Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
Είχα γράψει παλιότερα για τα κρινάκια της θάλασσας. Ενα από τα θαύματα που μας προσφέρει η ελληνική φύση από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Διάβασα στην Εύπλοια πως την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008 στην παραλία των Αγκαθωπών της Ποσειδωνίας πραγματοποιήθηκε «καθαρισμός» στα φυτά που βρίσκονται στην άμμο.
Πρακτικές σαν αυτές το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν είναι να βοηθάνε στην εξαφάνιση του είδους.
Σπάνια και πολύτιμα και ο πληθυσμός τους μειώνεται συνεχώς καθώς ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Μήπως θα έπρεπε η πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα; Οπως να ενημερωθεί ο κόσμος και ν'απαγορευτεί διά νόμου η κοπή τους;
Ολες οι πληροφορίες εδώ.
Pancratium maritimum ή κρίνος της άμμου ή θαλασσόκρινος. Ο Κρίνος αυτός είναι γνωστός από αρχαίες εικονογραφήσεις και πασίγνωστος από τις τοιχογραφίες της υστεροκυκλαδικής Θήρας. Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amarylldeceae). Πρόκειται για πολυετή βολβόρριζη πόα που αρχίζει να ανθίζει τον Αύγουστο. Τα άνθη του είναι μεγάλα χοανοειδή 3 με 15 σε κάθε σκιάδιο, εύοσμα και λευκά. Οι ανθήρες είναι κίτρινοι σε 6 μακρούς και λευκούς στήμονες. Μετά την άνθηση σχηματίζονται χοντρές κάψες, που έχουν τους σπόρους. Όταν «σκάσουν» οι κάψες οι μαύροι ανάλαφροι σπόροι, οι οποίοι μοιάζουν με κομμάτια κάρβουνου, διασκορπίζονται με τον αέρα στη θάλασσα, μεταφέρονται επιπλέοντας με τα κύματα και διασπείρονται στις ακτές για να δώσουν νέα φυτά. Το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα σπανιότερα είδη που υπάρχει στη χώρα μας. Η αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες, με τους παραθεριστές προκαλεί προβλήματα στην επιβίωσή του, αλλά όπως φαίνεται κάποιοι φροντίζουν η επιβίωσή του να γίνεται δύσκολη και τους χειμερινούς μήνες.
Ας σκεφτούμε καλά! Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος πριν να είναι αργά! Αν δεν ενδιαφερόμαστε για το σήμερα, ας ενδιαφερθούμε επιτέλους για το αύριο και τις επόμενες γενιές. Πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα αυτά που πράττουμε σήμερα εμείς και τις επιπτώσεις που θα ζήσουν οι επόμενοι.
Οι φωτογραφίες είναι από το εκπληκτικό blog flora amorigina
Απ ότι φαίνεται "η άγνοια είναι δύναμη"....καταστροφής.
ReplyDeleteΦέτος που έκανα για λίγες μέρες διακοπές στη Λήμνο, είδα μια "κυρία" να κόβει κρινάκια από την παραλία. Μόλις ο φίλος μου της έκανε παρατήρηση και της είπε ότι δεν πρέπει να τα κόβει γιατί είνα προστατευόμενο είδος, εκείνη απάντησε ότι τα ήθελε για το γραφείο της στην Αθήνα. Και όχι μόνο αυτό. Αυτήν και η εκλεκτή της παρέα προσπάθησαν να αντικρούσουν τα λόγια του φίλου μου λέγοντας "τέτοια υπάρχουν και σε άλλα νησιά, τι πειράζει να κόψουμε λίγα?". Πήγανε να βγούνε και από πάνω!
ReplyDeleteΜόνο όταν τους είπαμε ότι είμαστε βοτανολόγοι πείστηκαν ότι έπρεπε να εκγαταλείψουν την προσπάθεια.
Άντε να βγάλεις άκρη με όλους τους βλαμμένους που κυκλοφορούν γύρω μας...
Κυρία Σοφία.
ReplyDeleteΝομίζω πως είναι αγένεια να αποκαλείται βλαμμένους τους μη γνωρίζοντες!Κι εγώ θα τα έκοβα σαν την εν λόγω"κυρία"(εντός εισαγωγικών)αν ίσως ο τρόπος της παρατήρησης σας δεν είχε ευγένεια και ήταν υποτιμητικός.
Κι αφού είστε βοτανολόγοι(που δεν νομίζω να πτοήθηκε από αυτό)ενδιαφερθείτε ομαδικά και εθελοντικά για τα εκλιπόντα είδη παντί τρόπω,για να μάθουν και οι μη έχοντες την γνώση.
Τα σκυλιά και τα γατιά εσαεί αυξάνονται και πληθύνονται αλλά εμείς οι φιλόζωοι τρέχουμε και δεν φτάνουμε παντί τρόπω...και χωρίς την βοήθεια της πολιτείας...
Παναγιώτα.
Ήθελε τα κρινάκια για το γραφείο της στην Αθήνα!!
ReplyDeleteΤα αγριολούλουδα της άμμου, που δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού, ήθελε να τα πάρει στη Αθήνα για να στολίσει το γραφείο της!! Χάθηκαν τα γλαστράκια με τα ζωντανά λουλούδια!! Πρέπει να κόβουμε ό,τι όμορφο βρούμε...(παιδάκια, ζωάκια, λουλούδια).
Αλλά τι περιμένουμε από μια κοινωνία που αδιαφορεί ακόμα και για τα δικά της λουλούδια, τα παιδιά της;
Τι περιμένουμε από μια Πολιτεία που έχει αφήσει την ενημέρωση για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών και της φύσης στους εθελοντές;
Σιγά μη νοιαστούν για τα κρινάκια!!
Εδώ αδιαφορούν για τα χαμομηλάκια...
