Wednesday, 29 May 2013

Σπαθόλαδο - Ένα φυσικό «γιατρικό»!

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.
Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως “απαραίτητο γιατρικό”, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.
Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.

Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).


Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού.

Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό "πρόζακ" για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες
hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών.

Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.

Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

“Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το 'μυστικό' σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε” αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

“Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού”.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως "αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου". Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

"Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία” επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. “Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.

news messinia

Friday, 17 May 2013

Μάιος: Ο μήνας με τα πιο τρυφερά αμπελόφυλλα

Τον Μάιο ανθίζει η φύση όλη. Με τις βροχές του και τις λιακάδες του, ο Μάης είναι ο μήνας που καρπίζει η γη και τα φρούτα του, τα κεράσια του, οι φράουλές του, είναι από τα πιο νόστιμα όλης της χρονιάς. Η άνοιξη στο φόρτε της, αλλά και ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, κι εμείς να πασχίζουμε να τελειώνουμε με τις χειμωνιάτικες δουλειές μας, ώστε να μπορούμε να χαρούμε το καλοκαιράκι που σε λίγο ξεκινά.
τα βάζουμε σε ζεστό βάζο
και το κλείνουμε, χωρίς νερό

.
Μέσα στο κλίμα αυτό, ένα άλλο κλήμα γεννιέται: το αμπέλι. Ο καρπός του, το σταφύλι, είναι από τους πιο τεμπέλικους στη φύση. Θέλει να λιαστεί όλο το καλοκαίρι, να δροσιστεί μόνο με το αεράκι, άντε και καμιά μπόρα, και κατά το Σεπτέμβρη μήνα να μας δροσίσει κι εμάς με τον ξινό και ταυτόχρονα γλυκό καρπό του. Τώρα λοιπόν, το Μάιο, το κλήμα αναπτύσσεται ραγδαία, και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις! Θέλει να πάει ψηλά, να συναντήσει τον ήλιο. Αλλά θέλει και να παραστρατίσει προς τα πλάγια, για να σκιάσει το λουλούδι του σταφυλιού. Και τι σκιά που κάνει! Πυκνή, σχεδόν συμπαγή. Όμως το σταφύλι χρειάζεται και λίγο ήλιο και γι'αυτό ο αμπελουργός πρέπει να ξεφυλλίσει.

Ο μήνας με τα πιο τρυφερά αμπελόφυλλα

Μέσα στη σοφία της λαϊκής μας παράδοσης, εκεί που τίποτα δεν πετιέται και όλα βρίσκουν και μια και δυο πιθανές ή απίθανες χρήσεις, οι νοικοκυρές βρήκαν τι να κάνουν με τα εκατομμύρια φύλλα που ξεφυλλίζονται κάθε χρόνο κι από το πιο μικρό αμπέλι. Έτσι, ψάχνουν κάθε Μάιο τα πιο τρυφερά αμπελόφυλλα, αυτά με τα λιγότερα “νεύρα” και την πιο απαλή επιφάνεια, και είτε τα χρησιμοποιούν αμέσως είτε, σαν καλές οικονόμες που είναι, τα φυλάνε για αργότερα, για το χειμώνα.
Είναι λίγο πολύ γνωστό πώς χρησιμοποιούνται τα αμπελόφυλλα: αρχικά τα ζεματάμε, ώστε να μαραθούν και να μαλακώσουν όσο πιο πολύ γίνεται. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, είτε τυλίγοντάς τα σε ντολμαδάκια με ρύζι ή με κιμά ή με άλλη γέμιση, είτε σε άλλα φαγητά, όπως για παράδειγμα το “αρνάκι του αμπελουργού”.

