Friday, 20 May 2016

Μπόλιασαν νεραντζιές για να δίνουν λεμόνια!!

Τις νεραντζιές του Κέντρου της πόλης έχουν μπολιάσει εδώ και λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με στόχο να δώσουν λεμόνια!
«Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας»

Όπως αναφέρει ο Δήμος σε σχετική ανάρτησή του στο facebook «το τελευταίο διάστημα μπολιάστηκαν οι νεραντζιές στις γειτονιές του Κέντρου προκειμένου, σε λίγο καιρό, να δώσουν λεμόνια. Λεπτομέρεια, θα πει κανείς, αλλά είναι αυτές οι μικρές παρεμβάσεις που δείχνουν το μεράκι για να γίνει η πόλη μας λιγάκι πιο όμορφη...».
Μάλιστα, σε αρκετές από τις νεραντζιές ο Δήμος έχει κρεμάσει καρτελάκια τα οποία γράφουν: «Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας».
Η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου φαίνεται πάντως ότι άρεσε στους κατοίκους και τους δημότες αφού δεκάδες είναι τα likes και τα σχόλια κάτω από το post για το μπόλιασμα.

tanea

Monday, 16 May 2016

Θεραπευτικοί Κήποι - Therapeutic garden

Therapeutic garden

Του Γιώργου Βασιλορεΐζη
Πρόσφατα διάβασα για μια νέα δομή που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους κέντρων ψυχικής υγείας, που ομολογώ πως δεν γνώριζα. Πρόκειται για τους Θεραπευτικούς Κήπους. 
Είναι ένα φυσικό τοπίο που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη.
Έρευνες που έχουν γίνει, έδειξαν ότι η ενασχόληση με τη φύση, το περπάτημα, η χαλάρωση, η επαφή με το περιβάλλον, το άρωμα των λουλουδιών, οι ήχοι της φύσης, μειώνουν το άγχος, επιταχύνουν την ανάρρωση και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ασθενούς. 
Βλέπουμε δηλαδή πλέον μία περισσότερο ολιστική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία δεν κρίνεται απλά συμπληρωματική, αλλά απαραίτητη, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα σε βάθος.
Έχω καταλήξει ότι η αρχιτεκτονική δομή των περισσοτέρων χώρων περίθαλψης απεικονίζει έντονα την κοινωνία μας: απρόσωπη & αγχωτική. 
Τα άτομα που ασθενούν όμως δεν είναι απλά αριθμοί για να στοιβάζονται μέσα σε ένα μη λειτουργικό και ψυχρό κτίριο. Είναι πληγωμένες ψυχές που έχουν ανάγκη την ομορφιά της ζωής.

Friday, 13 May 2016

Λείριον το πάλλευκον (Lilium candidum),
Κρίνος της Παναγίας, Madonna Lily


Λίλιον το πάλλευκον, Lilium candidum, Κρίνος της Παναγίας, Παρθενόκρινος, Madonna Lily, Λίλιο, Λείριο το πάλλευκο

Πανέμορφος, πάλλευκος και πολύ αρωματικός. 

Αυτός είναι ο περίφημος κρίνος Lilium candidum που πλέον είναι πολύ σπάνιος.

Ενδημικό είδος των Βαλκανίων και της νοτιοδυτικής Ασίας. Σήμερα θα τον βρούμε σε πολύ λίγες περιοχές της Ελλάδας και σε όλο και μειούμενους πληθυσμούς. Αναπτύσσεται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Είναι πολυετές βολβώδες φυτό με βλαστό όρθιο που μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, περιλαμβάνουν 6 τέπαλα και έχουν μια ελαφρά κλίση προς το έδαφος. Τα πολλά [πάνω από 10] τεράστια και πολύ αρωματικά άνθη βγαίνουν στο πάνω μέρος του βλαστού του φυτού και θα τα δούμε από τον Μάιο μέχρι αρχές καλοκαιριού.

Ένα εκλεκτής ποιότητας αιθέριο έλαιο από το άνθος χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Στην Ελλάδα είναι είδος που κινδυνεύει άμεσα με προτεραιότητα προστασίας: 

ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΓΟΝ! Ως κίνδυνοι αναφέρονται τα: (κυρίως) συλλογή, βόσκηση, τουρισμός.

Είναι προστατευμένο είδος με το Προεδρικό Διάταγμα 67/81 (Π.Δ. 67/81) “Περί προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδος και άγριας
πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών”
Και προσοχή: αν είστε τυχεροί και το βρείτε στο δρόμο σας μη κάνετε την εγκληματική ενέργεια να τον κόψετε. Γεμάτα είναι τα ανθοπωλεία από καλλιεργούμενους κρίνους για να βάλετε στις γλάστρες σας και τα ανθοδοχεία σας.

