Wednesday, 31 October 2012

Το απολιθωμένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Το δασικό σύμπλεγμα της Δαδιάς αποτελεί ένα ζωντανό αποτύπωμα το πώς ήταν πριν από 40 εκατ. χρόνια.

Ασφαλές καταφύγιο αποτελεί το δάσος
και για πολλά είδη θηλαστικών
Το συγκεκριμένο εμφανίζει έντονο ανάγλυφο, με πετρώδεις λόφους, ορεινά λιβάδια, πυκνά δασωμένες βουνοπλαγιές, καταπράσινες κοιλάδες, ορμητικά ποτάμια, ρεματιές και σκιερές λιμνούλες. 
Tο ποικιλόμορφο τοπίο, η πλούσια βλάστηση, και η γειτνίαση με το Δέλτα του Εβρου και τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών, συντέλεσαν στην παρουσία μιας εξαιρετικά πλούσιας ορνιθοπανίδας, με κυρίαρχο στοιχείο τα αρπακτικά πουλιά. 
Στη Δαδιά απαντούν τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά από κάθε άλλη περιοχή στην Ευρώπη, πολλά δε από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα είδη.  
Ασφαλές καταφύγιο αποτελεί το δάσος και για πολλά είδη θηλαστικών (λύκοι, αγριόγατοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες), ενώ μοναδική στην Eυρώπη θεωρείται και η ερπετοπανίδα της περιοχής.
 


Αναρτήθηκε από lefteris από Pinakio

Sunday, 28 October 2012

Τα νούφαρα
Δείτε τα μεγαλύτερα νούφαρα στον κόσμο!

Water Lilies, 1920–1926, Musée de l'Orangerie
Το Νούφαρο (Νυμφαία) είναι γένος υδρόβιων φυτών με παγκόσμια εξάπλωση. Αριθμεί περίπου 50 είδη. Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία που προέρχεται από την ελληνική λέξη Νύμφη. 

Τα άνθη του νούφαρου είναι ακτινωτά και εξέρχονται από το κεντρικό μίσχο του φυτού. Έχουν πέταλα πολύ μεγαλύτερα από τα σέπαλα. Τα άνθη φτάνουν σε διάμετρο μέχρι και 30 εκατοστά και έχουν ποικιλία χρωμάτων συνήθως λευκό, κόκκινο, μωβ ή ροζ.
Τα νούφαρα είναι πολύ συνηθισμένο φυτό του Νείλου, όπου αποκαλούνται λωτοί

Στον Νείλο κυριαρχούν το μπλε και το λευκό νούφαρο. Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα. Γι' αυτό το λόγο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν συνδέσει το φυτό με τον διαχωρισμό των θεοτήτων τους, σε θεότητες του πάνω και του κάτω κόσμου, ενώ συνέδεαν επίσης το φυτό με τις πεποιθήσεις τους για τον θάνατο και την μετά θάνατον ζωή.

Δείτε τα μεγαλύτερα νούφαρα στον κόσμο! 

Water Lilies

Tα μεγαλύτερα νούφαρα του κόσμου, είναι αυτά του είδους Victoria amazonica και επιπλέουν σε λεκάνες με ρηχά νερά που σχηματίζει ο ποταμός Αμαζόνιος. Τα φύλλα τους φτάνουν έως και τρία μέτρα σε διάμετρο και μπορούν να αντέξουν βάρος έως 30 κιλά!
Τα άνθη τους φτάνουν σε διάμετρο τα 40 εκατοστά και έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Την πρώτη νύχτα που θα ανοίξουν είναι λευκά ενώ από τη δεύτερη κιόλας νύχτα αποκτούν ροζ χρώμα.

tosokaki

Sunday, 21 October 2012

Πηγές ρύπανσης μέσα από το σπίτι

Νομίζετε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται μόνο από παράγοντες προερχόμενους από εξωτερικούς χώρους. Λάθος!
Ακόμα και μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν πηγές που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και μάλλον δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι και τι προκαλούν. Είναι πράγματα και φθορές που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια:
1. Η καινούρια μοκέτα. Η μοκέτα περιέχει πτητικές οργανικές χημικές ουσίες που είναι βλαβερές. Γι’ αυτό αν βάλετε καινούρια μοκέτα στο χώρο σας, αερίστε τη μοκέτα πριν τη χρήση και το χώρο σας αφού την τοποθετήσετε.

