούνται ειδικά επιστρώματα ανάλογα με την κλίση της στέγης.
  • Κάθετο τύπο που δημιουργείται στις όψεις του κτιρίου και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Πλεονεκτήματα των πράσινων ταρατσών

  • Αυξάνεται η θερμομονωτική απόδοση του δώματος κατά 30% με συνέπεια την οικονομία κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό.
  • Απορροφάται διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποδίδεται οξυγόνο.
  • Αλλάζει το μικροκλίμα μιας περιοχής.
  • Επανακτινοβολείται μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας από ένα κοινό δώμα.
  • Συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης καθώς συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στα όμβρια ύδατα.
  • Συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης.
  • Απορροφούν μέρος του θορύβου της πόλης
  • Συμβάλλουν στην αισθητική της πόλης
  • Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων
  • Συντελούν στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων με την δημιουργία χώρων αναψυχής.
  • Συντελούν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. Φανταστείτε σε πόσους μικροοργανισμούς, έντομα κάθε είδους καθώς και πουλιά θα προσφέρετε καταφύγιο!
Προσωπικά ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα με τους κάθετους κήπους καθώς τους βρήκα όχι μόνο πρωτότυπους αλλά και εντυπωσιακά καλαίσθητους. Μια συγκεκριμένη κατασκευή συνολικής επιφάνειας 2 τετραγωνικών μέτρων περίπου γεμάτη με φραουλιές, κέρδισε το βλέμμα μου. 
 Διαπίστωσα ότι πρόκειται έναν μεταλλικό σκελετό επενδεδυμένο με ειδικό γεωπονικό ύφασμα γεμάτη «τσέπες» στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνταν οι φραουλιές. Στο κάτω μέρος της κατασκευής είχε εφαρμοστεί ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης για την ανάπτυξη των φυτών το οποίο ανακυκλώνει το νερό και έτσι υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησής του. Το μόνο αρνητικό ήταν η απρόσιτη τιμή της κατασκευής, καθώς το κάθε τετραγωνικό κόστιζε γύρω στα 500 ευρώ. Το κόστος βέβαια μειώνεται κατά πολύ αν κάποιος γνωρίζει κάποια τεχνικά ζητήματα και μπορεί να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο μόνος του.
Επίσης μου άρεσαν ιδιαίτερα τα σιντριβάνια από γρανίτη που διατίθονταν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και μεγεθών.  
Η ομορφιά που προσδίδει το συγκεκριμένο υλικό με τα φωτάκια νέον και την ηρεμία που προσφέρει ο κελαρυστός ήχος του νερού, έρχονταν σε αντιδιαστολή με την σχετικά υψηλή τιμή τους. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η τιμή τους που ξεκινούσε από 250 μέχρι 1000 ευρώ, είναι μάλλον απλησίαστη για τα περισσότερα βαλάντια. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον αν αυξάνεται σταδιακά η ζήτηση, να προσφέρονται τα υλικά αυτά σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.
Για όποιους έχουν την δυνατότητα, θα είναι πολύ όμορφο να δημιουργήσουν το δικό τους ιδιόκτητο ταρατσόκηπο απολαμβάνοντας με τα φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα στιγμές οικογενειακής ευτυχίας.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Friday, 24 September 2010

Εξαρθρώνουν μεγάλο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

Λύσσαξαν οι διεστραμμένοι...

Μπροστά στην εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ.




Από χθες το απόγευμα και ύστερα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 50 διευθύνσεις ολόκληρης της χώρας, κυρίως από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η αστυνομία προχώρησε σε 4 συλλήψεις ενώ έχουν σχηματισθεί και 46 δικογραφίες. 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα των τεσσάρων συλληφθέντων, πρόκειται για 



έναν στρατιωτικό (της Πολεμικής Αεροπορίας), 
έναν δημόσιο και 
έναν ιδιωτικό υπάλληλο και 
έναν σκηνοθέτη - σκιτσογράφο.