Πώς τα διαλέγουμε και πώς τα διατηρούμε

Πώς όμως διαλέγουμε αμπελόφυλλα για το σπίτι και πώς τα διατηρούμε; Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να γνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε απόλυτα τον αμπελουργό. 
Ο Μάιος δεν είναι μόνο ο μήνας που ανθίζουν τα σπαρτά, αλλά και ο καιρός που καιροφυλακτούν οι περισσότερες ασθένειες στο φυτικό βασίλειο.
Έτσι, οι γεωργοί ξεκινούν από νωρίς να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα, ώστε να μη χάσουν τη σοδειά τους. Έτσι, ο Μάιος είναι ο μήνας με τα περισσότερα ραντίσματα στα αμπέλια, με φυτοφάρμακα, λιπάσματα αλλά και αυξητικές ορμόνες, ώστε η σοδειά να είναι κερδοφόρα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το αμπέλι από το οποίο θα κόψουμε τα αμπελόφυλλα δεν έχει ραντιστεί. Τουλάχιστον όχι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Αν δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι καλύτερα να αγοράσουμε ένα έτοιμο βάζο, κατά προτίμηση με πιστοποιημένα βιολογικά αμπελόφυλλα. Αν το βάζο έχει άλμη, τα φύλλα δε χρειάζονται ζεμάτισμα.
Μπαίνοντας στο αμπέλι, δείχνουμε μια σχετική προσοχή, ώστε να μην βλάψουμε κατά λάθος τα λουλούδια του σταφυλιού, που αυτές τις μέρες πετάνε βλασταράκια. Ψάχνουμε να βρούμε αμπελόφυλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα. Αυτήν την εποχή δεν είναι και δύσκολο! Για να διευκολυνθούμε, κρατάμε ένα μικρό καλαθάκι και κόβουμε τα αμπελόφυλλα σύριζα στην άκρη του φύλλου, πριν ξεκινήσει το κοτσάνι. Αν δεν τα καταφέρνουμε, τότε κόβουμε και το κοτσάνι και στο σπίτι πια, με ένα ψαλιδάκι, αφαιρούμε το κομμάτι που δε χρειαζόμαστε. Βάζουμε τα αμπελόφυλλα τακτοποιημένα στο καλαθάκι, για να μη δυσκολευτούμε στο ζεμάτισμα. Μαζεύουμε όσα χρειαζόμαστε για όλη τη χρονιά και τα πηγαίνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στο σπίτι.

Αφού πλύνουμε τα αμπελόφυλλα, τα ρίχνουμε ένα-ένα σε νερό που βράζει, για λίγα δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε κατ'ευθείαν. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα χωρίζουμε σε δεματάκια των 50 ή 100, ανάλογα με τις ανάγκες μας.



Ένας τρόπος να τα διατηρήσουμε είναι να τα βάλουμε σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς και τα φυλάμε στην κατάψυξη. Ένας άλλος τρόπος, λίγο πιο δύσκολος, είναι να τα βάλουμε σε ζεστό βάζο και να το κλείσουμε, χωρίς νερό. Μόλις κρυώσει ο αέρας, δημιουργείται κενό και έτσι τα αμπελόφυλλα διατηρούνται στο χρόνο, σε θερμοκρασία δωματίου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όταν τα ανοίξουμε, τη στιγμή που θα τα χρειαστούμε, θα ξέρουμε ότι δε θέλουν ζεμάτισμα και είναι έτοιμα προς χρήση.

Σε βάζο

Αν δεν θέλουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αμπελόφυλλα σε βάζο. Στις μεγάλες αλυσίδες θα βρούμε κυρίως αμπελόφυλλα εισαγωγής, από γειτονικές χώρες. Λόγω της επεξεργασίας τους, είναι πολύ σκούρα στο χρώμα. Εξ αιτίας του τρόπου συλλογής, τείνουν να είναι σκληρά και με πολλά νεύρα. Στα μικρά, ανεξάρτητα μπακάλικα θα βρούμε κυρίως αμπελόφυλλα ελληνικής παραγωγής, από τη Χαλκιδική, την Πέλλα και την Κρήτη. Δοκιμάστε την κάθε περιοχή, μια και προέρχονται από διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού. Τα φύλλα από την Πέλλα είναι, πιθανότατα, ξινόμαυρα. Αυτά από τη Χαλκιδική και την Κρήτη μπορεί να είναι ποικιλίας “βικτώρια” ή “σουλτανίνα”. Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν αμπελόφυλλα σουλτανίνας, δοκιμάστε και τα άλλα. Μπορεί να σας ταιριάζουν περισσότερο.