2. Οι σπασμένες λάμπες φθορισμού. Όταν σπάνε εκλύεται μια ποσότητα υδραργύρου που δεν μπορεί εύκολα να καθαριστεί τελείως, κυρίως από μοκέτες και χαλιά. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σκούπα για να μαζέψετε τη σπασμένη λάμπα. Προτιμότερο θα ήταν να βάλετε γάντια και να μαζέψετε προσεκτικά τα κομμάτια. Αν υπάρχει κλιματισμός κλείστε τον και αφήστε το χώρο να αεριστεί καλά. Σε σπίτια όπου υπάρχουν έγκυες και παιδιά καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση τέτοιου είδους λαμπών.
3. Τα νέα ηλεκτρονικά και πλαστικά προϊόντα. Κάποια απ’ αυτά περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο και εκλύουν φθαλικές ενώσεις, υπεύθυνες για ορμονικές βλάβες και αναπαραγωγικά προβλήματα. Πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε συχνά τα σημεία πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα και φυσικά να αερίζετε το χώρο σας.
4. Οι κόλλες. Επίσης εκλύουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την όραση και το νευρικό σύστημα. Φροντίστε να προσέξετε όταν αγοράζετε μία κόλα να μην περιέχει τέτοιες ουσίες όπως ασετόνη και βουτανόνη και όταν τις χρησιμοποιείτε αερίστε πολύ καλά τον χώρο.
5. Εξοπλισμός θέρμανσης. Τα τζάκια, οι σόμπες και οι θερμάστρες μπορεί να εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να προκαλεί ζαλάδες πονοκεφάλους και κόπωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον εξαερισμό και καθαρίζετε συχνά τις καμινάδες αν έχετε τζάκι.
6. Οι μπογιές. Προτιμήστε τις πλαστικές από τις λαδομπογιές, γιατί περιέχουν λιγότερα χημικά. Ωστόσο, όλες οι μπογιές εκλύουν πτητικές οργανικές ουσίες και καλό θα ήταν να επιλέγετε μπογιές με χαμηλή περιεκτικότητα των παραπάνω ουσιών. Προστατευτείτε όταν τις χρησιμοποιείτε φορώντας μάσκα και φυσικά μετά αφήστε αρκετό καθαρό αέρα να μπει στο χώρο.
7. Τα έπιπλα με ταπετσαρία και πεπιεσμένο ξύλο. Τέτοια έπιπλα, όταν είναι καινούρια εκλύουν φορμαλοειδή. Πρόκειται για μία ουσία που λέγεται ότι ευθύνεται για καρκινογενέσεις αλλά και ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, αλλεργικές αντιδράσει και δερματίτιδες. Προσπαθήστε να αγοράσετε έπιπλα με χαμηλή περιεκτικότητα της παραπάνω ουσίας και αερίζεται συχνά το χώρο.

Πηγή: http://www.jenny.gr Vitalite.

Friday, 12 October 2012

Εξοικονόμηση νερού και οικολογικός καθαρισμός

Συμβουλές για ένα “πράσινο” μπάνιο

 

