Sunday, 22 April 2012

Διακρίσεις σε έξι ελληνικές οικο-ιδέες

Ο ΟΟΣΑ βράβευσε καινοτόμες πράσινες ευρεσιτεχνίες για βιώσιμη κτηνοτροφία, γεωργία, ενέργεια και κατασκευή


Η χρονική συγκυρία της βράβευσης ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών
αποδεικνύει ότι η καινοτομία, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα
και πάνω από όλα η δημιουργικότητα αποτελούν βασικά υλικά
για έξοδο από την κρίση.
Έξι διαφορετικές μεταξύ τους ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες με κοινό παρονομαστή την οικο-καινοτομία βράβευσε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ. 
Η χρονική συγκυρία της βράβευσης ελληνικών επιχειρηματικών ιδεών αποδεικνύει ότι η καινοτομία, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα και πάνω από όλα η δημιουργικότητα αποτελούν βασικά υλικά για έξοδο από την κρίση.
Στον διαγωνισμό που διενήργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποβλήθηκαν 28 ελληνικές συμμετοχές, που αποτελούσαν περίπου το 8% του συνόλου των διεθνών συμμετοχών. Οι τελευταίες ανήλθαν σε 490 από συνολικά 37 χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών συμμετοχών είχε ως αντικείμενο τη βιώσιμη ενέργεια (21%), ακολούθησαν η βιώσιμη κατασκευή (18%), η καθαρή παραγωγή (clean production, 14%), η βιώσιμη γεωργία (14%), η διαχείριση ενέργειας (11%), οι βιώσιμες μεταφορές (11%), η ενημέρωση/εκπαίδευση (7%) και τα τρόφιμα (4%).
Σαν ταξίδι κάποιες δεκαετίες πίσω, τουλάχιστον για τα παιδιά της πόλης, μοιάζει η καθημερινότητα στην «Κιβωτό του Δήμου».  
Στην Αύρα Τρικάλων, ο 64χρονος κ. Δημήτρης Δήμος εκτρέφει ζώα της ελληνικής υπαίθρου εδώ και 28 χρόνια. Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα και εκτρέφονται δίχως φάρμακα. Στο αγρόκτημά του, που είναι επισκέψιμο έπειτα από συνεννόηση, ο κ. Δήμος φιλοξενεί 19 πόνυ Σκύρου, 60 θεσσαλικά άλογα, 200 ελληνικούς μαύρους χοίρους και 146 από τις 220 στην Ελλάδα στεπικές αγελάδες. Συντελεί, έτσι, στη διατήρηση της γενετικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του αγροτουρισμού, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Το βρώσιμο κρέας το πουλά και δεν είναι λίγοι οι πιστοί του πελάτες.
Σε άμεση επαφή με τη φύση βρίσκεται και ο κ. Απόστολος Βλυσσίδης. Καθηγητής στο Εργαστήριο Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και Καθαρών Τεχνολογιών του Τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φτιάχνει εμπορεύσιμο οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας από τα απόβλητα των ελαιουργείων, που είναι ιδιαίτερα τοξικά για το περιβάλλον. Με τη μέθοδο που έχουν αναπτύξει και καλύπτεται με δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα υγρά και στερεά (πυρήνας και φύλλα ελιάς, άνθρακας, άζωτο, φωσφόρος, κάλιο, ασβέστιο) απόβλητα, απο-τοξικοποιούνται με χρήση δισθενούς σιδήρου και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Στη συνέχεια, παράγεται μεθάνιο που μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας. Το μεθάνιο παράγεται με αναερόβια χώνευση, που λειτουργεί αλληλοσυμπληρωματικά ως προς την κομποστοποίηση. «Τα υγρά απόβλητα της αναερόβιας χώνευσης χρησιμοποιούνται ολοκληρωτικά στη συγκομποστοποίηση, ενώ η περίσσεια θερμικής ενέργειας από τη συμπαραγωγή συμβάλλει στην επιτάχυνση των αερόβιων βιολογικών διεργασιών και στη βελτιστοποίηση του παραγόμενου βιολογικού λιπάσματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καλλιέργειες», εξηγεί ο ίδιος.
Σε ένα άλλο εργαστήριο του ΕΜΠ, το Αντοχής Υλικών του Τομέα Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, η ομάδα Zero έχει κατασκευάσει εδώ και έντεκα χρόνια ένα υπερελαφρύ ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, που καλύπτεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. «Βασικός σκοπός του είναι η υψηλή παθητική ασφάλεια σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας», σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασίλη Κεφαλά, η οποία υπολογίζεται στο 50% σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα πόλης. Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή ηλεκτρικής και κυψελών καυσίμου. Το όχημα είναι επενδεδυμένο με αφρώδη υλικά εσωτερικά και εξωτερικά, που λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα σε ενδεχόμενο ατυχήματος.
Μετρητές ενέργειας
Η ελληνική εταιρεία Intelen, με διακρίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ασχολείται με την έρευνα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην ενέργεια και τις υπηρεσίες Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος και οι συνεργάτες του εγκαθιστούν μετρητές ενέργειας που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων.
Πράσινα δώματα και ταράτσες είναι το αντικείμενο της ιδέας της Kard Architects. «Με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα διαχείρισης νερού, μοντέλα κομποστοποίησης και στο τέλος της διαδικασίας το λογισμικό παράγει ένα προφίλ των ποσοτικών και ποιοτικών οφελών του κτιρίου», εξήγησε ο αρχιτέκτων κ. Δημήτρης Ραΐδης.
Με οπτικά διαπερατά κατά 70% ηλιακά παράθυρα που χρησιμοποιούνται ως φωτοβολταϊκά ασχολείται η εταιρεία Brite, καθιστώντας το τζάμι πηγή ενέργειας. «Συντελούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση των αερίων ρύπων, η παραγωγή τους είναι φιλική προς το περιβάλλον και είναι ανακυκλώσιμα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν π.χ. σε θερμοκήπια», αναφέρει η κ. Νικολέττα Κωνσταντινίδου εκ μέρους της εταιρείας.