Μόλις τώρα έμαθα ότι στην Κω βρέθηκαν κρεμασμένα 15 σκυλάκια...ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ...και αυτοί οι παλιάνθρωποι από άγνοια εγκληματούν;;
Ας το παλεύουμε συνέχεια, απτόητοι...για χάρη των παιδιών και της μάνας μας, της φύσης.
Αγαπητή κυρία Παναγιώτα,
ReplyDeleteαυτό ακριβώς κάναμε! ως βοτανολόγοι προσπαθήσαμε να τους πληροφορήσουμε. Το πρόβλημά μας ήτανε ότι ενώ προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους "κυρίους" και τις "κυρίες" της παραλίας για τη σπανιότητα του είδους με τον καλύτερο και ευγενικότερο -σας διαβεβαιώ- τρόπο, εκείνοι άρχισαν τις ειρωνείες και προσπαθούσαν να μας βγάλουν και τρελούς. Ούτε τους προσβάλαμε, ούτε τους υποτιμήσαμε. Απλά τους είπαμε ότι τα κρινάκια που κόβουν είναι είδος προστατευόμενο και ως τέτοιο απαγορεύεται να τα κόβουν. Και αντί εκείνοι να το σεβαστούν και να σταματήσουν να τα κόβουν, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι πρέπει να τα κόψουν για το γραφείο στην Αθήνα και "δε βαριέσαι, είδαμε τέτοια και σε άλλα νησιά"....
Δεν περιμένουμε από τον απλό πολίτη να τα ξέρει όλα. Αυτό θα ήταν ουτοπικό. Όταν όμως πληροφορείται για ένα προστατευόμενο είδος, περιμένουμε να το σεβαστεί και να μην το καταστρέφει.
Μπορεί η λέξη "βλαμμένος" να ενοχλεί κάποιους (και προφανώς και εσείς είστε ένας από αυτούς), αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε χαρακτηρίζει πολλούς στην εποχή μας: τους γονείς που πάνε τα παιδιά τους σε τσίρκο με ζώα (τα οποία ζώα για να εκτελέσουν τα νούμερα τους -που σημειωτέον είναι και ενάντια στη φύση τους- βασανίζονται απίστευτα), τους "Παναγιώτηδες Κυριακού" που ρίχνουν καυτό λάδι σε κουτάβια για να διασκεδάσουν, τους ανθρώπους που πυροβολούν και αποκεφαλίζουν φωκάκια monachus-monachus, αυτούς που δεν είναι ικανοί να φροντίσουν για τα νεογέννητα του σκύλου ή της γάτας τους και τα πνίγουν ή τα παρατάνε στο δρόμο ή μέσα σε κλειστές σακούλες στο δάσος ή στα σκουπίδια, αυτούς που κρεμάνε κουτάβια στην Κω (αν είναι δυνατόν!!!!), αυτούς που κακοποιούν τα χαμομηλάκια, αυτούς που κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών... ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Εσείς αλήθεια πώς τους χαρακτηρίζετε όλους αυτούς? "Μη γνωρίζοντες" απλούς πολίτες?
Δεν έχω τίποτε εναντίον σας, σας μιλώ ειλικρινά. Όμως δεν περίμενα από έναν ευαίσθητο άνθρωπο σαν εσάς, που ως φιλόζωη τρέχετε και δε φτάνετε παντί τρόπω, να έχει τέτοια στάση απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν την ομορφιά της φύσης για δική τους διασκέδαση και τέρψη και δε σέβονται τίποτα και κανέναν.
Όλοι τρέχουμε και δε φτάνουμε. Όχι μόνο για τα φυτά, αλλά και για τα ζώα και για τους ανθρώπους...
Γιατί -όπως γνωρίζετε κι εσείς καλύτερα από εμένα- η πολιτεία δε μπορεί να ασχοληθεί με αυτά. Ασχολείται με κουμπάρους και μίζες, είναι γιαυτήν σίγουρα πιο ενδιαφέροντα (και κερδοφόρα) από εκείνο για το οποίο όλοι μας παλεύουμε: έναν διαφορετικό κόσμο, φτιαγμένο με σεβασμό και αγάπη.
Από εμάς ξεκινάει η αλλαγή, δεν περιμένουμε τίποτα και από κανέναν...
Με παρεξηγήσατε κυρία Σοφία.Δεν στράφηκα εναντίον σας,ούτε δικαιολόγησα την πράξη της εν λόγω παρέας απο την στιγμή που τους εξηγήσατε περί τίνος πρόκειται.Απλά είμαι ίσως από αυτούς που ενοχλούνται με την λέξη βλαμμένος αντί για"άσχετος η αδαής".
ReplyDeleteΓια όλη δε την λίστα των ανθρώπινων ανομημάτων που παραθέσατε θα χαρακτήριζα αυτά τα"όντα"απάνθρωπα και τέρατα,γιατί αυτά που κάνουν τα κάνουν σε πλήρη συνείδηση της κακίας τους.Δεν ανήκει αυτό το είδος στους"μη γνωρίζοντες"ανήκει στους γνωρίζοντες να πράττουν τα ανοσιουργήματα τους προς ευχαρίστηση τους.
Η ντροπή της Κω,μαθεύτηκε την ίδια μέρα στους"κύκλους μας"κάποιοι προσπαθούν να βρουν την άκρη,που αμφιβάλλω αν θα βρεθεί!
Κι όσο για την πολιτεία,ούτε να το συζητάω θέλω γιατί πράγματι γνωρίζω"περισσότερα"απο πολλά σε πράγματα που αφορούν τα αδέσποτα.
Παντως κρινάκια της άμμου έχουμε κι εμείς στην βόρεια Ελλάδα!
Με την εκτίμηση μου Π.