Προ μηνών δημοσιεύτηκαν στο econews ορισμένοι τρόποι για να κάνουμε την κουζίνα του σπιτιού μας περισσότερο “πράσινη”.
Εκτός όμως από την κουζίνα και το μπάνιο αποτελεί ένα χώρο όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα πόρων: κυρίως νερό, αλλά επίσης χαρτί και καθαριστικά προϊόντα που συχνά δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ας δούμε λοιπόν επτά τρόπους εξοικονόμησης πόρων στο μπάνιο και χρήσης του με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
—Εγκαταστήστε ένα καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού
Οι τουαλέτες καταναλώνουν περίπου το 27% του νερού στο σπίτι, περισσότερο από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Σύγχρονα καζανάκια απελευθερώνουν ικανή ποσότητα νερού για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες, χωρίς να σπαταλούν πόρους όπως τα παλαιότερα.
Συχνά έχουν δύο κομβία, ανάλογα με την ποσότητα νερού, μικρή ή μεγάλη που θέλουμε να απελευθερώσουμε.
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούργιο καζανάκι μπορούμε να βάλουμε μια φιάλη αναψυκτικού γεμάτη άμμο ή χαλίκια στη δεξαμενή νερού ώστε να μειώσουμε τον αντλούμενο όγκο νερού.
—Εγκαταστήστε μια ντουζιέρα χαμηλής κατανάλωσης νερού
Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού συντομεύοντας τη διάρκεια του ντους. Αν όμως σας αρέσει να παίρνετε την ώρα σας στο ντους μπορείτε να προμηθευτείτε ένα “τηλέφωνο” χαμηλής ροής το οποίο καταναλώνει τη μισή ποσότητα νερού σε σύγκριση με τα συμβατικά.
Επιπλέον, θα εξοικονομήσετε την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του πλεονάζοντος νερού.
Κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο φίλτρα νερού για ντουζιέρες τα οποία απομακρύνουν ακαθαρσίες, χλώριο και άλλες επικίνδυνες για την υγεία και κυρίως το δέρμα χημικές ουσίες.
—Εγκαταστήστε αισθητήρες στις βρύσες
Συνηθίζονται στα καταστήματα εστίασης, αλλά τέτοια συστήματα που επιτρέπουν τη ροή νερού στο νιπτήρα με τη χρήση αισθητήρα μπορούν να βρουν και οικιακές χρήσεις και να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πόρους και χρήματα.
—Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες σας
Οι λάμπες LED καταναλώνουν ένα κλάσμα της ενέργειας -υπολογίζεται σε 20%- που απαιτούν οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και στο μέλλον θα γίνουν ακόμα οικονομικότερες (διαβάστε σχετικά στο econews).
—Εγκαταστήστε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Αν το μπάνιο σας δεν έχει πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο απαιτείται η χρήση ενός ανεμιστήρα εξαερισμού για την απορρόφηση των δυσάρεστων οσμών, αλλά και της υγρασίας.
Προτείνεται λοιπόν η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα προδιαγραφών ENERGY STAR προκειμένου να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και να καταστήσετε το μπάνιο σας βιώσιμο, χωρίς οσμές και μούχλα στους τοίχους.
—Αγοράστε οικολογικά προϊόντα για το μπάνιο σας
Από τις πετσέτες μπάνιου, έως το σαπούνι χεριών και το χαρτί υγείας κυκλοφορούν πλέον εγχώρια, ελληνικά προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αν σας απασχολεί το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με εισαγόμενα ή μη-οικολογικά προϊόντα αναλογιστείτε πως η διάδοσή τους θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας που θα συμπιέσουν το κόστος παραγωγής, ενώ θα ενισχύσετε και την οικονομία της χώρας μας.
—Καθαρίστε το μπάνιο με οικολογικά, σπιτικά, μη-τοξικά προϊόντα
Τα χημικά καθαριστικά μπορεί να κάνουν “δουλειά”, αλλά θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Διαβάστε στο econews για τις θαυματουργές, καθαριστικές ιδιότητες που έχει το ξύδι, αλλά και για μια σειρά οικολογικών λύσεων που μπορούν να κάνουν το μπάνιο σας να λάμψει από καθαριότητα.
econews

Πηγή

Μια αναπνοή για την Αθήνα

Από προσωπικό μέχρι συλλογικό επίπεδο, ο καθένας πρέπει να φροντίσει για το περιβάλλον. Προτάσεις και τρόποι για να ζούμε πιο οικολογικά σε μια πόλη που το έχει ανάγκη.

Magnify Image
Εικονογράφηση: Dreyk The Pirate

Ανθρακικό αποτύπωμα: Η προσωπική μας ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον

To ανθρακικό αποτύπωμα αποτελεί το σύνολο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται άμεσα και έμμεσα από τις δραστηριότητες ενός ατόμου, μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, από τη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος ή παροχής μιας υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου υπολογισμού εκφράζονται σε ισοδύναμα γραμμάρια, κιλά ήτόνους διοξειδίου του άνθρακα. Όλοι μας έχουμε ανθρακικό αποτύπωμα, από το πρωί που θα πάρουμε το αυτοκίνητό μας για δουλειά, θα μαγειρέψουμε ή θα ανοίξουμε τον υπολογιστή: όλες αυτές οι ενέργειες αθροίζουν το ανθρακικό μας αποτύπωμα. Οτιδήποτε κάνουμε μέσα στη μέρα, ακόμα και η κόκα-κόλα που θα πιούμε, προσμετράται. Κάποιος, όμως, που π.χ. θα περπατήσει για να πάει στη δουλειά ή θα χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του έχει πολύ μικρότερο.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μηδενίσουμε τους ρύπους μας είναι να αγοράσουμε «αρνητικούς ρύπους» από τις τράπεζες αρνητικών ρύπων. Αυτό όμως αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, οι οποίες, αφού μετρήσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, πάνε στην τράπεζα ρύπων και αγοράζουν τους αντίστοιχους αρνητικούς. Δηλαδή, αν η επιχείρηση έχει 100 τόνους ανθρακικό αποτύπωμα, αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό σε ευρώ. Οπότε καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό και μηδενίζει τους ρύπους και με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η τράπεζα που πήρε τα χρήματα κάνει με αυτά τα λεφτά περιβαλλοντικά έργα (φωτοβολταϊκά πάρκα, αναδασώσεις κ.λπ.) που ουσιαστικά αντισταθμίζουν το πρόβλημα.

