Thursday, 31 May 2012

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΜΑΡΟΥΛΙ
Το μαρούλι έχει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα και μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει στις ταχυπαλμίες. Βοηθά στην ανακούφιση των σπασμών του εντέρου. Χρησιμοποιείστε πολτό φύλλων μαρουλιού για πρησμένα γονατα και χτυπήματα.Ελαφρά αχνιστό το μαρούλι χρησιμεύει για ευερέθιστο έντερο, για έλκη και γαστρικά προβλήματα. Το μαρούλι προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνη Α, C, Β9 και ποτάσιο. Περιέχει λίγο σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο ενώ έχει λίγα λιπαρά, λίγες φυτικές ίνες και λίγο νάτριο. Καλύτερα να καταναλώνεται φρέσκο.


ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ
Οι τσουκνίδες είναι από τα πο χρήσιμα βότανα για την ψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και για την ικανότητα τους να βοηθούν το δέρμα να θεραπευτεί από αλλεργικές αντιδράσεις και εκζέματα οφειλόμενα σε νευρικό στρες. Λειτουργούν ως τονωτικό των νεφρών και του ήπατος βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Βοηθούν σε πολλές αλλεργίες. Μια κομπρέσα βουτηγμένη σε τσάι τσουκνίδας μπορεί να ηρεμήσει τα καψίματα. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και περιέχουν φυτικά συστατικά που διευκολύνουν τις φλεγμονές και τον πόνο. Περιέχουν βιταμίνη C και Α, στοιχεία σιδήρου, ποτάσιο και πυρίτιο.


ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Ειναι αποτελεσματικές στην θεραπεία της φλεβίτιδας, του άσθματος και ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος. Μειώνουν την ευαισθησία τον πόνο. Μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των τοξινών του οργανισμού. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης Α. Ειναι μια καλή πηγή ποτασίου, ενώ έχουν χαμηλά επίπδα νατρίου και φυτικών ινών. Λειτουργούν σαν τονωτικό και σταθεροποιούν το κυκλοφοριακό και γαστρεντερικό σύστημα.


ΚΑΡΔΑΜΟ
Ειναι χρήσιμο στην θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού, όπως βήχα, καταρροή και βρογχίτιδα. Εχει ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα. Μπορεί να δυναμώσει τον οργανισμό σε περίπτωση ατονίας και ανακουφίζει από το στρες.  Το κάρδαμο είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β, C, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει ένα ιδιαίτερο αιθέριο έλαιο σιναπιού - μουστάρδας που δίνυν την ελαφρά καυτερή γεύση που αφήνει στη γλώσσα. Λειτουργεί ως αποτελεσματικό τονωτικό.


ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
Ειναι ευεργετικά στη θεραπεία της δυσπεψίας, του φουσκώματος στο στομάχι και στο έντερο. Οι σπόροι από ραπανάκια χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τη βρογχίτιδα, ενώ τα ωμά ραπανάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον καθαρισμό των φραγμένων διόδων του αέρα. Περιέχουν μερικά άλευρα και σάκχαρα και μικρές ποσότητες φυτικών ινών. Καλή πηγή βιταμίνης C και προμηθεύουν τον οργανισμό με βιταμίνη Β, σίδηρο και ποτάσιο. Είναι αντιβιοτικά. 


Πηγή: Το απόλυτο γιατρικό ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ  

Αναρτήθηκε από ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ.SUNSET

Thursday, 24 May 2012

Ένα φυτό για το γραφείο μου!

