Thursday, 29 November 2018

25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει: 
«25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο». 

Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International. Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο. 
Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.  
Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και η Κύπρος πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Συρία και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο!  
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα παρόλο που δεν μπήκε στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σε όλη τη Μεσόγειο, όπως: η λαθροθηρία με όπλα, η παγίδευση με δίχτυα, η χρήση ξόβεργων και η χρήση ηχομιμητικών συσκευών για την προσέλκυση πουλιών σε τοποθεσίες παράνομης παγίδευσης.  
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Σπίνος έχει την πρωτιά σε αυτή τη φονική λίστα (κατ’ εκτίμηση 2.9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), με το Μαυροσκούφη (1.8 εκατ.), το Ορτύκι (1.6 εκατ.) και την Τσίχλα (1.2 εκατ.) να ακολουθούν.  
Ένας αριθμός ειδών, όπως η Τουρλίδα, που κατατάσσονται ως «ευάλωτα» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο από τις παράνομες πρακτικές θανάτωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο  biodiversitygr.org
aksioperierga.blogspot.com

Wednesday, 14 November 2018

Η σοκολάτα θύμα… της κλιματικής αλλαγής

Το τελευταίο θύμα της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να είναι η σοκολάτα. Το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT) εξέδωσε μια αναφορά που υποστηρίζει ότι η σοκολάτα θα αποτελέσει σύντομα ένα προϊόν πολυτελείας, προσιτό σε λίγα «πορτοφόλια», ενώ κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του κακάου.
Σύμφωνα με το econews.gr, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών προειδοποιεί ότι καλλιέργειες και πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, τη Δυτική Αφρική, κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμες. Πέραν τούτου, η αναφορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα και ως εκ τούτου μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική «θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια».

Στη Δυτική Αφρική απ’ όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου καταστράφηκαν εκατομμύρια κακαόδεντρα μέσα στο 2011 σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι φυτείες στη λεκάνη του Αμαζονίου αφανίζονται εξαιτίας μυκητιάσεων.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την καταστροφή των κακαόδεντρων και στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σοκολάτας καθώς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, οι παραγωγοί καλλιεργούν κακαόδεντρα σε «οριακές» περιοχές με συνέπεια να φυτρώνουν δέντρα ασθενικά περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.

Επιπλέον, πέρυσι, η ερευνητική οργάνωση Cocoa Research Association προειδοποίησε για την πενιχρή απόδοση του κακάου στους μικρούς αγρότες (80 σεντς ημερησίως), γεγονός που οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από τις τοπικές κοινότητες και σε μετανάστευση στα αστικά κέντρα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται ωστόσο από αγρότες, τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Δυτική Αφρική, που υιοθετούν και εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές. Ορισμένοι πειραματίζονται στην καλλιέργεια κακαόδεντρων μέσα στο τροπικό δάσος, μια πρακτική που συνεπάγεται μεν μικρότερο αριθμό δέντρων αλλά απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο.

