Sunday, 31 May 2009

Ζωντανά θαύματα της φύσης

Όμορφα χρώματα, σπάνιες ιδιότητες και... φονικά ένστικτα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν εννέα από τα νέα είδη ζώων και ψαριών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα

Ανεξάντλητος ο πλούτος των τροπικών δασών και των ωκεανών



Τα εντυπωσιακότερα είδη ζώων και ψαριών που ανακαλύφθηκαν στις θάλασσες και τα τροπικά δάση του πλανήτη μας ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Ειδών του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης Ειδών. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν θαυμαστές ιδιότητες και ανατομικά χαρακτηριστικά και εκπλήσσουν τους ειδικούς με τον τρόπο που η φύση εξοπλίζει στο πέρασμα του χρόνου τα έμβια όντα ώστε να επιβιώνουν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, κάθε χρόνο ανακαλύπτονται χιλιάδες νέα είδη ψαριών και ζώων. Τo 2007 ανακαλύφθηκαν 18.516 είδη.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1,8 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας και σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός τους μπορεί να φθάνει τα 10 εκατομμύρια. Το ερώτημα όμως είναι πόσα από αυτά θα προλάβουμε να ανακαλύψουμε πριν εξαφανιστούν.

Ψυχεδελικό βατραχόψαρο
Τα κάνει όλα ανάποδα σε σχέση με τα υπόλοιπα βατραχόψαρα! Εκεί λοιπόν που «περπατά» πάνω στον ύφαλο με τα μακριά σαν πόδια θωρακικά του πτερύγια, μόλις τρομάξει από κάτι, αντί να διαφύγει κολυμπώντας χρησιμοποιεί ένα σύστημα σαν αεροπροώθηση. Εκτοξεύει πίδακες νερού από οπές σαν βράγχια στο σώμα του και απομακρύνεται από τον πυθμένα υποβοηθούμενο από τα πτερύγιά του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 350 είδη βατραχόψαρων, το συγκεκριμένο κυνηγά εισχωρώντας στις σχισμές βράχων, καθώς έχει μήκος μόλις 8 εκατοστών, και δεν προσαρμόζει το χρώμα του σε αυτό του περιβάλλοντός του. Έχει πορτοκαλί, μπλε και λευκές αποχρώσεις. Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία.
 Το ψάρι Δράκουλας

Δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε όμορφο. Είναι όμως μοναδικό. Λέγεται Danionella dracula και ανήκει στην οικογένεια των Κυρπινόμορφων ψαριών, η οποία αριθμεί περί τα 3.700 είδη. Ο «Δράκουλας» είναι το μόνο που διαθέτει δύο κυνόδοντες, σαν βαμπίρ, τους οποίους τα αρσενικά χρησιμοποιούν για να παλεύουν μεταξύ τους αλλά και για να υπερασπίζουν την περιοχή τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ψάρι αυτό άρχισε να αποκτά τέτοιου είδους δόντια πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκε στη Βιρμανία και έχει μήκος μόλις 17 χιλιοστά!  
Ψάρι με κεφάλι - πιλοτήριο
Ένα εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης: αυτό το ψάρι με μήκος 15 εκατοστών, έχει στο κεφάλι του έναν διάφανο θάλαμο γεμάτο υγρό όπου βρίσκονται τα λαμπερά πράσινα μάτια του! Ανακαλύφθηκε το 1939 στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, αλλά κανείς δεν το είχε συλλάβει για να το μελετήσει. Εβδομήντα χρόνια μετά, οι επιστήμονες εντόπισαν για δεύτερη φορά το Μacropinna microstoma και το κινηματογράφησαν σε βάθος 600- 800 μέτρων. Διαπίστωσαν ότι τα μάτια του περιστρέφονται προς κάθε κατεύθυνση για να εντοπίσουν τροφή.

Το μικρότερο φίδι του κόσμου
Αν κουλουριαστεί μπορεί με άνεση να κοιμηθεί πάνω σε ένα κέρμα του ενός ευρώ, αφού το μήκος του δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και το πάχος του είναι όσο ένα μακαρόνι!

Ανακαλύφθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος κάτω από έναν βράχο και τρέφεται με μυρμήγκια και τερμίτες. Λέγεται ότι το φίδι αυτό, που ανήκει στην οικογένεια Leptotyphlops carlae, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν ήταν ελάχιστα μικρότερο. Το θηλυκό, μπορεί να γεννήσει μόνο ένα επίμηκες αυγό!

 
Ροζ σαρανταποδαρούσα

Παρά το μικρό μέγεθός της, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια δόση από το υδροκυάνιο που εγχέει είναι αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο σε όσους την ενοχλήσουν. Το μήκος της σπάνια ξεπερνάει τα 3 εκατοστά. Η μικρή σαρανταποδαρούσα (Desmoxytes purpurosea) που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ταϊλάνδη ζει σε φύλλα και πέτρες της υγρής τροπικής ζούγκλας.

Το μακρύτερο έντομο
Με μήκος 56,6 εκατοστών αυτό το ραβδόσχημο έντομο (Ρhobaeticus chani)
είναι το μακρύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Για το έντομο αυτό που βρέθηκε στο Βόρνεο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Πιθανώς ζει ψηλά στα φυλλώματα των τροπικών δασών παριστάνοντας το κλωνάρι δέντρου για να μη φαγωθεί από πουλιά. Το θηλυκό, όπως αυτό στη φωτογραφία που δωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, γεννά αυγά που είναι εφοδιασμένα με μικροσκοπικά φτερά. Μόλις βρεθούν στο αέρα, ταξιδεύουν με το ρεύμα και προσκολλώνται σε παρακείμενα δέντρα.

Σαρκοφάγος γυμνοσάλιαγκας
Φαίνεται πως κάποιοι κήποι στην Ουαλία είναι το ίδιο μυστηριώδεις με τα τροπικά δάση του Βόρνεο. Στην Ουαλία λοιπόν ανακαλύφθηκε αυτός ο γυμνοσάλιαγκας- φάντασμα (Selenochlamys ysbryda), o οποίος ζει κάτω από το έδαφος και τρέφεται με σκουλήκια ή άλλους γυμνοσάλιαγκες.
Διαθέτει ανιχνευτές στις κεραίες του για να εντοπίζει το θήραμά του και αφού το πληγώσει με τα πολλά κοφτερά δόντια του, στη συνέχεια το καταπίνει ζωντανό.
Αυτό το είδος γυμνοσάλιαγκα διαθέτει «συγγενείς» στον Καύκασο και εικάζεται ότι το είδος αναπτύχθηκε αρχικά μέσα σε σπήλαια.