Ανακύκλωση: Αναζητείται περιβαλλοντική παιδεία
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νόμο 2939 περί «Συσκευασιών και εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», που αφορά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., και ειδικότερα με την Οδηγία 62/94 της Ε.Ε., η ανακύκλωση είναι πλήρως θεσμοθετημένη και έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι, ενώ είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση ειδικών κατηγοριών
απορριμμάτων, όπως οι μπαταρίες, τα λάστιχα, οι ηλεκτρικές συσκευές.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα κενό περιβαλλοντικής ευαισθησίας και, εν τέλει, «πράσινης» παιδείας από τις Αρχές και τους πολίτες αυτής της πόλης. Όλοι μας έχουμε δει κάποια στιγμή αργά το βράδυ υπαλλήλους του δήμου να ξεφορτώνουν τους μπλε κάδους σε κανονικά απορριμματοφόρα (από τον δήμο ισχυρίζονται ότι τα οχήματα ανακύκλωσης χαλάνε συχνά και αναγκάζονται να δανείζονται οχήματα της αποκομιδής), όπως και πολλοί από εμάς έχουμε αποθέσει κανονικά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. Καλό είναι να διδαχτούμε από παραδείγματα όπως αυτό των ΗΠΑ, όπου η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική. Όποιος δεν ξεχωρίζει τα σκουπίδια του σε ανακυκλώσιμα και μη, δέχεται πρόστιμο από τον δήμο. Μην αναρωτηθείτε πώς καταλαβαίνουν ποιανού σκουπίδια είναι τα «παράνομα». Υπάρχουν πολλοί τρόποι


Πράσινο αυτοκίνητο: Το μέλλον της μετακίνησης

Μπορεί το δίκτυο μαζικών μεταφορών να επεκτείνεται διαρκώς στην Αθήνα, με το επιβατικό κοινό να δείχνει την προτίμησή του στα μέσα σταθερής τροχιάς και ιδιαιτέρως στο μετρό, ο αριθμός των αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα όμως παραμένει μεγάλος. Ο καταλύτης δεσμεύει πολλές από τις επικίνδυνες εκπομπές των συμβατικών αυτοκινήτων, αλλά όχι το διοξείδιο του άνθρακα, που ευθύνεται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Οπότε, τα πράσινα αυτοκίνητα αποτελούν τη μοναδική οικολογική λύση γι’ αυτούς που θεωρούν το αυτοκίνητο ακόμα απαραίτητο στο κέντρο της Αθήνας.
Τι εννοούμε, όμως, ακριβώς με τον όρο «πράσινο» αυτοκίνητο; Ως «πράσινο» (ή περιβαλλοντικά φιλικό) ορίζεται το όχημα το οποίο είτε έχει μικρότερη επιβαρυντική επίπτωση στο περιβάλλον σε σύγκριση με ένα συμβατικό όχημα με κινητήρα εξωτερικής καύσης, είτε χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα. Κοινός αποδεκτός ορισμός δεν υπάρχει παγκοσμίως. Στη Σουηδία π.χ. ο εθνικός ορισμός του πράσινου οχήματος περιλαμβάνει τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με βιοκαύσιμο ή αιθανόλη/Ε85, στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται για τα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων κ.ο.κ. Στην Ελλάδα όλα τα πράσινα αυτοκίνητα που εκπέμπουν ως 100 γρ./χλμ. διοξείδιο του άνθρακα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ενώ εκείνα που εκπέμπουν ως 140 γρ./ χλμ. έχουν πρόσβαση στον «πράσινο δακτύλιο» στο κέντρο της πόλης όλες τις μέρες του χρόνου.
Τα παραπάνω, βέβαια, δεν έχουν ευνοήσει την αγορά υβριδικών αυτοκινήτων, που κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Το καθήκον μας προς το περιβάλλον δεν τελειώνει με την επιλογή ενός πράσινου οχήματος, πρέπει να οδηγούμε και ανάλογα (eco-driving). Πρέπει να χρησιμοποιούμε το σύστημα προθέρμανσης της μηχανής τον περισσότερο χρόνο, να διασφαλίζουμε ότι τα λάστιχα έχουν τη σωστή πίεση και να αφαιρούμε τη σχάρα και την μπαγκαζιέρα οροφής όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ενεργειακά τζάκια: Περισσότερη ζέστη και οικονομία