Thursday, 23 September 2010

Προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού

Άστρος, 17/9/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού αποκτά νομοθετική κατοχύρωση

Δημοσιεύτηκε σήμερα (ΦΕΚ 353/ΑΑΠ/6-9-2010) από το Εθνικό Τυπογραφείο η επί σειρά ετών αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τίτλο «Kαθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνος του Ν. Αρκαδίας, των Δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων του Ν. Λακωνίας και των κοινοτήτων Κοσμά (Ν. Αρκαδίας) και Καρυών (Ν. Λακωνίας) της περιοχής όρους Πάρνωνα-Yγροτόπου Μουστού».
Η προστατευόμενη περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, μία από τις 28 στην Ελλάδα, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση (1.147.010 στρέμματα) στους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και ένα παράκτιο σύμπλεγμα υγροτόπων, με σημαντικότερο εξ αυτών την οικολογικά πολύτιμη λιμνοθάλασσα Μουστού.
Η περιοχή συνδυάζει μια πλούσια πολιτισμική παράδοση, με κυρίαρχη τη μακρόχρονη παρουσία και συνδιαμόρφωση του τοπίου από τον άνθρωπο, με μια εξίσου αξιόλογη χλωρίδα (με πολλά ενδημικά είδη) και πανίδα. Μερικοί από τους οικοτόπους του είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, όπως είναι τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Άλλοι, όπως η λιμνοθάλασσα Μουστού, εκτός από σημαντικοί είναι και απειλούμενοι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι τοπικές γιορτές και έθιμα, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής οικισμοί και η Τσακωνιά είναι ζωντανά στοιχεία της πολιτισμικής αξίας της περιοχής.
Η μακρόχρονη καθυστέρηση της έκδοσης του νομοθετήματος προστασίας διευκόλυνε καταστροφικές παρεμβάσεις σε υγροτόπους της περιοχής αλλά και άλλες παράνομες ή επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Ακόμη, παρόπλιζε επί πολλά χρόνια τον φορέα διαχείρισης επί της ουσιαστικής του αρμοδιότητας που είναι η διαφύλαξη των προστατευτέων αντικειμένων.
Ο σκοπός της ΚΥΑ, όπως αναγράφεται στο άρθρο 1, είναι «ο καθορισμός μέτρων προστασίας της φύσης και του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Όρους Πάρνωνα και του Υγροτόπου Μουστού, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και εκπαιδευτική τους αξία».
Η έκδοση της ΚΥΑ έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή για την προστατευόμενη περιοχή, καθώς η επιπλέον στελέχωσή της με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, φύλακες και οικοξεναγούς είναι θέμα λίγων μηνών. Έτσι, με επαρκέστερο προσωπικό και πιο συγκεκριμένο πλέον νομικό υπόβαθρο, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού θα προσπαθήσει να εργαστεί αποτελεσματικά για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε.

Μαρία Αναγνωστοπούλου
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης
Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025 

