Wednesday, 20 January 2016

Σαλέπι: Ένα ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγευστο
και παράλληλα χορταστικό!


To σαλέπι, του οποίου το επιστημονικό όνομα είναι όρχις, χρησιμοποιείται για την τόνωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους.

..................
Το σερνικοβότανο κρύβει ένα μύθο από πίσω του. Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Όρχι γιο Σατύρου και Νύμφης, να μεταμορφώνεται χαριστικά σε ορχιδέα όταν προσέβαλε (ή σκότωσε) μια Βακχική Ιέρεια. Η εν λόγω ορχιδέα είναι διαδεδομένη ήδη από την αρχαιότητα και για του λόγου το αληθές η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Θεόφραστο ο οποίος έδωσε την ονομασία στις ορχιδέες λόγω του σχήμα τους, ενώ την αξία αυτών των ορχιδέων είχαν περί πολλού ο Ασκληπιός, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός.

Ο Διοσκουρίδης μάλιστα αναφέρει ότι ο συμπαγής και ευτραφής κόνδυλος είναι ο αρρενογόνος, ενώ ο μαραμένος είναι ο θηλυγόνος « και περί ταύτης δε ιστορείται την μεν μείζονα ρίζαν, υπό ανδρών εσθιομένην, αρρενογόνον είναι, την δε ελάττονα υπό γυναικών θηλυγόνον.». 

Στην Αρχαία Ρώμη επίσης παρασκεύαζαν ροφήματα και ποτά από τη ρίζα της ορχιδέας, τα οποία μάλιστα ονόμαζαν σατύρια ή πριάπισκα (satyrion, priapiscus), με τη δεύτερη ονομασία να προέρχεται από τον Πρίαπο, θεό της γονιμότητας μαρτυρία των αφροδισιακών ιδιοτήτων που αποδίδονταν και από εκείνους στο φυτό αυτό.
Στη Μεσαιωνική Αγγλία, οι μάγισσες της εποχής χρησιμοποιούσαν το φρέσκο κόνδυλο για να προσελκύουν αληθινή αγάπη και το μαραμένο βολβό για να σβήσουν παράνομους πόθους. Το σαλέπι σα ρόφημα καταναλωνόταν μαζικά σε Αγγλία, Γαλλία από το 15ο αιώνα και μέχρι την αντικατάστασή του από τον καφέ και τσάι. 
Σήμερα αποτελεί ένα ρόφημα που επιστρέφει στο προσκήνιο τόσο για την εξαίσια γεύση του, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Συστατικά:
Περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη, πολύ άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.

..................
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα

...................
Το σαλέπι, λόγω της κολλώδους φύσης του, επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού. Επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο. Το σαλέπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.

Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς. Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων. Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
..................
Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλεπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.

Είδη σαλεπιού
Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.

Παρασκευάζεται ως εξής:
Για δύο ποτήρια ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι σκόνη. Ανακατεύουμε συνεχώς το ρόφημα καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να φουσκώσει (σαν τον ελληνικό καφέ).

Σερβίρουμε το ρόφημα με μέλι ή ζάχαρι, κανέλα και τριμμένο τζίντζερ.
1 φλυτζάνι νερό
2 γαρύφαλλα
λίγη κανέλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε)
1 κουτ. γλ. σαλέπι

Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη. 
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. 

Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (Προσοχή να μη βράσει)
. Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!

Για ένα φλιτζάνι του τσαγιού θέλετε:
· 1 κττ (κουταλάκι του τσαγιού) άμυλο αραβοσίτου (νεσεστες – περιέχει άμυλο-γλισχραμα όπως το σαλέπι).
· 1 κττ ζάχαρη ή γλυκόριζα σε σκόνη.
· Μισό κοφτό κττ κανέλα (περιέχει γλισχρασμα και αυτή).
· 1 με 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) τριμμένα.
· λίγο κακουλές (καρδαμωμο ή και καρδαμο) σε σκόνη ή
· λιγο τζιτζερ (πιπεροριζα) σε σκονη, κατα βουληση

Εκτέλεση:
Σε μια στέγνη κούπα βάζουμε πρώτα το άμυλο και τη ζάχαρη και με λιγάκι δροσερό νερό τα ανακατεύουμε. 

Παράλληλα σιγοβράζουμε σ’ενα μπρίκι μια φλιτζανα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2 με 3 λεπτά προσθέτουμε το καυτό νερό σιγά σιγά στη κούπα ανακατεύοντας συγχρόνως.

Απολαύστε λοιπόν ένα μοναδικό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικό, εύγεστο και παράλληλα χορταστικό!

Αγγελική Μήλιου, βιολόγοςmedlabgr.blogspot.com


enallaktikidrasi

Sunday, 17 January 2016

Η συμμετρία στη φύση
«Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί»

«ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας»

1. Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Η συμμετρία που κατεξοχήν εκφράζει την καλαισθησία και την ομορφιά είναι διάσπαρτη στον φυσικό κόσμο. Μερικές εικόνες μας πείθουν 
Η φύση (ο Θεός) γεωμετρεί, όπως θα διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο!


περισσότερα για τη θαυμάσια συμμετρία στη φύση εδώ: antikleidi

Tuesday, 12 January 2016

Πετάξτε αυτά τα αντικείμενα από το σπίτι σας για καλύτερη υγεία
20 Things You Should Throw Away For Better Health

Η καλή υγεία συνήθως συνδυάζεται με τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική. Όμως και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε- ξεκινώντας από το σπίτι- μπορεί να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.
20 Things You Should Throw Away For Better Health

Αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα, το μπάνιο ή οπουδήποτε αλλού μέσα σε ένα διαμέρισμα μπορούν να αποτελέσουν μικρές «παγίδες» για τον οργανισμό. Το TIME έφτιαξε τη λίστα με τα 20 πράγματα που πρέπει να πετάξει κανείς, για να έχει καλύτερη υγεία.

