Saturday, 27 March 2010

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ΔΙΚΕΠΑΖ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση Τρίτη 30/03/2010 ώρα 11:00

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΑΧΑΡΝΩΝ 2)
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΕΠΑΖ




Το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων λειτουργεί από την 15-01-2003, στο Σχιστό Περάματος.

Το έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το έτος 2002-2003 επί προεδρίας Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, σε χρόνο ρεκόρ 3 μηνών από το Σύνδεσμο Δήμων Πειραιά - Δυτικής Αττικής που έχει μέλη 11 Δήμους: Πειραιάς, Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Χαϊδάρι, Ίλιο, Αγία Βαρβάρα, Πέραμα, Μοσχάτο, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Δραπετσώνα.
Το Κέντρο καταλαμβάνει μία έκταση 5 στρεμμάτων και διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων καθ' όλο το εικοσιτετράωρο και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων. Το κέντρο είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον.

Από τα εγκαίνια του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
Αποτελεσματική, σύγχρονη και με ευαισθησία,
αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων

Wednesday, 24 March 2010

Περίπατοι στο... Προεδρικό Μέγαρο

Τις πύλες του ανοίγει από την ερχόμενη Κυριακή, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα.  
Έναν αιώνα και... κάτι μετά τη δημιουργία του, ο πάλαι ποτέ λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή) ετοιμάζεται να υποδεχτεί όχι αξιωματούχους της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας -όπως γινόταν μέχρι και το 2008 στη Γιορτή της Δημοκρατίας-, αλλά κάθε πολίτη που επιθυμεί να περπατήσει εκεί όπου κάποτε έκαναν τους περιπάτους τους οι βασιλείς.

140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες δένδρων και φυτών περιλαμβάνει ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, τα οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε Κυριακή
Όπως ανακοίνωσε χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κήπος θα είναι ανοικτός για τους πολίτες από την ερχόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή (εκτός αργιών) από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη και η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Γεωργίου Β’ 2. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας, ενώ θα απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Ο κήπος απλώνεται σε μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Στα μέσα του 19ου αιώνα τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή), αφού το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο.
Όταν όμως το 1897 αποπερατώθηκε το «Ανάκτορο του Διαδόχου» και χαράχτηκε η Ηρώδου Αττικού, διαμορφώθηκε ο διακοσμητικός κήπος του παλατιού του Κωνσταντίνου. Τον σχεδιασμό φαίνεται ότι ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Τσίλλερ, που κατασκεύασε και το ανάκτορο.
Την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών θα πρέπει να επιμελήθηκε Ελληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα.
Η φυτολογική σύνθεση είναι αρκετά πλούσια. Περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών κ.ά. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια, ενώ πολλά από τα δέντρα -π.χ. αριές και κυπαρίσσια- ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής. 
Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχικών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα μετριάζουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια.
Σημειώνεται πάντως πως τουλάχιστον αυτήν την Κυριακή οι επισκέπτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος θα απουσιάζει στο Μεσολόγγι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου. Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.) επικοινωνία στα τηλ. 210-7283289 και 210-7224939.

Η Ιστορία
Ανάκτορο από τον Τσίλλερ
Η απόφαση για την ανέγερση του κτιρίου, που στεγάζει σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάγεται στο 1868, όταν γεννήθηκε ο γιος του Γεωργίου Α’ και διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος. Τότε το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να του δωρίσει, όταν ενηλικιωθεί, ιδιαίτερη κατοικία.
Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, όταν ο διάδοχος νυμφεύεται την πριγκίπισσα Σοφία Χοεντζόλερν, το ελληνικό Δημόσιο θα του κάνει ένα λαμπρό... γαμήλιο δώρο.
Ο σχεδιασμός του «Ανακτόρου του Διαδόχου», όπως έγινε γνωστό το κτίριο, ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ, με τον όρο να μην είναι μεγαλοπρεπές, ούτε κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών ανακτόρων, αλλά να συγγενεύει μορφολογικά με τις μεγαλοαστικές κατοικίες της εποχής, εκπροσωπώντας την άρχουσα κοινωνική τάξη της χώρας.
Το ανάκτορο άρχισε να κτίζεται το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1897. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ (1913) και την άνοδο στον θρόνο του Κωνσταντίνου, μετατρέπεται οριστικά σε βασιλικά ανάκτορα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ  

Monday, 22 March 2010

22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού
Συνήγορος για το Περιβάλλον

Από όλους τους φυσικούς πόρους στη γη, υπάρχει ένας χωρίς τον οποίο η ζωή είναι αδιανόητη: το νερό.

