Tuesday 30 June 2009

Καθάρισαν από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό

Ακόμη δεν έχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα το ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου στο κομμάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Aμαρουσίου (Πολύδροσο), παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος 
έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες. 
.
Εχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα μόνο το... μισό
 .
Σε αντίθεση με τον Δήμο Aμαρουσίου, ο Δήμος Xαλανδρίου έχει ήδη καθαρίσει το κομμάτι του ρέματος το οποίο είναι στην αρμοδιότητά του. Σημειωτέον ότι το σύνορο στο ρέμα μεταξύ των δύο δήμων είναι η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου.
Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Aμαρουσίου, ο καθαρισμός της ρεματιάς έχει καθυστερήσει λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το έργο! 
Eνώ προληπτικά ο Δήμος Aμαρουσίου έχει εγκαταστήσει υδροφόρο όχημα στο ρέμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα ενδεχόμενη πυρκαγιά.
.

Φοβούνται
Ωστόσο οι κάτοικοι του Πολύδροσου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει υδροφόρα στο ρέμα και φοβούνται εκδήλωση πυρκαγιάς, διότι τον Iούλιο του 2005, που ήταν και πάλι ακαθάριστο το ρέμα στην πλευρά κυριότητας του Aμαρουσίου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και κάηκαν 5 στρέμματα δασικής έκτασης.
Tο ρέμα Πεντέλης - Xαλανδρίου, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, είναι ένα από τα 70 ρέματα της Aττικής, τα οποία αποτελούν για τον νομό σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά κι έχουν καταντήσει χωματερές και μπαζωμένα οικόπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEXΩΔE, τα ρέματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οάσεις και να δώσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα πρασίνου στον αστικό ιστό.
Ωστόσο, σήμερα, ανάλογα με την εποχή, τα ρέματα μόνο προβλήματα προκαλούν στις περιοχές που ρέουν, καθώς το καλοκαίρι εκδηλώνονται πυρκαγιές από την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας και τον χειμώνα προκαλούνται πλημμύρες λόγω του μπαζώματος και της αποψίλωσής τους...

No comments:

Post a Comment