tvxs.gr

Thursday, 8 November 2018

ΦΥΣΗ - ΖΩΑ: Καγκουρό

Ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε καγκουρό ήταν ο Ολλανδός ναυτικός Πέλσαρτ, το 1629. Το πλοίο του είχε ναυαγήσει στην ακτή της  Αυστραλίας.  Βγήκε στη  στεριά  και  ξάπλωσε  στο  χορτάρι  να  ξεκουραστεί.   Ξαφνικά  είδε  ένα  καγκουρό.  Όταν  έφτασε  στην  Ευρώπη  τα  είπε  στους  άλλους  ταξιδιώτες. 
Το  όνομά  τους  το  πήραν  από  τον  Άγγλο  θαλασσοπόρο  Τζέημς  Κουκ, περίφημος  εξερευνητής, το 1770, στην Αυστραλία.  Όταν ο Κουκ ρώτησε  τους Ιθαγενείς  πώς  λέγεται  αυτό  το ζώο  του  απάντησαν: «Καν γκου ρό», που  σημαίνει  πάνω-κάτω.  Το  αληθινό  όνομα  του  Καγκουρό  στη  γλώσσα  των Ιθαγενών  είναι γολαρού και το  λένε  έτσι  μέχρι  και  σήμερα.  Αυτά  που  είχε  δει  ο  Κουκ  ήταν  τα γαλαμπί  όπως  τα  λένε οι Ιθαγενείς, και ανήκουν  και  αυτά  στην  οικογένεια των μακρόποδων.
Όλα  όμως τα  ζώα που  τα λένε  καγκουρό, μικρά  ή  μεγάλα  ανήκουν  στην  τάξη  των μαρσιποφόρων. Το όνομα  μαρσιποφόρα  προέρχεται  από  την  αρχαία  λέξη  μάρσιπος, που σημαίνει σάκος και  δόθηκε  στα  ζώα  αυτά  επειδή,  η θηλυκιά  έχει  ένα  είδος  σάκου  στην  κοιλιά,  όπου  τα  μικρά τους  περνούν  τους  πρώτους  μήνες  της  ζωής  τους.  Στην  κοιλιακή  πλευρά  του  μαρσίπου  υπάρχουν  οι  θηλές, απ' όπου  τα μικρά  καγκουρό  θηλάζουν  για μερικούς  μήνες.  Όταν  γεννηθούν,  η μητέρα  γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει  ένα  δρόμο  ως  τον  σάκο,  ώστε  τα  μικρά να μπορούν  εύκολα  να τον βρούν.
Η  θηλυκιά  γεννάει  ένα,  και καμιά φορά δύο, μικρά.  Μερικοί   επιστήμονες λένε  ότι τα καγκουρό  ζούσαν σε δέντρα, δεν  είναι  γνωστό  πώς ή  γιατί  κατέβηκαν  στο  έδαφος.  Ωστόσο  ένα  είδος  τα  δενδρόβια  καγκουρό   ξαναγύρισαν  στα  δέντρα  όπου  τρέφονται  και  κοιμούνται.
Τα  καγκουρό  διαφέροντας  από  πολλά  ζώα  δεν  φτιάχνουν  συνήθως  φωλιές  ή  λαγούμια.  Ζουν  χωρίς  να  έχουν  κανένα  καταφύγιο, τριγυρνούν  ελεύθερα  και  τρέχουν  εδώ κι  εκεί  με  καταπληκτικά  πηδήματα  που  φτάνουν  τα   6  έως  8  μέτρα  και  τα  βοηθούν  να  τρέχουν  με  μεγάλη ταχύτητα,  σχεδόν  ως  πενήντα  χιλιόμετρα  την  ώρα.  Στηρίζονται  στα  δυνατά  πισινά  πόδια  και  στην  ουρά  ως  πρόσθετο  υποστήριγμα.
🌄🌄🌄🌄🌄🌄🌄🌄🌄🌄
Το  ενήλικο, γκρίζο, γιγάντειο  καγκουρό  μπορεί  να  φτάσει  τα  δυόμισι  περίπου  μέτρα.  Το  βάρος  του  μπορεί  να  φτάσει  τα  100  κιλά.  Τα  δενδρόβια  καγκουρό  δεν  ξεπερνούν το  ένα  μέτρο.  
Από  τότε  που  φέρανε  στην  Αυστραλία  αλεπούδες  και  σκύλους,  τα  μικρότερα  καγκουρό  αποδείκτηκαν  θανάσιμοι  εχθροί  τους.
Όλα  τα  καγκουρό  είναι  φυτοφάγα.  Τα  περισσότερα  τρώνε  φύλλα  ή  χορτάρι.  Για να φτάσουν  τα  φύλλα,  τα  δενδρόβια  καγκουρό  σκαρφαλώνουν  στα  δέντρα,  χρησιμοποιώντας  για  στήριγμα  τις  ουρές  τους.  Μπορούν  να  κοιμηθούν  πολλές  ώρες  την  ημέρα,  στη  διχάλα  ενός  δέντρου.
 

Sunday, 4 November 2018

Βότανα για τα παιδιά

Οι θεραπείες με βότανα που αναφέρονται παρακάτω προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών. 
Για να εφαρμόσετε μια θεραπευτική αγωγή με βότανα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Το χαμομήλι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το χαμομήλι είναι φαρμακευτικό φυτό. Τα άνθη του μαζεύονται και ξηραίνονται. Όταν τα βράσουμε, μας δίνουν ένα κιτρινωπό αφέψημα που είναι καταπραϋντικό για το νευρικό σύστημα και το στομάχι και θεραπευτικό για τα έντερα και τη διάρροια των παιδιών. Οι κομπρέσες με χαμομήλι είναι πολύ αποτελεσματικές για τη φλόγωση των ματιών.

Αν ζείτε με παιδιά, το φαρμακείο σας σίγουρα θα περιέχει αρκετά σιρόπια για το βήχα, αποσυμφορητικά, φάρμακα που καταπολεμούν τη διάρροια και ρίχνουν τον πυρετό. 
Τέτοιου είδους συνταγολογημένα φάρμακα συχνά κάνουν σπουδαία δουλειά στο να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Δυστυχώς, όμως, μπορεί επίσης να δημιουργήσουν και δικά τους προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα, τα αποσυμφορητικά συνήθως προκαλούν υπνηλία και ανησυχία ενώ, κάποιες φορές επαναφέρουν τη συμφόρηση. Τα αντιβιοτικά, όταν χορηγούνται σε υπερβολική δόση, μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη επικίνδυνων στελεχών κάποιων βακτηριδίων που είναι ανεχτικά σε αυτού του είδους τα αντιβιοτικά.
Για τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας, οι θεραπείες με βότανα προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων —χωρίς να έχουν καθόλου παρενέργειες. 
Η πλειοψηφία των ασθενειών της παιδικής ηλικίας τείνει να έχει ήπια μορφή, και η καλύτερη θεραπεία που μπορείτε να παρέχετε είναι αυτή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας ανακουφίζοντας από τα δυσμενή συμπτώματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάλληλη ξεκούραση και την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και πολλών υγρών, θα βοηθήσει τα παιδιά σας να ανακτήσουν την υγεία τους.
Οι θεραπείες με βότανα που αναφέρονται παρακάτω προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερα των δύο ετών. Για να εφαρμόσετε μια θεραπευτική αγωγή με βότανα σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας. 