Sunday, 19 September 2010

Ανθεί στην Ελλάδα το εμπόριο άγριων ζώων

Στη λίστα των... ευπώλητων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας παραμένουν εδώ και χρόνια πολλά ελληνικής προέλευσης. Στους κύκλους των ξένων συλλεκτών, αλλά και των επιστημόνων, τα ζώα και φυτά της Ελλάδας έχουν υψηλή ζήτηση.
Από τα πιο περιζήτητα είναι η κόκκινη οχιά της Μήλου,
ο αφρικανικός χαμαιλέοντας (η μοναδική ευρωπαϊκή αποικία του είδους ζει στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας στην Πύλο), τα γεράκια αλλά και αρκετά ωδικά πουλιά, ερπετά και έντομα.
Στους κύκλους των ξένων συλλεκτών, αλλά και των επιστημόνων, τα ζώα και φυτά της Ελλάδας έχουν υψηλή ζήτηση. Η κόκκινη οχιά της Μήλου, τα γεράκια, ακόμη και οι μικρές καρδερίνες είναι περιζήτητα
Μια κόκκινη οχιά μπορεί να πωληθεί για περισσότερα από 2.000 ευρώ, αν και συνήθως οι αγοραπωλησίες γίνονται έπειτα από διαπραγματεύσεις (ή μέσω δημοπρασιών στο Διαδίκτυο) και η τιμή τους καθορίζεται από τη σπανιότητα του κάθε ζώου.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα γεράκια, για τα οποία συχνότερα ενδιαφέρονται συλλέκτες από αραβικές χώρες.
Η τιμή ενός γερακιού κυμαίνεται από 500 ως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του πτηνού. Μεγάλη ζήτηση έχουν ακόμη και τα αβγά των αρπακτικών, η τιμή των οποίων ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τη σπανιότητα του είδους.
Σαφώς φθηνότερες αλλά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι χελώνες, ιδιαίτερα οι ενδημικές κρασπεδοχελώνες (Τestudo hermanni, Τestudo marginata, Τestudo graeca)- αλλά και άλλα σπάνια ερπετά, κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου.
Σε καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων, σε παζάρια και λαϊκές αγορές συχνά πωλούνται παρανόμως κοτσύφια και γαλιάντρες με 30 ευρώ, καρδερίνες και κοκκινολαίμηδες με 20 ευρώ, αλλά και σπάνιοι παπαγάλοι, σαύρες και αλιγάτορες.
Οσοι θέλουν να προμηθευθούν ένα ζώο ή πουλί για κατοικίδιο πρέπει να απαιτούν από τους υπευθύνους των καταστημάτων ειδικό πιστοποιητικό στο οποίο να αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει αποκτηθεί παράνομα και δεν απαγορεύεται η εμπορία του.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πάντα υπάρχουν επιτήδειοι που προμηθεύουν πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να εξαπατήσουν τους υποψήφιους πελάτες.
Αλλά και πολλά άγρια φυτά «ξεπατώνονται» κάθε χρόνο από συλλέκτες, εμπόρους αλλά και ερασιτέχνες κηπουρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τη χλωρίδα του κήπου τους.
Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι ορχιδέες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Από τις πιο περιζήτητες είναι το άγριο σαλέπι, οι κόνδυλοι του οποίου πωλούνται ακριβότερα από τους καλλιεργήσιμους.
tovima

Sunday, 12 September 2010

Παλαμάς Φθιώτιδας
Το χωριό του Αντώνη

Το Ηρώο, το μνημείο που ανεγέρθη
στον Παλαμά για να τιμήσει
τους αγωνιστές της επανάστασης
Ο Παλαμάς είναι ορεινός οικισμός του νομού Φθιώτιδος. Έχει υψόμετρο 720 μ. Βρίσκεται στα βόρεια του νομού, στις βόρειες πλαγιές του όρους Όρθρυς και 26 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του νομού, της Λαμίας. Ο Παλαμάς υπάγεται διοικητικά στο δήμο Δομοκού.

Ιστορικά στοιχεία

Ο Άγιος Αθανάσιος,
η εκκλησία στην είσοδο του χωριού
Αναφέρεται στην «πρόθεση» με τους Δωρητές της Ιεράς Μονής της Ρεντίνας, με τους οικισμούς Αβαρνίτζα, Δραμάλα και Λευθεροχώρι άλλωτε ως Παλαμάς και άλλες φορές ως «μικρός Παλαμάς» σε αντιδιαστολή με τον Παλαμά της Καρδίτσας. Ο Παλαμάς χτίστηκε σίγουρα πριν το 1640. Εκεί πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 1878, η μεγάλη σύναξη των επαναστατών-πολεμιστών στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Ύψωσαν την ελληνική σημαία και ορκίστηκαν με το σύνθημα: «Ελευθερία ή θάνατος», κηρύσσοντας την τελευταία επανάσταση εναντίον των Τούρκων, εκλέγοντας «Προσωρινή Διοίκηση της επαρχίας Δομοκού». Η Πολιτεία για να τιμήσει ως εκπλήρωση εθνικού χρέους τους αγωνιστές, προέβη στην ανέγερση αντάξιου προς την ηρωϊκή πράξη, μνημείου στον ιστορικό αυτό χώρο όπου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου γιορτάζεται με κάθε επισημότητα η εθνική επέτειος της επανάστασης του 1878.