Κι αν έχετε όρεξη, κάντε μια βόλτα στα αμπέλια των κοντινών περιοχών. Πηγαίνετε να γνωρίσετε τους παραγωγούς, να γνωρίσετε τα μυστικά της αμπελουργίας και του καλού αμπελόφυλλου. Μπορεί να μη γίνετε ειδικός, αλλά θα έχετε κερδίσει μια ευχάριστη εκδρομή!
 
unitedreporters
Φωτογραφίες: (c) Kazakis Ltd.

Thursday, 16 May 2013

Έξι μαθήματα από τα παιδιά
για τον οικολογικό τρόπο ζωής

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο με πολύ βασικές ανάγκες. Με το πέρας του χρόνου να παιδιά διαμορφώνονται από τους γονείς, τα μέσα ενημέρωσης και τους υπόλοιπους κοινωνικούς θεσμούς και συνήθως υιοθετούν τον υλιστικό τρόπο ζωής που επιτάσσει η επικρατούσα κουλτούρα.
.

Φυτέψτε μαζί με το παιδί σας σπόρους στη γλάστρα
 Από τα παιδιά ωστόσο μπορούμε να μάθουμε πολλά σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό στη φύση και όσα αυτή προσφέρει.
Ακολουθούν έξι πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά σχετικά με τον οικολογικό τρόπο ζωής: πράγματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο.
*Υποστήριξε τους τοπικούς αγρότες και καλλιέργησε τα δικά σου φρούτα και λαχανικά
Τα περισσότερα μικρά παιδιά λατρεύουν την κηπουρική και ενθουσιάζονται όταν από μικρούς σπόρους βλέπουν με τα μάτια τους να αναπτύσσονται φρούτα και λαχανικά.
Φυτέψτε μαζί με το παιδί σας σπόρους στη γλάστρα ή τον κήπο σας και μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του όταν θα δείτε τα φυτά σας να μεγαλώνουν.
*Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις
Μεγαλώνοντας, εισβάλουμε ολοένα και συχνότερα στον περιβάλλοντα χώρο. Υιοθετώντας τον κανόνα “Κοίτα, αλλά μην αγγίζεις” διδάσκουμε στα παιδιά μας ένα μάθημα, που ο μοντέρνος άνθρωπος ως “κυρίαρχος και ιδιοκτήτης της φύσης” έχει ξεχάσει με τα γνωστά αποτελέσματα.
Σκεφθείτε μόνο ότι ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, εάν ο άνθρωπος σεβόταν το φυσικό περιβάλλον και δεν το χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη μιας ατέρμονης πορείας πλασματικής “προόδου” και περιβαλλοντικής καταστροφής.
*Τι καλύτερο από μια βόλτα με το ποδήλατο
Τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ τα ποδήλατά τους που θα μπορούσαν να γυρνούν με αυτά όλη μέρα αν είχαν κατάλληλο χώρο και τα αφήναμε ελεύθερα. Ας μιμηθούμε τα παιδιά και ας υποκαταστήσουμε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο για να διανύσουμε κοντινές αποστάσεις.
Μάλιστα οι οικογενειακές βόλτες αποτελούν έναν καταπλητικό τρόπο άσκησης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογενείας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση του αυτοκινήτου.
*Διατηρείστε το περιβάλλον καθαρό και το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα χαμηλά
Συχνά κάνουμε παρατηρήσεις στα παιδιά για να καθαρίζουν και να τακτοποιούν το δωμάτιό τους. Εμείς ως ενήλικες αναρωτηθήκαμε αν κάνουμε το ίδιο με το περιβάλλον; Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μην πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή τόσο σημαντικό όσο το να αποφύγουμε τις περιβαλλοντικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας όπως εκείνη που ρήμαξε τη ζωή ανθρώπων, ζώων και φυτών στον Κόλπο του Μεξικού.
Γι’ αυτό ας ακολουθήσουμε τα παιδιά και ας ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
*Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος επιτυγχάνεται με μικρές χειρονομίες
Είναι τα μικρά πράγματα που μετρούν στη ζωή. Είναι αυτά που ενθουσιάζουν τα παιδιά. Μπορεί τα παιδιά να “πηδάνε από τη χαρά τους” όταν δέχονται ένα μεγάλο δώρο, αλλά περισσότερο τα εντυπωσιάζει το μέγεθος της συσκευασίας παρά το περιεχόμενο. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι συχνά οι ενήλικες τους επιβάλλουμε τις ιδέες και την αισθητική μας.
Τα παιδιά γίνονται χαρούμενα από την ανθρώπινη επαφή, το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν κοιμηθούν, μια βόλτα στην εξοχή και τη συμμετοχή στο μαγείρεμα των μεγάλων παρά με τεράστιες πολύχρωμες συσκευασίες πλαστικών παιχνιδιών εξωτικής προέλευσης.
*Ο θαυμασμός για τη Μητέρα Γη και οι δύσκολες ερωτήσεις
Τα μικρά παιδιά εντυπωσιάζονται από τα εκπληκτικά δώρα της φύσης που οι μεγάλοι μάθαμε να αγνοούμε. Οι ερωτήσεις τους για το περιβάλλον δεν τελειώνουν: “πού καταλήγει το νερό;”, “γιατί τα λουλούδια μυρίζουν ωραία;”, “πώς μεγαλώνουν τα δέντρα;”.
Η περιέργεια και οι ερωτήσεις για τη φύση μας βοηθούν να εκτιμήσουμε εκ νέου την αξία της και να συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του για ένα καλύτερο περιβάλλον.
econews