Στις μέρες μας, μάλιστα, η τεχνολογία έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό τζάκι, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται οικονομικά ωφέλιμο, πέραν της διακοσμητικής του αξίας. «Ενεργειακά» χαρακτηρίζονται τα τζάκια με κλειστού τύπου εστίες, οι οποίες αξιοποιούν τουλάχιστον το 70%-85% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι ενώ τα παραδοσιακά τζάκια ζεσταίνουν τοπικά τον χώρο, μέχρι όπου φθάνει η ακτινοβολία τους, τα ενεργειακά θερμαίνουν τον αέρα γύρω από τα τοιχώματά τους και τον διανέμουν σε ολόκληρο τον χώρο. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μονού τοιχώματος, στα οποία ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά με φυσική ροή και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων, και σε τριπλού τοιχώματος, στα οποία ο αέρας περνά ανάμεσα από τα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται και με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες.
Τα τετραγωνικά που μπορεί να καλύψει ένας τύπος ενεργειακού τζακιού είναι συνάρτηση της ισχύος της εστίας, της μόνωσης του σπιτιού, του εσωτερικού ύψους του σπιτιού, των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και της διαρρύθμισης των εσωτερικών χώρων. Τα τυπικά ενεργειακά τζάκια μπορούν να καλύψουν εμβαδό από 60 τ.μ. έως και 250 τ.μ. με τη βοήθεια κατάλληλων αεραγωγών και βεντιλατέρ. Ένα ακόμη «συν» είναι ότι στα ενεργειακά τζάκια η κλειστή εστία διατηρεί μονίμως τη φωτιά «ζωντανή», προσφέροντας υπέροχο θέαμα. Αυτό
επιτυγχάνεται επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κλειστή εστία αναγκάζουν τα αέρια να αναφλέγονται σε μεγαλύτερο ποσοστό, αντί να διαφεύγουν προς τα έξω ως καπνός. Όσον αφορά την οικονομία στην κατανάλωση ξύλου, η διαφορά σε σχέση με τα παραδοσιακά τζάκια είναι γύρω στο 30%, και αυτό επιτυγχάνεται επειδή το ξύλο στα ενεργειακά τζάκια καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο ακριβώς χρειάζεται για να γίνει η καύση, κι έτσι έχουμε αρκετή οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου. Οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ, μπορείτε όμως να βρείτε ένα αξιόπιστο μοντέλο με λιγότερα από 2.000 ευρώ.


Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης: Το πετρέλαιο δεν είναι η μόνη λύση Σόμπα με καυσόξυλα

Είναι η πιο οικονομική λύση για τη θέρμανση του χώρου, λόγω της χαμηλής μέσης τιμής του ξύλου. Κόστος: Πέρσι κόστιζαν κατά μέσο όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Αν η τιμή τους φέτος δεν μεταβληθεί σημαντικά, θα είναι 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο.

Θέρμανση με πελέτε:
Ένας οικολογικός τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες στις οποίες γίνεται καύση βιομάζας (πελετών). Το κόστος από τα έξοδα θέρμανσης μειώνεται περίπου στο 40%. Κόστος: Διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών και 1 κιλό κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ.

Υπέρυθρη θέρμανση:
Η υπέρυθρη θέρμανση είναι ένας νέος, εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, που έχει την ιδιότητα να θερμαίνει απευθείας τα σώματα και τα αντικείμενα, χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω από αυτά. Λειτουργεί ακριβώς όπως και οι ακτίνες του ήλιου, ζεσταίνοντας οτιδήποτε, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η υπέρυθρη θέρμανση έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται απόλυτα ασφαλής και εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης RED IN εξασφαλίζουν:
α) Μεγάλη οικονομία σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C). β) Υγιεινή θέρμανση με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο (κυκλοφορία αίματος, ρευματισμοί, αρθρίτιδες, μυϊκοί πόνοι, αδυνάτισμα). γ) Χαμηλό κόστος κτήσης και μηδενικό κόστος συντήρησης. δ) Καθαρό περιβάλλον, αφού η ατμόσφαιρα δεν ξηραίνεται και δημιουργείται μια ευχάριστη και ανεκτή αίσθηση θερμότητας. ε) Αισθητική χώρου. Τα συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης διακοσμούν και ομορφαίνουν τον
χώρο, παρέχοντας δυνατότητα εκτύπωσης διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων στην επιφάνειά τους.
H RED IN διαθέτει μια σειρά υπέρυθρων θερμαντικών σωμάτων που διαφέρουν στις διαστάσεις και στην απόδοση. Το κόστος για ένα τέτοιο σώμα κυμαίνεται από €230 έως €340 (www. red-in.eu/index-gr.).