Από τη Βικιπαίδεια
Ταβέρνα, Περίσσιος

Ράχη Παναγιά (Ηρώο)
Ταβέρνα, Περίσσιος


-Φωτογραφίες από το group:

ΠΑΛΑΜΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

-

Thursday, 9 September 2010

Χίος: Γκρεμίζουν ιστορικά αρχοντικά

Κτήρια -αρχιτεκτονικά στολίδια- που μαρτυρούν την εποχή που το νησί μεσουρανούσε χάρη στο εμπόριο και τα εσπεριδοειδή στα περιβόλια του Κάμπου.
Εκεί και σημαντικός αριθμός αρχοντικών που φέρουν το όνομα γνωστών οικογενειών. 
Οι εύποροι Χιώτες κληροδότησαν δεκάδες ακίνητα στο Νοσοκομείο Χίου προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα το κοινωφελές έργο του.


Κάποια από τα αρχοντικά, νυν ιδιοκτησίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, τα οποία καταρρέουν είναι το μέγαρο του Ζωρζή Δρομοκαΐτη το οποίο οικοδομήθηκε το 1879, η νεοκλασική οικία Μηλιάδη - Κοκκάλη του τέλους του 19ου αιώνα, η οικία Μενιάδου του 1866, ο «πύργος» Καλουτά του οποίου ένα τμήμα οικοδομήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και ένα άλλο το 1871, η έπαυλη Σουρέ-Λεμάνη-Φαφαλιού του τέλους του 19ου αιώνα και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη.


 Μάλιστα ορισμένα έχουν περιέλθει στο Σκυλίτσειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου μέσα από δωρεές, με σκοπό την ενίσχυση του Ιδρύματος.
Η παρακμή του εμπορίου των εσπεριδοειδών έφερε και το σταμάτημα της καλλιέργειας των περιβολιών του Κάμπου. Αν και κηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία, σταδιακά τα σπίτια ερήμωσαν και τα περιβόλια εγκαταλείφθηκαν.
Και σαν να μην έφτανε ο πανδαμάτωρ χρόνος, έρχονται τώρα και οι υπηρεσίες που προχωρούν στο γκρέμισμα μέρους ιστορικών κτηρίων με πρόσχημα την επικινδυνότητα.
Σύμφωνα με καταγγελίες του συνεργάτη του Κέντρου Χιακών Μελετών «Πελινναίο» και συντηρητή έργων τέχνης Βασίλη Αγιαννίδη, «με πρόφαση την επικινδυνότητα ενός τοίχου της πρόσοψης στον "πύργο" Σκυλίτση στον Κάμπο, ο Δήμος Χίου κατεδάφισε το ήμισυ του κτίσματος! 
Συγκεκριμένα, εκτός από τους τοίχους με την επιμελημένη, κυβισμένη λιθοδομή στη μεριά του δρόμου, γκρεμίστηκε και μέρος μιας σκαφοειδούς οροφής 40,8 τετραγωνικών μέτρων και νεότερη ξύλινη οροφή με φατνώματα και ζωγραφική διακόσμηση. Επιπλέον, πέρυσι, χωρίς ουσιαστικό λόγο, κόπηκε ένα αιωνόβιο δέντρο στην αυλή της έπαυλης Βιτιάδη με τέτοιο τρόπο, ώστε να πέσει πάνω στην εξωτερική σκάλα και να την καταστρέψει εντελώς!».
Οι καταγγελίες αυτές, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει ο Δήμος Χίου αλλά ούτε και το Νοσοκομείο Χίου, στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο κτήριο, έφτασαν στη Βουλή μέσω ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Όπως μας είπε ο διευθυντής του Κέντρου Χιακών Μελετών Γιάννης Μακριδάκης, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ήρθε σε επαφή μαζί τους για να συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία.
Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος επισημαίνεται εξάλλου ότι «το νοσοκομείο, ως ιδιοκτήτης, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εργασία αποκατάστασης των ερειπωμένων πια αρχοντικών. Και, από την πλευρά της, η Πολιτεία δεν συνδράμει επαρκώς στην προστασία και την ανάδειξή τους, καθώς δεν παρέχει οικονομικά κίνητρα στους κύριους ή νομείς κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία ή διατηρητέα».
 