Η 22α Μαρτίου εορτάζεται παγκοσμίως ως Ημέρα Νερού και ο Συνήγορος του Πολίτη με την ευκαιρία αυτή επισημαίνει τη συστηματική παράλειψη παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού, κυρίως από τους μικρούς Δήμους, παρά τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, λόγω έλλειψης εξοπλισμένων εργαστηρίων, προσωπικού και πόρων για τη διενέργεια δειγματοληψιών και την αποστολή σε εξοπλισμένα εργαστήρια.
Στις περισσότερες υποθέσεις αποδείχθηκε ότι το νερό δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξαιτίας 
α) υψηλού μικροβιακού φορτίου οφειλόμενου στην εισροή λυμάτων λόγω γειτνίασης των αγωγών ύδρευσης είτε με αγωγούς αποχέτευσης ή με απορροφητικούς βόθρους, 
β) μη αποτελεσματικής υγειονομικής προστασίας συντήρησης και καθαρισμού των συστημάτων ύδρευσης 
γ) μη εφαρμογής συστηματικής και επαρκούς απολύμανσης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μικρών Δήμων. 
Σε κάποιες περιπτώσεις, τέλος, διαπιστώθηκε χημική ρύπανση του πόσιμου ύδατος από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες, αλλά και εισροή θαλάσσιου ύδατος στα υδροφόρα στρώματα λόγω υπεράντλησης.
Τα ανωτέρω προβλήματα εντείνονται εξαιτίας της μη λήψης μέτρων προστασίας (θέσπιση ζωνών προστασίας, συστηματικός έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επιφανειακών υδάτων που προορίζονται για πόσιμο) παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας. 
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι ύδρευσης προκειμένου να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα επάρκειας ύδατος προχωρούν στη διάνοιξη γεωτρήσεων χωρίς άδεια και χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι δρομολογούνται έργα αξιοποίησης υδάτινων πόρων χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς αυτά να εντάσσονται σύμφωνα με το νόμο σε κάποιο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. 
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επικινδυνότητας του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση οι ίδιες οι δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές, να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και να δίνουν οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών. Στην περίπτωση αυτή η υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού με πρωτοβουλία της διοίκησης πηγάζει απευθείας από τις σχετικές διατάξεις (ΚΥΑ Υ2/2600/2001). 
Οι πολίτες βέβαια έχουν δικαίωμα διαρκούς πρόσβασης στα σχετικά στοιχεία, ανεξαρτήτως επικινδυνότητας (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, αλλά και ΚΥΑ Η.Π. 11764/653/2006).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υποθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη:
  • Βλ. ετήσια έκθεση 2004 «Έργα ύδρευσης»
  • Παράλειψη υγειονομικού ελέγχου και ενημέρωσης των δημοτών, σε δίκτυο ύδρευσης στο Δήμο Ελλομένου της Λευκάδας, όπου διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα ήταν ακατάλληλη προς πόση λόγω του υψηλού μικροβιακού φορτίου. Ακολούθησε πειθαρχική και εισαγγελική έρευνα.
  • Ποιότητα πόσιμου νερού, παράνομες συνδέσεις οικιακών λυμάτων στους αγωγούς όμβριων υδάτων και διάνοιξη υδρευτικής γεώτρησης μέσα σε περιοχή Natura σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαλάνθου Αρκαδίας, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ο Δήμος διαβεβαίωσε την Αρχή ότι ελήφθησαν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, η παλαιά γεώτρηση επιχωματώθηκε και διανοίχτηκε νέα γεώτρηση με τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού συνεχίζεται από το Δήμο με την επίβλεψη της Νομαρχίας.
  • Παραλείψεις στην έκδοση άδειας διάνοιξης και εκμετάλλευσης γεώτρησης στο Δήμο Πυθαγορείου Σάμου. Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κοινοποίησε στο Συνήγορο του Πολίτη την ανάκληση της απόφασης του Νομάρχη Σάμου για χορήγηση της εν λόγω άδειας διότι 1. στα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή των υφιστάμενων υδροληψιών ακτίνα 200 μέτρων…2…η άδεια εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.
  • Επιβάρυνση ποιότητας πόσιμου νερού στα υδραγωγεία και στις βρύσες κατανάλωσης σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα (Τσαγκαράδας και Αϊ-Γιάννη) στον Δήμο Μουρεσίου. Έλλειψη πληροφόρησης του κοινού περί ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού από το Δήμο Μουρεσίου. Μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Δήμος ενημέρωσε τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για το πρόβλημα.
  • Θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Σούγιας στη νοτιοδυτική Κρήτη εξαιτίας της διάθεσης ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων από τον Δήμο Πελεκάνου στη θάλασσα της Παλαιοχώρας, η οποία έχει διακριθεί με «Γαλάζια Σημαία». Μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Δήμος παρέσχε στοιχεία για τις τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων, προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τον έλεγχο της ρύπανσης στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη της Παλαιοχώρας και στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο του βιολογικού καθαρισμού για τον Δήμο Πελεκάνου.
synigoros