Ελέφαντας 700 γραμ.;
Κατά μία έννοια ναι, γιατί αυτό το μικρό σένγκι, που είναι μια μυγαλή- ελέφαντας (έτσι λέγεται το ζωάκι) αποτελεί μακρινό συγγενή των ελεφάντων καθώς κατατάσσεται στην ομάδα των αφροθηρίων, τα οποία εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Η μυγαλή- ελέφαντας είναι ένα μικρόσωμο θηλαστικό που τρέφεται με έντομα και μοιάζει με τρωκτικό με προβοσκίδα. Ανακαλύφθηκε στα πυκνά δάση της Τανζανίας και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη μυγαλή- ελέφαντας που ανακαλύπτεται εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια! Όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τανζανία και ειδικότερα τα όρη Ουντζούνγκουα κρύβουν έναν θησαυρό βιοποικιλότητας. Μάλιστα το ζώο αυτό (Rhynchocyon udzungwensis), όπως προκύπτει και απολιθώματα που έχουν βρεθεί, παραμένει μορφολογικά το ίδιο, τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια!
Βάτραχος χωρίς πνεύμονες
Ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του Βόρνεο, δεν έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα του. Το νέο αυτό είδος ονομάστηκε Βarbourula kalimantanensis και σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μόνα άλλα αμφίβια που αναπνέουν χωρίς πνεύμονες είναι δύο είδη σαλαμάνδρας και ένα είδος άποδου αμφιβίου που μοιάζει με σκουλήκι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βάτραχος αυτός έχασε τους πνεύμονές του στην πορεία της εξέλιξής του επειδή ζει σε τρεχούμενο, παγωμένο νερό που μεταφέρει αρκετό οξυγόνο. Οι πνεύμονες πιθανώς δυσχέραιναν τη ζωή του στο ποτάμι επειδή αύξαναν την πλευστότητά του και τον εμπόδιζαν να προσκολλάται στα βράχια.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Monday, 25 May 2009

«Φωλιές» ψαριών στον βυθό για να σωθούν τα αποθέματα

Ο καθορισμός επιλεγμένων περιοχών, στις οποίες 
θα απαγορεύεται το ψάρεμα και θα λειτουργούν ως φυσικά ιχθυοτροφεία, θα εμπλουτίσει τα αλιευτικά αποθέματα, 
λένε οι ερευνητές 

Στο «φως» έρχονται τα «μυστικά» του βυθού στα νησιά των Κυκλάδων.
Τα είδη των ψαριών που παλαιότερα έπεφταν συχνά στα δίχτυα των ψαράδων και πλέον κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ο άγνωστος «εισβολέας» των βυθών και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να σωθούν οι πληθυσμοί των ψαριών αποτυπώνονται σε μια μεγάλη επιστημονική έρευνα, που γίνεται για πρώτη φορά, σε επίπεδο νομού, στην Ελλάδα.

Υστερα από αναρίθμητες μετρήσεις και υπολογισμούς, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να σωθούν τα αποθέματα ψαριών στον βυθό των Κυκλάδων
 
Ύστερα από αναρίθμητες μετρήσεις και υπολογισμούς, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να σωθούν τα αποθέματα ψαριών στον βυθό των Κυκλάδων

Οι ερευνητές προχωρούν εδώ και δύο χρόνια βήμα βήμα. Εξέτασαν τον βυθό σε 295 «σταθμούς», σε 31 μικρά και μεγάλα νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο κεντρικό Αιγαίο, «πήραν» πάνω από 3.000 υποβρύχιες φωτογραφίες, μίλησαν με παράκτιους αλιείς και έκαναν αναρίθμητες μετρήσεις και υπολογισμούς
Τα συμπεράσματά τους «παγώνουν». Η ανάγκη για λήψη μέτρων είναι άμεση.
«Φωλιές» ψαριών στον βυθό για να σωθούν τα αποθέματα  «Η κατάσταση του βυθού, όπως την βρήκαμε, είναι πάρα πολύ άσχημη όσον αφορά τα ιχθυαποθέματα», λέει στο «Έθνος» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κόκκορης, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, που διενεργείται με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Κυκλάδων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διενεργείται και η διδακτορική διατριβή της κ. Συλβαίν Γιακουμή, που συνέταξε και έκθεση, η οποία διανεμήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, όπου ο κ. Κόκκορης έκανε αναλυτική παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας.
Σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καθοριστεί ένα δίκτυο θαλάσσιων αποθεμάτων στις Κυκλάδες.
Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκορης, θα πρέπει σε κάθε νησί να καθοριστούν κάποιες επιλεγμένες, μικρές περιοχές, που θα απαγορευτεί πλήρως το ψάρεμα και γι αυτό απαιτείται να υπάρξει συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να λειτουργούν ως φυσικά ιχθυοτροφεία.
Δηλαδή, να μπορούν οι πληθυσμοί των ψαριών να καταφεύγουν εκεί, να αναπαράγονται και να μεγαλώνουν με ασφάλεια και στη συνέχεια να βγαίνουν έξω και να εμπλουτίζουν τα αλιευτικά αποθέματα.
Για την ολοκλήρωση της έρευνας απομένει να γίνει φέτος το καλοκαίρι μελέτη του βυθού στη Μύκονο και στα κοντινά της μικρά νησιά, Ρήνεια και Δήλο. Εκτός του κ. Κόκκορη και της κ. Γιακουμή, την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι Μαρία Σίμη, Αλέξανδρος Πανταζής, Ισιδώρα Βλάχου, Αλεξάνδρα Σπυροπούλου και ο κ. Αντόνιο Γκόμεζ.
Ομως, η μέχρι τώρα εικόνα για το κεντρικό Αιγαίο δεν είναι καλή.
Αν και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να ξέρουν οι ερευνητές ποια ακριβώς είδη έχουν μειωθεί, από τις συνεντεύξεις αλιέων φαίνεται ότι πλέον δεν ψαρεύονται τόσο συχνά όσο παλαιότερα συνολικά 34 είδη ψαριών, κυρίως το σκαθάρι, η γόπα, ο κολιός, το λυθρίνι κ.ά.
«Αναμέναμε να υπάρχει μεγάλη βιομάζα σε βραχώδη βυθό και λιγότερη σε αμμώδη. Ομως, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση, και αυτό είναι άσχημο», μας λέει ο κ. Κόκκορης.
Από τις υποθαλάσσιες έρευνες διαπιστώνεται και η ύπαρξη ενός «εισβολέα», που έφτασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ, του «γερμανού», όπως αποκαλούν οι ψαράδες το συγκεκριμένο είδος.
Ακόμα, καταγράφτηκαν στην περιοχή 55 διαφορετικά είδη ψαριών και 5 «οικογένειες», αλλά οι υπολογισμοί που έγιναν σε σύγκριση με την προστατευόμενη περιοχή των νήσων Μέντες, στην Ισπανία, ήταν απογοητευτική. «Η διαπίστωση των αλιέων ότι οι θάλασσες έχουν αδειάσει δεν είναι υπερβολή», αναφέρεται στην έκθεση που διανεμήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων, που συνεδρίασε στα Κουφονήσια.
Ο κ. Παναγιώτης Βούρος, από το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κυκλάδων, το οποίο μαζί με τη Διεύθυνση Αλιείας παρακολουθούν το θέμα, μας εξήγησε ότι «η έρευνα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις Κυκλάδες, για να ληφθούν μέτρα, που άλλωστε επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μας εξήγησε ότι η προτεινόμενη μέθοδος έχει λειτουργήσει με επιτυχία στην Ισπανία και στην Αυστραλία και γι αυτό η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με επιστήμονες των δύο χωρών.

«ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Ή ΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
Ένας... «γερμανός» απειλεί τον ντόπιο πληθυσμό ψαριών

Saturday, 23 May 2009

Η μεγαλύτερη απειλή

 .
Σχεδόν 40 νεκρούς και περισσότερους από 250.000 άστεγους έχουν ήδη αφήσει πίσω τους οι πλημμύρες που πλήττουν 11 πολιτείες της Βραζιλίας - οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες. Με ελικόπτερα και σκάφη προσπαθούν οι Αρχές να μεταφέρουν βοήθεια στους πληγέντες των πιο απομονωμένων περιοχών, σε πολλά σημεία ωστόσο η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να ανεβαίνει και ο καιρός δεν δείχνει διατεθειμένος να βοηθήσει: περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται για τις επόμενες ημέρες.

Βρετανοί ερευνητές προειδοποίησαν χθες πως η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει τον 21ο αιώνα τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Σιγά-σιγά αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές.

Επικήρυξη

Με 10.000 δολάρια Αυστραλίας, περίπου 7.000 ευρώ, επικήρυξε η οργάνωση για την άγρια ζωή Wildlife Victoria τους υπεύθυνους για αυτήν την εικόνα- και άλλη μία 
που δεν βλέπετε. 
 
 
Τουλάχιστον 24 ώρες έμεινε το εικονιζόμενο καγκουρό με το βέλος καρφωμένο στη μουσούδα του προτού εντοπιστεί και μεταφερθεί σε καταφύγιο της Βικτόριας, στην Αυστραλία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και ένα «ξαδελφάκι» του, το οποίο είχε ένα βέλος στα οπίσθια για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Και τα δύο επέζησαν, είναι όμως σε κρίσιμη κατάσταση και η ανάρρωσή τους θα είναι επώδυνη και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συλληφθούν» δήλωσε η υπεύθυνη της οργάνωσης Φιόνα Κορκ. 
«Στη θέση των καγκουρό μπορεί να βρεθούν την επόμενη φορά άνθρωποι». Δεν θα διαφωνήσουμε: όποιος είναι ικανός να κάνει κακό σε ανυπεράσπιστο ζώο, είναι ικανός να το κάνει και σε άνθρωπο.
πηγή

Πετρέλαιο εναντίον πιγκουίνων

Πετρέλαιο εναντίον πιγκουίνων
.
Οι πιγκουίνοι και ο τρόπος που περπατούν είναι πάντα μια ευχάριστη ατραξιόν για τους τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να τους απαθανατίσουν με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. 
Η ιστορία τους, όμως, δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αν και είχε αίσιο τέλος. 
Οι 84 πιγκουίνοι της φωτογραφίας μολύνθηκαν με πετρέλαιο στις ακτές της Ναμίμπιας και παρ΄ ολίγον να πεθάνουν. 
Για καλή τους τύχη τούς περιέθαλψε περιβαλλοντική οργάνωση της Νότιας Αφρικής, η οποία μετά τη θεραπεία τούς απελευθέρωσε στις ακτές του Μπλούμπεργκ, έξω από το Κέιπ Τάουν. Στην επόμενη πετρελαιοκηλίδα όμως θα είναι το ίδιο τυχεροί; 
Η στατιστική δεν είναι με το μέρος τους. Πριν από έναν αιώνα, 1,5 εκατομμύριο πιγκουίνοι απολάμβαναν τα νερά του Νότιου Ατλαντικού σε Ναμίμπια και Νότια Αφρική. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 120.000.
κλικ από τα Νέα

Monday, 18 May 2009

Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Μιά καλή και μιά κακή είδηση


 Η Καλή είδηση
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΩΚΙΑΣ 

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε

Στις 5 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε συντριπτικά την απαγόρευση εμπορίου προϊόντων από φώκιες. Αυτό σημαίνει ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησαν από κοινού να απαγορεύσουν την διακίνηση τέτοιων προϊόντων μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέλη ψήφισαν και κατά των εξαιρέσεων όπου οι φώκιες «… θα θανατώνονται αποφεύγοντας την πρόκληση πόνου, αγωνίας και κάθε άλλης μορφής κακουχίας.» και την εξαίρεση της περίπτωσης που τα προϊόντα θα σημαίνονταν, ώστε να αποφεύγεται η αγορά τους από συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Βλέπουμε πώς τα συμφέροντα εξαντλούν κάθε περιθώριο για να επιβιώσουν.