Θέτονται έτσι τα ερωτήματα:
  • Για ποιους λόγους έχουν αφεθεί στην ερημοποίηση τα διατηρητέα αρχοντικά που έχουν κληροδοτηθεί στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου;
  • Πώς προτίθενται τα υπουργεία να τα προστατεύσουν από τη φθορά του χρόνου, αλλά και από τους όποιους βανδαλισμούς υφίστανται;
  • Πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία που κληροδοτήθηκε στο νοσοκομείο και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διεργασιών για την έκδοση του σχετικού Π.Δ., σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται επαρκή κίνητρα στους ιδιοκτήτες και αγοραστές διατηρητέων κτηρίων για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους;

Συναγερμός για τον πλάτανο του Καζαντζάκη

Να ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης ο αρχαίος πλάτανος στο Κράσι Ηρακλείου, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, ζητούν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.  
Ο εντυπωσιακός πλάτανος φέρεται να είναι άνω των 2.000 χρόνων, με περίμετρο κορμού 24 μέτρων, που για να αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες!! 


Στη σκιά του αρχαίου πλάτανου έγραφε και διάβαζε κατά το παρελθόν ο Νίκος Καζαντζάκης αλλά και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μ. Αυγέρης και ο Κ. Βάρναλης
Το παχύ φύλλωμά του καλύπτει την κεντρική πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο. Στο παρελθόν, εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του γράφοντας και διαβάζοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου που καταγόταν από το Κράσι. Μάλιστα το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται τακτικά σε έργα της Ελλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη. 

Η μοναδικότητα της περιοχής προσέλκυσε για παραθερισμό πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι και συγκρότησαν τη λεγόμενη «λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου».
Ο πλάτανος στολίζει την πλατεία στον Δήμο Μαλίων και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Λαγουδάκη το αρχαίο δέντρο από μόνο του αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες.
«Άξιο θαυμασμού»«Το δέντρο είναι άξιο θαυμασμού. Παρέχει ίσκιο και δροσιά το καλοκαίρι και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού» τονίζει ο δήμαρχος Μαλίων.
Στόχος του δήμου είναι να ανακηρυχθεί ο πλάτανος ως διατηρητέο μνημείο, διαδικασία που έχει προωθήσει ο δήμαρχος και αυτή τη στιγμή ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο για την τελική έγκριση. Από έρευνα δασολόγων έγινε γνωστό ότι ο πλάτανος συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης.
Ο οικισμός Κρασίου ανήκει σε προστατευόμενη φυσική περιοχή, ενώ με ευθύνη του δήμου ο πλάτανος ραντίζεται τέσσερις φορές τον χρόνο για την αποφυγή ασθενειών.

Wednesday, 8 September 2010

Για 4 ώρες θέριζαν πουλιά!

Η υποκρισία των αρμόδιων υπηρεσιών και γενικότερα της πολιτείας που υπόσχεται πράσινη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον, ξεχείλισαν προχθές στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου που αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και προστατευόμενη περιοχή από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar
Ramsar Convention
 
Αποτελεί ένα από τα 26 Εθνικά Πάρκα της χώρας, αλλά ποιος δίνει σημασία...
Δεκάδες λαθροκυνηγοί με μικρές βάρκες (μονόξυλα) τις οποίες ξεφόρτωσαν ανενόχλητοι από αγροτικά αυτοκίνητα, εισήλθαν στη λιμνοθάλασσα και προκάλεσαν μια απίστευτη οικολογική καταστροφή σκοτώνοντας αδιακρίτως χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά.

Στις συνολικά τέσσερις ώρες που διήρκεσε η σφαγή των πουλιών και παρ' ότι η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυροβολισμούς και ριπές από κυνηγετικές καραμπίνες, ουδείς από το Δασαρχείο Αμαλιάδας μετέβη στη λιμνοθάλασσα για να σταματήσει την καταστροφή.
Ο δασάρχης Αμαλιάδας, δηλαδή της υπηρεσίας που υποτίθεται ότι εποπτεύει και προστατεύει την περιοχή, παρ' ότι αναζητήθηκε τηλεφωνικά μέχρι αργά χθες από την «Ε», δεν βρέθηκε.

Η Γεωργία Καραμπέρου, δασολόγος και συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ιδιαίτερα προβληματισμένη, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη εισβολή των λαθροκυνηγών στο Κοτύχι και επισήμανε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας λόγω της έλλειψης προσωπικού.