Thursday, 18 March 2010

Oικολογικές συνταγές καθαρίσματος για όλο το σπίτι
3. Παράθυρα και καθρέφτες

Αντί να αγοράζετε τα καθαριστικά με αμμωνία, που επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον, φτιάξτε τα δικά σας… 

 Άσπρο ξύδι, νερό και εφημερίδα 
2 κουταλιές άσπρο ξύδι σε 2,5 λίτρα νερό, 
αναμείξτε καλά σε μπουκάλι με ψεκαστήρα. 
Ψεκάστε τα τζάμια και τρίψτε με ένα φύλλο εφημερίδας.
Αποφύγετε πετσέτες ή πανιά τα οποία αφήνουν χνούδι στην επιφάνεια. 
Αν δεν έχετε ξύδι ή δεν σας αρέσει η μυρωδιά του, χρησιμοποιήστε το χυμό ενός λεμονιού ή αναψυκτικό σόδα. 

1. Πλακάκια και πορσελάνινες επιφάνειες

2. Κουζίνα που αστράφτει
Tea tree: Η σταγόνα που τα κάνει όλα!

lifeinbalance

Tuesday, 16 March 2010

Ανάσα για τις πόλεις οι πράσινες ταράτσες

Η φυτεμένη στέγη εξοικονομεί ενέργεια, αυξάνει τη μόνωση, στεγανοποιεί το κτίριο, απορροφά ρύπους και βελτιώνει το μικροκλίμα.

Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 16,5% για θέρμανση και ψύξη, αλλά και βελτίωση του αστικού μικροκλίματος με οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, εξασφαλίζει η φύτευση του δώματος των κτιρίων με πράσινο.

Σύμφωνα με μελέτη προσομοίωσης που πραγματοποίησαν ερευνητές του ΑΠΘ, σε ένα κτίριο γραφείων της δεκαετίας του 80 χωρίς θερμομόνωση και βιοκλιματικό σχεδιασμό και σε μια νεόδμητη διπλοκατοικία με χαρακτηριστικά βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η «πράσινη στέγη» περιορίζει κατά 14,56% την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στη Θεσσαλονίκη, κατά 15,11% στην Αθήνα και κατά 16,57% στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη ανέρχεται σε 3,47% στη Θεσσαλονίκη, 8,47% στην Αθήνα και 9,13% στο Ηράκλειο, ενώ ανάλογη είναι και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως εξήγησε στο «Εθνος», ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αγις Παπαδόπουλος, σε απόλυτο βαθμό η μείωση είναι η ίδια, αλλά ως ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη διαφέρει από πόλη σε πόλη λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε καθεμία απ αυτές.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη προσομοίωσης, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, το φυτεμένο δώμα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των δομικών υλικών της στέγης, αυξάνει τη μόνωση και βελτιώνει τη στεγανοποίηση του κτιρίου. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου της «αστικής νησίδας», απορροφά αέριους ρύπους και σκόνη και βελτιώνει το μικροκλίμα και τον αερισμό των πόλεων. Αυξάνει την προστασία έναντι της ηχορύπανσης κατά 8 dB και μειώνει την αντανάκλαση του ήχου κατά 3 dB, μειώνει την απορροή των ομβρίων υδάτων από 50% έως 90% στο αποχετευτικό δίκτυο, ενώ βελτιώνει και τον αισθητικό χαρακτήρα του κτιρίου, δημιουργώντας παράλληλα μικρά οικοσυστήματα μέσα στις αστικές περιοχές.
«Με δεδομένο το γεγονός ότι τα σύγχρονα δώματα σπάνια αποτελούν κάτι περισσότερο από νεκρούς χώρους, καθώς η παλιά τους λειτουργία ως χώρους στεγνώματος ρούχων έχει προ πολλού ξεπεραστεί, η προσέγγιση του φυτεμένου δώματος αποτελεί μια καθ όλα βιώσιμη πρόταση ανάπλασης των κτιρίων και δημιουργίας ενός ζωντανού, λειτουργικού, κοινόχρηστου χώρου», αναφέρουν οι μελετητές (Μ. Καρτέρης, Ι. Θεοδωρίδου, Α. Παπαδόπουλος, Τ. Τζώρτζη, Α. Καρτέρης), που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο περιβαλλοντικό συνέδριο του ΑΠΘ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Sunday, 14 March 2010

