Friday 3 July 2009

Hyacinthus orientalis - Υάκινθος (ζουμπούλι)

Πόσο απίστευτα ωραίο μπορεί να είναι το λουλακί των υακίνθων;

Hyacinthus orientalis (υάκινθος ο ανατολικός). Φυτό που καλλιεργείται επί χιλιάδες χρόνια για τα όμορφα άνθη του και το μεθυστικό του άρωμα. Η καταγωγή του φυτού δεν είναι εξακριβωμένη. Κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από την νότια Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του.
Στη Ρόδο το βρίσκουμε καλλιεργημένο αλλά και αυτοφυές. Ίσως η Ρόδος να αποτελεί μέρος της παλιάς αρχικής του πατρίδας. Ίσως όμως να είναι ένας απλός "δραπέτης" που δραπέτευσε από την καλλιέργεια. Ανθίζει στο τέλος του Γενάρη μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη.

ΥΑΚΙΝΘΟΣ [ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ]
Μυθολογία
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη.
Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου.

Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον.
Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή («ΑΙ» δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα).

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.

για τον Άγιο Υάκινθο εδώ

No comments:

Post a Comment