Φύλακες

«Υπάρχουν πέντε φύλακες εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με άδειες μητρότητας. Οι τρεις φύλακες που απομένουν καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της περιοχής, αλλά φυσικά δεν φτάνουν. Αυτή την περίοδο έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας στην προστασία του έλους της Λάμιας, μιας περιοχής που βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων λαθροκυνηγών οι οποίοι πρόσφατα επιχείρησαν να το κάψουν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα υδρόβια πουλιά που βρίσκονταν εκεί. Δεν αρκεί το φιλότιμο και οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται προσωπικό και μέσα για να ελεγχθεί και να προστατευτεί το Εθνικό Πάρκο», δήλωσε στην «Ε» η κ. Καραμπέρου.


Στο θέμα αναφέρθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους χθες οι Οικολόγοι της Ηλείας και της Αχαΐας (Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον - ΕΠΟΠ) και (Οικολογική Κίνηση Πάτρας - ΟΙΚΙΠΑ). Οπως καταγγέλλουν οι δύο οικολογικές οργανώσεις: «Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Κοτύχι θυμίζει ξανά πεδίο μάχης. Ο ανύποπτος επισκέπτης, ιδίως τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, που θα θελήσει να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας απίστευτης σφαγής πουλιών, που οργανώνουν οι λαθροκυνηγοί της περιοχής με τις περιβόητες "κλεισιές".»


Οι επαναληπτικές καραμπίνες σκορπίζουν τον όλεθρο σε οτιδήποτε πετάει στη λιμνοθάλασσα. Και όλα αυτά παρά τη ρητή απαγόρευση του κυνηγιού σ' αυτή την προστατευόμενη περιοχή, δηλαδή την Α' ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Φυσικά όλοι οι αρμόδιοι είναι απόντες! Και το δασαρχείο και η θηροφυλακή. Άλλωστε αυτό πράττουν όλα αυτά τα χρόνια, αφήνοντας τους λαθροκυνηγούς ασύδοτους και το Κοτύχι ξέφραγο αμπέλι».


www.enet.gr
/ Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
inout 

Tuesday, 7 September 2010

«Το φοινικόδασος Πρέβελης θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του»

«ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο πλέον αργός, όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης»
«Οι φοίνικες είναι ανθεκτικά φυτά και παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ζωντανοί. Οι πρώτες ενδείξεις λένε πως το 90%, ίσως και περισσότερο, των φοινικόδεντρων δεν έχουν νεκρωθεί. Αυτό σημαίνει πως θα ξαναπετάξουν βλαστούς με την προϋπόθεση να υπάρξει απόλυτη απαγόρευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο δάσος»,

