Saturday, 29 October 2011

Ενα περιβόλι στο Πάρκο Τρίτση για όλους
τους Αθηναίους

Ευκαιρία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας
να πλησιάσουν τη φύση

Δημιουργώντας τον παιδικό λαχανόκηπο
στο περιβαλλοντικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Thursday, 27 October 2011

Νέο Μυλότοπος: ένα όμορφο χωριό στα Γιαννιτσά


Στην Ευρώπη έχουν  μπόλικο αστικό πράσινο, έχουν φροντισμένα παρτέρια, έχουν φυτεμένες ζαρντινιέρες, έχουν λουλουδιασμένους δρόμους. Στην Ευρώπη έτσι, στην Ευρώπη γιουβέτσι. Στην Ελλάδα; Τίποτε;
Να πας μία βόλτα στο Νέο Μυλότοπο, έξω από τα Γιαννιτσά. Εκεί οι περίεργοι αυτοί άνθρωποι έχουν στους κεντρικούς δρόμους κάτι μεγάλα παρτέρια χτισμένα με κόκκινο τουβλάκι. Άκου τώρα τι έκαναν οι σατανάδες: γέμισαν τα παρτέρια με χώμα και... δεν πάει το μυαλό σου.
Φύτεψαν μέσα φυτά! Άκουσον άκουσον! Πόσο πια να καλπάσει η φαντασία του ανθρώπου;

Την κατασκευή την έκαναν οι δημοτικές αρχές, αλλά οι κάτοικοι που έχουν φάτσα κάρτα τα παρτέρια μπροστά στα σπίτια τους πετάνε κάπου κάπου μέσα κανά λουλουδικό ανάλογα με την εποχή. Και έτσι, τα παρτέρια είναι σα να έχουν υιοθετηθεί από τους κατοίκους που τα αγαπάνε , τα φροντίζουν, τα ταχταρίζουν και τα κρατούν πάντα λουλουδιασμένα και φρέσκα. Τα λουλουδάκια δε διψούν ποτέ, γιατί τα φροντίζει το δίκτυο αυτόματου ποτίσματος.
Να μην ξεχάσω να σου πω το πιο σημαντικό. Πριν φύγεις, κάνε μία βόλτα και τσάκισε τα τοπικά κρέατα στο ταβερνάκι. Άκου που σου λέω.

Γεμάτο κατιφέδες και αρωματικά φυτά

Να σου και το σωληνάκι στάζει δροσερό νερό και ποτίζει τα ρόδα

Εντάξει, ο χαμαίρωπας δεν είναι ό,τι πιο ταιριαστό...

...αλλά από το να βλέπεις τσιμέντα ο χαμαίρωπας είναι καλύτερος

Στροβιλιστό λεμονοκυπάρισσο

Μανόλιες και στη μέση στροβιλο-αριζόνα


Ξεχειλίζει το παρτέρι από λουλούδια

Thursday, 13 October 2011

Κόψε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στη... μέση


Πήρες πάλι τον λογαριασμό της ΔΕΗ και έμεινες με το στόμα ανοιχτό;

Δεν είσαι η μόνη!

Αν όμως νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό, κάνεις λάθος. Υπάρχουν μικρά μυστικά για λύσεις που θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσεις μεγάλη ποσότητα ενέργειας κάνοντας καλό τόσο στο πορτοφόλι σου όσο και στον πλανήτη γενικότερα!

Φως, περισσότερο (!) φως: Πόσες φορές δεν έχεις προσέξει ότι τα φώτα στο σπίτι σου καίνε άσκοπα; Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο για να κάνεις κάτι, ανάβεις το φως αλλά βγαίνοντας ξεχνάς να κλείσεις τον διακόπτη.