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ
Ενώ βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη των ανοσοποιητικών τους συστημάτων, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα κρυολογήματα και τη γρίπη. Εάν το παιδί σας πάθει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, δοκιμάστε τις ακόλουθες θεραπείες για να το ανακουφίσετε από τα συμπτώματα και να έχει γρήγορη ανάρρωση.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ, ΚΑΡΠΟ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ, ΚΑΙ ΓΛΥΚΥΡΡΙΖΑ.
Στην πρώτη ένδειξη πονόλαιμου, συναχιού, ή κρυάδων, δοκιμάστε ένα μίγμα εχινάτσεας (Echinacea spp), καρπού σαμπούκου (Sambucus nigra), και γλυκύρριζας (Glycyrrhiza glabra). Η εχινάτσεα ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ο καρπός του σαμπούκου και η γλυκύρριζα   έχουν αντι-ιογενείς ιδιότητες. Συνδυάστε 1/2 ουγγιά εκχυλίσματος εχινάτσεας, 1 ουγγιά εκχυλίσματος από καρπό σαμπούκου, και 1/4 ουγγιά από ρίζα γλυκύρριζας. Δώστε στο παιδί σας 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού 4 φορές την ημέρα μέχρι και 10 ημέρες.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΜΕ ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ.
Η πιπερόριζα (Zingiber officinale), το γλυκάνισο (Pimpinella anisum), και η ρίζα της γλυκύρριζας βοηθούν να μαλακώσουν οι βλέννες στην αναπνευστική οδό. Σιγοβράστε 2 φλυτζάνια νερού μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισου, και 1 κουταλάκι του γλυκού ρίζα γλυκύρριζας σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά. Σουρώστε, και αν θέλετε χρησιμοποιήστε κάποια γλυκαντική ουσία. Να δίνετε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι κάθε δύο ώρες, έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Τα αιθέρια έλαια του ευκάλυπτου (globulus Eucalyptus) και της μέντας (Mentha piperita) βοηθούν να ανοίξουν οι αναπνευστικές οδοί και καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν τις μολύνσεις.
Συνδυάστε 10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου και της μέντας μαζί με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου και χρησιμοποιώντας ποσότητα ίση με ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κάντε εντριβή στο στήθος και στην πλάτη του παιδιού σας, περίπου δύο φορές την ημέρα.

ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΑ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΟΥ.
Η έντονη μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια του θυμαριού (Thymus vulgaris) και της μέντας ανακουφίζουν από τη συμφόρηση και έχουν αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ο φλόμος (ή αλλιώς φλομόχορτο) (Verbascum thapsus) και η ρίζα της γλυκύρριζας καταπραΰνουν τις ενοχλήσεις της αναπνευστικής οδού, ενώ η φλούδα του αγριοκέρασου καταπραΰνει τον σπασμώδη βήχα. Αναμίξτε 1¼ φλυτζάνι νερού με 2 κουταλάκια του γλυκού από κάθε ένα από αυτά τα βότανα μέσα σε μία σκεπασμένη κατσαρόλα.
Αφήστε το μίγμα να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράστε το για 5 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και βάλτε το στο νερό για 30 λεπτά. Στραγγίξτε και προσθέστε 1/2 φλυτζάνι μέλι, ζεσταίνοντας, αν θέλετε, το αφέψημα έτσι ώστε το μέλι να λιώσει τελείως. Μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας να πίνει ένα κουταλάκι του γλυκού όσο συχνά θέλετε.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ.
Τα παιδιά παθαίνουν διάρροια από πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι και η υπερκατανάλωση τροφών (ειδικά λιπαρών τροφών, φρούτων, ή κρύων τροφών όπως το παγωτό), οι μολύνσεις, και οι τροφικές αλλεργίες. Τις περισσότερες φορές, η διάρροια σταματά από μόνη της μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες.  (Εάν δεν σταματήσει, ή αν συνοδεύεται και από πυρετό, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.) Σιγουρευτείτε, στο μεταξύ, ότι έχετε δώσει πολλά υγρά στο παιδί σας για την αποφυγή αφυδάτωσης, και δοκιμάστε τις παρακάτω θεραπείες με βότανα.

ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΦΕΨΗΜΑ ΑΠΟ ΓΛΗΧΩΜΑ ΓΑΛΕΟΦΙΛΟΥ (CATNIP), ΦΥΛΛΑ ΣΜΕΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Το γλήχωμα του γαλεόφιλου (Catnip ή Nepeta cataria) χαλαρώνει τις κοιλιακές κράμπες, ενώ η μέντα βοηθά στην αποβολή των αερίων και ηρεμεί τους σπασμούς των εντέρων. Το φύλλο του σμέουρου (Rubus ideaus) περιέχει στυπτικές ενώσεις που ονομάζονται τανίνες, οι οποίες καταπραΰνουν την εντερική φλεγμονή. Φτιάξτε ένα αφέψημα ρίχνοντας 2 φλυτζάνια βραστού νερού σε 2 κουταλάκια του γλυκού από το γλήχωμα του γαλεόφιλου (catnip), της μέντας και το φύλλο του σμέουρου. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Στραγγίξτε, προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε 30 λεπτά.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΧΑΡΟΥΠΙ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ.
Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τις μπανάνες καθώς επίσης και το χαρούπι που έχει άρωμα σοκολάτας. Και τα δύο είναι πούσια σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να σφίγγει τα χαλαρά κόπρανα. Η κανέλα (Cinnamomum aromaticum) ανακουφίζει από τους πόνους των αερίων. Λιώστε μια μπανάνα μαζί με 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης χαρουπιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κονιοποιημένης κανέλας.

ΠΥΡΕΤΟΣ
Ως μια από τις αρχικές άμυνες του σώματος ενάντια στους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, ο πυρετός δεν θα πρέπει να πέσει πολύ εκτός και αν έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι θεραπείες με βότανα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πολύ χαμηλού πυρετού όταν συνδυάζονται με την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης.

ΑΠΑΛΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΧΙΛΛΕΙΑ ΤΗ ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.
Ένα χλιαρό μπάνιο ή ένα ντους με Αχίλλεια τη χιλιόφυλλη (Achillea millefolium) και χαμομήλι  (Matricaria recutita) ανακουφίζει τους πόνους των μυών και τις ενοχλήσεις που προέρχονται από τον πυρετό. Τόσο η αχίλλεια η χιλιόφυλλη όσο και το χαμομήλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ το χαμομήλι έχει και την ικανότητα να χαλαρώνει.
Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα με βότανα ρίχνοντας 1 τέταρτο του γαλονιού βραστό νερό σε 3 κουταλιές της σούπας από αποξηραμένη αχίλλεια τη χιλιόφυλλη και άνθη χαμομηλιού. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Στραγγίξτε, και τρίψτε το παιδί σας με σφουγγάρι που έχετε εμποτίσει στο χλιαρό αφέψημα που φτιάξατε.

ΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΘΗ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ.
Ένα αφέψημα που φτιάχνεται από μέντα, σαμπούκο (Sambucus nigra), και πιπερόριζα θα σας βοηθήσει να ρίξετε τον πυρετό αυξάνοντας την εφίδρωση (ιδρώτα). Σιγοβράστε 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένης φρέσκιας ρίζας πιπερόριζας σε 2 φλιτζάνια νερού για 5 λεπτά σκεπάζοντας την κατσαρόλα. Προσθέστε από 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης μέντας και σαμπούκου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να μουλιάσουν, για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία, και δώστε στο παιδί σας να πίνει 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού κάθε μισή ώρα, το πολύ μέχρι 4 φλυτζάνια την ημέρα.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΧΙΝΑΤΣΕΑ.
Η εχινάτσεα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει όλους τους  εισβάλλοντες μικροοργανισμούς που προκαλούν τον πυρετό. Δώστε στο παιδί σας από 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού βάμμα εχινάτσεας 4 φορές την ημέρα.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟ ΣΚΟΡΔΟΥ.
Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθά στην καταπολέμηση της μόλυνσης όταν εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στο αυτί. Για να φτιάξετε το έλαιο του σκόρδου, ψιλοκόψτε έναν μεγάλο βολβό φρέσκου σκόρδου και τοποθετήστε το σε ένα βαρύ δοχείο με αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου έτσι ώστε να καλυφθεί. Σκεπάστε το δοχείο και βάλτε το σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για  μια ώρα. Αφήστε το να κρυώσει, στραγγίξτε το λάδι αρκετές φορές με ένα τουλπάνι, και βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι το πολύ για ένα μήνα. Για να χρησιμοποιήσετε το λάδι, ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μεταλλικό κουτάλι πάνω από τη φλόγα ενός κεριού. Ελέγξτε τη θερμοκρασία, ρίξτε δύο σταγόνες του ελαίου κατευθείαν μέσα στο αυτί με ένα σταγονόμετρο και βουλώστε το αυτί με ένα βαμβακάκι. Επαναλάβετε το ίδιο όποτε το κρίνετε απαραίτητο.

ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΜΕ ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ ΑΠΟ ΛΕΒΑΝΤΑ.
Αν ακουμπήσετε ένα μπουκάλι ζεστό νερό πάνω στο αυτί του παιδιού σας θα ανακουφιστεί από τον έντονο πόνο που έχει προκληθεί από τη μόλυνση του μέσου ου. Μια κομπρέσα με λεβάντα (Lavendula angustifolia), η οποία έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θα καταστήσει τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Εμποτίστε ένα βαμβακερό πανί μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να περιέχει 3 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας. Στρίψτε ελαφρώς το πανί, εφαρμόστε το στο αυτί του παιδιού σας, και καλύψτε το με ένα μπουκάλι ζεστό νερό.

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ
Συνήθως ο πονόλαιμος αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή της γρίπης. Εάν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ο οποίος συνοδεύεται και με υψηλό πυρετό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αν δεν συνοδεύεται, όμως, από υψηλό πυρετό, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω θεραπευτικές αγωγές με βότανα έτσι ώστε να ανακουφιστεί άμεσα από τις ενοχλήσεις.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ ΜΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ.
Το φασκόμηλο (Salvia officinalis) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και περιέχει στυπτικές τανίνες που βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής. Ρίξτε 2 φλυτζάνια βραστού νερού σε 4 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου φασκόμηλου. Καλύψτε το σκεύος, αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά, στραγγίξτε, και προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, το οποίο έχει ήπιες αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει γαργάρες με αυτό το ζεστό αφέψημα (χωρίς να το καταπίνει) κάθε μία ή δύο ώρες.

ΚΑΤΑΠΡΑΫΝΕΤΕ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΜΕ ΑΛΘΑΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ (ή αλλιώς ΝΕΡΟΜΟΛΟΧΑ) ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ.
Η άλθαια η φαρμακευτική ή αλλιώς νερομολόχα (Althea officinalis) περιέχει  υδατοδιαλυτές ίνες που κατευνάζουν τις ενοχλήσεις, ενώ η πιπερόριζα και η μέντα καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Σιγοβράστε 1 κουταλιά της σούπας ρίζα αλθαίας της φαρμακευτικής ή νερομολόχας μαζί με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια, ψιλοκομμένη ρίζα πιπερόριζας σε 3 φλυτζάνια νερό μέσα σε σκεπασμένο σκεύος περίπου για 5 λεπτά. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού μέντα, σκεπάστε το σκεύος, και αφήστε τα να μουλιάσουν για άλλα 10 λεπτά. Στραγγίξτε, προσθέστε κάποια γλυκαντική ουσία και δώστε στο παιδί σας να πίνει έως και 3 φλυτζάνια την ημέρα.