Το δεύτερο μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο με φοίνικες Θεοφράστου, αυτό της Πρέβελης στην Κρήτη, που κάηκε ολοσχερώς στα τέλη Αυγούστου, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του, αρκεί να προστατευτεί αυστηρά και να απαγορευτεί προσωρινά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό των φοινικόδεντρων είναι ζωντανό και αναμένεται να ξαναβλαστήσει.
επισημαίνει στο «Έθνος» ο γεωπόνος - βοτανικός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Μανόλης Αβραμάκης.
«Για έναν χρόνο τουλάχιστον πρέπει να αφήσουμε το δάσος χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, παρατηρώντας την πορεία της φυσικής αναγέννησης. Η αναβλάστηση των φοινίκων θα αρχίσει από φέτος, αλλά θα χρειαστεί μία ή δύο δεκαετίες για να ξαναγίνει το δάσος όπως ήταν πριν», προσθέτει ο ίδιος.
«Σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέους βλαστούς, πάνω στους κορμούς και στις παραφυάδες. Οι πολλές παραφυάδες και η μεγάλη αναβλαστική ικανότητα από το υπόγειο τμήμα είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φοίνικα του Θεοφράστου. Προϋπόθεση είναι να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρουσία», σημειώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κώστας Θάνος, καθηγητής φυσιολογίας φυτών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι επιστήμονες περιμένουν επίσης να δουν και μικρά φοινικάκια από τους σπόρους που είχαν πέσει στο έδαφος πριν από τη φωτιά, όπως και από αυτούς που διασώθηκαν στα ψηλά δέντρα. 
«Οι σπόροι έχουν μεγάλη φυτρωσιμότητα, αλλά κατά κανόνα τα μικρά φυτά πνίγονται από τα μεγάλα δέντρα και δεν αναπτύσσονται. Τώρα χρειάζεται να δούμε ποια θα κρατήσουμε και σε ποιες θέσεις», σχολιάζει ο ερευνητής του ΜΦΙΚ, Πέτρος Λυμπεράκης, προσθέτοντας πως «μπορούμε να μεταφέρουμε κάποια σε δασικά φυτώρια, ώστε να τα χρησιμοποιούν οι ιδιώτες και να μη φέρνουν δέντρα από την Αίγυπτο, πολλά από τα οποία είναι προσβεβλημένα με το κόκκινο σκαθάρι».
Απειλή για την αναγέννηση του μοναδικού φοινικόδασους αποτελεί ο κόκκινος ρυγχοφόρος, που έχει κατασπαράξει χιλιάδες φοινικόδεντρα σε όλη την Ελλάδα.  
«Δεν πρέπει να απομακρύνουμε τα καμένα φύλλα, ούτε να κλαδεύουμε χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς δημιουργούνται πληγές στον κορμό των δέντρων, που διευκολύνουν την πρόσβαση του κόκκινου σκαθαριού», τονίζει ο γεωπόνος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών, Νίκος Θυμάκης, προσθέτοντας πως «ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο πλέον αργός, όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης».
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν πως αν χρειαστούν αναδασώσεις στην Πρέβελη, αυτές πρέπει να γίνουν με φοίνικα Θεοφράστου από την ίδια περιοχή και όχι από το Βάι.
από tvxs

Monday, 6 September 2010

Υγιεινό παιδικό δωμάτιο χωρίς χημικά - Οικολογική καθαριότητα

Τα τελευταία χρόνια οι παιδικές αλλεργίες έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών προϊόντων. Τι μπορείτε να κάνετε, για να έχετε πιο υγιεινό σπίτι και ειδικά πιο υγιεινό παιδικό δωμάτιο;
 
Τα σύγχρονα σπίτια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα εργαστήριο χημείας. Έχετε μετρήσει πόσα διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιείτε καθημερινά για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σπιτιού σας; Η απάντηση είναι δεκάδες... 
Όμως, τα χρειάζεστε όλα αυτά ή απλά επιβαρύνετε το περιβάλλον και την υγεία των παιδιών σας με τη συχνή χρήση τους; Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί τρόποι για να κρατάτε το σπίτι και τα δωμάτια των παιδιών καθαρά, χωρίς να χρησιμοποιείτε δεκάδες χημικά προϊόντα, που υπόσχονται την “απόλυτη” καθαριότητα. 

Ας δούμε, όμως, μαζί τι μπορείτε να κάνετε:
Μειώστε τις ανάγκες για καθαρισμό
Επιλέξτε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίστε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.
Αποφύγετε να μπαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού με τα παπούτσια, που φοράτε εκτός σπιτιού.
Μην αφήνετε τα κατοικίδια να μπαίνουν στο παιδικό δωμάτιο.
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Καθαρίστε το δωμάτιο από πάνω προς τα κάτω και αφήστε το δάπεδο τελευταίο. Αφήστε τη σκόνη να κατακαθίσει, πριν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα.
Είναι καλό να έχετε πολλά φυτά μέσα 
και έξω από το σπίτι.
 Ο κισσός, οι ζέρμπερες, τα χρυσάνθεμα, τα φυλλόδεντρα και διάφορα άλλα καλλωπιστικά φυτά έχουν τη δυνατότητα να κατακρατούν τοξικές και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, π.χ. από διάφορα προϊόντα καθαρισμού, από τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα χαλιά, ακόμη και από τον καπνό των τσιγάρων.
Απομακρύνετε από το δωμάτιο του παιδιού περιττά αντικείμενα, όπου συσσωρεύεται η σκόνη. Μην κρατάτε αντικείμενα που τα παιδιά δε χρησιμοποίησαν καθόλου τους τελευταίους μήνες. Βάλτε τα στην αποθήκη ή χαρίστε τα σε κάποιον, που θα τα χρησιμοποιήσει.
Χρησιμοποιήστε λιγότερα απορρυπαντικά
 
Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας. Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό ωφελεί την υγεία των παιδιών, που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες.
Μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου. Επιλέξτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες, που θα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Για το δωμάτιο του παιδιού προτιμήστε ζεστό νερό και πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για γενικό καθαρισμό. αλλά και για το πλύσιμο των ρούχων του παιδιού. Αν υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες, προσθέστε λίγο ξύδι.
Αποφύγετε προϊόντα με “αντιβακτηριακή” δράση.  
Δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα “αποστειρωμένο” περιβάλλον στο χώρο του παιδιού. 
Για απολύμανση ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.
Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι απαραίτητα με χημικά ισχυρά απορρυπαντικά. Το λευκό ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν αποδεδειγμένα κορυφαία αποτελέσματα σε πολλές “δύσκολες” περιπτώσεις. Χρησιμοποιήστε ξύδι σε ζεστό νερό (2 κουταλιές ξύδι ανά λίτρο νερού), για να καθαρίσετε τζάμια και καθρέφτες με παλιές εφημερίδες.
Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και είναι πάμφθηνη.
Για τα αποτυπώματα στις πόρτες και τα αλουμίνια μια πατάτα κομμένη στη μέση κάνει θαύματα! Περάστε την πατάτα πάνω από τις λερωμένες επιφάνειες και μετά σκουπίζετε μ’ ένα πανάκι ποτισμένο με λίγο χλιαρό νερό.
Πάρτε μια σκούπα που φιλτράρει με νερό για τον καθαρισμό του σπιτιού ή μια συσκευή με ατμό για να περνάτε τα χαλιά, το πάτωμα και τα στρώματα. Μαζεύει όλες τις τρίχες και γενικά οτιδήποτε δε μαζεύεται με την κανονική σκούπα.
Αντί για τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε φύλλα λεβάντας, μέντας ή φυσικά αιθέρια έλαια.
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία νομίζοντας, ότι έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και μην υπερβάλετε στη δοσολογία.

Wednesday, 1 September 2010

Ιαπωνία: Ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο κυνήγι δελφινιών - Blood Dolphins


Απτόητοι από τις διεθνείς αντιδράσεις, ψαράδες του χωριού Ταΐτζι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία ξεκίνησαν, σήμερα,  Τετάρτη το ετήσιο κυνήγι δελφινιών, το οποίο  ήταν το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Ο Όρμος του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιού.
Στα τέλη κάθε καλοκαιριού, οι ψαράδες του Ταΐτζι περικυκλώνουν γύρω στα 2.000 δελφίνια και τα οδηγούν σε έναν κλειστό όρμο. Επιλέγουν μερικά από τα θηλαστικά για ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια σφαγιάζουν όλα τα υπόλοιπα, βάφοντας τα νερά κατακόκκινα.


Την πρώτη μέρα του φετινού κυνηγιού οι ψαράδες δεν κατάφεραν να πιάσουν δελφίνια, σκοπεύουν όμως να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τις διεθνείς επικρίσεις, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της περιοχής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Ο Όρμος (The Cove), που γυρίστηκε μυστικά στο Ταΐτζι, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού αλλά και των Ιαπώνων εθνικιστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις και προσπάθησαν να εμποδίσουν την προβολή του. Η ταινία προβλήθηκε τελικά τον Ιούλιο σε έναν φρουρούμενο κινηματογράφο του Τόκιο.
Φέτος έχουν συγκεντρωθεί στο Ταΐτζι πολλοί ξένοι με κάμερες που θα προσπαθήσουν να φωτογραφίσουν και να βιντεοσκοπήσουν το βάρβαρο κυνήγι.

Οι ψαράδες δηλώνουν ανυποχώρητοι παρά τις προειδοποιήσεις ότι το κρέας των θαλάσσιων θηλαστικών είναι επιβαρυμένο με τοξίνες λόγω της ρύπανσης.

το βήμα