Αφήστε τον να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί εκεί που γεννήθηκε!

Ο κρίνος της Παναγίας ως θρησκευτικό σύμβολο
Ο κρίνος της Παναγίας (Lilium candidum) αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3000 χρόνια. 

Οι πρώτες αναφορές μας ταξιδεύουν -πού αλλού;- στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μινωική Κρήτη
Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το λευκό χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα γι' αυτό και τα διάφορα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στην Χριστιανική παράδοση και πολλοί πολιτισμοί προσάρμοσαν όπως ήταν φυσικό τους θρύλους και τις παραδόσεις τους στη νέα επικρατούσα θρησκεία
Η σύνδεση του λευκού κρίνου με την Παναγία πιθανότατα να έγινε επειδή οι βοτανολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του φυτού στην περιοχή της Παλαιστίνης. Στην Βόρεια Παλαιστίνη βρέθηκαν αποικίες του φυτού το οποίο είναι φανερό ότι ήταν άγριο και αυτοφυές γιατί βρέθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές κοντά σε βουνά και σε ποτάμια.
Πιθανολογείται ότι το φυτό μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από Φοίνικες εμπόρους και κατάφερε να εγκλιματιστεί εύκολα στο νέο περιβάλλον.
Στην Ευρώπη οι πρώιμοι χριστιανοί αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο. 
Ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Madonna lily και με αυτό το όνομα είναι γνωστός διεθνώς μέχρι σήμερα.
Όταν ο Πάπας Ουρβανός ο έκτος θέσπισε την γιορτή των Επισκέψεων στις 2 Ιουνίου σε ανάμνηση της επίσκεψης της παρθένου Μαρίας στην εξαδέλφη της Ελισάβετ, όλες οι ζωγραφικές απεικονίσεις αυτής της επίσκεψης είχαν και ένα βάζο με λευκούς κρίνους συνήθως με τρία λουλούδια. Τα καθάρια λευκά σέπαλα είναι συμβολικά του άσπιλου σώματος της Παρθένου και οι έξη χρυσοί ανθήρες το σπινθήρισμα της ψυχής της με Θείο φως.
Την γιορτή του Ευαγγελισμού οι προγενέστεροι ζωγράφοι αναπαρίσταναν τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει είτε ένα σκήπτρο είτε ένα κλαδί ελιάς. 
Αργότερα η εκκλησία συνέστησε στους καλλιτέχνες να αναπαριστάνουν τον Γαβριήλ με ένα κλαδί κρίνου. 
Η εντολή αυτή συμπεριέλαβε και την γλυπτική στην κατοπινή περίοδο της ιταλικής εκκλησιαστικής τέχνης. 
Συνήθως το κλαδί του κρίνου απαρτιζόταν από τρία άνθη που συμβόλιζαν το τριαδικό της χριστιανικής θρησκείας. 
Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους.

paidiakaikrina

Wednesday, 4 May 2016

Η Πασχαλιά

Είναι θάμνος ή δένδρο φυλλοβόλο, με ταχεία ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5μ. και σε διάμετρο τα 3μ. Έχει μεγάλα, βαθυπράσινα και σε σχήμα καρδιάς φύλλα και οφείλει το όνομα της, στο γεγονός ότι ανθίζει για 20 έως 30 ημέρες κοντά στο Πάσχα

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό και σκληροτράχηλο φυτό που μεταφυτεύεται εύκολα και δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα, νερό και λιπάσματα. Αναπτύσσεται σε έδαφος ουδέτερο και καλά αποστραγγισμένο.

Χρειάζεται ήλιο και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε πιο βόρειες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στο κρύο. Αντέχει μέχρι τους -20ο C και είναι επίσης ανθεκτική το καλοκαίρι, αρκεί να ποτίζεται συχνά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, σπόρους και καταβολάδες.
Υπάρχουν εκατοντάδες ονομαστές ποικιλίες πασχαλιάς όπως επίσης και άλλα είδη του γένους Syringa. Οι γνωστές ποικιλίες της πασχαλιάς διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθός τους. Τα χρώματα αρχίζουν από το κατάλευκο, το κίτρινο μέχρι το σκούρο μωβ. Μερικές είναι δίχρωμες. Οι ποικιλίες επίσης, διαφέρουν και ως προς το άρωμα και την περίοδο της άνθισής τους που διαρκεί από την αρχή έως το τέλος της άνοιξης.
Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, τα αρωματικά της λουλούδια βγαίνουν σε μεγάλες και εντυπωσιακές, κωνικές ταξιανθίες. Λέγεται πως αν ο χειμώνας είναι βαρύς, η πασχαλιά θα βγάλει πολλά άνθη. Αν πάλι, είναι ελαφρύς, θα βγάλει λιγότερα. Γενικά, είναι φυτό που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς.