Sunday, 8 July 2018

Φυσικοί τρόποι για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια

Δείτε πώς θα απομακρύνετε τους πιο ανεπιθύμητους «επισκέπτες» του καλοκαιριού
Έξι φυσικοί τρόποι για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια  
Ωραίο το καλοκαίρι, αλλά αν δεν υπήρχαν αυτά τα κουνούπια. Αχ, αυτά τα κουνούπια, που γεννήθηκαν για να μας πίνουν το αίμα, στην κυριολεξία. Και να κάνουν τον καλοκαιρινό μας ύπνο ακόμη δυσκολότερο. Γιατί, δεν μας φτάνει η ζέστη που δε μπορούμε να κοιμηθούμε, έχουμε και το «σβιιιιν» να έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό.
Αλλά δεν είναι μόνο ο ύπνος. Κάθεσαι στο μπαλκόνι να απολαύσεις λίγη δροσιά και καταλήγεις να κυνηγάς κουνούπια με ο, τι μέσο διαθέτεις (μυγοσκοτώστρα, σαγιονάρα, τετράδιο, πετσέτα). Μήπως, ήρθε η ώρα να τα απομακρύνετε με πιο εύκολους και φυσικούς τρόπους; Δείτε παρακάτω, ποιοι είναι αυτοί.
koynpoypia

Λεβάντα

Αγαπημένο άρωμα των ανθρώπων, μισητό για τα κουνούπια. Φυτέψτε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι λεβάντα. Ή επιλέξετε την ως άρωμα. Απομακρύνει τα κουνούπια, εγγυημένα.

Απομακρύνετε τα λιμνάζοντα νερά

Σκουπίστε τα νερά στην αυλή, μην αφήνετε να σχηματιστούν μικρές λιμνούλες, γιατί εκεί θα μαζευτούν κουνούπια

Καλύψτε τα πόδια σας

Εκεί, χτυπάνε και περισσότερο τα κουνούπια. Γι’ αυτό όταν κάθεστε έξω, φροντίστε να καλύπτετε τα άκρα σας.
koynoypia 1

Φορέστε φωτεινά χρώματα

Έχετε υπόψη σας ότι στα υποχθόνια κουνούπια αρέσουν τα σκούρα χρώματα, γι αυτό και σε εξόδους σας το βράδυ, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα, όπως το λευκό

Αποφύγετε τις μπανάνες

Και κυρίως, smoothies. Κι αυτό διότι οι μπανάνες προσελκύουν τα κουνούπια, οπότε επιλέξτε κάποιο άλλο φρούτο

Βάλτε κεράκια

Εκτός από τη ρομαντική ατμόσφαιρα που δημιουργούν, απομακρύνουν και τον «εχθρό». Επιλέξτε αντικουνουπικά κεριά.

Mothersblog Team

Sunday, 13 May 2018

Τουλίπα, το Σύμβολο της Απόλυτης Αγάπης


Οι τουλίπες (Tulipa sp., Liliaceae) είναι ανοιξιάτικα βολβώδη καλλωπιστικά φυτά.
Το φυτό κατάγεται από την κεντρική Ασία και είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φυτά. Καλλιεργείται ιδιαίτερα για την παραγωγή κομμένου λουλουδιού.
Στο γένος Tulipa ανήκουν περισσότερα από 100 είδη.
Σε πάρκα της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης οι τουλίπες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ δεν είναι λίγες οι γιορτές και οι εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή το φυτό αυτό.
Στη χώρα μας ευδοκιμεί στις βόρειες και ψυχρότερες περιοχές και το συναντάμε σε κήπους, πάρκα και πλατείες.
Υπάρχουν και ορισμένα είδη τουλίπας που συναντά κανείς στα ελληνικά δάση, όπως:
η Βοιωτική τουλίπα ή κυματόφυλλη (Tulipa boeotica),
η πρώιμη τουλίπα,
η τουλίπα της Κρήτης
και οι τουλίπες της Χίου (T. praecox, T. agenensis, T. clusiana, T. undulatifolia).

Μορφολογικά χαρακτηριστικά της τουλίπας
Η τουλίπα είναι πολυετές ποώδες φυτό.
Στο υπόγειο ριζικό του σύστημα αναπτύσσεται ο βολβός από το πάνω μέρος του οποίου προκύπτουν αρχικά τα φύλλα και έπειτα το ανθικό στέλεχος.
Το ύψος του ανθικού στελέχους ποικίλει αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της ποικιλίας. Στις περισσότερες τουλίπες κυμαίνεται από 20 – 60 cm. Από την άκρη του ανθικού στελέχους προκύπτει το άνθος.
Τα άνθη της τουλίπας μπορεί να είναι απλά ή διπλά και χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και χιλιάδες ποικιλίες τουλίπας που είναι πολύ δύσκολο να ομαδοποιηθούν.
Παρόλα αυτά έχει γίνει προσπάθεια ταξινόμησης των ποικιλιών της τουλίπας σε 15 διαφορετικές ομάδες, που κυρίως βασίζεται στην εποχή ανθοφορίας, στο ύψος των φυτών και στο σχήμα των ανθέων. Η περίοδος άνθισης της τουλίπας ξεκινάει από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το Μάιο, αναλόγως της περιοχής και της ποικιλίας.

