Saturday, 16 May 2009

Αδέσποτος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Αυξάνονται τα εγκαταλελειμμένα σκυλιάστη χώρα μας, αφού οι ιδιοκτήτες τους τα πετούν στον δρόμο όταν δεν τα θέλουν άλλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού Είκοσι εννέα   εγκαταλελειμμένα σκυλάκια  «φιλοξενεί» στο  σπίτι της η κ. Ηρώ Ειρηναίου


«Όταν βρήκαμε τον Ρέντζι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Το τρίχωμά του ήταν καμένο, ήταν τουλάχιστον 10 κιλά κάτω από το φυσιολογικό βάρος και δεν μπορούσε από την αδυναμία να περπατήσει».

Όταν ο 16χρονος Σπύρος Σκέμβρης βρήκε έξω από την πολυκατοικία στην οποία μένει ένα λυκόσκυλο, η πρώτη αντίδραση του ίδιου και του πατέρα του ήταν να του δώσουν φαγητό και νερό. «Το πλησιάσαμε για να το ταΐσουμε και έδειχνε τόσο φοβισμένο. Ήταν βρώμικο και αδύναμο αλλά αρκετά εξοικειωμένο με ανθρώπους, πράγμα που έδειχνε ότι επρόκειτο για σκύλο από... σπίτι. Όπου πηγαίναμε, μας ακολουθούσε κι αυτό μας έκανε να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να το υιοθετήσουμε που τελικά το αποφασίσαμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο μαθητής της Α΄ Λυκείου.

Αγγελίες
«Βρήκα εγκαταλελειμμένο ένα θηλυκό χάσκι, περίπου ενάμισι έτους. Η σκυλίτσα έχει γκρι- λευκό τρίχωμα και μπλε μάτια. Είναι μαθημένη σε σπίτι και με ανθρώπους»: αυτή είναι μία μόνο από τις εκατοντάδες αγγελίες που ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο από πολίτες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα στους δρόμους.

Όπως λένε μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, πολλά από τα αδέσποτα σκυλιά που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στους δρόμους είναι σκυλιά ράτσας. Τα αδέσποτα υπολογίζονται σε 400.000 σε όλη τη χώρα ενώ περίπου 90.000- σύμφωνα με εκτιμήσεις- κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής.

«Σκυλιά από... τζάκι, όπως χάσκι, γκριφόν, κανίς και κόκερ, που τα έβλεπες έξω μόνο όταν τα έβγαζε ο ιδιοκτήτης τους βόλτα, τώρα πια κυκλοφορούν αδέσποτα» λέει η κ. Ηρώ Ειρηναίου, η οποία δημιούργησε το προφίλ «Κούκλα Αδέσποτη» στο Facebook και μέσα σε λίγο διάστημα απέκτησε χιλιάδες «φίλους». Μάλιστα, τουλάχιστον πέντε με δέκα αναρτήσεις για «νέα» αδέσποτα ανεβάζει καθημερινά στην ιστοσελίδα της. «Έτρεμε από την ασιτία»
Μέσα σε μία εβδομάδα οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Stray.gr», μάζεψαν από τον δρόμο 40 σκυλιά. «Τα περισσότερα ημίαιμα και αρκετά σκυλιά ράτσας, όπως πίτμπουλ και λυκόσκυλα. Βρήκαμε μάλιστα ένα γκριφόν πριν από μερικές μέρες, βρώμικο και τόσο αδύναμο που έτρεμαν τα πόδια του από την ασιτία» δηλώνει η κ. Χριστιάνα Καλογεροπούλου, μέλος του σωματείου.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο φαίνεται κάποιοι ιδιοκτήτες να «απελευθερώνουν» τους τετράποδους φίλους είναι, σύμφωνα με τα μέλη των οργανώσεων, η αποφυγή της ευθύνης που έχει ένας σκύλος. «Το κακό ξεκινά όταν οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να αγοράσουν σκύλο επειδή τα παιδιά τούς πιέζουν. Αυτή η λαχτάρα των παιδιών για το κατοικίδιο σιγά σιγά σβήνει και η φροντίδα που χρειάζεται περνά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Γι΄ αυτό και πολλοί αποφασίζουν απλά να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού» λέει η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου «Ηimaira», κ. Χριστιάνα Μπεργκ.