Μια γιορτή για τη φύση στα δρομάκια της Πλάκας (18-19/5)

αδράξτε την ευκαιρία για μια βόλτα οικογενειακώς
στο ιστορικό κέντρο, την Πλάκα...
Το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού αποτελεί το καλύτερο οιωνό για το πολιστικό διήμερο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης 40 χρόνων επιτυχημένης πορείας στο χώρο της προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το προσεχές σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου αδράξτε την ευκαιρία για μια βόλτα οικογενειακώς στο ιστορικό κέντρο, την Πλάκα, όπου θα ενθουσιαστείτε με το πλήθος των πολιτιστικών δρώμενων που έχουν προγραμματιστεί. Μία γιορτή στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, που τόσο δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.
Κι αν ακόμη το σκέφτεστε τότε θα σας αποκαλύψουμε τι ακριβώς θα γίνει και είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα μπείτε στον πειρασμό να απολαύσετε ενα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο με τον Διονύση Σαββόπουλο σε συναυλία, την Λυδία Κονιόρδου σε μεταμεσονύκτια Παπαδιαμαντική Αγρυπνία μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Γιάννη Σιμωνίδη στην Απολογία του Σωκράτη, ξεναγήσεις από σημαντικούς αρχαιολόγους / ειδικούς σε μνημεία της Πλάκας, με τη συμμετοχή του Παιδικού Μουσείου, του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, με καντάδες της παλιάς Αθήνας, με δράσεις από τα σχολεία της περιοχής, με παιχνίδια για παιδιά, με χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, με παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Καρελλά, και άλλα δρώμενα εκπλήξεις, σε πλατείες και δρομάκια της Πλάκας!
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα και τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι Παιδικές δράσεις για το Σάββατο 18 Μαίου διαμορφώνονται ως εξής:
►11πμ – 12μμ: Παραδοσιακοί Χοροί και τραγούδια από τα παιδιά του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
►11πμ – 3μμ: Παιχνίδια Αρχαίων – Κουτσό και Παίζω με Καρύδια, Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14.
►11πμ – 3μμ: «Οι Περιπέτειες του Αναπλαγυαλούχα» από την Ελληνική Εταιρεία, στο Παιδικό Μουσείο.

Προγράμματα των 45 λεπτών για παιδιά από 4-12 χρονών (έως 13 παιδιά σε κάθε πρόγραμμα).
►11.30πμ – 12:45μμ: «Ζωγραφίζω την Πλάκα», στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, τα παιδιά ζωγραφίζουν και οι ζωγραφιές τους εκτίθενται στο Μουσείο.
►12μμ – 1μμ: «Κουδούνια – κουδουνάκια. Ήχοι μαγικοί» για παιδιά 6-12 ετών, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου
Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Διογένους 1-3.
►12μμ – 1.30μμ: «Τι κρύβει αυτή η Πόρτα» – Ξεναγήσεις για οικογένειες από τους μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου σε
ιστορικά κτήρια της Πλάκας. Αφετηρία Οικία Σεφέρη, Κυδαθηναίων 9.
►12μμ – 2μμ: Γαϊτανάκι από τους μαθητές της Σχολής Χιλλ. Πορεία: Σχολή Χίλλ, οδός Αδριανού, Νέο Μουσείο Ακρόπολης
►8μμ – 9μμ: «Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους.