Thursday, 19 April 2012

Βήχας και βότανα

Τους χρόνιους βήχες ωφελεί – γιατί στους πρόσφατους είναι ασύμφορο να δίνουμε φάρμακα, γιατί με πόση νερού και κατάλληλη τροφή και ροφήματα είναι εύκολο να θεραπευτούν – τους χρόνιους δε θεραπεύουν τα εξής όταν πίνονται:

Βήχας και βότανα


-το φασκόμηλο σαν ρόφημα
-2 λιωμένοι καρποί δάφνης μαζί με νερό
-μία δραχμή ρίζας ασφόδελου με κρασί
-καρποί αρκεύθου 5 ή 6 ή 7 ή 8 ή κεδρόμηλα όταν πίνονται μαζί με κρασί ή νερωμένο ξινό κρασί
-το αφέψημα της βάκχαρης με  νερό (αρωματικό φυτό από τις ρίζες του οποίου εξάγετε μύρο-gnaphalium sanguineum)
- μία δραχμή από τον καρπό του βάλσαμου (Commiphora opobalsamum) με κρασόμελο
-ο χυμός της ελξίμης (περδικάκι-Parietaria officinalis), όταν πίνεται σε ποσότητα ενός κυάθου
- η σμύρνα όταν καταπίνεται σε μέγεθος ενός κουκιού
-η ρίζα του σμύρνιου όταν πίνεται
-αφέψημα θυμαριού, θρουμπιού ή ύσσωπου μαζί με μέλι και ξερά σύκα
-ο χυμός ή το αφέψημα της αλογοουράς ή του ισόπυρου μαζί με μελόνερο
-τα φουντούκια όταν πίνονται με μελόνερο και πιπέρι
-2 δραχμές από τη ρίζα του μεγάλου κενταύριου μαζί με κρασί
-το κόμμι της πικραμυγδαλιάς ή της κερασιάς ή της κορομηλιάς μαζί με νερωμένο κρασί
-το αφέψημα της ρίζας της πανάκειας ή του πευκέδανου ή το γαλάκτωμά τους
-το σέσελι όταν πίνεται με κρασί
-μία δραχμή από βρασμένο σκιλλοκρέμμυδο μαζί με ξυδόμελο ή κρασόμελο
- ένας κύανθος μοσχοσίταρο, αν βραστεί με νερό και πίνεται για 15 ημέρες
-το αφέψημα της χαμοδρυάς
-το ερύσιμο ή το κάρδαμο, αν μουσκέψει προηγμένος για μία ημέρα και έπειτα βραστεί σε χυλό κριθαριού και ποθεί
-η ρίζα του άρου όταν τρώγεται βρασμένη ή το ίδιο και η ρίζα της δρακοντιάς
-οι σταφίδες όταν τρώγονται
-το βρασμένο πράσο όταν τρώγεται και ο χυμός του όταν καταπίνεται
-το βραστό και το ωμό σκόρδο όταν τρώγονται
-τα ξερά σύκα αν ψηθούν πάνω σε κάρβουνα και πασπαλιστούν με πιπέρι
-οι καρυδάτοι χουρμάδες, αν μουσκέψουν σε κρασί και έπειτα ψηθούν και πασπαλιστούν με πιπέρι