Καλλιεργητικές φροντίδες για τις τουλίπες
Η τουλίπα παρουσιάζει πολύ καλή ανάπτυξη, όταν φυτευτεί σε αμμοπηλώδη εδάφη. Μπορεί όμως να ευδοκιμήσει και σε άλλους τύπους εδαφών.
Θα πρέπει να φυτεύεται στα ηλιαζόμενα σημεία των παρτεριών. Επιπλέον, η προσθήκη οργανικής λίπανσης είναι απαραίτητη τόσο πριν τη φύτευση όσο και κατά τη διάρκεια.
Ένα με δύο μήνες πριν τη φύτευση της τουλίπας θα πρέπει να γίνει ένα βαθύ όργωμα του χώματος με σκοπό τον καλό αερισμό του καθώς και να εμπλουτιστεί με κοπριά ή άλλη οργανική ουσία (compost).
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας η τουλίπα απαιτεί ποτίσματα σε τέτοια συχνότητα, ώστε να μην φτάσουν τα φυτά σε σημείο μαρασμού.
Αυτό εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης. Επιπλέον, χρειάζεται συχνά να αφαιρούνται τα ζιζάνια γύρω από τα φυτά καθώς και σκαλίσματα του εδάφους.
Η τουλίπα είναι πολύ ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε θερμότερα κλίματα δεν αναπτύσσεται καθόλου ή αναπτύσσεται χωρίς να ανθίζει.

Πολλαπλασιασμός της τουλίπας
Η τουλίπα πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς οι οποίοι φυτεύονται την περίοδο του φθινοπώρου από Σεπτέμβρη μέχρι Οκτώβρη, σε βάθος 10 cm. και αποστάσεις μεταξύ τους 15-20 εκατοστά. Επιπλέον, η τουλίπα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο.
Ο τρόπος αυτός δεν προτιμάται καθώς δίνει φυτά με διαφορετικό χρώμα ανθέων, από το αρχικό φυτό.
Ο πολλαπλασιασμός με σπορά χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει ξεραθεί το υπέργειο μέρος αφαιρούμε τους βολβούς από το χώμα και τους αποθηκεύουμε, σε μέρος σκοτεινό και λίγη υγρασία, με σκοπό να τους ξαναφυτέψουμε το φθινόπωρο.
Οι βολβοί κατά την αποθήκευση τους δεν θα πρέπει να αποξηραίνονται πλήρως.

Εχθροί – ασθένειες της τουλίπας
Οι τουλίπες προσβάλλονται από έντομα όπως είναι οι αφίδες καθώς και από τετράνυχους, χωρίς να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στο φυτό.
Επιπλέον, ο βολβός προσβάλλεται συχνά από διάφορους μύκητες του εδάφους, εξαιτίας της υπερβολικής υγρασίας που υπάρχει την περίοδο φύτευση και ανάπτυξης του φυτού. Οι μύκητες αυτοί προκαλούν τα σάπισμα στους βολβούς ή στο σημείο του ανθικού στελέχους που ακουμπά με το χώμα.
Η προσβολή της τουλίπας από ιούς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και επιθυμητή καθώς προκαλείται μια καλαίσθητη πολυχρωμία στα άνθη.

Φύτευση της τουλίπας στον κήπο και τη βεράντα
Η τουλίπα φυτεύεται σε συνδυασμό με άλλα βολβώδη φυτά δημιουργώντας όμορφα πολύχρωμα παρτέρια.
Συνήθως φυτεύεται στην 2η ή 3η σειρά του παρτεριού, αναλόγως του ύψους της ποικιλίας.
Φυτεύονται κατά ομάδες, χρησιμοποιώντας ποικιλίες με διάφορα χρώματα δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακούς συνδυασμούς και εικόνες.
Φυτεύονται επίσης και σε βραχόκηπους.
Τα κομμένα λουλούδια της τουλίπας δημιουργούν εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις και μπουκέτα. Η διάρκεια ζωής του στο ανθοδοχείο είναι από 3 έως 10 ημέρες.

Tuesday, 10 April 2018

Πώς φτιάχνουμε αφεψήματα (ροφήματα)

Τα αφέψημα (ή ρόφημα) είχε πάντα σημαντικό ρόλο και παρουσία στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική και κουζίνα. 

Γιατί όμως στην Ελλάδα, γιατί εδώ; 
Η πλούσια ελληνική φύση σε φαρμακευτικά φυτά ήταν η τράπεζα εκκίνησης και ο ανήσυχος νους των Ελλήνων ο κινητήριος μοχλός. 
Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Διοσκουρίδης τα χρησιμοποιούσε σε πληθώρα συμπτωμάτων, ανάλογα με την δράση του καθενός από αυτά. 
Αρκεί να σκεφτούμε μερικά: φασκόμηλο, βασιλικός, δάφνη, δεντρολίβανο, δίκταμο, δυόσμος, θυμάρι, μέντα, μολόχα, ραδίκι, ρίγανη, τσουκνίδα,

Όμως τρία είναι τα κυρίαρχα φαρμακευτικά βότανα της ελληνικής φύσης:

Το χαμομήλι (Chamomilla recutita ) είναι κυρίως ηρεμιστικό, καταπραϋντικό για το στομάχι και χωνευτικό.
Ακόμη βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες. 
Οι ιδιότητες του ενισχύονται με την προσθήκη μελιού.