Ένα φυτό για το γραφείο μου!
Η φίλη μας η Α. μάς έστειλε τη δική της απορία σχετικά με τα είδη φυτών που μπορούν να επιβιώσουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στο γραφείο μας. Ψάξαμε λοιπόν στη βιβλιοθήκη μας και ιδού οι προτάσεις των ειδικών:

  • Αν θέλετε ένα φυτό που απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή τότε επιλέξτε τον κάκτο Cereus peruvianus. Ο κάκτος αυτός έχει κατακόρυφη ανάπτυξη, χρειάζεται χώμα που να στραγγίζει πολύ καλά, ξηρή και ζεστή ατμόσφαιρα (όπως είναι συνήθως στους χώρους εργασίας) και αρκετό ήλιο. Επομένως, αν δεν κάθεστε δίπλα σε μεγάλα παράθυρα τότε ξεχάστε το!
Αγλαόνημα
  • Αν θέλετε να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα του γραφείου από βενζένιο που εκλύεται από τσιγάρα, χρωστικές ύλες κ.α. τότε βάλτε στο γραφείο σας ένα αγλαόνημα (Aglaonema communatatum). Το αγλαόνημα είναι ένα φυτό εσωτερικό χώρου που αντέχει και σε ημισκιερές θέσεις και του αρέσει η ζεστή και η υγρή ατμόσφαιρα. Αγοράστε μαζί με τη γλάστρα κι ένα ψεκαστηράκι για να του υγραίνετε που και που το φύλλωμα.
Φιλόδεντρο
  • Για να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα από τη φορμαλδεΰδη μπορείτε να φυτέψετε ένα φιλόδεντρο (Philodendron rouge) ή ένα φίκο (Ficus elastica). Αγαπούν τον ήλιο, τη ζέστη και την υγρή ατμόσφαιρα, οπότε βάλτε τα να κάνουν παρέα δίπλα σε ένα παράθυρο.
    Ανθούριο - Anthurium
  • Αν θέλετε να βλέπετε εκτός από φύλλα και κανένα λουλούδι τότε το ανθούριο (Anthurium sp.) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εκτός από το όμορφο φύλλωμα και τα κόκκινα λουλούδια του θα σας καθαρίζει την ατμόσφαιρα και από το ξυλένιο. Συνδυάστε το με το φιλόδεντρο ή το φίκο για να κάνετε έναν mini εσωτερικό κήπο.
χλωρόφυτο
  • Τέλος, αν το κάπνισμα δεν έχει απαγορευτεί ακόμα στο χώρο του γραφείου σας, επιλέξτε τον πόθο (Pothos sp.) και το χλωρόφυτο (Chlorofytum sp.) που απορροφούν το μονοξείδιο του άνθρακα. Ο πόθος έχει την τάση να αναρριχάται, οπότε θα χρειαστεί υποστύλωση, ενώ το χλωρόφυτο ταιριάζει καλύτερα σε κρεμαστό καλάθι για να μπορεί να βγάζει περιμετρικά τα παραβλαστήματά του που μοιάζουν με μικρές τούφες φύλλων στις άκρες μακριών βλαστών.

Sunday, 20 May 2012

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές πεταλούδες - Butterfly Conservation Europe

Λονδίνο 
Πολλές από τις ευρωπαϊκές πεταλούδες απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του οργανισμού για την προστασία των λεπιδόπτερων της Ευρώπης, Butterfly Conservation Europe.
Phengaris nausithous
Η ισορροπημένη γεωργία και η ελεγχόμενη βόσκηση
θα μπορούσαν να τις σώσουν από την εξαφάνιση

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, μόνο κατά την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί 17 ειδών ευρωπαϊκών πεταλούδων έχουν μειωθεί κατά 70%. Υπολογίζεται ότι το 10% των ειδών βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξαφάνισής του από τον πλανήτη. 