Ιδιαίτερα στην κουζίνα, αλλά όχι μόνο. Λοιπόν, αυτή την "κακή συνήθεια" πρέπει να την... κόψεις. Και να την κόψεις και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γατί σίγουρα δεν είσαι η μόνη που το κάνει. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια ξοδεύεται έτσι άσκοπα! Επίσης, φρόντισε να αρκείσαι στον φυσικό φωτισμό όσο περισσότερο μπορείς.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο μπορεί να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία, αλλά παίζει και αυτό τον ρόλο του είναι η σκόνη (!). Όλες οι λάμπες αποδίδουν περισσότερο όταν είναι καθαρές. Μία ακόμη λύση είναι να τις αντικαταστήσεις όπου είναι δυνατό με ειδικές λάμπες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα
και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς
με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο μαγείρεμα: Για να εξοικονομήσεις ενέργεια όταν μαγειρεύεις στις εστίες της κουζίνας πρόσεξε τα σκεύη σου να έχουν ίσιο και βαρύ πάτο και όπου μπορείς να τα χρησιμοποιείς σκεπασμένα με το καπάκι τους. Επίσης, φρόντισε να μην χρησιμοποιείς σκεύη που είναι μικρότερα από την εκάστοτε εστία.

Η απώλεια ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια. Όταν έχεις ξεπαγώσει καλά το φαγητό πριν μαγειρέψεις, εκτός από ενέργεια κερδίζεις χρόνο και ποιότητα, ενώ μια ακόμη λύση για εσένα που μπορεί να ζεις μόνη σου είναι ένα μικρό ηλεκτρικό φουρνάκι, έτσι ώστε όταν μαγειρεύεις μόνο για σένα να μην καις ολόκληρο τον φούρνο.

Στο σίδερο: Προγραμμάτισε μία μέρα της εβδομάδας για το σίδερο, έτσι ώστε να αναβοσβήνεις τη συσκευή κάθε μέρα. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φρόντισε αυτή η ώρα να είναι βράδυ ή πολύ πρωί, όχι δηλαδή σε ώρα αιχμής ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα βρεγμένα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σιδερωθούν οπότε πρόσεξε να μην το παρακάνεις με την υγρασία που τους επιτρέπεις να έχουν.

Επίσης, μια ακόμη καλή ιδέα είναι κάθε φορά που σιδερώνεις, να αφήνεις για το τέλος μικρά κομμάτια, όπως μαντηλάκια ή μικρές πετσέτες. Οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα μπορέσεις να σβήσεις το σίδερο πιο νωρίς και να αποτελειώσεις τα τελευταία με τη θερμοκρασία που έχει ήδη κρατήσει το σίδερο.

Στο πλυντήριο ρούχων: Το βασικό μυστικό σε αυτή την κατηγορία -που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση του στεγνωτηρίου- είναι να μην βάζεις ποτέ... μισό φορτίο στον κάδο. Και φυσικά να περιορίσεις τη χρήση στεγνωτηρίου στα απολύτως απαραίτητα! Όσο μπορείς, να στεγνώνεις τα πλυμμένα σου με φυσικό τρόπο. Τέλος, όσο περισσότερα ρούχα μπορείς να πλύνεις με κρύο ή χλιαρό νερό, να το κάνεις.

Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί πάντα με γεμάτο φορτίο.
Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί
πάντα με γεμάτο φορτίο.

Θέματα ψύξης: Φρόντισε το ψυγείο σου να έχει μια σχετική απόσταση από τον τοίχο έτσι ώστε να δίνει στο μοτέρ τον απαραίτητο χώρο για να αναπνεύσει αλλά και να μην υπερθερμανθεί. Επίσης, κράτα το καθαρό, με τη βοήθεια μιας κοινής ηλεκτρικής σκούπας. Θα λειτουργεί καλύτερα έτσι.

Ελεγξε συχνά τα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν κλείνει καλά, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες. Τέλος, αν το ψυγείο σου είναι παλιό και άρα όχι αυτοσυντηρούμενο, φρόντισε να το αποψύχεις συχνά, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά και να μην καταβροχθίζει άσκοπα ενέργεια.

Η ώρα των κλιματιστικών: Τοποθέτησε το κλιματιστικό σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού και μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, έτσι ώστε να μην "αγκωμαχάει" να πιάσει θερμοκρασία!