Αντλίες θερμότητας:
Οι αντλίες θερμότητας θέρμανσης αλλά και ψύξης είναι υψηλής απόδοσης συσκευές που απορροφούν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα ή από το έδαφος και τη μεταφέρουν στο σπίτι σας.

Αντλίες θερμότητας ΖΕΟΝ:
Ο κύκλος λειτουργίας των αντλιών θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη, επειδή είναι πλήρως αναστρέψιμος. Οι αντλίες θερμότητας, πέρα από το ότι είναι η καθαρότερη μορφή ενέργειας με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, έχουν τη δυνατότητα να είναι έξι φορές πιο αποτελεσματικές από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, ενώ παρουσιάζουν μηδαμινό κόστος συντήρησης. Σε ένα σπίτι περίπου 100 τ.μ., όπου το ετήσιο κόστος πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα €1.500, το κόστος λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας κυμαίνεται γύρω στα €400. Επομένως, η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και τα €1.000. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΖΕΟΝ (www. zeon.com.gr) και υπολογίστε το ποσό που μπορείτε να εξοικονομήσετε. (ZEON O.E., Λ. Κηφισίας 32, Κτίριο ΑΤΡΙΝΑ, 210 6857388)


Πράσινο Σπίτι: Επένδυση μακράς πνοής και καλύτερης ζωής

«Πράσινο» ονομάζεται το ενεργειακά αποδοτικό σπίτι που χρειάζεται να καταναλώσει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί ή να παραμείνει δροσερό. Η ελάχιστη ενέργεια που καταναλώνει ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τσέπη του καταναλωτή και η μειωμένη εκπομπή ρύπων επιβαρύνει πολύ λιγότερο το περιβάλλον.
Η μετατροπή ενός σπιτιού σε «πράσινο» μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί, αν ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα: α) Θερμομονώνουμε το σύνολο του κελύφους του σπιτιού και χρησιμοποιούμε ψυχρές βαφές στους τοίχους (αυτές που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία). β) Αντικαθιστούμε το παλαιό σύστημα καυστήρα/λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης, ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. γ) Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται γύρω στα €180. δ) Αντικαθιστούμε λαμπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Το ετήσιο κέρδος φτάνει τα €14,4 ανά λαμπτήρα. ε) Εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ταράτσα μας. Αν αυτό εγκατασταθεί οποτεδήποτε από τον Αύγουστο 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο 2013, πριμοδοτείται με €0,47/kWh - το ετήσιο κέρδος υπολογίζεται από €540 έως €750. Επειδή το συμβόλαιό σας θα είναι κλειδωμένο για 25 έτη, αμέσως προκύπτει πως ένα σύστημα 1 kW θα αποδώσει από €13.500 έως €17.600. στ) Επιλέγουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης. Αν αντικαταστήσουμε το πλυντήριο και το ψυγείο, μπορούμε να εξοικονομήσουμε συνολικά περίπου €33. ζ) Δημιουργούμε μια πράσινη ταράτσα στο σπίτι και εξασφαλίζουμε μόνωση, μειώνουμε την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και κρατάμε το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι.
Μερικές από τις ενέργειες μετατροπής που περιγράψαμε παραπάνω έχουν υψηλό κόστος. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τραπεζικά προϊόντα που μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια «Green» τόσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων όσο και για την ενεργειακή μετατροπή του σπιτιού. Η ΑΤΕbank έχει δημιουργήσει για τους καταναλωτές τις «Πράσινες Παρεμβάσεις και την «Πράσινη ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας». Η Eurobank διαθέτει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Η Εμπορική παρέχει το «HomeEcoλογικό».
Η Τράπεζα Κύπρου έχει δημιουργήσει μια σειρά δανειακών προϊόντων με τίτλο «Εco Loans» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες ιδιωτών. Η Marfin Εgnatia Bank παρέχει δανειακά προϊόντα που περιλαμβάνονται στην ενότητα «Marfin Green», ενώ η Attica Bank διαθέτει το «Αttica Οικοενέργεια». H Alpha Bank παρέχει τις «Alpha Πράσινες Λύσεις» και η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’  Οίκον», το «Πράσινο δάνειο», την «ESTIA Πράσινη» και το δάνειο «Φωτοβολταϊκό Σπίτι» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρέχει το πρόγραμμα «Ηλιακή Ταράτσα». Τα παραπάνω προϊόντα παρέχονται με διαφορετικούς όρους και επιτόκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες των τραπεζών και στα τηλέφωνα επικοινωνίας τους.


