Thursday 16 July 2009

Στύλος ΟΤΕ καλεί... αρκούδα!!

Τα θηλαστικά ξύνονται στους στύλους 
αφήνοντας γενετικό υλικό στους βιολόγους 

«Ορφανές» κολόνες του ΟΤΕ, χωρίς σύρματα, κεραίες ή άλλο εξοπλισμό που θα υποστήριζε την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών, έχουν «φυτευτεί» το τελευταίο διάστημα διάσπαρτες στην οροσειρά της Ροδόπης.
Ο ρόλος τους είναι να προσελκύσουν τις αρκούδες που διαβιούν στην περιοχή, και αυτές να αφήσουν το αποτύπωμά τους ώστε να καταγραφούν από τους βιολόγους. 

Επιστήμονες καλούν τις αρκούδες με κολόνες του ΟΤΕ
Είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκτιμηθεί ο πληθυσμός της αρκούδας, που εκμεταλλεύεται τη συνήθεια του μεγάλου θηλαστικού να ξύνει και να τρίβει το σώμα του, αφήνοντας τις τρίχες του πάνω στους ξύλινους στύλους.
Οι αρκούδες προσελκύονται από την ιδιαίτερη μυρωδιά που εκλύουν οι στύλοι και στη συνέχεια -νομίζοντας ότι θα βρουν σ' αυτούς κάτι θρεπτικό- τους δαγκώνουν, τους ξύνουν, ξύνονται και τρίβονται πάνω τους, αφήνοντας την ιδιαίτερη μυρωδιά τους και τρίχες. Αυτές συλλέγονται προσεκτικά από τους βιολόγους και χρησιμοποιούνται για γενετική ανάλυση.
Πρόκειται για μια εργονομική μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού που θα εφαρμόσει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, αρχικά στην οροσειρά της Ροδόπης και στη συνέχεια και στην Πίνδο.
Ηδη τις προηγούμενες μέρες έχουν τοποθετηθεί από τον ΟΤΕ οι πρώτοι στύλοι σε σημεία που υπέδειξε η «Καλλιστώ» ως περάσματα αρκούδας. Σε αυτούς έχει τοποθετηθεί ένα λεπτό συρματόπλεγμα, με τρόπο που θα κρατά τις τρίχες του ζώου πάνω στον στύλο χωρίς να το πληγώνει.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εκτίμηση - καταγραφή του 1999, ο πληθυσμός της αρκούδας στη Ροδόπη αριθμεί από 40 ως 50 άτομα. Ο ΟΤΕ, που έχει συνεργαστεί και το 2008 με την «Καλλιστώ» στο πλαίσιο προγράμματος δασοπροστασίας, υποστηρίζει και τη δράση αυτή στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει.

No comments:

Post a Comment