Τους έντονους παροξυσμούς του βήχα τους ωφελεί το κρασί, αν μείνει για μία νύχτα σε σκιλλοκρέμμυδο και δοθεί κατά τις προσβολές του βήχα. Να λαμβάνεται με καλαμάκι και σε μικρή ποσότητα, λόγο της καυστικότητάς του.
Ωφελεί και το ξύδι του σκιλλοκρέμμυδου όταν πίνεται ή το ζεστό κρασί όταν πίνεται.


Για όλους όσους βήχουν ενδείκνυται το βούτυρο με μέλι και λίγο κύμινο.
Βράζεται το βούτυρο με ίση ποσότητα μελιού, αφού προηγμένος έχει ξαφριστεί το μέλι και τότε προσθέτεται το κύμινο. Κάνει δε αυτό και για τους φθισικούς.

Tuesday, 10 April 2012

Κυνομαχίες: 'Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Το βάρβαρο "χόμπι" των κυνομαχιών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην Ελλάδα, αποκαλύπτει σε συνέντευξη στο tvxs.gr η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονίας Νατάσα Μπομπολάκη.
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις κυνομαχίες
είναι ψυχικά άρρωστοι.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τις κυνομαχίες, οργανωμένες συμμορίες τις διοργανώνουν μυστικά σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Πολλά χρήματα διακινούνται για τους ιδιοκτήτες των άτυχων τετράποδων μέσω στοιχημάτων και επάθλων.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Κότσαρη

«Οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν που θα γίνει μια συγκεκριμένη κυνομαχία είναι επαγγελματίες του είδους, βρίσκονται παντού, υπάρχουν παντού τσιλιαδόροι οι οποίοι ανά πάσα ώρα και στιγμή όταν δουν κάποια ύποπτη κίνηση ειδοποιούν  και σταματά το βάρβαρο αυτό «χόμπυ», δηλώνει στο tvxs.gr η κ. Μπομπολάκη. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις στη χώρα μας όπου έχουν πιαστεί επ' αυτοφόρω άνθρωποι οι οποίοι διεξάγουν αγώνες πιτ μποουλ είναι πάρα πολύ λίγες και μόνο μία περίπτωση από αυτές οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
«Ψυχικά άρρωστοι»
«Οι λόγοι , κατά τη γνώμη μου, που γίνονται αυτές οι κυνομαχίες είναι δύο: ο ένας είναι το οικονομικό όφελος, διότι το έπαθλο σε κάθε κυνομαχία ανέρχεται στο ποσό από 5.000 - 10.000 ευρώ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων  που ασχολούνται με τις κυνομαχίες. Είναι ψυχικά άρρωστοι. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα θα κακοποιήσουν κάποια στιγμή ακόμη και παιδιά», τονίζει η κ. Μπομπολάκη.
«Είναι αδιανόητο να βλέπεις να κατασπαράζονται μπροστά σου ζώα τα οποία είναι απολύτως συναισθανόμενα, αισθάνονται τον πόνο, τη φρίκη, την αγωνία, το σοκ όπως το αισθανόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι. Όλο αυτό το κύκλωμα, είναι ένα κύκλωμα χρήζει ιδιαίτερης ψυχαναλυτικής μελέτης»

Κυκλώματα σε όλη την Ελλάδα
«Συνήθως οι περιοχές που γίνονται οι κυνομαχίες, όσο μπορούμε να έχουμε εικόνα γιατί παίρνονται εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας από τους διοργανωτές , είναι στην Αττική όπου γίνονται πάρα πολλές στην περιοχή του Σχιστού, στο Μαρκόπουλο, στην Κερατέα, στο Λαύριο, στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ, στην Κρήτη, στην Ρόδο, στην Κάρπαθο», αναφέρει η κ. Μπομπλάκη.