Για την Κυριακή 19 Μαίου οι παιδικές δράσεις είναι ακόλουθες:
12μμ – 1.30μμ: Τα Ενδημικά Φυτά της Μήλου στην αυλή της Ελληνικής Εταιρείας – μαθαίνουμε, μεταφυτεύουμε και τα παίρνουμε μαζί μας.
6μμ – 7μμ: «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη», αφήγηση Παραμυθιών με μουσική από την Νίκη Κάπαρη και τον Γιάννη Ψειμάδα, Πλατεία Ραγκαβά (μεταξύ οδών Στράτωνος και Επιχάρμου).

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο www.ellet.gr
Τo infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του πολιτιστικού διημέρου.

Wednesday, 15 May 2013

8 οικονομικά λουλούδια για ολάνθιστη βεράντα!

H 59η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς έχει ανοίξει ήδη τις πύλες της στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος». Οι σημαντικότεροι Έλληνες ανθοπαραγωγοί εκθέτουν τα ωραιότερα φυτά στις καλύτερες τιμές. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαϊου. Εμείς κάναμε τη βόλτα μας στους πάγκους της έκθεσης και ξεχωρίσαμε τα ωραιότερα λουλούδια και τις καλύτερες τιμές! Πάρτε μία γεύση! 1. Αλλυσός   Κοστίζει 1 ευρώ


Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη και για 3-4 μήνες.
Θέλει ελάχιστο πότισμα και πολύ ήλιο, ενώ τις ζεστές μέρες πρέπει να ποτίζεται συχνότερα. 
.
2. Ντάλια
Κοστίζει 4 ευρώ


Ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.
Θέλει πολύ ήλιο και συχνό πότισμα. 
.
3. Φλοξ
Κοστίζει 2,5 ευρώ


Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο.
Θέλει πολύ ήλιο και συχνό πότισμα 
.
4. Καλλιστήμονας
Κοστίζει 10 ευρώ


Ανθίζει από αρχές Μαϊου ως τον Σεπτέμβριο.
Θέλει αρκετό ήλιο και συχνό πότισμα. 
.
5. Καμπανούλα
Κοστίζει 5 ευρώ


Τα περισσότερα είδη ανθίζουν την Άνοιξη ως τα τέλη Καλοκαιριού, ενώ υπάρχουν και μερικά είδη που ανθίζουν το φθινόπωρο. Φυτεύεται σε ηλιαζόμενες ή ημισκιερές θέσεις και θέλει ελάχιστο πότισμα.
.
6. Κατιφές
Κοστίζει 1 ευρώ


Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θέλει πολύ ήλιο και συχνό πότισμα. 
.
7. Ορτανσία
Κοστίζει 6 ευρώ


Ανθίζει από τις αρχές του χειμώνα ως τα τέλη Μαϊου.
Θέλει καθημερινό πότισμα αλλά όχι πολύ ήλιο 
.
9. Σερφίνια
Κοστίζει 5 ευρώ


Ανθίζει από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα.
Θέλει σκιά και αρκετό πότισμα.