Κράτα το φίλτρο του καθαρό έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και φυσικά αν πρόκειται να αγοράσεις καινούριο, επέλεξε ένα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους, και φυσικά το πορτοφόλι σου.

Τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές: Όταν δεν χρησιμοποιείς κάποιες συσκευές, κλείσε το κουμπάκι. Μην τις αφήνεις στο stand by. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι δεν καταναλώνεις ενέργεια με κανέναν τρόπο. Επίσης, με δεδομένο ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη, φρόντισε να διατηρείς όλες τις ηλεκτρικές συσκευές σε καλή κατάσταση. Το κέρδος θα το πάρεις πίσω διπλό.


Από τη Ζωή Κίττα

Tuesday, 11 October 2011

Διατροφικές συμβουλές για να ξαναβρείτε τη χαμένη σας νεότητα

Άλλαξε το καθημερινό σου διατροφολόγιο και ξέχασε την κούραση , τους πόνους στο σώμα και την απώλεια μνήμης. Το μυστικό και η πηγή της νεότητας κρύβονται στα τρόφιμα που καταναλώνεις!

    Είναι γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνουμε ή δεν καταναλώνουμε καθημερινά, μπορολυν να επιταχύνουν την γήρανση. Η εξήγηση είναι απλή: «Καταναλώνουμε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα», υποστηρίζει ο David Katz, MD, διευθυντής στο Yale University, στο τμήμα Έρευνας και Πρόληψης. «Αυτά έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη B12 και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα ενώ τρώμε ικανοποιητικά σε ποσότητα να καταλήγουμε με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά για τον οργανισμό μας συστατικά», τονίζει ο D. Katz. Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν συχνά στην εμφάνιση συμπτωμάτων που εμείς χωρίς πολλή σκέψη αποδίδουμε στην ηλικία, όπως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω. Τι μπορείς να κάνεις; Να μιλήσεις με το γιατρό σου και σε συνεννόηση μαζί του να προσθέσεις στο μενού σου τα τρόφιμα εκείνα που σταδιακά θα σε κάνουν πιο δυνατή.

Δεν έχεις πολλή ενέργεια; 
Χρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη Β12 
Θα βρεις τη συγκεκριμένη βιταμίνη κυρίως στις τροφές ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για το συστατικό εκείνο που σε βοηθά να ρυθμίζεις τον μεταβολισμό σου και να παράγεις αρκετή ενέργεια για να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές δραστηριότητές σου, ενώ είναι το «κλειδί» για να έχεις πάντα ένα δυνατό μυαλό και ένα υγιές νευρικό σύστημα. «Η κόπωση αποτελεί κλασικό σύμπτωμα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 και είναι σύνηθες φαινόμενο στους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αρκετή ζωική πρωτεΐνη», λέει η Danine Fruge MD, υποδιευθύντρια στο Pritikin Longevity Center&Spa στο Μαϊάμι. Επιπλέον, αν συνηθίζεις να καταναλώνεις πολλά αντιόξινα για να ανακουφιστείς από τις καούρες, να θυμάσαι ότι είναι πολύ πιθανό να έχεις ανεπάρκεια στην Β12, καθώς παρεμβαίνουν στην απορρόφησή της. Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Θα σε ρωτήσει για τη διατροφή που ακολουθείς, αν κοιμάσαι αρκετά και για τα φάρμακα που τυχόν παίρνεις. Αν δεν καταναλώνεις καθόλου (ή λίγα) γαλακτοκομικά και κρέας, αν λαμβάνεις συμπληρώματα Β12, αν κοιμάσαι περίπου 7 ή 8 ώρες κάθε βράδυ και ασκείσαι, οι πιθανότητες δείχνουν ότι προφανώς η μειωμένη ενέργειά σου να οφείλεται σε ανεπάρκεια της Β12. Αλλαγή μενού: Κατανάλωσε 2 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και περίπου 120 γραμμ. άπαχης πρωτεΐνης καθημερινά. Άλλες καλές πηγές της είναι τα θαλασσινά (ψάρια, μύδια κλπ), το άπαχο βοδινό και χοιρινό κρέας, τα αυγά, το συκώτι, αλλά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. 