Η Ευρώπη ήταν η κύρια αγορά για προϊόντα που προέρχονταν από την σφαγή μωρών φώκιας, δηλαδή γούνας (γάντια, καπέλα, τσάντες, παπούτσια), κρέατος, λίπους (φαρμακευτικά προϊόντα κλπ).  
Έτσι και μόνο η προοπτική για την αναμενόμενη απαγόρευση μείωσε τις τιμές για γούνα φώκιας κατά 86% από το 2006, και το κυριότερο, ελαττώθηκε το κυνήγι φώκιας ώστε να σκοτωθούν 57622 φώκιες αντί για 338200 που σκοτώθηκαν πέρυσι. Μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου θα σωθούν περισσότερες από 500000 φώκιες, κυρίως ανυπεράσπιστα μωρά που σφάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο. 
Στο παρελθόν έχει απαγορευτεί και η διακίνηση και το εμπόριο προϊόντων γούνας από σκύλους και γάτες στις χώρες της Ε.Ε.

Η σφαγή των νηπίων (16/04/2008)

Η κακή είδηση
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΡΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ 

ΣΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

Τους τελευταίους πέντε μήνες γίνονταν διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την χρήση των ζώων για επιστημονικούς σκοπούς. Οι αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυστυχώς τροποποιήθηκαν εκτενώς, και τελικά η πρόταση για απαγόρευση χρήσης πρωτευόντων θηλαστικών, γεννημένων από γονείς που αιχμαλωτίστηκαν σε άγρια κατάσταση, αναβλήθηκε επ΄αόριστο. Αυτή ήταν μια νίκη των συμφερόντων εμπόριου ζώων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Απέναντι στις εκκλήσεις για σεβασμό στην ελευθερία και τα δικαιώματα των αθώων πλασμάτων, για τα οποία ο άνθρωπος αποτελεί τον χειρότερο εχθρό, επικράτησαν οι αβάσιμες απειλές ότι οι εργαστηριακές έρευνες θα μεταναστεύουν σε τρίτες χώρες (εδώ μιλάμε για μεγάλα εργαστήρια - επιχειρήσεις - στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανισμού ζώων, που διεκπεραιώνουν για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας μελέτες και έρευνα πάνω σε τελείως ανυπεράσπιστα θύματα. Εδώ οι φαρμακοβιομηχανίες πειραματίζονται στους εξαθλιωμένους από την φτώχια και τις αρρώστιες στην Αφρική, στα ζώα θα σταματούσαν;).
Να τονίσουμε μια ακόμη άσχημη τροπή απ΄ όλη την διαδικασία : μια τροπολογία που υιοθετήθηκε απαλλάσσει τους εκτελεστές πειραμάτων στα ζώα από την επιτήρησή τους από κάποια δημόσια αρχή και επομένως και την ευθύνη τους για δημόσια λογοδοσία. 
Εκεί που απαιτούνταν εξουσιοδοτήσεις ή αδειοδοτήσεις για τα πειράματα σε όλα τα ζώα, τα μέλη - αντιπρόσωποι ψήφισαν σαν τροπολογία (υπό την πίεση των λόμπυ των συμφερόντων) ότι μόνο όσα πειράματα προκαλούν μέτριο ή εξαιρετικό πόνο και η χρήση πρωτευόντων θηλαστικών θα απαιτούν αδειοδότηση. Αυτό σημαίνει 4,6 εκατομμύρια πειράματα κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα, μια υποχώρηση για την πολιτισμένη εποχή μας για ένα σιωπηλό, σκοτεινό και απάνθρωπο βασανιστήριο.
Ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων αδρανεί και αδιαφορεί, οργανωμένα συμφέροντα λίγων που θέλουν να αυθαιρετούν ανενόχλητοι εις βάρος των ζώων, κυνηγούν, εμπορεύονται τα ζώα (μην ξεχνάμε ότι το εμπόριο άγριων ζώων και πουλιών φτάνει σε κλίμακες τζίρου το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών), πειραματίζονται πάνω τους σαν να είναι πράγματα, εκμεταλλεύονται τα σώματά τους για τροφή, γούνες, ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα του σώματός τους (ελεφαντόδοντα, πτερύγια από τους καρχαρίες, πέλματα από τους γορίλες, κέρατα από ελάφια, μέχρι και ψάρεμα με δόλωμα ζωντανές γάτες καταγράφεται), περιφέρουν αιχμάλωτα και αποβλακωμένα άγρια ζώα σαν θέαμα στα τσίρκο.  
Έχει φτάσει πια η εποχή που πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την εγκληματικότητα απέναντι στην φύση, της οποίας είμαστε ένα μικρό μέρος.
11 Μαΐου 2009
Σαρηνάκης Δημήτρης
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων

Saturday, 16 May 2009

Αδέσποτος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Αυξάνονται τα εγκαταλελειμμένα σκυλιάστη χώρα μας, αφού οι ιδιοκτήτες τους τα πετούν στον δρόμο όταν δεν τα θέλουν άλλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού Είκοσι εννέα   εγκαταλελειμμένα σκυλάκια  «φιλοξενεί» στο  σπίτι της η κ. Ηρώ Ειρηναίου


«Όταν βρήκαμε τον Ρέντζι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το τρίχωμά του ήταν καμένο, ήταν τουλάχιστον 10 κιλά κάτω από το φυσιολογικό βάρος και δεν μπορούσε από την αδυναμία να περπατήσει».

Όταν ο 16χρονος Σπύρος Σκέμβρης βρήκε έξω από την πολυκατοικία στην οποία μένει ένα λυκόσκυλο, η πρώτη αντίδραση του ίδιου και του πατέρα του ήταν να του δώσουν φαγητό και νερό. «Το πλησιάσαμε για να το ταΐσουμε και έδειχνε τόσο φοβισμένο. Ήταν βρώμικο και αδύναμο αλλά αρκετά εξοικειωμένο με ανθρώπους, πράγμα που έδειχνε ότι επρόκειτο για σκύλο από... σπίτι. Όπου πηγαίναμε, μας ακολουθούσε κι αυτό μας έκανε να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να το υιοθετήσουμε που τελικά το αποφασίσαμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο μαθητής της Α΄ Λυκείου.

Αγγελίες
«Βρήκα εγκαταλελειμμένο ένα θηλυκό χάσκι, περίπου ενάμισι έτους. Η σκυλίτσα έχει γκρι- λευκό τρίχωμα και μπλε μάτια. Είναι μαθημένη σε σπίτι και με ανθρώπους»: αυτή είναι μία μόνο από τις εκατοντάδες αγγελίες που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο από πολίτες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα στους δρόμους.