«Το 2011 εντοπίστηκε αλλοδαπός ο οποίος είχε δύο πιτ μπουλ τα οποία ήταν εκπαιδευμένα, τα καταλαβαίνεις αμέσως τα ζώα αυτά, για να πάρουν μέρος σε κυνομαχία. Επενέβη το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στο αυτόφωρο και θα υποστεί τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος.»
Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τις κυνομαχίες ενώ οι ποινές που προβλέπονται είναι από ένα χρόνο έως και 5 χρόνια φυλάκιση. Τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι τα 15.000 ευρώ.

Πώς επιλέγονται και εκπαιδεύονται
Η ράτσα των πιτ μπουλ που χρησιμοποιείται έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτον είναι πολύ δυνατά ζώα και δεύτερον είναι πολύ πιστά στο αφεντικό τους. Έτσι με οποιαδήποτε εντολή του αφεντικού τους, την εκτελούν. Εκπαιδεύονται κυρίως μικρόσωμα πιτ μπουλ, μέχρι 20 κιλά,  για να είναι πιο ευέλικτα και ευκίνητα κατά την ώρα της κυνομαχίας.
Τα ζώα αυτά, εκπαιδεύονται να τρώνε ωμό κρέας και μόνο, ούτως ώστε να επιθυμούν να κατασπαράξουν το άλλο ζώο - δόλωμα το οποίο μπαίνει στην κυνομαχία. Μένουν για πάρα πολλές ώρες μέσα σε σκοτεινούς χώρους και πολλές φορές σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτων, ούτως ώστε τα ζώα μετά από ένα τέτοιο σοκ που υφίσταται για ώρες μέσα στο πορτ μπαγκάζ να γίνονται κατά την ώρα της κυνομαχίας ακόμα πιο επιθετικά.
Για δόλωμα μπαίνουν άλλα πιο αδύναμα ζώα τα οποία και σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της κυνομαχίας. Τα 90% των πιτ μπουλ μετά το πέρας της κυνομαχίας έχει σοβαρούς τραυματισμούς και οι φιλοζωικές εταιρίες που τα βρίσκουν αναγκάζονται να τα θανατώσουν.
Η κ. Μπομπολάκη επισημαίνει: «Πολλά από τα ζώα τα πηγαίνουμε στους κτηνιάτρους και θεραπεύονται. Περνούν κατόπιν μια ειδική εκπαίδευση γιατί δύσκολα αναγνωρίζουν ένα άλλο αφεντικό. Θέλουν πάρα πολλή αγάπη, πάρα πολλή φροντίδα, πάρα πολύ χρόνο προκειμένου να ξεχάσουν την παλιά τους εκπαίδευση και να γίνουν ικανά για να υιοθετηθούν. Έτσι λοιπόν, πολλά από αυτά τα πιτ μπουλ τα οποία μαζεύουμε μετά από κυνομαχίες και εφόσον κατορθώσουμε να τα σώσουμε, υιοθετούνται και είναι απόλυτα πιστά και ήρεμα ζωάκια».

Saturday, 7 April 2012

Τα καλύτερα κωνοφόρα για τον κήπο σου

Λίγα πράγματα. Λόγια μετρημένα. Πέντε απλά και ξεκάθαρα πράγματα. Σε λίγο τελειώνει ο χειμώνας, θα έρθει η άνοιξη, θα ανέβει η θερμοκρασία και θα γκαγκανιάσει το σύμπαν από τη ζέστη. Έχεις κανα δυο μήνες ακόμη για να φυτέψεις με ασφάλεια και επιτυχία κωνοφόρα δέντρα.

