Sunday, 22 March 2020

Σε 40 χρόνια η ανθρωπότητα εξόντωσε το 60% των ζώων στον πλανήτη Γη

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», προειδοποίησε η WWF στην ετήσια έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα, τονίζοντας ότι ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σωθεί η φύση δεν αρκούν και χρειάζεται «μια παγκόσμια συμφωνία», κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να επιβιώσει ο πλανήτης μας, τονίζει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην έκθεσή του “Living Planet”.

Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014, τονίζει η οργάνωση στην δωδέκατη, ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και βασίζεται στην παρακολούθηση 16.700 πληθυσμών (4.000 ειδών).

Η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.

Η πρώτη εξήγηση για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η εκτεταμένη γεωργία, οι εξορύξεις, η αστικοποίηση, ενέργειες που ενισχύουν την αποψίλωση των δασών και μολύνουν το έδαφος.

Στη Βραζιλία, η οποία μόλις εξέλεξε πρόεδρο τον Ζαΐχ Μπολσονάρου ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν αναφέρθηκε ούτε στην κλιματική αλλαγή ούτε στην αποψίλωση των δασών, το δάσος του Αμαζονίου συρρικνώνεται συνεχώς, όπως και η σαβάνα του Σεράντου, καθώς επεκτείνεται η καλλιέργεια της σόγιας και η εκτροφή βοοειδών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 25% των εδαφών έχει γλιτώσει από το αποτύπωμα του ανθρώπου, το 2050 θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%. Σε αυτό προστίθενται η υπεραλιεία, η μόλυνση, η λαθροθηρία, οι ασθένειες, η κλιματική απορρύθμιση…

«Η ευκαιρία μας»
«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», υπογράμμισε η Τάνια Στιλ στέλεχος της WWF.

«Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η φύση πεθαίνει. Όμως αντί να βάλουμε τον πλανήτη σε μηχανική υποστήριξη, του βάζουμε ένα τσιρότο», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο καθηγητής Κεν Νόρις, διευθυντής επιστημών στην Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, υποστήριξε ότι παρά τα σοκαριστικά στοιχεία «δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα».

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο μονοπάτι για να προχωρήσουμε το οποίο θα μας επιτρέψει να συγκατοικήσουμε με βιώσιμο τρόπο με την άγρια φύση, από την οποία εξαρτόμαστε», δήλωσε.

Προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της Γης για τις επόμενες γενιές η WWF ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια δέσμευση που θα στηρίζεται από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

«Χρειαζόμαστε μια νέα διεθνή συμφωνία, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση προκειμένου να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος», τόνισε ο Τόνι Τζούνιπερ εκτελεστικός διευθυντής της WWF.
 

Monday, 9 March 2020

Καταστρέφουν ολοσχερώς τον παρθένο Ασπροπόταμο

Με μια άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται η σχεδόν ανέγγιχτη περιοχή του Ασπροποτάμου που εκτείνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου στον Νομό Τρικάλων, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός αδιανόητου αριθμού βιομηχανικών ανεμογεννητριών.
Σε αυτές τις «απάτητες» βουνοκορφές στην περιοχή του Ασπροποτάμου
σχεδιάζεται η εγκατάσταση περίπου 300 ανεμο­γεννητριών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ιδιωτικές εταιρείες για την εγκατάσταση 33 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 547,45 MW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Υπολογίζοντας ότι μια μέσου τύπου ανεμογεννήτρια έχει ισχύ 2 MW και ύψος 150 μέτρων, προκύπτει ένας αριθμός περίπου 300 ανεμογεννητριών σε δεκάδες συστοιχίες σε όλη σχεδόν την κορυφογραμμή. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη, καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε ολόκληρη τη χώρα!
Εφόσον και εάν εγκριθούν οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση των υπεράριθμων ανεμογεννητριών, θα απαιτηθεί η διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων πλάτους αρκετών μέτρων, προκειμένου να περάσουν τα μηχανήματα, με ακτίνες καμπυλότητας που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών που θα δημιουργηθούν στις πλαγιές μέχρι τις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου. Μετατρέποντας έτσι την περιοχή σε ένα απέραντο λατομείο-εργοτάξιο και καταστρέφοντας παραγωγικά δάση, αδιατάρακτα οικοσυστήματα και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες «γήπεδα» για τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών –η καθεμία εκ των οποίων απαιτεί 400 έως 700 κυβικά μέτρα σκυροδέματος– για να αποτελειώσουν ότι θα έχει ξεφύγει από τους δρόμους.

Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, το φυσικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της νότιας Πίνδου.
Η ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, την έχει συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου «Τζουμέρκων - Κοιλάδας Αχελώου - Αγράφων- Μετεώρων». Στην περιοχή υπάρχει θεσμοθετημένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Στον αδιατάρακτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ορεινό αυτό όγκο με τους σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, απομεινάρια της τελευταίας παγετωνικής περιόδου, τις αλπικές περιοχές υψηλής αισθητικής αξίας και με υψηλούς δείκτες βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και ενδημικών ειδών, αλλά και ειδών προτεραιότητας όπως η καφέ αρκούδα και το αγριόγιδο που βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης, θα επέλθει ολική καταστροφή από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων.
Εάν υλοποιηθεί η εγκατάσταση των περίπου 300 ανεμογεννητριών στην περιοχή, ο Ασπροπόταμος θα συμπεριληφθεί στις περιοχές απείρου φυσικού κάλλους που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες και αποτελούν πηγές σημαντικής δραστηριότητας και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας με την κτηνοτροφία, την υλοτομία, τη γεωργία αλλά και εναλλακτικών μορφών πεζοπορικού, ορειβατικού τουρισμού που απειλούνται με καταστροφή.

Στην προκειμένη, ολόκληρη η Πίνδος –η ραχοκοκαλιά, ο πνεύμονας και ο υδροδότης ολόκληρης της χώρας (Βαρνούντας, Γράμμος, Βασιλίτσα, Λύγκος, Ασπροπόταμος, Αγραφα, Οίτη)– μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα των «πράσινων» επενδύσεων.
«Οι τοπικές κοινωνίες είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους για να σώσουν τη μοναδική περιοχή του Ασπροποτάμου, ενώνοντας τον αγώνα τους και τη φωνή τους με τους συμπολίτες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που παλεύουν για να σώσουν τα Αγραφα, αλλά και με όλες τις συλλογικότητες απανταχού στην επικράτεια που παλεύουν για τη σωτηρία του τόπου τους ενάντια σε αυτή την οικολογική και κοινωνική καταστροφή και ισοπέδωση στο βωμό της “πράσινης ανάπτυξης” και του ιδιοτελούς και κοντόφθαλμου κέρδους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου. 

Και ζητά από την πολιτεία, τη ΡΑΕ και κάθε αρμόδιο φορέα την ανάκληση ή ακύρωση κάθε παλιάς και νέας έγκρισης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου, την άμεση επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ΕΠΣΧΑΑ) με δημόσια διαβούλευση και τη θέσπιση οριζόντιου συστήματος ζωνών αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ σε όλη τη χώρα με κριτήρια τα ευαίσθητα και απειλούμενα οικοσυστήματα, τη φυσική και οικολογική αξία, την τοπική οικονομία και την ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Τάσος Σαραντής
efsyn.gr