Τα πλαστικά δοχεία φαγητού
Συγκεκριμένα, όσα είναι κατασκευασμένα από σκληρό, άκαμπτο υλικό. Τα γυάλινα είναι πιο ασφαλή.

Τα αποσμητικά χώρου
Αρκετά περιέχουν ακόμη φθαλικές ενώσεις, που σε μεγάλες ποσότητες έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Το αντιβακτηριακό σαπούνι
Δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κοινό σαπούνι, ενώ πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι τα χημικά που περιέχει μπορεί να κάνει τα μικρόβια πιο ανθεκτικά.

Τις προμήθειες σε αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά διαίτης, ειδικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι η χειρότερη συνήθεια.

Τα φθαρμένα παπούτσια τρεξίματος
Μετά από τη φθορά δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκαλεί κάθε διασκελισμός ή βήμα, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών.

Την ξεφτισμένη οδοντόβουρτσα
Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από 2-3 μήνες και τότε έρχεται η ώρα για μία καινούρια, καθώς η παλιά είναι λιγότερο αποτελεσματική για το καθάρισμα των δοντιών.

Τα περιττά αντικείμενα
Ειδικοί αναφέρουν πως όσα περισσότερα περιττά πράγματα που έχουμε γύρω μας, ή όσο πιο ακατάστατο είναι το σπίτι, τόσο μικρότερη είναι η ικανότητα συγκέντρωσης σε αυτά που έχουν σημασία.

Τα ρούχα που δεν φοράτε πλέον
Πολλοί κρατούν το τζιν των σχολικών χρόνων, ελπίζοντας ότι θα χωρέσουν και πάλι σε αυτό. Το να τα βλέπει κανείς καθημερινά αυτά τα παλιά, αχρείαστα πλέον ρούχα, μπορεί να του προκαλέσει άγχος.

Τα αποφάγια που είναι στο ψυγείο
Ο κανόνας για τις τροφές που περιέχουν ζωικά προϊόντα είναι να έχουν καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες, ή αλλιώς θα πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλιώς αναπτύσσονται βακτήρια μέσα στο ψυγείο.

Την παλιά μάσκαρα
Τα υγρά προϊόντα μακιγιάζ, ανάμεσά τους και η μάσκαρα, μπορούν να γίνουν το «σπίτι» πολλών μικροβίων. Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, θα πρέπει να γίνεται η αντικατάστασή της κάθε 2-3 μήνες.

Τη βρώμικη θήκη των φακών
Η χρήση της είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μολύνσεις στα μάτια. Οι γιατροί συμβουλεύουν την αντικατάστασή της κάθε τρεις μήνες.

Τα μπαγιάτικα μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά που μένουν στα ντουλάπια για χρόνια δεν μας αρρωσταίνουν, αλλά δεν προσθέτουν καμία γεύση στο φαγητό, κάτι βασικό για όσους προσπαθούν να μαγειρέψουν υγιεινά και να καταναλώσουν λίγες θερμίδες.

Το παλιό λιπ γκλος
Οτιδήποτε χρησιμοποιείται κοντά στο στόμα συγκεντρώνει πολλά βακτήρια γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, αν μπουν σε ένα σκίσιμο στα χείλια. Οι ειδικοί συστήνουν την αντικατάστασή του κάθε έξι μήνες.

Τα μουχλιασμένα, βρώμικα φίλτρα αέρα
Πρέπει να γίνεται συχνά η αντικατάστασή του, αλλιώς απλά τα μικρόβια επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Τα ξεχειλωμένα σουτιέν
Προσφέρουν λιγότερη υποστήριξη στις γυναίκες. Η αντικατάστασή τους θα τις ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη- κυρίως εκείνες που έχουν μεγαλύτερο στήθος- αλλά θα επιβραδύνει και τη φυσική διαδικασία της γήρανσης του ιστού του μαστού.

Το σφουγγάρι της κουζίνας
Ερευνες δείχνουν ότι είναι το αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια μέσα στο σπίτι. Κάποιοι συνιστούν την «απολύμανσή» του στο φούρνο μικροκυμάτων καθημερινά, άλλοι επιστήμονες συνιστούν την αντικατάσταση του με ένα κομμάτι ύφασμα.

Τις πλαστικές επιφάνειες κοπής
Μόλις τα βακτήρια μπουν σε αυτές τις μικρές «χαρακιές» που γίνονται στην επιφάνεια και αρχίσουν να αναπτύσσονται, είναι δύσκολο να τα… ξεφορτωθεί κανείς. Καλύτερη επιλογή είναι η ξύλινη επιφάνεια κοπής.

Τις «έξυπνες» συσκευές
Δεν λέει κανείς να ξεφορτωθείτε τελείως τα smartphone- ποιος θα το έκανε άλλωστε- αλλά οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη για αποχή από αυτά ανά διαστήματα. Η υπερφόρτωση με πληροφορίες που προέρχεται από τη χρήση αυτών των συσκευών συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Την καρέκλα σας
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος κάθεται 7,7 ώρες καθημερινά, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός φτάνει ακόμη και τις 15 ώρες την ημέρα. Αυτό έχει αντίκτυπο στο μεταβολισμό, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη.

www.iefimerida.gr