Το τίλιο ή φλαμούρι (Tilia platyphyllos) είναι κυρίως αποχρεμπτικό δηλαδή καθαρίζει το αναπνευστικό από το μπούκωμα και συνιστάται στον βήχα και στην απόφραξη του αναπνευστικού.
Ακόμη ηρεμεί τα νεύρα, κατεβάζει την υψηλή πίεση του αίματος, αυξάνει την εφίδρωση, και βελτιώνει την πέψη. Οι ιδιότητες του ενισχύονται με την προσθήκη μελιού.

Το τσάι του βουνού ή σιδηρίτης (Sideritis clandestina) είναι θερμαντικό, γρίπη, βήχα, ηρεμιστικό, αϋπνίες, αναιμία. Το αφέψημα αυτό προτιμάται λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό.

Πως ακριβώς, όμως, φτιάχνουμε τέλεια αφεψήματα; 
Ποια είναι τα τρία μυστικά της παρασκευής τους; 
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

1. Το βότανο που επιθυμούμε.
2. Μια βαριά κούπα από χοντρή πορσελάνη.
3. Ένα σουρωτήρι. (εάν το βότανο δεν είναι σε εμβαπτιζόμενο φακελάκι αλλά είναι χύμα)
4. Γκαζάκι και μπρίκι (ή βραστήρας)
5. Το αγαπημένο μας μέλι.

Το πρώτο που δεν είναι και τόσο μυστικό είναι το μέλι
Χρησιμοποιώντας μέλι αντί για ζάχαρη ενισχύουμε τις ιδιότητες των βοτάνων και πολλαπλασιάζουμε την βιολογική αξία του αφεψήματός μας. Εάν κάποιοι δεν θέλουν το ρόφημά τους γλυκό μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέλι κουμαριάς το οποίο είναι πικρό.

Το δεύτερο μυστικό είναι η θερμοκρασία του νερού, 
η οποία δεν πρέπει να είναι πάνω από 70ο C γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες των βοτάνων αλλά και του μελιού. Επίσης οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες επιταχύνουν την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων με αποτέλεσμα να χάνεται γρήγορα το απολαυστικό άρωμά τους. Εμπειρικά μπορούμε να καταλάβουμε ότι το νερό είναι εντάξει όταν αυτό αρχίζει να κάνει το χαρακτηριστικό χχρρρρρ.... 
Τότε σταματάμε την θέρμανση και το αφήνουμε λίγο να πάρει από το βότανο το χρώμα και το άρωμά του, γιατί εάν το αφήσουμε πάρα πολύ θα πικρίσει.

Το τρίτο μυστικό είναι να πίνουμε τα ροφήματα σε μια βαριά κούπα από χοντρή πορσελάνη. 
Όταν ρίχνουμε το ζεστό νερό στην κούπα αυτή λειτουργεί εξισορροπητικά. Στην αρχή λόγω του βάρους της ρουφά θερμοκρασία επιτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε πιο γρήγορα την κατανάλωση του ροφήματός μας και έπειτα το κρατά για περισσότερο χρόνο ζεστό παρατείνοντας την απόλαυσή μας.
meli-tzoumerka

Monday, 2 April 2018

Λουίζα ή λεμονόχορτο: Το «χόρτο του Θεού»

Λουίζα ή λεμονόχορτο ή κιτρίοσμος, αλλιώς λιππία. 
Ένας ποώδης, πολυετής και φυλλοβόλος θάμνος που σε ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αυτόχθον βότανο της ελληνικής γης.

Ωστόσο οι ρίζες της λουίζα εντοπίζονται στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στο Περού και τη Χιλή.

Αποκαλείται αλλιώς και χόρτο του Θεού διότι θεωρείται ως ένα από τα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν για την περιποίηση των πληγών του Χριστού πριν την ταφή (χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται ιστορικά). Τον 17ο αιώνα κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη μέσω των Ισπανών, όπου με τα άνθη του φυτού έφτιαχναν άρωμα. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκαν και οι θεραπευτικές ιδιότητες που προκύπτουν, τόσο από τα φύλλα όσο και από τα άνθη, κατατάσσοντας την λουίζα στα φαρμακευτικά βότανα.

Καλλιέργεια της λουίζας
Ο βλαστός της είναι χρώματος γκρι σκούρο, τα φύλλα πράσινο ανοιχτό και τα άνθη ποικίλουν ανάμεσα σε άσπρα, ροζ ή μοβ. Η μορφολογία των φύλλων αποτελείται από τριμερείς σπονδύλους, οδοντωτούς με λογχοειδές σχήμα και το μήκος τους φτάνει έως 7 εκατοστά. Τα άνθη έχουν έντονο φρουτώδες άρωμα που θυμίζει λεμόνι, κάτι που δικαιολογεί την ονομασία λεμονόχορτο.

Η ανάπτυξή της απαιτεί ουδέτερα και ελαφρώς όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ύλη. Κατάλληλη εποχή φυτέματος ενδείκνυται η άνοιξη και συγκεκριμένα ο μήνας Μάρτιος. Ευδοκιμεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρόλα αυτά είναι ανθεκτική και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανική περίοδος συγκομιδής είναι η περίοδος της ανθοφορίας της.