_______________________
Μερικές από τις εταιρείες ανακύκλωσης που λειτουργούν στην Αττική είναι οι:
  • Tσιβόλας ΕΠΕ, 34ο χλμ. Λ. Μαρκοπούλου- Λαυρίου, Δήμος Σαρωνικού, 22990 46180. Ανακύκλωση αυτοκινήτου.
  • Νεονάκης Α.Ε., Κύριλλο Ασπρόπυργος, 210 5595501. Εμπορία μετάλλων, μηχανική επεξεργασία μετάλλων-σιδήρων, παραγωγή κραμάτων, επεξεργασία καλωδίων.
  • Χατζηδάκη Υιοί, Λάκκα Ασπροπύργου, 210 5578661. Ανακύκλωση και συλλογή μετάλλων, αποξύλωση εργοστασίων - σκραπ, αλουμίνια, χαλκός, ορείχαλκος, τσίγκος.
  • Freedom, Νάξου 27, Πειραιάς, 210 4813802. Ανακύκλωση σε ρούχα, υφάσματα, δερμάτινα είδη.
  • Scrap, Τζ. Κένεντυ 15, Άγ. Στέφανος, 210 6215114. Ανακύκλωση αυτοκινήτου, παλαιού σιδήρου, ανακύκλωση παλαιών μετάλλων.
  • Ανακύκλωση, Πεστών 10-12, Κυψέλη, 210 6468247. Ανακύκλωση χαρτιού, σιδήρου, αλουμινίου.
  • Sistema ATEBE, Λεωφόρος Κηφισίας 191, Αμπελόκηποι, 210 8027027
  • Revive, Κωστή Παλαμά 15, Πατήσια, 210 2114720
  • Stemico, Μιαούλη 23, Ψυρρή, 210 3246366
  • Ecomel, Δράκοντος 22, Βοτανικός, 210 5151266
  • ΕΛΙΞ Μηχανολογική, Λεωφόρος Ιωνίας 48, Κ. Πατήσια, 210 3417873
  • Ι. Ζαμίνος & Υιοί, Πειραιώς 169, Ταύρος, 210 3475521
Πηγή

Wednesday, 10 October 2012

Αλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα...

Την αποκαλούν «φυτό της αθανασίας» και τη θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας, αν και η ονομασία της, που πιθανότατα προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Είναι από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όχι μόνο από διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και σε διαφορετικές εποχές. Τελικά, πόσο «θαυματουργό» είναι το φυτό αυτό που στις μέρες μας κοσμεί τα μπαλκόνια και τις αυλές πολλών σπιτιών;

Μια ιστορία 5.000 χρόνων
 Η χρήση της αλόης ξεκινά περίπου το 2200 π.X. με τα οφέλη της να είναι γνωστά στην Περσία, στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στην Ινδία και στην Αφρική. Σύμφωνα με μύθους, υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, ενώ ο Νικόδημος τη χρησιμοποίησε για την περιποίηση του λειψάνου του Χριστού. Στο δυτικό κόσμο και στην Αμερική, η διάδοσή της οφείλεται κατά μέγα μέρος στους ισπανούς Ιησουΐτες που τη φύτευαν στις αποικίες. Ωστόσο, μόλις το 1930 άρχισαν να μελετώνται επιστημονικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ιδιότητες του φυτού και η δυνατότητα χρήσης του στη δυτική ιατρική. Σήμερα, διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες για τη θεραπευτική της δράση και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Το φυτό
 Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Φυτρώνει στην Κούβα, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Αφρική και στα Κανάρια νησιά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller.

Ένας θησαυρός πολύτιμων ιδιοτήτων
 Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά
 Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

Τι θα βρείτε στην αγορά
 Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αλόη, κυρίως για την περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών. Στα καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χυμό αλόης, ενώ στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες, εκχύλισμα σε ταμπλέτες, λάδι για εξωτερική ή εσωτερική χρήση και σκόνη αλόης. Την τελευταία καλό είναι να την αποφεύγετε, καθώς είναι πιο δύσκολο να υπολογίσετε τις δόσεις.

