Wednesday 22 July 2009

Solar Eclipse 2009
Στην ολική έκλειψη Ηλίου στράφηκαν εκατομμύρια βλέμματα

Εντυπωσίασε το φυσικό υπερθέαμα
 .


Μοναδικό θέαμα προσέφερε η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα. Η έκλειψη ήταν ορατή μόνο από την Ασία. Πλήθη κόσμου, επιστημόνων και μη, εφοδιασμένα με τα ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν το εντυπωσιακό φαινόμενο.
Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις δεισιδαιμονίες οι οποίες έχουν διαδοθεί γύρω από το φυσικό φαινόμενο.
Στην Ινδία, μια από τις χώρες απ’ όπου η έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας των φόβων που προκάλεσαν διάφορες προκαταλήψεις. Μία από αυτές ήθελε τις εγκύους και τα έμβρυά τους να κινδυνεύουν από τις αόρατες ακτίνες του Ήλιου. Έτσι, δεν ήταν λίγες εκείνες που τράβηξαν και τις κουρτίνες για να κρατήσουν έξω από το σπίτι τους την… αόρατη απειλή. 
Το φαινόμενο κορυφώθηκε τη νύχτα που πέρασε, στις 03.50 ώρα Ελλάδος. Η ολική έκλειψη διήρκησε 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. Η προτελευταία έγινε τον Αύγουστο του 2008 και είχε διάρκεια 2 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

Η προηγούμενη, μεγαλύτερης διάρκειας (6 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα) σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1991. Η επόμενη, μεγάλης χρονικής διάρκειας αναμένεται να γίνει το 2132. 
Για τους επιστήμονες οι εκλείψεις αποτελούν αντικείμενο έρευνας αφού μέσω αυτών μπορούν να παρατηρηθούν διάφορα φαινόμενα (π.χ. ηλιακές εκρήξεις) που σημειώνονται στον Ήλιο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

No comments:

Post a Comment