Tuesday, 7 May 2013

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο εις τας Αθήνας

Φίλε αναγνώστη που μένεις στο κλεινόν άστυ ή στα προάστιά του και βαριέσαι τις Κυριακές, και πλήττεις τα πρωινά του Σαββάτου και δεν έχεις πού να πας και τι να κάνεις, έρχεται το Κηπολόγιο  να σε στείλει πακέτο στον Εθνικό Κήπο. Είναι πολύ εύκολο να πας, μη γκρινιάζεις ότι τα βαριέσαι κάτι τέτοια.
Ρίξε μια ματιά στην αριστερή φωτογραφία: λουλούδια από αλόης.
Άλλωστε, αφού διαβάζεις Κηπολόγιο, χλωμό το κόβω να μη σ' αρέσουν τέτοιες βόλτες.
Αυτή την εποχή στον Εθνικό Κήπο θα βρεις πολλά χρώματα και θα εκπλαγείς με την ομορφιά της άνοιξης. Θα γεμίσεις αισιοδοξία για το μέλλον και θα φτιάξει η διάθεσή σου ατάκα κι επιτόπου. 
Δες εντυπωσιακά λουλούδια από στρελίτσιες ή αλλιώς "το πουλί του παραδείσου".
Πολύ πλούσια ανθοφορία έχουν οι αγγελικούλες που τις επισκέπτονται μελισσούλες και πεταλουδίτσες.
Αλλά θα εντυπωσιαστείς από την είσοδο κιόλας όπου θα δεις να υψώνονται αγέρωχες οι Ουασινγκτόνιες. Πανύψηλες. Ολόισιες. Επιβλητικές και καλοστεκούμενες για την ηλικία τους. Και εσύ κάτω θα νιώθεις μυρμήγκι.
Και κίτρινα λουλούδια έχει το μαγαζί. Κοίτα πώς άνθισαν οι ασφάκες, κλασικό αυτοφυές φρυγανικό φυτό της ελληνικής χλωρίδας.
 Δε λείπουν οι διμορφοθήκες, που αν θέλεις μπορείς να τις αποκαλείς και μαργαριτούλες, δεν παρεξηγώ.
 Τα μοβάκια συνεχίζονται και ομορφαίνουν το σύμπαν. Κοίτα το κέστρο και πιο κάτω κοίτα τις κουτσουπιές. Είδες;
 Απίθανο να είναι να μη σ' άρεσε η ομορφιά του κήπου και να μη θες να περάσεις ώρες ατέλειωτες εκεί μέσα. Εντελώς απίθανο! Σου εύχομαι καλή διασκέδαση και τα δέοντα στην οικογένεια.

 Παπίτσα

Οι μέλισσες νίκησαν (προσωρινά)
την Syngenta και την Bayer

Προσωρινή νίκη, αφού η απόφαση πλήττει σημαντικά τη βιομηχανία χημικών, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της.

η Syngenta υποστήριξε ότι τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύτηκαν
δεν βλάπτουν την υγεία των μελισσών
(γιατί, τι θα έλεγε;;)

Neonicotinoid Pesticide Ban: Concerns Over Bee Deaths Prompt Temporary EU Restrictions

Η ΕΕ απαγόρευσε διαδεδομένα παρασιτοκτόνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει προσωρινά τη χρήση τριών διαδεδομένων παρασιτοκτόνων, υπό τον φόβο ότι βλάπτουν τις μέλισσες.
Η αναστολή της χρήσης θεωρείται μεγάλη νίκη χιλιάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών, οι οποίοι ανησυχούν για τη συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού των μελισσών.
Εκτός αυτού, η απόφαση πλήττει σημαντικά τη βιομηχανία χημικών, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της.
Τη Δευτέρα διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα σε επίπεδο κρατών μελών. Δεκαπέντε κράτη ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών, ωστόσο δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε η τελική απόφαση πέρασε στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε και την απαγόρευση.
Τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύονται παρασκευάζονται από τη γερμανική Bayer και την ελβετική Syngenta.
Η Κομισιόν αποφάσισε την αναστολή χρήσης των παρασιτοκτόνων μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, στην οποία επισημαίνεται ότι τα νεονικοτινοειδή θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τις μέλισσες.
Η χρήση των τριών παρασιτοκτόνων αναστέλλεται για δυο χρόνια σε καλλιέργειες με ανθούς, όπως ο αραβόσιτος, το βαμβάκι και το ηλιοτρόπιο, όπου τρέφονται οι μέλισσες.
Σχολιάζοντας την απόφαση η Syngenta υποστήριξε ότι τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύτηκαν δεν βλάπτουν την υγεία των μελισσών και πως οι λόγοι μείωσης του πληθυσμού τους είναι άλλοι, ενώ η πεπεισμένη ότι νεονικοτινοειδή είναι ασφαλή για τις μέλισσες δήλωσε και η Bayer.
econews 
kala-nea