Πονούν οι αρθρώσεις σου; 
Χρειάζεσαι περισσότερα μέταλλα 
Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι απαραίτητα στοιχεία για την καλή κατάσταση και την ευελιξία των αρθρώσεων. «Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόσληψη συμπληρωμάτων αυτών των μετάλλων μάς βοηθά να αποφύγουμε τυχόν επιδείνωση της κατάστασης των αρθρώσεών μας, ενώ φροντίζουμε ώστε να ελαττωθούν και οι πόνοι», τονίζει ο Dale Peterson, MD, διευθυντής στο κέντρο Ευεξίας Sapulpa ΟΚ. «Το σώμα μας είναι σε θέση να επιδιορθώσει μόνο του σημαντικές φθορές, αρκεί να του δοθούν τα κατάλληλα εφόδια». Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μελετώντας μια απλή εξέταση αίματος, ο παθολόγος θα καταλάβει άμεσα αν ο πόνος στις αρθρώσεις οφείλεται σε φθορά εξαιτίας έλλειψης σημαντικών στοιχείων από τον οργανισμό σου ή είναι αποτέλεσμα φλεγμονής. «Αν οι εξετάσεις σου είναι καλές, να είσαι σίγουρη ότι ο πόνος στις αρθρώσεις σου δεν οφείλεται σε σοβαρή ρευματοπάθεια», μας λέει ο Dr Peterson. Αλλαγή στο μενού: Ο ανανάς, η βρώμη, η σίκαλη και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές μαγγανίου. Το βοδινό συκώτι, οι ξηροί καρποί κάσιους, το σουσάμι και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές χαλκού. 

Ξεχνάς όλο και περισσότερο; 
Χρειάζεσαι περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα 
«Αυτά τα λιπαρά οξέα αποτελούν δομικά στοιχεία του εγκεφάλου», εξηγεί ο Andrew Weil, MD, διευθυντής στο Center of Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αν δεν λαμβάνεις αρκετά μέσα από τη διατροφή σου, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σου καθίσταται αδύναμη, με αποτέλεσμα οι λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης, να αποδυναμώνονται». Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των Ωμέγα 3 λιπαρών που λαμβάνεις σημαντική, αλλά εξίσου σπουδαία είναι και η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πρόσληψη Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων. Και όπως διατείνεται ο Dr Weil, «όσο περισσότερα Ω-6 λιπαρά οξέα καταναλώνεις τόσο περισσότερα Ω-3 χρειάζεσαι για να τα φέρεις σε μια ισορροπία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν προσλαμβάνουμε αρκετά Ω-3, ενώ από την άλλη παίρνουμε μέσω της τροφής μας πάρα πολλά Ω-6 λιπαρά οξέα». Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μια σύντομη εξέταση όσων τρως καθημερινά τού αρκεί. «Αν στο καθημερινό σου μενού δεν υπάρχουν καθόλου ψάρια, καρύδια ή λιναρόσπορος, ενώ τα λιπαρά που καταναλώνεις είναι ως επί το πλείστον από ζωικά προϊόντα, τότε μάλλον δεν προσλαμβάνεις καθόλου Ω-3», μας εξηγεί ο Manuel Villacorta, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων. Αλλαγή στο μενού: Πρώτο και βασικό: μείωσε τα τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνεις και άρχισε να χρησιμοποιείς το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική σου. Έπειτα, πρόσθεσε στο εβδομαδιαίο μενού σου σολομό, ξιφία, σαρδέλες και βακαλάο. Πρόσθεσε 2 κ.σ. λιναρόσπορο στα δημητριακά, συνόδευσε τα γεύματά σου με δημητριακά ολικής άλεσης και πασπάλισε τις σαλάτες με μία κ.σ. δημητριακά ή καρύδια. Τέλος, φρόντισε να απολαμβάνεις 9 με 12 αμύγδαλα 4 φορές την εβδομάδα. 