Η λουίζα και οι θεραπευτικές ιδιότητες
Έχει αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδική και αντιμικροβιακή δράση που το κατατάσσει σε εξαιρετικό βότανο για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα:
Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και το στομάχι (εντερικές διαταραχές, δυσπεψία, κολικούς στομάχου)
Ηρεμεί και τονώνει το νευρικό σύστημα (χαρίζει ήρεμο ύπνο)
Ανακουφίζει από ημικρανίες
Έχει αντιπυρετική δράση
Διουρητικές ιδιότητες
Ιδανική για την αντιμετώπιση διάρροιας και αιμορραγίας
Καταπολέμηση άσθματος
Καταπολέμηση κακοσμίας στόματος
Ως κατάπλασμα, ανακουφίζει από νευρικούς πόνους και πόνους στα αυτιά

Η φλαβονοειδής λουτεολίνη
Μια ουσία με ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιασθματικές ιδιότητες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η λουτεολίνη έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα επίπεδα φλεγμονών σε ποσοστό μέχρι και 70% , γεγονός που αποτρέπει τον εκφυλισμό των κυττάρων. Μια ανωμαλία που ευθύνεται για την αποδυνάμωση των λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η προσοχή και η αντίληψη.

Η αντικαρκινική δράση της υδροξυτυροσόλης
Μελέτες έχουν δείξει πως η υδροξυτυροσόλη έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τα καρκινικά (Κ562) ερυθρολευχαιμικά κύτταρα (χωρίς όμως να επηρεάζει τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος) αποτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τους.

Λουίζα: Δημοφιλές βότανο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Είναι ένα από τα βότανα για αδυνάτισμα και συμβάλλει στην καύση του περιττού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη διουρητική δράση οδηγεί στην αποβολή των υγρών που είναι αποθηκευμένα στους λιπώδεις ιστούς του σώματος και αυξάνει το μεταβολισμό. Έχει παρατηρηθεί πως πίνοντας ημερησίως δύο ποτήρια από το ρόφημα λουίζας, μειώνεται σημαντικά η αίσθηση της πείνας. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου, για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ενάντια στην παχυσαρκία, πρέπει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Μελέτες για τις ιδιότητες του βοτάνου
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μικρό δείγμα ανθρώπων και πειραματόζωων, η εκτεταμένη χορήγηση του βοτάνου συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων:
Αυξάνει την αντίσταση στο στρες.
Αποκαθιστά τους παράγοντες φλεγμονής σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
Αυξάνει την αντοχή των μυών σε συνθήκες χρόνιας καταπόνησης.
Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων στους πάσχοντες από αρθριτικές παθήσεις.
Ενισχύει την αντίσταση των ιστών απέναντι στις βλαπτικές χημικές ουσίες.
Έχει τοξική δράση έναντι στο βακτηρίδιο Staphylococcus aureus.

Πως χρησιμοποιείται
Για να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα και να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα ή κατάπλασμα για εξωτερική χρήση.

Έγχυμα: Αφού βράσετε το νερό προσθέτετε την προτεινόμενη δόση του βοτάνου. Αφήνετε σκεπασμένο για 5, σουρώνετε και πίνετε.

Αφέψημα: Παρασκευάζεται από τα φύλλα της λουίζας τα οποία βράζετε μαζί με νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια το σουρώνετε και πίνετε

Κατάπλασμα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα φύλλα λεμονόχορτου, με τη διαδικασία παρασκευής να διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Για κατάπλασμα από φρέσκο βότανο: Aπαιτείται αναλογία 1 προς 2, δηλαδή για μισό φλιτζάνι βότανο χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι νερό. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Δεν το στραγγίζουμε.

Να τονίσουμε πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του καταπλάσματος δρουν έως 24 ώρες από την στιγμή της παρασκευής του, γι΄ αυτό φροντίζουμε την άμεση εφαρμογή.

Για κατάπλασμα από αποξηραμένο βότανο: 
Θα πρέπει εξ αρχής να αλέσουμε σε ένα γουδί το λεμονόχορτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή πάστας. Εφαρμόζεται απευθείας στην πληγείσα περιοχή με την βοήθεια μιας γάζας ή καθαρή μαλακή πετσέτα.

Αιθέρια έλαια: Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία και από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Στην μαγειρική και την ποτοποιία : Τα φρέσκα φύλλα της δίνουν γεύση και άρωμα λεμονιού.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις
Η λουίζα σε γενικές γραμμές έχει χαρακτηριστεί ως ένα ασφαλές βότανο, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες στην χρήση της. Ωστόσο, επειδή ανήκει στην κατηγορία των εμμηναγωγών βοτάνων, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση από εγκυμονούσες και θηλάζουσες, καθώς επίσης και από άτομα με υπόταση, διότι η διουρητική της ιδιότητα έχει την τάση να μειώνει την πίεση.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, πως όσο αθώο φαίνεται ένα βότανο, η σύνθεση του αποτελείται από μη πιστοποιημένα συστατικά. Οπότε θα ήταν συνετό να γίνεται σοφή χρήση αυτών. 

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και δε μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές που σας έχει δώσει ο γιατρός σας. Πριν κάνετε χρήση των βοτάνων απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, εκείνος γνωρίζει καλύτερα την πάθηση σας και θα σας κατευθύνει ορθά. 
Όσο ενημερωμένοι και αν είμαστε για τα βότανα και τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχουν, είναι επιβεβλημένο να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσουμε την κατανάλωση τους. Αποφύγετε την κατάχρηση και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα δώσει ο γιατρός σας.

votanonkipos.gr