Όπως λένε μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, πολλά από τα αδέσποτα σκυλιά που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στους δρόμους είναι σκυλιά ράτσας. Τα αδέσποτα υπολογίζονται σε 400.000 σε όλη τη χώρα ενώ περίπου 90.000- σύμφωνα με εκτιμήσεις- κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής.

«Σκυλιά από... τζάκι, όπως χάσκι, γκριφόν, κανίς και κόκερ, που τα έβλεπες έξω μόνο όταν τα έβγαζε ο ιδιοκτήτης τους βόλτα, τώρα πια κυκλοφορούν αδέσποτα» λέει η κ. Ηρώ Ειρηναίου, η οποία δημιούργησε το προφίλ «Κούκλα Αδέσποτη» στο Facebook και μέσα σε λίγο διάστημα απέκτησε χιλιάδες «φίλους». Μάλιστα, τουλάχιστον πέντε με δέκα αναρτήσεις για «νέα» αδέσποτα ανεβάζει καθημερινά στην ιστοσελίδα της. «Έτρεμε από την ασιτία»
Μέσα σε μία εβδομάδα οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Stray.gr», μάζεψαν από τον δρόμο 40 σκυλιά. «Τα περισσότερα ημίαιμα και αρκετά σκυλιά ράτσας, όπως πίτμπουλ και λυκόσκυλα. Βρήκαμε μάλιστα ένα γκριφόν πριν από μερικές μέρες, βρώμικο και τόσο αδύναμο που έτρεμαν τα πόδια του από την ασιτία» δηλώνει η κ. Χριστιάνα Καλογεροπούλου, μέλος του σωματείου.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο φαίνεται κάποιοι ιδιοκτήτες να «απελευθερώνουν» τους τετράποδους φίλους είναι, σύμφωνα με τα μέλη των οργανώσεων, η αποφυγή της ευθύνης που έχει ένας σκύλος. «Το κακό ξεκινά όταν οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να αγοράσουν σκύλο επειδή τα παιδιά τούς πιέζουν. Αυτή η λαχτάρα των παιδιών για το κατοικίδιο σιγά σιγά σβήνει και η φροντίδα που χρειάζεται περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Γι΄ αυτό και πολλοί αποφασίζουν απλά να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού» λέει η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου «Ηimaira», κ. Χριστιάνα Μπεργκ.

Θύματα της κρίσης
Το κόστος φροντίδας ενός κατοικίδιου είναι για κάποιους μία από τις αιτίες που ολοένα και περισσότερα σκυλιά ράτσας κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μικρόσωμο σκυλί θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη του συνολικά περίπου 3.200 ευρώ- περιλαμβανομένων των ιατρικών εξετάσεων και εμβολίων, της τροφής και του απαραίτητου εξοπλισμού που θα χρειαστεί.

Πάντως η κρίση έχει «χτυπήσει» και τα pet shops. Όπως λέει ο κ. Βασίλης Διαμανταράς, ιδιοκτήτης καταστήματος με κατοικίδια στα νότια προάστια, από τον περασμένο Οκτώβριο η ζήτηση για αγορά κατοικιδίου ή για απαραίτητα αξεσουάρ έχει μειωθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι. «Να φανταστείτε ότι πλέον φέρνω στο κατάστημα κατοικίδια μόνο κατόπιν παραγγελίας, αφού δεν θέλω να μου μείνουν ή να αναγκαστώ να τα δώσω για υιοθεσία. Όσοι πάντως ενδιαφέρονται σήμερα να αγοράσουν κατοικίδιο, προτιμούν τα μικρόσωμα, καθώς είναι πιο... οικονομικά».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι το πρόβλημα της εγκατάλειψης των κατοικίδιων οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε κι αρχίζουν οι διακοπές των οικογενειών. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο περισσότερα από 100 νέα σκυλάκια, όπως σημειώνει, κάνουν την εμφάνισή τους. «Ο δήμος αναλαμβάνει να περισυλλέξει τα αδέσποτα και είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική σήμανση- δηλαδή την τοποθέτηση μικροτσίπ. Αφού τα ζώα εξεταστούν, επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον».

Υιοθεσία
Πού μπορούν όμως να αφήσουν οι ιδιοκτήτες τα κατοικίδιά τους όταν αδυνατούν πια να τα φροντίζουν; Όπως λέει η κ. Μπεργκ, τα καταφύγια των φιλοζωικών οργανώσεων είναι λύση. «Δυστυχώς, όμως, είναι γεμάτα και δεν μπορούν να δεχτούν πολλά. Η υιοθεσία λοιπόν είναι μονόδρομος. Ανακοινώνουν δηλαδή στον φιλοζωικό σύλλογο της γειτονιάς τους την πρόθεσή τους να δώσουν το κατοικίδιο κι εκείνος με τη σειρά του αναλαμβάνει τα υπόλοιπα».
Agap;v ta z;va,ΑΠΟ... ΤΖΑΚΙ
«Σκυλιά από... τζάκι, όπως χάσκι, γκριφόν, κανίς και κόκερ, τώρα πια κυκλοφορούν εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση»

Τα βρίσκουν δηλητηριασμένα και άγρια κακοποιημένα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ και βάναυσα κακοποιημένα σκυλιά βρίσκουν πλέον πιο συχνά από κάθε άλλη φορά στους δρόμους τα μέλη των φιλοζωικών συλλόγων. Όπως σημειώνει η κ. Χριστιάνα Μπεργκ, εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, ακόμη και τριμμένα γυαλιά μέσα στο φαγητό είναι τα «όπλα» των ασυνείδητων που προσπαθούν να εξοντώσουν τα αδέσποτα.

«Δεν μένουν όμως μόνο σε αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Προμηθέας, ένα αδέσποτο σκυλί, το οποίο στο τέλος του προηγούμενου μήνα δέχτηκε επίθεση από κάτοικο με οξύ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που “τον είχαν βάλει στο μάτι”, αφού είχε γίνει απόπειρα δηλητηρίασής του δύο φορές, ενώ τον είχαν χτυπήσει και με αυτοκίνητο.