Σου ανεβαίνει η πίεση; 
Χρειάζεσαι περισσότερο κάλιο 
Τι συμβαίνει άραγε στο σώμα σου όταν υπάρχει έλλειψη καλίου; Όπως μας εξηγεί ο δρ Fruge, «η μικρή ποσότητα καλίου στον οργανισμό μεγιστοποιεί την τοξική επίδραση που έχει η αυξημένη πρόσληψη νατρίου». Αυτό όμως είναι κάτι που παρατηρείται στις περισσότερες κονσερβοποιημένες τροφές, δηλαδή έχουν έξτρα ποσότητες νατρίου αλλά ελάχιστο κάλιο. Όπως καταλαβαίνεις, ακολουθώντας αυτήν τη διατροφή μάλλον κινδυνεύεις. Επιπλέον, αυτό γίνεται χειρότερο όταν τα νεφρά σου προσπαθούν να καθαρίσουν το νάτριο, γιατί «στη διάρκεια της διαδικασίας χάνεις ακόμα περισσότερο κάλιο», σύμφωνα με τον δρα Fruge. Πώς θα γλιτώσεις από αυτήν την καταστροφή; Απλά τρώγοντας καλύτερα! Aλλωστε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ρίξει αισθητά την πίεσή τους, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο με σωστή διατροφή. Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σου: Μία γρήγορη επισκόπηση του διατροφικού σου πλάνου θα τα δείξει όλα στο γιατρό σου. Αν παρόλα αυτά έχει κάποιες αμφιβολίες, αυτές θα λυθούν με μία εξέταση αίματος που θα «φωτίσει» την καρδιαγγειακή λειτουργία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, τη λειτουργία των νεφρών. Ακόμα πιο διαφωτιστικά θα είναι όσα θα δείξουν ένα stress test, η μέτρηση του λίπους του σώματος, αλλά και ένας υπέρηχος καρδιάς. Αλλαγή στο μενού: Μείωσε την κατανάλωση αλατιού σε περίπου 1,500 mg την ημέρα και κατανάλωσε οπωσδήποτε 7-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα ενώ προσπάθησε να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σου.


ΠΗΓΗ: zougla.gr  Food net

Tuesday, 4 October 2011

Wangari Maatai: «Η πείνα νικιέται μόνο σε βιώσιμο περιβάλλον»

ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΪ
Οικολόγος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2004

Η είδηση του θανάτου της έκανε το γύρο του κόσμου. 
Η Ουανγκάρι Μαατάι, αφρικανή οικολόγος ακτιβίστρια, άφησε πίσω της βαριά κληρονομιά. Η «Κ.Ε.» την είχε συναντήσει το 2008 και σήμερα δημοσιεύουμε ανέκδοτα αποσπάσματα από τη συνέντευξη εκείνη. 

Wangari Maatai: Η «γυναίκα των δέντρων»

Η διάσημη αφρικανή οικολόγος, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2004, πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 71 ετών σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι, όπου υποβαλλόταν σε αντικαρκινική θεραπεία. Η «γυναίκα των δέντρων», όπως την αποκαλούσαν πριν γίνει η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, ίδρυσε το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, με στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας για τις γυναίκες. Το κίνημα φύτεψε πάνω από 40 εκατομμύρια δένδρα.
Η Μαατάι υπήρξε, επίσης, μέλος του Κοινοβουλίου στη χώρα της, την Κένυα, από το 2002 έως το 2007 και για δύο χρόνια αναπληρώτρια υπουργός Περιβάλλοντος. Το 2008, όταν επισκέφτηκε τη χώρα μας, είχε συνομιλήσει μαζί μας για την οικολογία και την Αφρική.

Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν ν' ασχολούμαστε με το περιβάλλον σε μια ήπειρο που λυγίζει από το βάρος της πείνας;
Απάντηση: Το να λέμε ότι η Αφρική πεινάει και άρα δεν ασχολούμαστε με το περιβάλλον είναι σαν να βάζουμε το κάρο πριν από τα βόδια. Για να νικήσεις την πείνα πρέπει το περιβάλλον να είναι βιώσιμο, γιατί η πείνα έρχεται όταν το περιβάλλον είναι κατεστραμμένο, όταν δεν υπάρχουν βροχές, όταν τα δάση έχουν ξεριζωθεί, όταν το χώμα έχει διαβρωθεί. Η πείνα έρχεται μετά την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι λοιπόν επείγον να ασχοληθούμε με το περιβάλλον για να νικήσουμε την πείνα.

