της Έλενας Αντωνίου
AIDS: Ακρώνυμο του Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας
1η Δεκεμβρίου: η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 με συναπόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Όλοι έχουμε ακούσει για τη διαβόητη αυτή ασθένεια η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας και στην οποία οφείλονται πολλοί θάνατοι σε όλο τον κόσμο. Όμως πού ακριβώς οφείλεται και από πού προήλθε;
Η μεταδοτική ασθένεια του AIDS είναι μια λοιμώδης νόσος η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ιό HIV (Human Immune deficiency Virus), ο οποίος προήλθε από πιθήκους της Κεντρικής Αφρικής. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία πρωτοεμφάνισής του, γνωρίζουμε όμως ότι άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Σε πρώτο επίπεδο χαρακτηρίστηκε ως η νόσος των ομοφυλοφίλων επειδή οι πρώτοι οροθετικοί (δηλ. αυτοί που βρέθηκαν θετικοί στον ιό HIV), ανήκαν σε αυτή την ομάδα. Στην συνέχεια ο ιός HIV προσέβαλε ανθρώπους που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ναρκομανείς, αιμορροφιλικοί), ενώ τελικά προσέβαλε και εξακολουθεί να προσβάλει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ανθρώπους από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες ανά τον κόσμο.
Ο ιός HIV καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού, ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους (καρκίνους), αρρώστιες. Η μόλυνση από τον HIV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του AIDS. Υπάρχει η περίπτωση να διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι φορέας έως και οχτώ χρόνια αργότερα από τότε που είχε προσβληθεί από τον ιό. Αυτό κάνει φανερό το γεγονός ότι κάποιος που μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό, πιθανότατα να μην το γνωρίζει και να το μεταδίδει άθελά του και σε άλλους. Αυτό αποτελεί και τη κύρια αίτια της ραγδαίας εξάπλωσης της ασθένειας.
Ας μιλήσουν οι αριθμοί...
Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο ιός, έχει σκοτώσει περίπου 28 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η επιδημία είναι ανεξέλεγκτη, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έπασχαν από τον ιό το 2006 αγγίζει τα 40 εκατομμύρια. Μέσα στο έτος που διανύουμε εκτιμάται ότι ο ιός προσέβαλε ακόμη 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 420.000 παιδιά, ενώ σκότωσε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο ζουν 33,2 εκατομμύρια φορείς, ενώ σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς διαφόρων οργανώσεων που μάχονται ενάντια στη νόσο, κάθε μέρα εμφανίζονται 6.800 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 5.700 θάνατοι. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σε 20 χρόνια από τώρα, το AIDS θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Την πρώτη θέση του πληγέντος πληθυσμού, κατέχει η Αφρική, όπου σημειώνονται τα 2/3 των νέων λοιμώξεων, και ακολουθεί η Καραϊβική, όπου σχεδόν το 1% των ενηλίκων είναι φορείς. Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία και η Βρετανία κατέχουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις νέες μολύνσεις.
Το AIDS στην Ελλάδα..
Η κατάσταση στην Ελλάδα μπροστά σε άλλες χώρες, στατιστικά μοιάζει να είναι λιγότερο επικίνδυνη. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό, διότι σύμφωνα με έρευνες, μέσα στο διάστημα 2005 έως 2007, ο ρυθμός αύξησης στη χώρα μας αγγίζει το 20%. Μέσα στο 2007 εμφανίστηκαν 485 νέα κρούσματα οροθετικών εκ των οποίων οι 60 είναι φορείς και άλλοι 30 έχασαν τη ζωή τους. Από τους 485 οροθετικούς, το 80,6% ήταν άνδρες (κυρίως 30-34 ετών) ενώ το 19,4% ήταν γυναίκες (κυρίως 35-39 ετών). Χαρακτηριστικό είναι ότι το 47% των ανδρών ήταν άντρες που είχαν σχέση με άτομα του ιδίου φύλου.
Για να καταλάβουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καθησυχαστική, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1983 μέχρι τα μέσα του 2007 ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στον ιό ανέρχεται στους 1,552. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις φορείς έρχεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό του και το σύντροφό του.
Πώς μεταδίδεται..
Ο πιο σίγουρος και άμεσος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή με άτομο φορέα, χωρίς προφύλαξη, εφόσον ο ιός βρίσκεται εν αφθονία μέσα στο σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες σύριγγες ή μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, από τη μητέρα φορέα στο βρέφος και από οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια που έχουν χρησιμοποιηθεί από φορέα.
Ο ιός είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταδοθεί από το φιλί, το σάλιο ή τον ιδρώτα και απίθανο να μεταδοθεί με την χειραψία, το αγκάλιασμα την κοινή χρήση τουαλέτας, τα ρούχα, τα μαχαιροπίρουνα, την πισίνα ή την θάλασσα και τα έντομα.
Συμπτώματα..
Αρχικά όσοι προσβάλλονται από τον ιό δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και νιώθουν απόλυτα υγιείς. Στην συνέχεια όμως παρουσιάζουν ποικιλία συμπτωμάτων όπως ξαφνικό αδυνάτισμα (έως 20-30% μείον από το συνηθισμένο βάρος του ατόμου), κούραση, ανεξήγητη αδυναμία, πρήξιμο αδένων, πυρετός και ιδρώτας κατά τη διάρκεια του ύπνου, επίμονη διάρροια, ξηρός βήχας, δύσπνοια, αλλοιώσεις στο δέρμα λευκές κηλίδες στο στόμα και τον φάρυγγα και δυσκολία κατάποσης.
Πρόληψη..
Όπως γνωρίζουμε όλοι, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι αυτό εναπόκεινται σε εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας. Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από το AIDS, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελεί το προφυλακτικό. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Το προφυλακτικό προστατεύει επίσης από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από άλλα αφροδίσια μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Β, ο έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV), τα γεννητικά κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη, η μυκητίαση και πολλά άλλα. Το προφυλακτικό από μόνο του όμως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα του επικείμενου κινδύνου. Πρέπει να προτιμάμε να μην έχουμε πολλούς ή εναλλασσόμενους ερωτικούς συντρόφους αλλά τις μονογαμικές σχέσεις με υγιή άτομα.
Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της νέας μάστιγας η οποία έχει κάνει επιδρομή σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, σε όλα τα επίπεδα. Ο κίνδυνος βρίσκεται μπροστά μας και πρέπει να τον αποφύγουμε. Δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να λύσουμε το πρόβλημα, ούτε κανείς πιστεύει ότι μπορεί να λυθεί πλήρως. Άλλωστε τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Μπορούμε όμως να παλέψουμε για το μη χείρον βέλτιστον και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους γύρω μας.
~~~
πηγές:
http://www.cosmo.gr
http://health.in.gr
http://www.sansimera.gr
__________________________________________
Μια "δυνατή" διαφήμιση για το ζήτημα του AIDS, με ένα πρωτότυπο τρόπο δοσμένη:
Γνωρίζεις κάτι για το κατεστημένο του AIDS και για την κίνηση επιστημόνων από όλο τον κόσμο που καταγγέλλουν πως δεν είδαμε ποτέ τον ιο HIV και ακόμη αν γνωρίζεις πως γύρο από αυτό το ζήτημα κινούνται τεράστια συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών στην Αμέρικα;
ReplyDeleteΜιας και χρησιμοποιείς το διαδίκτυο ψάξε κάτι θα μάθεις…