Friday 12 June 2009

SOS επιβίωσης

Πριν μερικά χρόνια αν ρωτούσες κάποιον 
για την υπερθέρμανση του πλανήτη 
και τις επιπτώσεις που θα είχε 
η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, 
θα χαρακτήριζε τις επιστημονικές προβλέψεις,
στην καλύτερη περίπτωση, υπερβολικές 
και στη χειρότερη σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 

Ωστόσο οι έρευνες της επιστημονικής κοινότητας αλλά και οι ετήσιες εκθέσεις των παγκόσμιων και περιφερικών οργανισμών, δείχνουν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μια μελλοντική απειλή, αλλά ένα σημερινό φαινόμενο σε συνεχή εξέλιξη, το οποίο ευθύνεται ήδη για 300.000 θανάτους κάθε χρόνο, ενώ επηρεάζει αρνητικά τη ζωή 325 εκατομμυρίων ανθρώπων.
 

Σύμφωνα με την πρώτη συνθετική μελέτη των άμεσων επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ανθρώπινη διαβίωση, το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ υπό τον πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που έχει ίσως αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος μας.

Όπως τονίζεται τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται, αλλοιώνοντας τον ανθρώπινο ζωτικό χώρο και ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως με άμεσο και έμμεσο τρόπο.

Ενδεικτικό είναι ότι οι μισοί από τους 300.000 ετήσιους θανάτους αποδίδονται στην πείνα, με δεύτερο σημαντικότερο αίτιο την εξάπλωση των ασθενειών.
Όσο για το κόστος της υπερθέρμανσης, υπολογίζεται σε 125 δισ. δολάρια το χρόνο.
Μέχρι το 2030 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι θάνατοι ενδέχεται να φτάσουν και τις 500.000 ετησίως, το οικονομικό κόστος τα 600 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποφέρουν από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών τα 660 εκατομμύρια.
Η έλλειψη νερού, η πείνα και οι επιδημίες αναμένεται να προκαλέσουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με σοβαρότατες συνέπειες για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει τις επόμενες μέρες την πρώτη απόφαση που συνδέει τις κλιματικές αλλαγές με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Στην έκθεση θα επισημαίνεται η άμεση ανάγκη επανεξέτασης των στόχων της παγκόσμιας ανάπτυξης στη χιλιετία που διανύουμε, άναγκη που γίνεται πιο επιτακτική μετά και τα αποτελέσματα μελέτης του ΟΟΣΑ, που δείχνει ότι πολλά αναπτυξιακά προγράμματα δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ ακριβώς εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ προτείνει την εκτροπή κεφαλαίων της διεθνούς βοήθειας από την ανάπτυξη προς προγράμματα προσαρμογής των ευάλωτων χωρών στις νέες συνθήκες.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε εν όψει του νέου γύρου κλιματικών διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στη Βόνη, με απώτερο στόχο μια νέα συνθήκη για τη μείωση εκπομπών καυσαερίων στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.


Γράφει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος 
01.06.09

2 comments:

  1. Πάντα όλα τα παίρνουμε στ'αστεία !
    Κι ύστερα μας πιάνει η μελαγχολία !
    Μα είναι αργά για την φύση - φυσιολογικά να ζήσει !
    Καλησπέρα !
    Πολύ καλή ανάρτηση !

    ReplyDelete
  2. Όλα στην πλάκα και για πλάκα, έχεις δίκιο.
    Αργοπορημένοι στη σκέψη, στο λόγο, στις πράξεις...
    Η μάνα γη υπομονετικά περιμένει μήπως και ξυπνήσουμε, καλέ μας φίλε

    ReplyDelete