Θύματα της κρίσης
Το κόστος φροντίδας ενός κατοικίδιου είναι για κάποιους μία από τις αιτίες που ολοένα και περισσότερα σκυλιά ράτσας κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μικρόσωμο σκυλί θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη του συνολικά περίπου 3.200 ευρώ- περιλαμβανομένων των ιατρικών εξετάσεων και εμβολίων, της τροφής και του απαραίτητου εξοπλισμού που θα χρειαστεί.

Πάντως η κρίση έχει «χτυπήσει» και τα pet shops. Όπως λέει ο κ. Βασίλης Διαμανταράς, ιδιοκτήτης καταστήματος με κατοικίδια στα νότια προάστια, από τον περασμένο Οκτώβριο η ζήτηση για αγορά κατοικιδίου ή για απαραίτητα αξεσουάρ έχει μειωθεί σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι. «Να φανταστείτε ότι πλέον φέρνω στο κατάστημα κατοικίδια μόνο κατόπιν παραγγελίας, αφού δεν θέλω να μου μείνουν ή να αναγκαστώ να τα δώσω για υιοθεσία. Όσοι πάντως ενδιαφέρονται σήμερα να αγοράσουν κατοικίδιο, προτιμούν τα μικρόσωμα, καθώς είναι πιο... οικονομικά».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, κ. Γιώργος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι το πρόβλημα της εγκατάλειψης των κατοικίδιων οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε κι αρχίζουν οι διακοπές των οικογενειών. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την περίοδο περισσότερα από 100 νέα σκυλάκια, όπως σημειώνει, κάνουν την εμφάνισή τους. «Ο δήμος αναλαμβάνει να περισυλλέξει τα αδέσποτα και είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική σήμανση- δηλαδή την τοποθέτηση μικροτσίπ. Αφού τα ζώα εξεταστούν, επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον».

Υιοθεσία
Πού μπορούν όμως να αφήσουν οι ιδιοκτήτες τα κατοικίδιά τους όταν αδυνατούν πια να τα φροντίζουν; Όπως λέει η κ. Μπεργκ, τα καταφύγια των φιλοζωικών οργανώσεων είναι λύση. «Δυστυχώς, όμως, είναι γεμάτα και δεν μπορούν να δεχτούν πολλά. Η υιοθεσία λοιπόν είναι μονόδρομος. Ανακοινώνουν δηλαδή στον φιλοζωικό σύλλογο της γειτονιάς τους την πρόθεσή τους να δώσουν το κατοικίδιο κι εκείνος με τη σειρά του αναλαμβάνει τα υπόλοιπα».
Agap;v ta z;va,ΑΠΟ... ΤΖΑΚΙ
«Σκυλιά από... τζάκι, όπως χάσκι, γκριφόν, κανίς και κόκερ, τώρα πια κυκλοφορούν εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση»

Τα βρίσκουν δηλητηριασμένα και άγρια κακοποιημένα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ και βάναυσα κακοποιημένα σκυλιά βρίσκουν πλέον πιο συχνά από κάθε άλλη φορά στους δρόμους τα μέλη των φιλοζωικών συλλόγων. Όπως σημειώνει η κ. Χριστιάνα Μπεργκ, εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, ακόμη και τριμμένα γυαλιά μέσα στο φαγητό είναι τα «όπλα» των ασυνείδητων που προσπαθούν να εξοντώσουν τα αδέσποτα.

«Δεν μένουν όμως μόνο σε αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Προμηθέας, ένα αδέσποτο σκυλί, το οποίο στο τέλος του προηγούμενου μήνα δέχτηκε επίθεση από κάτοικο με οξύ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που “τον είχαν βάλει στο μάτι”, αφού είχε γίνει απόπειρα δηλητηρίασής του δύο φορές, ενώ τον είχαν χτυπήσει και με αυτοκίνητο.

Με την τελευταία απάνθρωπη ενέργεια έχει νεκρωθεί το δεξί του αυτί».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

No comments:

Post a Comment