Ομοιώματα και πραγματικά οστά μαμούθ, λιοντάρια και μαχαιρόδοντες που ζούσαν κάποτε στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα εκθέματα του μοναδικού μουσείου μαμούθ στο χώρο των Βαλκανίων, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
«Εκτός από την αναπαράσταση του σκελετού του μαμούθ, έχει δημιουργηθεί ένα ομοίωμα μαμούθ στην πραγματική του μορφή. Δίπλα του βρίσκεται το ομοίωμα μίας φάλαινας, μέσα στην οποία μπορούν να μπουν από το στόμα της οι μικροί επισκέπτες για να παρακολουθήσουν προβολές βίντεο με περιβαλλοντικό και οικολογικό περιεχόμενο» δήλωσε ο Βασίλης Μιχαηλίδης που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου.
Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί θεματικό πάρκο με ομοιώματα θηλαστικών που έζησαν στον ελλαδικό χώρο και την περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία είκοσι εκατομμύρια χρόνια: Λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, πάνθηρες, ελέφαντες, μαστόδοντα και μαχαιρόδοντες έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε ένα βοτανικό κήπο με φυτά της Μεσογείου.
«Οι ξεναγήσεις στους χώρους γίνονται από επιστήμονες, με σπουδές στη γεωλογία και την παλαιοντολογία» προσθέτει ο υπεύθυνος του μουσείου.
Έχοντας δημιουργήσει παλαιότερα το πάρκο δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μιχαηλίδης αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Ήρθε σε επικοινωνία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά, γνωστή από την ανακάλυψη γιγάντιων χαυλιοδόντων στην περιοχή των Γρεβενών.
Η Δρ Τσουκαλά τον έφερε σε επαφή με τον Ολλανδό επιστήμονα Ντικ Μολ, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και μέλος της παγκόσμιας επιτροπής για τα προβοσκιδωτά.
«Στη συνέχεια ο κ. Μολ, ο οποίος εκτίμησε το έργο μας, επικοινώνησε με ιδιώτες που έχουν τις δικές τους συλλογές και ακολούθησε η εισαγωγή απολιθωμένων οστών από το βορρά στην Ελλάδα» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης.
Το μουσείο εγκαινίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
No comments:
Post a Comment