Με την τελευταία απάνθρωπη ενέργεια έχει νεκρωθεί το δεξί του αυτί».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Friday, 15 May 2009

WWF: Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα
SΟS των οικολόγων για την καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου

ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ απειλούν οι κλιματικές αλλαγές τη θαλάσσια ζωή στο περίφημο Κοραλλιογενές Τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, επισημαίνει η WWF, η καταστροφή για το πιο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον στον κόσμο θα είναι μη αναστρέψιμη και απολύτως βέβαιη έως το 2100. 
Σε αυτή τη νέα εκδοχή της ιστορίας, το ψάρι-κλόουν της ταινίας «Ψάχνοντας τον Νέμο» θα έψαχνε ένα νέο καταφύγιο για να επιβιώσει. 
Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο εξαπλώνεται σε μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσα στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Παπούα- Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ. 
Εκεί βρίσκεται το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως και το 35% των ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Εάν οι εκπομπές του θερμοκηπίου δεν μειωθούν κατά 40% έως το 2020, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα μπορούσε να εξαφανίσει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τουλάχιστον τα μισά ψάρια που ζουν σε αυτά. Η WWF παρουσίασε τη 220 σελίδων έκθεσή της στην Παγκόσμια Σύνοδο Ωκεανών και βασίστηκε σε 300 επιστημονικές μελέτες και τη γνώμη 20 ειδικών. 
«Επείγει η λήψη άμεσων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση», αναφέρεται στην έκθεση. 
Από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να απειληθούν «εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικών ειδών, ολόκληρες κοινότητες και κοινωνίες». Όπως επισημαίνεται, η ενδεχόμενη καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου θα έχει τραγικές συνέπειες για περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στον τομέα της αλιείας.
Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο είναι σε έκταση όσο η μισή Ελλάδα, αποτελεί κύριο διάδρομο μετανάστευσης και κατοικία για 14 είδη φαλαινών, όπως και για δελφίνια, θαλάσσιες αγελάδες (ντιγκόνγκ), σαλάχια και θαλάσσιες χελώνες. «Εάν γίνει σωστή διαχείριση, το πάρκο αυτό έχει τη δυνατότητα να δώσει εργασία και τροφή σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός της Ινδονησίας, Φρέντι Νουμπερί. 

Wednesday, 13 May 2009

Μειώθηκαν σε 15 από 150 τα δελφίνια σε μόλις 10 χρόνια

Γρι-γρι, μηχανότρατες και βιντζότρατες 
προκαλούν τη μεγαλύτερη καταστροφή 
Το Ιόνιο χάνει τα δελφίνια του... Μία από τις τελευταίες περιοχές της κεντρικής Μεσογείου, όπου συναντώνται κοινά δελφίνια, η θάλασσα του Ιονίου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο του αφανισμού των σπάνιων δελφινιών από τα νερά της.
.
Μειώθηκαν σε 15 από 150 τα δελφίνια σε μόλις 10 χρόνια
.
Σύμφωνα με εντατική επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, ο αριθμός των κοινών δελφινιών έχει μειωθεί από τα 150 στα 15 τα τελευταία δέκα χρόνια.
Μειώθηκαν σε 15 από 150 τα δελφίνια σε μόλις 10 χρόνια  Η αρνητική τάση δεν θεωρείται συνέπεια μετανάστευσης ή μετακινήσεων ευρείας κλίμακας, αλλά αποδίδεται στην έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης. Τη μεγαλύτερη καταστροφή φαίνεται πως προκαλούν τα γρι γρι, οι μηχανότρατες και οι βιντζότρατες. Στο πλαίσιο αυτό, 10 διεθνείς και 3 ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απευθύνουν έκκληση ζητώντας την άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων της αλιείας προκειμένου να προστατευτεί ο σπάνιος οικισμός δελφινιών.
Συγκεκριμένα, ζητούν την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την πάταξη της παράνομης αλιείας, την επιβολή χρονικών περιορισμών στην αλιεία με γρι γρι και μηχανότρατα, την πλήρη απαγόρευση της βιντζότρατας και την υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών από όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας.
.
Το βραχύρυγχο κοινό δελφίνι είναι ένα από τα τέσσερα είδη δελφινιών που ζουν στη χώρα μας και αποτελούσε κάποτε το πιο κοινό είδος κήτους της Μεσογείου. Παρ όλα αυτά, τα τελευταία 10 χρόνια έχει επισημανθεί η δραματική μείωση του πληθυσμού του.
Η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λευκάδας και πέριξ του νησιού Κάλαμος ήταν ένας από τους τελευταίους θυλάκους πυκνής παρουσίας στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο.
Τα κοινά δελφίνια είναι σπάνια ή απόντα από την κεντρική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής τάφρου, της Αδριατικής, άλλων τμημάτων του Ιόνιου, ενώ λίγα ακόμη δελφίνια εντοπίζονται στον Κορινθιακό κόλπο.
Η συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου φιλοξενεί επίσης την απειλούμενη μεσογειακή φώκια και τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα, ενώ αποτελεί περιοχή συγκέντρωσης γόνου μπακαλιάρου. Ως εκ τούτου έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας NATURA 2000.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

Wednesday, 6 May 2009

Θριάσιο Πεδίο: Η Περσεφόνη, µάλλον, δεν θα ξανάρθει εδώ To ΘΡΙΑΣΙΟ εκπέμπει SOS

Κάποτε, ήταν τόποι λατρείας των Ελλήνων, σήµερα βουλιάζουν στη ρύπανση. Εδώ, δεν υπάρχει κανένα «Μυστήριο». Ο θεός τού χρήµατος κάνει µόνος του παιχνίδι.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ευλογηµένος τόπος που άκουγε στο όνοµα Αττική. 
Για χιλιάδες χρόνια παρέµεινε ο τόπος µε τις ιδανικές κλιµατικές συνθήκες, άφθαστη φυσική καλλονή, µε θάλασσες και βουνά περιζωσµένος, αγαπηµένος από τους θεούς τόπος, µε κλίµακα ταιριαστή στα ανθρώπινα µέτρα, τραγουδισµένος και ήπιος. 
Μένω πάντα ενεή όταν πέφτω πάνω σε φωτογραφίες που αποτυπώνουν ειδυλλιακές ακτές… στη Βούλα ή το Φάληρο, µια και την όψη αυτή της Αττικής ποτέ µου δεν τη γνώρισα. Και πάλι το ίδιο έπαθα όταν, σε εκδήλωση στον Σκαραµαγκά, είδα φωτογραφίες εκδροµέων και λουοµένων στη θάλασσα που αντίκρυζα µπροστά µου και τίποτα δεν µε παρέπεµπε πια σε εκείνη την παλιά εικόνα.
 
