Wednesday 1 April 2009

Χελιδονάκια, με το Καλό να μας έρθετε.....

Αχ! το θεόρατο βουνό γιατί δεν χαμηλώνει;
Χριστέ, μου αν ήταν βολετό
να δώσω μια και να διαβώ
σαν ένα χελιδόνι!
Γεράσιμος Μαρκοράς
 .
Παραδόσεις
Σύμφωνα με την παράδοση η χελιδόνα ήταν άλλοτε μια πολύ όμορφη κοπέλα. Την απήγαγε -παρά τη θέλησή της- κάποιος νέος που την αγαπούσε πολύ. Η χελιδόνα δεν τον ήθελε και για να γλυτώσει απ' αυτόν υποκρινόταν τη μουγγή επί τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι που το πίστεψε εκείνος και την άφησε για να πάρει κάποια άλλη. Κατά την ώρα όμως του γάμου του η νύφη πέταξε ένα πειραχτικό λόγο για τη χελιδόνα και τότε εκείνη δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το θυμό της και της απάντησε. Ο γαμπρός κατάλαβε το τέχνασμα και όρμησε καταπάνω της. Πρόφτασε μάλιστα και την άρπαξε από τις κοτσίδες, αλλά επενέβη ο Θεός και για να τη σώσει την έκαμε πουλί κι έμειναν στα χέρια του γαμπρού μόνο οι κοτσίδες.. Απόμειναν όμως και σ' αυτή δύο πλεξίδες κι αυτές έγιναν η ψαλιδωτή ουρά του χελιδονιού.
 .

Προλήψεις Πιστεύεται πώς όταν σκοτώσει κάποιος χελιδόνι, θα πεθάνει κάποιος από το σπίτι του, ακριβώς τη μέρα που θα φύγουν τα χελιδόνια για την Αφρική και η ψυχή του θ' ακολουθήσει το κοπάδι για να καλύψει την κενή θέση που δημιούργησε.  
.

Μετεωρολογία Αν τα χελιδόνια πετούν γύρω από τις λίμνες ή στα ποτάμια χαμηλά και φωνάζουν, προλέγουν βροχή. Αν πετούν ψηλά , θα έχουμε καλοκαιρία.
Τα τελευταία χρόνια που οι μεγάλες πόλεις γέμισαν τσιμέντο τα χελιδόνια δεν μπορούν εύκολα να βρουν υλικό για να φτιάξουν τις φωλιές τους γι' αυτό η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία δίνει οδηγίες πώς μπορούμε να τους φτιάξουμε εμείς κάποιες φωλιές. Κι αν δεν κατοικηθούν τον πρώτο χρόνο, υπομονή θα κατοικηθούν το δεύτερο. `Οποιος ενδιαφέρεται οι οδηγίες
εδώ.
Στο παρακάτω βίντεο θαυμάστε με τι τέχνη και μαεστρία φτιάχνει το χελιδόνι τη φωλιά του. Τους σβόλους λάσπης τους φτιάχνει με σάλιο και χώμα που βρίσκει εκεί κοντά. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί 800-1500 σβόλους για να φτιάξει τη φωλιά του. Χρειάζεται περίπου 5-18 ημέρες για να τη φτιάξει, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες


πηγή
Χελιδονάκια στη φωλιά
.

3 comments:

  1. πολύ όμορφη ανάρτηση!
    τα χελιδόνια έμειναν στην σκέψη μου συνώνυμα με την ελπίδα και πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη!

    ReplyDelete
  2. τελεια αναρτηση
    καλο μηνα~

    ReplyDelete