Οι Πασχαλιές έχουν ένα λεπτό άρωμα που πολλοί περιγράφουν ως μια μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου που αναμειγνύεται με μια υποψία της βανίλιας. Είναι ιδανικό φυτό για κήπους αλλά και για γλάστρα που όμως θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Συστατικά
Τα λουλούδια της πασχαλιάς, όπως και κάποια άλλα είδη λουλουδιών, περιέχουν στα πέταλά τους μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών που έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Ιστορία και παράδοση
Η Πασχαλιά ήταν πολύ γνωστή από την αρχαιότητα. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι κάποτε υπήρχε μια πανέμορφη Νύμφη ή Σειρήνα που ο θεός Πάνας ερωτεύτηκε παράφορα. Η Νύμφη για να γλυτώσει από το θεό που την κυνηγούσε, μεταμόρφωσε τον εαυτό της σε αρωματικό θάμνο, τη γνωστή μας πασχαλιά.
Στη γλώσσα των λουλουδιών, τα μωβ άνθη της Πασχαλιάς συμβολίζουν τα πρώτα συναισθήματα της αγάπης, ενώ το λευκό αντιπροσωπεύει την νεανική αθωότητα.

Η πασχαλιά θεωρείται ένα πνευματικό φυτό που με το άρωμά του προάγει την σωματική, συναισθηματική και πνευματική θεραπεία.

Πολλοί χριστιανικοί μύθοι έχουν γραφτεί για την πασχαλιά. 
Ένας από αυτούς λέει ότι η πασχαλιά πρόσφερε τον ίσκιο της στην Παναγία μαζί με τον Ιωσήφ και το μικρό Χριστό, όταν φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο για να τον σώσουν από το διωγμό του Ηρώδη. 
Η Παναγία το ευλόγησε, να μοσχοβολάει και να είναι πάντα γεμάτο με πανέμορφα λουλούδια. Ωστόσο το όνομά της η πασχαλιά το πήρε αργότερα. Όπως λέει ο μύθος, όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς στο Γολγοθά, εκεί κοντά είχε φυτρώσει αυτό το δένδρο, που βλέποντας τη Σταύρωσή Του, από τη θλίψη του, μαράζωσε και μαράθηκε.
Τρεις μέρες αργότερα, μετά την Ανάσταση, το μικρό δένδρο ζωντάνεψε και μάλιστα γέμισε με πανέμορφα μωβ λουλούδια, για να γιορτάσει και αυτό, το χαρμόσυνο γεγονός. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάσθηκε πασχαλιά.
Η πασχαλιά χρησιμοποιείται πολύ, για τον στολισμό του Επιταφίου και της εκκλησίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς «ντύνεται» στο μωβ, βαμμένη με τη θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής, κατά μία άλλη χριστιανική παράδοση, ενώ άλλες είναι λευκές για την ημέρα της Ανάστασης.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-Τα λουλούδια της Πασχαλιάς είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες Η μυρωδιά της είναι καταπραϋντική και χρησιμοποιείται από την Αρωματοθεραπεία, για προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

-Είναι αντιπυρετική, τονωτική και κατάλληλη, για όσους υποφέρουν από δυσπεψίες, φούσκωμα και διάρροια.

-Καταπολεμά τους ρευματισμούς.

-Το έλαιο της πασχαλιάς, εκτός από το ότι είναι αφροδισιακό, βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Άλλες δράσεις

Στη θεραπευτική μαγεία χρησιμοποιείται σαν έλαιο αποκατάστασης και επαναφοράς και γενικά σαν συστατικό φίλτρων που έχουν να κάνουν με το γάμο, τις ερωτικές σχέσεις και την ένωση των εραστών.

Παρασκευή
Για ρευματισμούς και τις πονεμένες αρθρώσεις, φτιάξτε την ακόλουθη συνταγή.
Σε ένα γυάλινο βάζο ρίξτε 100 γρ. άνθη πασχαλιάς και προσθέστε ½ λίτρο ελαιόλαδο. Κλείστε αεροστεγώς το βάζο και τοποθετείστε το στον ήλιο για 15 μέρες. Στη συνέχεια, σουρώστε το περιεχόμενο, πιέζοντας καλά τα άνθη, για να πάρετε τις πολύτιμες ουσίες τους. Τρίψτε τα πονεμένα σημεία πρωί και βράδυ.
Το έλαιο της πασχαλιάς μπορεί να καεί σε ειδικό αρωματιστή ή να φορεθεί στο σώμα, πάντοτε διαλυμένο σε κάποιο έλαιο βάσης ή νερό και ποτέ κατευθείαν στο σώμα. Μπορεί επίσης να αρωματίσει τα κεριά.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. 
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. 
Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.