Πλήθος νεκρά ψάρια στην Κάρλα

Λίγες μόλις ημέρες μετά το «S0S» που εξέπεμψαν για τα νερά της λίμνης Κάρλας οι αναλύσεις δειγμάτων, που ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα αμμωνίας –κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών- τα πρώτα νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στον ταμιευτήρα.
Τα νεκρά ψάρια εντόπισαν χθες μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο, κινώντας άμεσα τις διαδικασίες δειγματοληψιών. Το γεγονός εκτιμάται από το Φορέα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνιζε η πρόεδρος του Δ.Σ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων θα διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου. Σε περίπτωση που η θανάτωση των ψαριών αποδειχθεί ότι δεν οφείλεται σε φυσικά, αλλά ανθρωπογενή αίτια, τότε ο Φορέας Διαχείρισης θα κινήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Ο Φορέας, δια της προέδρου του, τονίζει ότι συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών της περιοχής σχετικά με το περιστατικό και τους παρακαλεί να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας.
Χθες, στο μεταξύ, με εντολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε έκτακτη δειγματοληψία από διάφορα σημεία της υπό ανασύστασης λίμνης Κάρλας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων, όπως ενημέρωνε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Η έκτακτη δειγματοληψία προσβλέπει σε πλήρη εικόνα για την «πηγή» της αυξημένης συγκέντρωσης σε αμμωνία, ενώ εφόσον διαπιστωθούν και αυτή τη φορά αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.
Η τελευταία δειγματοληψία, στις 26 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε σοβαρή ρύπανση στα νερά της Κάρλας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου, δίπλα στην τάφρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα από την κ. Οικονόμου, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών, το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί, δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.

Βάσω Σαμακοβλή

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010
 

Βρέθηκε εξασθενές χρώμιο σε γεώτρηση στο Αερινό!!!

Τα αυξημένα επίπεδα σε αρσενικό μπορεί να σφράγισαν τη γεώτρηση στο Αερινό Βελεστίνου, όμως, η ανίχνευση έστω και εκ των υστέρων υψηλών τιμών και σε εξασθενές χρώμιο αποτελεί ζήτημα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Δείγμα από τη γεώτρηση που ταλαιπώρησε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Βελεστίνο, το οποίο λήφθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας στις 29 Ιανουαρίου και τέθηκε υπό ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, αποκάλυψε συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο, οι ενώσεις του οποίου χαρακτηρίζονται ως ισχυρά τοξικές και καρκινογόνες.
Με την νομοθεσία να προβλέπει μηδενικά όρια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου, τα αποτελέσματα των αναλύσεων μέτρησαν 28,1 μgr/lt στο συγκεκριμένο δείγμα.
Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν άμεσα στη δημοτική αρχή Φερών, προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.
«Μετά τον εντοπισμό αρσενικού στο νερό, η γεώτρηση στο Αερινό έκλεισε. Όμως, από τη στιγμή που εντοπίστηκε και εξασθενές χρώμιο υπάρχει σοβαρό θέμα», δήλωνε χθες ο αντινομάρχης Υγείας Ν. Ντίτορας δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα.
Το ζήτημα, είπε, άπτεται επιστημονικής προσέγγισης για την αναζήτηση των αιτιών. Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να υπεισέρθει σε «ξένα χωράφια», τόνισε ότι έγκειται στην αρμοδιότητα των δήμων να συνεργαστούν με επιστημονικές οργανώσεις, όπως το ΙΓΜΕ, εξετάζοντας τα πετρώματα κάτω από τις γεωτρήσεις, οι οποίες διαρκώς αυξάνουν το βάθος τους.
«Κάθε δήμος πρέπει να δει τα ζητήματα του πόσιμου νερού ιδιαίτερα σοβαρά και προσεκτικά», δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης.
Πάντως, επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται σε συγκεντρώσεις της τάξεως των 20 μg/l, είναι βέβαιο ότι προέρχεται από ανθρωπογενή ρύπανση, ενδεχομένως από πεταμένα τοξικά απόβλητα, τα οποία απορροφούνται από το έδαφος και προοδευτικά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Ελιά: Το Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων

Το ιερό δέντρο της Αθηνάς έγραψε τη δική του ιστορία στην Αθήνα. Λέγεται πως το 480 π.Χ. όταν κατέκτησαν οι Πέρσες την Ακρόπολη, έκαψαν την ιερή ελιά της Αθήνας προς μεγάλη θλίψη των Αθηναίων που το θεώρησαν κακό σημάδι. 
Όμως η θλίψη μετατράπηκε σε αισιοδοξία όταν την άλλη μέρα κιόλας ο ξερός και καμένος κορμός είχε βλαστήσει και πάλι: Ένα καινούριο δροσερό βλαστάρι ύψους δυο πήχεων αποτελούσε πια το καινούριο ιερό δέντρο της Αθήνας. Μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια οι Αθηναίοι έδειχναν με καμάρι το ιερό δέντρο και πίστευαν πως απ` αυτό είχε ξεκινήσει η ελαιοκαλλιέργεια και απ`αυτό κατάγονται όλα τα δέντρα ελιάς που υπήρχαν στον κόσμο.

Olive Trees With Yellow Sky And Sun Vincent Van Gogh

Εδώ και χιλιετίες, το κατ' εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, η ελιά, συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους και, έχοντας ξεπεράσει τα όρια του τοπίου, έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.

Ελιά, ένα δώρο της φύσης, μια λέξη-κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης πολλών περιοχών αλλά και μια πρόκληση για να ταξιδέψεις ακολουθώντας τους δρόμους και την πλούσια ιστορία της γύρω από τη Μεσόγειο, τη Μεσόγειο της Ελιάς.
H φυσιογνωμία των λαών και των κοινωνιών πλάθεται, εκτός των άλλων, και μέσα από τον διάλογό τους με τον φυσικό χώρο που τους περιβάλλει.
Για τους Έλληνες και τους άλλους μεσογειακούς λαούς, αν θα έπρεπε να κατονομάσουμε ένα χαρακτηριστικό της οικείας σ' αυτούς φύσης, ένα καρποφόρο δένδρο που επέδρασε όχι μόνο στην κοινωνική και οικονομική ραγματικότητα, αλλά και στο πεδίο της λατρευτικής τους πρακτικής, των δοξασιών και των εθίμων, την πρώτη θέση κατέχει αναμφισβήτητα, η ελιά.

Η ελιά ως αυτοφυές δέντρο - αγριελιά - πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο εκεί δηλαδή όπου αναπτύχθηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους πολιτισμούς.
Ελιά
«Δέντρο γεμάτο πατρογονικά
παραμύθια, το νοιώθει ο καθένας
σαν ευλογία και σαν ασφάλεια

(Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος)
Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες, την καρδιά του Αιγαίου, έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς, τα οποία σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης φαίνεται να είναι ηλικίας 50-60.000 ετών.
Με λίγες σταγόνες λάδι από το καντήλι του Αϊ-Νικόλα γαλήνευαν οι ναυτικοί τη θάλασσα ...
Αξεπέραστη πηγή ζωής, η ελιά είναι παρούσα στα κείμενα των αρχαίων και των σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.
Γοητευμένοι από το φως της και τις υπέροχες αρχέγονες ιστορίες που μόνο αυτή ξέρει τόσο όμορφα να διηγείται, την ύμνησαν όσο λίγα δέντρα γιατί την αγάπησαν πολύ.
Χωρίς την ελιά το ελληνικό τοπίο θα ήταν πιο φτωχό και οι Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές θα είχαν χάσει μια μοναδική πηγή έμπνευσης.