Μέτρον άριστον
Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Conservation», η μείωση της γεωργίας στην Ευρώπη έχει άμεσο αντίκτυπο στις πεταλούδες. Συγκεκριμένα, εξηγούν, ότι η ισορροπημένη κατανομή της καλλιεργήσιμης γης βοηθά στον περιορισμό των ξυλωδών θάμνων που τείνουν να καταλαμβάνουν τα λιβάδια, όπου συνήθως ζουν οι πεταλούδες. Επιπλέον, η ελεγχόμενη βοσκή των ζώων βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού φυσικού τους περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν παρόλα αυτά, ότι η υπερβολική αύξηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Μωσαϊκό» πρασίνου
H διατήρηση ενός φυτικού «μωσαϊκού» όμως θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβίωση των εντυπωσιακών φτερωτών όντων, καθώς διαφορετικά είδη πεταλούδων βασίζονται σε διαφορετικά είδη φυτών. Κάποιες πεταλούδες μάλιστα, βασίζονται ακόμα και σε είδη εντόμων. Όπως π.χ. η πεταλούδα Phengaris nausithous η οποία ως κάμπια, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της «σφηνωμένη» σε φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών.
Για τη διατήρηση των πληθυσμών των φτερωτών «νεραϊδών» οι ειδικοί τονίζουν ότι «τα χόρτα των λιβαδιών θα πρέπει να κόβονται κάθε τρία χρόνια περίπου, ώστε να υπάρχουν μικρά σημεία με ψηλότερα φυτά, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις φωλιές των μυρμηγκιών. Η υπερκαλλιέργεια και η υπερβόσκηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική εξόντωση των πληθυσμών των πεταλούδων».

tovima

Wednesday, 16 May 2012

Ο τρόπος ζωής μας έχει βγει εκτός των ορίων του πλανήτη!

Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία. Αυτό αποκαλύπτει ο «Ζωντανός Πλανήτης 2012», η κυριότερη έκθεση για την κατάσταση υγείας της Γης, που συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος (Global Footprint Network).

Ο άνθρωπος απειλεί τη Γη – Έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012»

«Ζωντανός Πλανήτης 2012»

Over-consumption threatens Earth – WWF

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» υπολογίζει τις αλλαγές στην υγεία των οικοσυστημάτων, παρακολουθώντας 9000 πληθυσμούς περισσότερων από 2600 ειδών. Από το 1970 έως σήμερα καταγράφεται μείωση των ειδών κατά σχεδόν 30%, με τα τροπικά είδη να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα – 60% μείωση σε λιγότερο από 40 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του οικολογικού αποτυπώματος καταδεικνύει πώς οι απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους είναι πλέον μη βιώσιμες.
«Ζούμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά, το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τονίζει ο Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του WWF International. 
Η έκθεση υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της αυξανόμενης αστικοποίησης, καθώς το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους θα κατοικούν σε πόλεις, αλλά και τη διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών. Οι πιο πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές. 

Όμως, σύμφωνα με το δείκτη Ζωντανού Πλανήτη, οι απώλειες σε βιοποικιλότητα από το 1970 υπήρξαν ραγδαίες σε χαμηλών εισοδημάτων κράτη – καταδεικνύοντας πόσο οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιότερων.

Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι: Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία και Ιρλανδία.
H Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση σε σύνολο 149 κρατών που εξετάζονται στην έκθεση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. «Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
Η έκθεση προτείνει μια σειρά από λύσεις για να μειωθεί το παγκόσμιο Οικολογικό Αποτύπωμα, ώστε να επανέλθουμε εντός των ορίων αντοχής του πλανήτη. Οι λύσεις αυτές αναπτύσσονται στο πλαίσιο 16 δράσεων προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των καταναλωτικών προτύπων, η αναγνώριση της οικονομικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ευημερία που θα προσφέρει φαγητό, νερό και ενέργεια για τα 9 ίσως και 10 δισ. κατοίκων που θα ζουν στον πλανήτη το 2050», συνεχίζει ο Τζιμ Ληπ. «Οι λύσεις βρίσκονται σε τομείς όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών και άφθονων πηγών ενέργειας, όπως ο αέρας και ο ήλιος». 

