Για πολλούς είναι ένα ζιζάνιο, για αυτούς όμως που ξέρουν, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και θεραπευτικά φυτά που συναντάμε στην Ελληνική ύπαιθρο. Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής.
Στην προσπάθεια τους να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, μελετούσαν τα βότανα και ανακάλυπταν τις ευεργερτικές τους ιδιότητες.
Για φαρμακευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες της.
Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Ε, βιταμίνης Β1, Β2, Β3 και Β5. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου.
Η απουσία οξαλικού οξέος, την κάνει κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία, γιατί χωρίς το οξαλικό απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου. Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά στην ακόμα καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Έχει βρεθεί ότι έχει αντισπασμωδική δράση, σε περιπτώσεις ρευματισμών ή ισχιαλγίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αντιμετώπιση της οξείας ή χρόνιας νεφρίτιδας, του ίκτερου, παθήσεων της χολής, του έλκους του στομάχου, βρογχικών παθήσεων και χρόνιων διαρροιών ή δυσκοιλιότητας.
Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, βοηθά στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς, αφού διεγείρει το πάγκρεας. Η ισταμίνη τής προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ικανή να ανακουφίσει τα συμπτώματα φλεγμονωδών νοσημάτων.
Ακόμη, η τσουκνίδα έχει διουρητική δράση και προάγει την καλή λειτουργία των νεφρών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποβολή πετρών από αυτά ή να θεραπεύσει τις ουρολοιμώξεις και την υπερπλασία του προστάτη, αν είναι σε αρχικό στάδιο.
Η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την γυναίκα, αφού βοηθά στις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως και στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
Με εξωτερική χρήση, ανακουφίζει τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, ποδάγρα, νευραλγίες, τενοντίτιδες, ισχιαλγία και γενικότερα πόνους των αρθρώσεων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών, εγκαυμάτων, στα τσιμπήματα των εντόμων και στο έκζεμα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ
Το πότε εξαρτάται από την εποχή. Το καλοκαίρι αν ανέβεται σε κάποιο βουνό όπου υπάρχει ακόμη κρύο περιβάλλον, σίγουρα θα βρείτε.
Το χειμώνα (από Γενάρη και μετά) θα την βρείτε παντού. Σε οικόπεδα, εξοχές, λαϊκές…
Αν θέλετε να την μαζέψετε μόνοι σας, καλό θα ήταν να την αναζητήσετε σε περιοχές εκτός κέντρου που η μόλυνση αλλά και τα αδέσποτα σίγουρα τις βρωμίζουν.
Για να την μαζέψετε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε γάντια λάτεξ και ένα κοφτερό μαχαίρι.
ΠΩΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ
Καθαρίζουμε τις τσουκνίδες (πάντα με γάντια), κρατώντας μόνο τις τρυφερές κορυφές και τα γερά φύλλα του βλαστού από τη μέση και πάνω.
Τα ξεπλένετε πολύ καλά και μετά θα τις ζεματίσετε σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά. Τις βγάζετε με τσιμπίδα από το βραστό νερό και τις ρίχνετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να κρυώσουν. Έτσι θα διατηρήσουν και το πράσινο, ζωηρό χρώμα τους.
Τώρα είναι έτοιμες να τις χρησιμοποιήσετε σε χορτόπιτες, τάρτες, να τις «παντρέψετε» με ρύζι ή ζυμαρικά, να τις σοτάρετε με λίγο βουτυράκι και να προσθέσετε αυγά…
Οι χρήσεις της τσουκνίδας είναι ατελείωτες…
ΡΟΦΗΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
Ένα απλό ρόφημα (τσάι) τσουκνίδας έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Μπορείτε να το καταναλώνετε συνεχώς και θα δείτε άμεσα επίδραση στον οργανισμό σας.
ΥΛΙΚΑ
• 1 μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα τσουκνίδας
• 1 κουτ. γλυκού τσουκνίδα αποξηραμένη
• 2-3 φύλλα φρέσκο δυόσμο
• 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού ή
- 1 λίτρο νερό
- 2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
- Χυμό από φρέσκο λεμόνι
- 1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
Βράζετε τα φύλλα σε νερό σαν να κάνετε τσάι, αφήστε το ρόφημα να κρυώσει για λίγα λεπτά, προσθέστε το λεμόνι και πιείτε το ζεστό.
ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΡΟΦΗΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
Για τον πονόλαιμο
Μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι τσουκνίδας και να κάνετε γαργάρες για όσες ημέρες έχετε τον πονόλαιμο.
Για την κυτταρίτιδα
Ένα δύο φλιτζάνια ρόφημα τσουκνίδας σε συνδυασμό με λίγη γυμναστική και μια σωστή διατροφή και θα δείτε σίγουρα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Για την αναιμία
Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αναιμία, γιατί περιέχει πολύ σίδηρο και η βιταμίνη C που περιέχει, φροντίζει για την απόλυτη απορρόφηση του σιδήρου.
Για την ακμή
Καθημερινός καθαρισμένος με τσάι τσουκνίδας ή σαπούνια που περιέχουν τσουκνίδα βοηθούν να καθαρίσει βαθιά τους πόρους και στην εξάλειψη των μικροβίων που συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής.
Για τη σωστή λειτουργία των νεφρών
Η τσουκνίδα είναι ένα φυσικό διουρητικό που επιτρέπει τη σωστή ροή του υγρού στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό της πέτρας στα νεφρά. Το τσάι τσουκνίδας μπορεί να αποβάλλει τις τοξίνες από το ουροποιητικό σύστημα.
Για τους πόνους στις αρθρώσεις
Η εξωτερική εφαρμογή της τσουκνίδας, αλλά και η λήψη της ως τσάι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους στις αρθρώσεις.
Για προβλήματα στην πέψη
Πιείτε τσάι τσουκνίδας για να ανακουφιστείτε από τη δυσπεψία, τη ναυτία και τα υπερβολικά αέρια. Σταματά τη διάρροια σκοτώνοντας τα εντερικά παράσιτα.