Καταμεσήμερο Ιουλίου...
που κι αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες...
θα τους είχα επινοήσει.

( Οδυσσέας Ελύτης )
Που τρώει λάδι και ψωμί και λαδωτό πιτάρι,
δεν του επιάνου οι σαϊτιές του χαρομακελάρη.
( Κρητική μαντινάδα )
 
Η χρησιμοποίηση του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων της στην αρχαία τελετουργία καθόρισε από πολύ νωρίς τον συμβολισμό του σαν δέντρο του καλού δίνοντας του μια ξεχωριστή θέση.
Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων και των άλλων μεσογειακών λαών, συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο, σύμβολο ειρήσης, προστασίας και γονιμότητας.
Το λάδι της ελιάς, όπως το στάρι και το κρασί, αποτελεί στη σύγχρονη λατρεία θρησκευτικό αγαθό και χρησιμοποιείται σε πολλές τελετές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.
 Η ελιά ευδοκιμεί σχεδόν αποκλειστικά στην λεκάνη της Μεσογείου και ο τρόπος καλλιέργειας της αποτελεί βασικό παράγοντα διατήρησης του οικοσυστήματος.
Ζει και προσφέρει καρπούς για αιώνες, καλλιεργείται σε κάθε έδαφος, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά έλάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.
Η ελιά συμβάλλει στην αποτροπή της διάβρωσης σε περιοχές με οξυμένο το φαινόμενο της ερημοποίησης κι αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης περιοχών με σοβαρά προβλήματα απασχόλησης και συνοχής.

Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς.  
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 150.000.000 περίπου ελαιόδεντρα, λειτουργούν 2.800 ελαιοτριβεία και 500.000 οκογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς, αφού σε αρκετές - κυρίως άγονες - περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.
 Η επί χιλιετίες παρουσία της ελιάς στον ελληνικό αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο, εκτός από την καθημερινή ζωή κα τις λατρευτικές συνήθειες, επηρέασε τα ήθη και τα έθιμα των λαών που έζησαν και ζούν κάτω από τη σκιά της δημιουργώντας με το πέρασμα των χρόνων έναν εντελώς ιδιαίτερο πολιτισμό, τον Πολιτισμό της Ελιάς.
Λέει η ελιά στον αφέντη της:
"Φρόντισε με να σε θρέψω.
Πότισε με να σε πλουτίσω"
( παροιμία από τη Μεσόγειο)

Saturday, 13 March 2010

"Εβδομάδα Πρασίνου – Το "Έτος της Ελιάς 2010”

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αναδασώσεως νήσου Τήνου ”οι Φίλοι του Πράσινου” με ανακοίνωσή του γνωρίζει στο κοινό της Τήνου ότι, στα πλαίσια της "εβδομάδας πρασίνου – το έτος της ελιάς 2010", προσφέρει στα μέλη του: 
1ον Ελιές ποικιλίας “ΚΟΡΩΝΕ’Ι’ΚΗΣ”, σε γλάστρες των 3,50 κιλών και με ύψος δένδρου από 100 – 130 εκατοστά, στην εξαιρετική τιμή των 4€ για κάθε δένδρο. 
2ονΝεαρά δενδρύλλια (πεύκα, κυπαρίσσια, κυανόφυλλα, μηδικές, φοίνικες, ακακίες, πασχαλιές, καζουαρίνες, κλπ) στη συμβολική τιμή των 1,5€ όπως πάντοτε. 
Η παράδοση των δένδρων γίνεται καθημερινά, στο φυτώριο του Συλλόγου που βρίσκεται βορειοδυτικά του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου. 
Ώρες λειτουργίας του φυτωρίου καθημερινά 7πμ – 11πμ εκτός Σαββάτου και Κυριακής.  


ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Επιμέλεια Νίκος Φώσκολος

Σοβαρή ρύπανση στη λίμνη Κάρλα

Σοβαρή ρύπανση στα νερά της λίμνης Κάρλας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου δίπλα στην τάφρο, μαρτυρούν οι αυξημένες συγκεντρώσεις σε αμμωνία (ΝΗ3) σύμφωνα με τις τελευταίες δειγματοληψίες.