Διάλεξε ένα από τα 10 πιο συνηθισμένα που κυκλοφορούν στους κήπους.
Λέιλαντ
Τα 'χουμε πει έκατο φορές για το λέιλαντ. Αλλά, τι να κάνουμε; Είναι από τα μαστ του κήπου.
Λεμονοκυπάρισσο
Είναι κι αυτό από τα αγαπημένα των κηπουρών για δημιουργία φυτοφράχτη ή για φύτευση μεμονομένων λεμονοκυπάρισσων. Μοιάζει με το κυπαρίσσι, αλλά έχει αυτή την απαλή, χαρακτηριστική, δροσερή μυρωδιά λεμονιού. Μη το προτιμήσεις για γλάστρα, θα παθαίνει όλη την ώρα μυκητιάσεις και θα έχεις ντράβαλα.
Κυπαρίσσι
Ταμάμ, που θα 'λεγε και ο Σαβάς, είναι το κυπαρίσσι για φράχτη που δε μεγαλώνει σε πλάτος, αλλά μόνο σε ύψος. Έχεις δηλαδή έναν πολύ μικρό κήπο και δε θέλεις να τον γεμίσεις με φυτά. Αλλά θέλεις και φράχτη. Τι κάνεις; Βάζεις κυπαρίσσια και είσαι κομπλέ.

Έλατο
Έχεις ήδη μάθει όλα τα μυστικά για να φυτέψεις ένα έλατο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου, και για να διαλέξεις ένα κοτσανάτο έλατο για να το στολίσεις.
Πεύκο
Το πεύκο είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ακόμη καλύτερα για φύτευση κολλητά στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, εκεί που φυσάει το σι μπριζ και πέφτουν βροχή τα θαλασσινά σταγονίδια, είναι η κουκουναριά.

Γιουνίπερους
Τα πιο συνηθισμένα ήδη που φυτεύονται σε κήπους είναι τα γιουνίπερους που τα κλαδιά τους αναπτύσσονται παράλληλα με το έδαφος. Είναι δηλαδή οριζοντιόκλαδα ή πλαγιόκλαδα. Αυτά τα χρυσά μας φυτά, τα γιουνίπερους τα οριζοντιόκλαδα ή πλαγιόκλαδα, δεν μεγαλώνουν σε ύψος. Έτσι, είναι μανούλες στην εδαφοκάλυψη και σου γεμίζουν μεγάλες επιφάνειες στο πιτσ φιτίλι.

Ίταμος
Ο ίταμος στέκεται αγέρωχος και καμαρωτός. Το χειμώνα φτιάχνει μικρά κόκκινα μπιλάκια για καρπούς. Δε σηκώνει και πολλά πολλά. Τον κλαδεύεις, συνήθως, σε σχήμα κώνου και περνάς πολύ ωραία και αυτό βγαίνει και στον κήπο. Τον ίταμο η παπίτσα τον αγαπά παράφορα. Έρωτας σου λέω.

Τούγια
Κλασικό φυτό των κήπων. Η παπίτσα το θυμάται από πολύ παλιά στους κήπους, γιατί μάζευε τους καρπούς της και τους εκσφενδόνιζε σε διάφορες κατευθύνσεις. Σίγουρα κάποιο μπιρμπιλόνι τούγιας σε έχει βρει και εσένα στο κεφάλι. Συγνώμη εκ των υστέρων.

Αροκάρια
Άλλη κούκλα κι αυτή. Η αροκάρια είναι μία ψηλή, όμορφη κορμοστασιά, που στην όψη μοιάζει καταπληκτικά με έλατο. Δεν είναι όμως. Της αρέσει το κλίμα με υγρασία. Γι' αυτό άλλωστε θα δεις πολλές τέτοιες στην Κέρκυρα, ένα νησί που το κλίμα ευνοεί τη βλάστηση να ξεπετιέται από παντού.
Αριζόνικα

Κυπαρίσσι Αριζόνας. Κατευθείαν από την Αμερική μας έρχεται. Βγαίνει σε γκριζάκι. Την φυτεύεις σε φράχτη, αλλά προσέχεις ιδιαίτερα πώς θα την κλαδεύεις. Αν κακοκλαδευτεί ή δεν κλαδευτεί καθόλου για χρόνια, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό.

kipologio.gr