Όχι και τόσο παλιά, καµιά πενηνταριά χρόνια πριν. Άκουσα από τους οικοδεσπότες µας ότι όλη τη δεκαετία τού ’60 και στις αρχές τού ’70, σύµφωνα µε τον αριθµό των εισιτηρίων που έκοβαν τα λεωφορεία, έφθαναν σ’ εκείνη εκεί την ακτή 15-20.000 επισκέπτες την ηµέρα!!! 
Προσωπικά, από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου, θυµάµαι πάντα τις φλογισµένες καµινάδες τής Χαλυβουργικής και αυτή την τόσο έντονη µυρωδιά που µας ειδοποιούσε ότι φτάσαµε στο τέλος τού ταξιδιού µας, επιστρέψαµε στην Αθήνα… 
περισσότερα... 

ΘΡΙΑΣΙΟ εκπέμπει SOS


Φτάνει πια!

Τις τελευταίες δεκαετίες η Αττική κρύβει μια βαθιά πληγή στα σωθικά της. Το Θριάσιο πεδίο, που αργοπεθαίνει περιβαλλοντικά και, ταυτόχρονα, δηλητηριάζει με τους ρύπους του ολόκληρο το λεκανοπέδιο. 
Το Θριάσιο που, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Αντί γι αυτό, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τεράστιας επέμβασης, που θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει ζωντανό:


• με την εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), στην Ελευσίνα
• με την κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
• με την κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας
• με το σχεδιασμό νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON
• με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο


Οι νέες δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των μεταφερόμενων ρύπων, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα, θα εντείνουν τις πιέσεις για τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση και των γειτονικών περιοχών. Εκείνο, όμως, που τις κάνει πρόβλημα ολόκληρης της Αττικής είναι το εξής: ότι είναι γέννημα – θρέμμα μιας πολιτικής αντίληψης, που έχει θεοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας. Μιας πολιτικής που κλείνει τα μάτια στην καθημερινή καταστροφή του πλανήτη και η οποία έχει τη ρίζα της στις ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες.
Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτήν την κατάσταση με επιχειρήματα για “ανάπτυξη”, για την απασχόληση κλπ. Άδικα, επίσης, κουράζονται όσοι προσπαθούν να την εμφανίσουν σαν ένα τοπικό πρόβλημα του Θριασίου.

Οι πολίτες της Αττικής δεν ξεγελιούνται πια!

Με τους συμπολίτες μας στο Θριάσιο δεν μας δένουν, μόνο, “δεσμοί ρύπων”. Μας δένουν οι δεσμοί της αλληλεγγύης και της κοινής ελπίδας για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μας δένει η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ισοπεδωτική επέλαση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Και θα το αποδείξουμε στην πράξη!

Πάρτε μέρος στη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης


την Παρασκευή 8/5/2009, στις 8 μ.μ.
στο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα)

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ * Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου * Korydallos.blogspot.com*ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου * Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης*Περιβαλλοντικός φυσιολατρικός σύλλογος Περιστερίου * Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια.

Monday, 4 May 2009

Αδέσποτα ζώα τροφή σε ζώα τσίρκου στην Ελλάδα; Πόσο απέχει το Kολοσσαίο από την σημερινή πραγματικότητα του τσίρκο;


Καστοριά, Ανατολή Ιωαννίνων, Κιλκίς… Τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας που έχουν αυτές τις ημέρες δύο κοινά: τις παραστάσεις τσίρκο και την ομαδική εξαφάνιση αδέσποτων σκύλων και γατιών! Σύμπτωση; Δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις υπέρογκες δαπάνες συντήρησης των άγριων ζώων που υποχρεώνονται να ζουν στη σκλαβιά ενός κλουβιού…

Οι περιβαλλοντικοί και οικολογικοί σύλλογοι από τις τρεις αυτές περιοχές καταγράφουν καθημερινά όλο και περισσότερα περιστατικά εξαφάνισης αδέσποτων ζώων όχι μόνο από την ύπαιθρο, αλλά και μέσα από τα αστικά κέντρα. Και εκφράζουν με φρίκη και αποτροπιασμό την πεποίθηση ότι έχουν καταλήξει βορά των σαρκοφάγων στα τσίρκο που περιδιαβαίνουν σε όλη την Ελλάδα!

Μάλιστα, στο Κιλκίς ψιθυρίζεται έντονα ότι οι άνθρωποι του τσίρκο αγοράζουν προς 20 ευρώ το «κεφάλι» τα αδέσποτα και τα πετάνε ζωντανά στα θηρία, που τα κατασπαράζουν! Δεκάδες δυστυχισμένα σκυλιά και γάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο ανάμεσα στα σαγόνια των λιονταριών, των τίγρεων και των λεοπαρδάλεων, γλιτώνοντας έτσι από ένα σημαντικό έξοδο τις επιχειρήσεις «θεάματος» στις οποίες ανήκουν τα υπό αιχμαλωσία ζώα!

Αν, μάλιστα, σκεφτεί κάποιος ότι μόνο ένα λιοντάρι χρειάζεται περί τα έξι με οκτώ κιλά κρέας την ημέρα (!) για να τραφεί σωστά, είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσο θα κόστιζε ο εφοδιασμός αν γινόταν από κρεοπωλεία! Και, δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί -κυρίως άνεργοι Τσιγγάνοι- που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα άμοιρα ζώα προκειμένου να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήμα…


Αλλά και η αθέατη πλευρά του τσίρκο, με τα άγρια ζώα να έχουν απαχθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, να στοιβάζονται αιχμάλωτα σε στενάχωρα κελιά κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς σωστή κτηνιατρική περίθαλψη, με ανεπαρκή διατροφή και να υφίστανται απάνθρωπα μαρτύρια με ξυλοδαρμούς και μαστιγώματα ώσπου να «μάθουν» να υπακούν, συναντά πλέον οργανωμένες αντιδράσεις.