Αμμωνία σε αυξημένα επίπεδα –έως και 22.900 (!) φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο- ανίχνευσαν οι εργαστηριακές αναλύσεις στο σύνολο των δειγμάτων από διάφορα σημεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών η αύξηση των συγκεντρώσεων της παραμέτρου συνεπάγεται πρόσφατη ρύπανση. Εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση, πιθανός είναι ο κίνδυνος για τη διαβίωση των ψαριών στη λίμνη. Μέσα στη λίμνη η αμμωνία ξεπερνούσε το ανώτατο όριο κατά 2.500 φορές.

Την επόμενη εβδομάδα αποφασίστηκε διενέργεια έκτακτης δειγματοληψίας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων.

Στόχος είναι να υπάρξει πληρέστερη εικόνα για την προέλευση της αυξημένης συγκέντρωσης αμμωνίας, ενημέρωνε χθες η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία των αναλύσεων.

Εφόσον διαπιστωθούν εκ νέου αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.

Η τελευταία δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Σε όλα τα δείγματα οι εργαστηριακές αναλύσεις κατέδειξαν ιδιαίτερα αυξημένες τιμές συγκέντρωσης της αμμωνίας.

Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.

Δειγματοληψίες στην αποστραγγιστική τάφρο Τ1 διενεργούνται μία φορά το μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2009, έπειτα από πρόταση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΜ, προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα των νερών αυτής, αν δηλαδή ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εξήγησε η κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.

Η Νατάσα Οικονόμου υπενθύμισε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος μετά την αυτοψία που είχε γίνει στην περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επισημάνει στους εμπλεκόμενους φορείς (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φορέα Διαχείρισης Κάρλας) την αναγκαιότητα υλοποίησης των διατάξεων Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η ΚΥΑ προβλέπει την άμεση κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, εντοπισμό και περιορισμό της ρύπανσης των νερών της Τ1 και τον σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, που τώρα πραγματοποιείται από τη ΝΑΜ.

Επιπλέον η Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχε ζητήσει πριν ένα περίπου χρόνο από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον καθορισμό εξειδικευμένων παραμέτρων, των θέσεων και της συχνότητας δειγματοληψιών, για τη συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού των επιφανειακών υδάτινων αποδεκτών της περιοχής (λίμνη Κάρλα και κύριες τάφροι), καθώς και των υπόγειων υδροφορέων της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό όρο της ΚΥΑ για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Κάρλας.

Ένα ακόμη έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Νοέμβριο του 2009, με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών έθετε την ανάγκη εκτέλεσης έργων από την ΕΥΔΕ, ώστε η λειτουργία του θυροφράγματος να είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του αντλιοστασίου μεταφοράς νερού από την Τ1 στην Τ2 και των αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων τροφοδοσίας της λίμνης.

Η κ. Οικονόμου ενημέρωνε χθες ότι τα αιτήματα θα τεθούν εκ νέου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
---------------------------
Πηγή: taxydromos.gr
inout 

Friday, 12 March 2010

Oικολογικές συνταγές καθαρίσματος για όλο το σπίτι
2. Κουζίνα που αστράφτει
Tea tree: Η σταγόνα που τα κάνει όλα!

Το μέρος που αποθηκεύουμε και παρασκευάζουμε την τροφή μας, πρέπει να είναι συνεχώς καθαρό. Τα λίπη και οι βρωμιές μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευθούν και να «προσελκύσουν επικίνδυνα βακτήρια.
Χονδρό αλάτι και νερό

Για πιο δύσκολες βρωμιές βάλτε και λίγο χονδρό αλάτι και τρίψτε καλά.
Φυσικό απολυμαντικό
Για την εξόντωση των μικροβίων, αναμείξτε 2 κούπες νερό, 

3 κουταλιές υγρό σαπούνι και 25-30 σταγόνες έλαιο τσαγιόδεντρου (tea tree). Ψεκάστε σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σας ή όπου υπάρχει ανάγκη και τελειώσατε!


Tea tree: Η σταγόνα που τα κάνει όλα!