Ερώτηση: Μπορεί να υπάρξει πράσινη ανάπτυξη στην Αφρική;
Απάντηση: Πιστεύω ότι ναι, είναι δυνατόν. Ανά τον κόσμο οι άνθρωποι προσπαθούν ν' αγκαλιάσουν την πράσινη οικονομία. Οπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, αυτό σημαίνει την ύπαρξη επιχειρηματικής προτεραιότητας και την παράλληλη φροντίδα του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι δεν καταστρέφεις το οικοσύστημα με αυτή σου την επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως είναι σημαντικό στην Αφρική, όπως είναι και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.

Ερώτηση: Ηταν τόσο σημαντικό όμως, ώστε να καταλήξετε στη φυλακή;
Απάντηση: Τόσο σημαντικό, γιατί όταν κατανοούμε το περιβάλλον, όταν γνωρίζουμε ότι αποτελούμε μέρος του, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Το νερό που πίνουμε, το φαγητό που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, όλα είναι μέρος του περιβάλλοντος. Επειδή πολλές φορές παίρνουμε το περιβάλλον ως δεδομένο, νομίζουμε ότι δεν αξίζει το χρόνο και τις θυσίες μας, αλλά, πιστέψτε με, το αξίζει.

Ερώτηση:Ετσι, λοιπόν, οδηγούμαστε όλοι στον ακτιβισμό;
Απάντηση: Δεν χρειάζεται να είναι όλοι ακτιβιστές. Για την πλειονότητα των ανθρώπων αρκεί να αναλάβουν δράση στην καθημερινή τους ζωή, είτε μέσα στο σπίτι, είτε στην επιλογή του μέσου μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουν, στη διάθεση των διαθέσιμων πόρων, στη δεντροφύτευση... είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα, είτε είμαστε πλούσιοι, είτε φτωχοί, παιδιά ή ενήλικες. Η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι δουλειά όλων μας. 
 

Saturday, 1 October 2011

Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Ένα μήλο ή ένα αχλάδι την ημέρα περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 50%, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη. Τα ευχάριστα νέα για τα ζουμερά φρούτα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Βάγκενινγκεν οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 20.000 ενήλικες.
«Ασπίδα» κερσετίνης
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Stroke:Journal of the American Heart Association» το μυστικό της ευεργετικής δράσης μήλων και αχλαδιών κρύβεται στη θαυματουργή ουσία κερσετίνη η οποία φρενάρει τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Από τη μελέτη φάνηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν συχνά φρούτα και λαχανικά με λευκή σάρκα, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Αναλυτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με την κατανάλωση μόλις 25 γρ. μήλου ή αχλαδιού την ημέρα, ο κίνδυνος έκανε «βουτιά» κατά 9%. Ένα μέσο μήλο ή αχλάδι ζυγίζει περίπου 100-125 γρ., γεγονός που οι ερευνητές μεταφράζουν σε προστασία της τάξεως του 36-45%.
Προστασία μέσω της διατροφής
«Η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόληψη του εγκεφαλικού» αναφέρει η δρ Λίντα Ούντε Γκριπ.
«Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άλλα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν προστατευτική δράση ενάντια σε άλλες χρόνιες παθήσεις. Για τον λόγο αυτό η σημασία της συχνής κατανάλωσης πολλών φρούτων και λαχανικών είναι κρίσιμη» εξηγεί η ειδικός.
Πλούσια πηγή κερσετίνης αποτελούν και άλλα φρούτα και λαχανικά των οποίων η σάρκα δεν είναι λευκή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βατόμουρα, οι ντομάτες, τα κόκκινα σταφύλια, το μπρόκολο και το κρεμμύδι.

myhnews