Ο Ολλανδός αστροναύτης Αντρέι Κάιπερς (André Kuipers), από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο την κατάσταση του πλανήτη: «Έχουμε μόνο μια Γη στη διάθεσή μας. Από εδώ ψηλά μπορώ να δω το αποτύπωμα της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανόμενων των δασικών πυρκαγιών, της ρύπανσης του αέρα και της διάβρωσης του εδάφους – προβλήματα που αντικατοπτρίζονται στη φετινή έκδοση του Ζωντανού Πλανήτη», τονίζει ο Κάιπερς και συνεχίζει: «Παρόλο που ασκούνται μη βιώσιμες πιέσεις στον πλανήτη, έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε τη Γη μας όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά πάνω από όλα για το καλό των ερχόμενων γενεών».
Η φετινή έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα μόλις 5 εβδομάδες πριν από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο (Rio+20). 20 χρόνια μετά την πρώτη Συνδιάσκεψη της Γης κράτη, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών έχουν μια μοναδική ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν ξανά τη δέσμευσή τους για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο «Ζωντανός Πλανήτης 2012» καταδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012».

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Περιβαλλοντικής Πολιτικής, 210-3314893, tnantsou@wwf.gr, 698 2471722
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου, 210-3314893, 698 2471724, m.panteri@wwf.gr

Wednesday, 2 May 2012

Σκόρδο, ένα πανίσχυρο αντιβακτηριακό

Εξολοθρεύει επικίνδυνα βακτήρια 100 φορές 
πιο αποτελεσματικά από τα αντιβιοτικά
Garlic as an Antibiotic
.

Ουάσινγκτον 
Το σκόρδο αποδεικνύεται ότι κρύβει τελικά πολλές αρετές. Η πιο πρόσφατη, η οποία ήρθε στο φως από νέα μελέτη, είναι ότι μια από τις βασικές ουσίες του εμφανίζεται να είναι 100 φορές πιο αποτελεσματική από τα αντιβιοτικά στην καταπολέμηση ενός διαδεδομένου βακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Σε βακτήριο των πουλερικών
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γουόσινγκτον έθεσαν στο στόχαστρο των ερευνών τους το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται στο δέρμα και στο κρέας των πουλερικών. Τα κρούσματα δηλητηριάσεων από καμπυλοβκατήριο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, κυρίως εξαιτίας της «μόδας» του πατέ από εντόσθια πουλερικών.
Οι επιστήμονες έστρεψαν εναντίον του παθογόνου οργανισμού το θειούχο διαλλύλιο, μια από τις βασικές χαρακτηριστικές ουσίες του σκόρδου. Το «όπλο» αποδείχθηκε πανίσχυρο: σε συνθήκες εργαστηρίου το θειούχο διαλλύλιο ήταν 100 φορές πιο αποτελεσματικό από την ερυθρομυκίνη και τη σιπροφλαξίνη, δυο από τα πιο διαδεδομένα αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η φυσική ουσία έδρασε σε θεαματικά λιγότερο χρόνο από τα φάρμακα.

Φυσική απολύμανση
Τα ευρήματα φαίνονται να φέρνουν αναπάντεχα το σκόρδο στην πρώτη γραμμή της απολύμανσης. «Το θειούχο διαλλύλιο θα μπορούσε να κάνει πολλές τροφές ασφαλέστερες» δήλωσε η Μπάρμπαρα Ράσκο, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των επιφανειών προετοιμασίας των τροφίμων αλλά και ως συντηρητικό στη συσκευασία τροφίμων όπως οι πατατοσαλάτες και οι σαλάτες ζυμαρικών ή τα αλλαντικά».
Προτού σπεύσετε στο κοντινότερο μανάβικο, θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι η ανακάλυψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε εξίσου θεαματικά αντιβακτηριακά αποτελέσματα τρώγοντας σκόρδο. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Antimicrobial Chemotherapy», τονίζουν ότι αν και η κατανάλωση σκόρδου αποτελεί γενικώς μια υγιεινή συνήθεια δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να ενεργήσει προληπτικά εναντίον της τροφικής δηλητηρίασης από το καμπυλοβακτήριο.

Το Βήμα