Ποια να επιλέξετε
 Σκόπιμο είναι να χρησιμοποιείτε τα τυποποιημένα προϊόντα αλόης. Καλύτερη επιλογή θεωρούνται τα παρασκευάσματα από Αloe Vera που προέρχονται από ολόκληρο το φύλλο αλόης και όχι μόνο από το εσωτερικό του, καθώς και όσα έχουν παρασκευαστεί από αλόη που έχει υποστεί ψυχρή και όχι θερμή επεξεργασία, γιατί με την τελευταία καταστρέφεται μέρος από τους σακχαρίτες. Καλό είναι, επίσης, τα προϊόντα που επιλέγετε να έχουν τη σφραγίδα έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (I.A.S.C.) και φυσικά μην ξεχνάτε να ελέγχετε τις ετικέτες τους, για να βλέπετε αν η αλόη βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά. Τέλος, προτιμήστε να την προμηθεύεστε από φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Πόσο ασφαλής είναι;
 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού ή του βοτανοθεραπευτή, γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση του μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να παρακολουθείστε από το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν παίρνετε αλόη από το στόμα.


Τι να προσέχετε
 ● Όταν η αλόη χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αλόης από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.
 ● Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της.
 ● Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.
 ● Για εσωτερική χρήση, προτιμάτε πάντα τυποποιημένα προϊόντα αλόης.

Καλλιεργήστε τη στο σπίτι
 Η αλόη είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε στο σπίτι. Φροντίστε, ωστόσο, αν η θερμοκρασία έξω είναι κάτω από 13 βαθμούς, να την έχετε σε κλειστό χώρο. Καλό είναι να γνωρίζετε την ηλικία του φυτού που θα αγοράσετε, επειδή στον 3-4ο χρόνο η θεραπευτική του δράση είναι η μέγιστη. Η αλόη μεγαλώνει αργά και χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Όταν τη φυτεύετε, βάλτε στον πάτο της γλάστρας βότσαλα, που διευκολύνουν το στράγγισμα, ώστε να μη σαπίζουν οι ρίζες. Μην την ποτίζετε υπερβολικά, αλλά μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν, αντίθετα, τα φύλλα της είναι λεπτά και σπάζουν στη μέση, σημαίνει ότι δεν την ποτίζετε αρκετά. Επειδή η αλόη είναι ευαίσθητη στο χλώριο, μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα· γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, ποτίζετέ τη με λίγο εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, όταν οι νέοι βλαστοί της ψηλώσουν μερικά εκατοστά, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό.

Θεραπείες για το σπίτι
Αν καείτε: Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Στην ανάγκη, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα.
Αν σας πέφτουν τα μαλλιά: Απλώστε στο κεφάλι αλόη 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τη για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Ακολουθήστε τη θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Έτσι, θα βοηθήσετε όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.
Αν πονάνε οι αρθρώσεις σας: Κάντε επαλείψεις στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για διάστημα 2 μηνών, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό και, μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μειώστε τη δόση στο 1 κουταλάκι πρωί και απόγευμα.
Για μύκητες στα πόδια: Απλώστε το τζελ αλόης πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει.
Για μελανιές: Απλώστε την αλόη κατευθείαν πάνω στο χτύπημα 3-4 φορές την ημέρα ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το πάνω στο χτυπημένο σημείο. O πόνος και το πρήξιμο θα μειωθούν αισθητά.
Για μικρά κοψίματα και εκδορές: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη ή μουσκέψτε έναν επίδεσμο με χυμό αλόης και δέστε τον στη περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.
Για εκζέματα: Μπορείτε και εδώ να τη χρησιμοποιείτε εξωτερικά σαν αλοιφή, αλλά και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να παρουσιάσει βελτίωση.

Για να φτιάξετε καλλυντικά
 Αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε αλόη για καλλυντική χρήση, μη ζητάτε από τα φαρμακεία απλώς «αλόη», αλλά συγκεκριμένα λευκό χυμό αλόης, που δεν βάφει την επιδερμίδα.

Προσοχή στην ετικέτα!
Όταν αγοράζετε προϊόντα αλόης, διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τη δοσολογία, καθώς διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, και φυσικά ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού.


 Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Γιάννα Περγαντά, φαρμακοποιό.

Πηγή