Πρωτοπόρος στην κίνηση εναντίον των τσίρκο με ζώα είναι εδώ και δύο χρόνια ο «Αρκτούρος», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 40.000 υπογραφές πολιτών και ζητεί από τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα θέαμα που είναι αποτέλεσμα βασανισμού ζώων… .
Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει συμμάχους αρκετούς δήμους. Πριν από ένα μήνα ο δήμος Ορεστιάδας απέρριψε την αίτηση λειτουργίας τσίρκο στην περιοχή του, ενώ στο Μαρούσι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αποφασίσει επίσημα την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα εντός του δήμου.

Όμως στην Κοζάνη, παρά την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι θα συνταχθεί με την πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, το τσίρκο που επισκέφτηκε την πόλη λειτούργησε κανονικά, όπως και στο δήμο Ανατολής, παρά την προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων. Το ίδιο συνέβη στα Γρεβενά, στην Αλεξανδρούπολη, στην Άρτα και στη Λάρισα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο καθʼ ύλην αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους 184 σωματείων ότι σύντομα και η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα απαγορεύουν την επίσκεψη τσίρκο με ζώα.
πηγή
Πηγές της πηγής: Espresso News , αναδημοσίευση: madata.gr

Μια καλοστημένη επιχείρηση που στηρίζεται στην εκμετάλλευση άγριων ζώων. Πίσω όμως απο την όμορφη αυλαία κρύβεται το κέρδος.

Απλά εμπορεύματα στο βωμό της κατανάλωσης. Η σίτιση τους γίνεται πολλές φορές με αδέσποτα, “καθαρίζουν” έτσι άλλωστε και οι δρόμοι της πόλης από τους “κόπρους”...

Η οδύσσεια που περνάνε τα ζώα μεγάλη...
τα κυνηγούν, ξεκληρίζοντας πολλές φορές ολόκληρες οικογένειες για την αρπαγή ενός και μόνο νεογνού...
βασανίζονται ώστε να ακούν στα τερτίπια του κάθε εκπαιδευτή...
μέσω λαθρεμπορίου καταλήγουν σε τσίρκο, εκεί περνούν τη ζωή τους σε κλουβιά, μακρυά από το φυσικό τους περιβάλλον μεταφέρονται από τόπο σε τόπο.

Τα όμορφα θηρία τρελαίνονται, παθαίνουν κατάθλιψη, σακατεύονται ψυχικά και σωματικά, άλλα πεθαίνουν πρόωρα, ενώ άλλα θανατώνονται όταν πια είναι γέρικα και άχρηστα για το σόου, τα ένστικτα τους κατακρεουργούνται.
Και για όλα αυτά νομίζεις πώς δεν έχεις ευθύνη ή συμμετοχή;!; 
Έχεις τη συνείδηση σου ήσυχη και νίπτεις τας χείρας σου στην αθωότητα; Η αποτρόπαια αυτή διαδικασία του αίσχους που περιγράφετε παραπάνω στηρίζεται σε όλους εσάς,φορείς του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού και υπερκαταναλωτές του θεάματος. 
Η αυτονόητη, ψυχαγωγική για σας και τα παιδιά σας παράσταση αν απογυμνωθεί από την γκλαμουριά του θεάματος και παρουσιαστεί χωρίς μουσική, ποπ κορν, κουρτίνες, λαμπάκια και λαμπιόνια μένει μια στεγνή εικόνα φρίκης. Σε άλλες περιπτώσεις θα στρέφατε αλλού το βλέμμα σας, με φρίκη να διατρέχει το πρόσωπό σας. Αυτό που συμβαίνει είναι έλλειψη κάθε σεβασμού προς άλλες μορφές ζωής και ανθρώπινος εγωισμός. Αν αυτές οι εικόνες σερβίρονταν μέσα από τα πλάνα κάποιας εκπομπής “φιλοζωικών” εταιριών και οργανώσεων θα προκαλούσε, μάλλον, τις ψευδοευαισθησίες σας.

Πόσο απέχει το Kολοσσαίο από την σημερινή πραγματικότητα του τσίρκο;


Έτσι διασκεδάζετε εσείς τα παιδιά σας; ...
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ;;

Saturday, 2 May 2009

Ένα πάρκο γεννιέται από τις στάχτες Φυτά και δένδρα από όλο τον κόσμο στη θέση καμένων ελαιόδενδρων στον Βοτανικό Κήπο

Σε έκταση 150 στρεμμάτων, εκεί όπου βρισκόταν ο παλιός ελαιώνας στον Δήμο Μουσούρων στα Χανιά, έγινε το Βοτανικό Πάρκο






Ανοίγει σε λίγες ημέρες

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ημέρες το πάρκο θα είναι ανοικτό για το κοινό, με εισιτήριο 2-3 ευρώ και δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Από τα δένδρα που δοκίμασε να φυτέψει η οικογένεια, μόνο το κακαόδενδρο δεν ευδοκίμησε: «Είναι και το απωθημένο μας, αλλά θα ξαναδοκιμάσουμε. Πάντως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσα διαφορετικά φυτά και δένδρα έχουν αναπτυχθεί σε έναν τόπο, μεγαλώνουν και δίνουν καρπούς. Είναι αυτό που μας κάνει να λέμε ότι η Κρήτη είναι μια μικρή ήπειρος, γιατί μόνο σε μια μικρή ήπειρο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο μεγάλη ποικιλία φυτών».

Μέσα στο Βοτανικό Πάρκο η οικογένεια Μαρινάκη δημιούργησε πριν από μερικούς μήνες ένα εστιατόριο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. «Στο εστιατόριο προσπαθώ να προβάλω ιδιαίτερους τρόπους μαγειρέματος με ξύλο. Χρησιμοποιούμε παραδοσιακές συνταγές και αρκετά βιολογικά προϊόντα. Επίσης, αξιοποιούμε κυρίως προϊόντα από τους παραγωγούς της περιοχής.  

Μέλι από τον μελισσοκόμο που έχει τα μελίσσια απέναντι, κρασί από την περιοχή, προϊόντα γάλακτος από τους κτηνοτρόφους μας», υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης.
 .
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Φυτά και δένδρα από όλο τον κόσμο στη θέση καμένων ελαιόδενδρων στον Βοτανικό Κήπο