Είναι ισχυρό, είναι φυσικό και παρέχει τριπλή απολυμαντική δράση! Περιζήτητο για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, το tea tree σήμερα επανακάμπτει, προσφέροντας λύσεις σε όσους αναζητούν έναν πιο φιλικό τρόπο να προστατέψουν τον οργανισμό και το περιβάλλον τους από τα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς.
Τι πρέπει να ξέρετε
• Απαγορεύεται να το καταπιείτε, γιατί είναι δηλητηριώδες.
• Εφόσον τηρούνται οι κανόνες χρήσης του, συνήθως δεν προκαλεί ερεθισμούς, αλλεργίες και άλλες παρενέργειες. Πριν όμως το εφαρμόσετε για πρώτη φορά για θεραπευτική χρήση, διαλύστε μία σταγόνα σε λίγο λάδι (σιτέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.), σε κρέμα ή σε χυμό αλόης και βάλτε το δοκιμαστικά στο εσωτερικό του καρπού σας, για να ελέγξετε τυχόν αντιδράσεις.
• Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε πάνω σε ανοιχτές πληγές, ούτε αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.
• Μην το περιλάβετε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το τρίχωμα των ζώων, γιατί, αν το γλείψουν, είναι τοξικό και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
• Φυλάξτε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι, σε σκοτεινό μέρος.

To tea tree στην αγορά
Υπάρχει σε αφθονία, έχει σταθερή ποιότητα και προσιτή τιμή. Θα το βρείτε σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής που έχουν αιθέρια έλαια (συνήθως σε συσκευασία των 10 ml και κοστίζει περίπου 8 €). Θα το βρείτε και ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα, όπως σαπούνια, αντιφθειρικά σαμπουάν, κρέμες κλπ. 

Για ιατρική χρήση
Ακμή 
 Βάλτε λίγο αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με μια μπατονέτα πάνω στα σπυράκια, 3 φορές την ημέρα.
Σπυράκι 
Μόλις αρχίσει να εμφανίζεται ένα απλό σπυράκι ή ένα σπυράκι πυρετού, αλείψτε το τοπικά με μια μπατονέτα με αδιάλυτο έλαιο. Το πιθανότερο είναι ότι, αν το κάνετε αμέσως, θα υποχωρήσει και δεν θα εξελιχθεί.
«Πόδι του αθλητή» 
Επί 1 μήνα αλείψτε τα σημεία με αδιάλυτο αιθέριο έλαιο 2 φορές την ημέρα ή κάντε ποδόλουτρο προσθέτοντας σε χλιαρό νερό 6 στα­γόνες.
Μύκητες στα νύχια 
Κάντε ποδόλουτρο 2 φορές την ημέρα βάζοντας 8 σταγόνες tea tree στη λεκάνη με το νερό ή επαλείψτε τοπικά τους μύκητες με λίγο αδιάλυτο έλαιο. Η ονυχομυκητίαση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να επιμείνετε ακόμα και για 5-6 μήνες προκειμένου να εξαφανιστούν οι μύκητες εντελώς.
Κολπίτιδα, Καντιντίαση, Τριχομονάδες  
Ρίξτε 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο στο νερό του μπάνιου, ανακατέψτε το με το χέρι σας για να αναμειχθεί και καθίστε μέσα για 5-10 λεπτά. Ακολουθείτε τη θεραπεία 2 φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα, μπορείτε να κάνετε κολπικές πλύσεις 2 φορές την ημέρα με το παρακάτω μείγμα: 560 γρ. αποστειρωμένο νερό, 2 φακελάκια χαμομήλι, 6 σταγόνες tea tree, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο θυμαριού. Φτιάχνετε αφέψημα με το νερό και το χαμομήλι, αναμιγνύετε τα αιθέρια έλαια και κάνετε 2 φορές την ημέρα κολπικές πλύσεις μέχρι να υποχωρήσει το πρόβλημα.
Πιτυρίδα  
Φτιάξτε το δικό σας σαμπουάν με 5% αιθέριο έλαιο, αναμειγνύοντας 1/4 του φλιτζανιού νερό, 1/2 φλιτζάνι υγρό σαπούνι Μασσαλίας (αν δεν βρείτε, ­μπορείτε να διαλύσετε πλάκα σαπούνι Μασσαλίας σε λίγο νερό), 1/2 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο και 1½ κουταλάκι αιθέριο έλαιο tea tree. Το σαμπουάν αυτό είναι κατάλληλο για κανονικά μαλλιά, αλλά καταπολεμά και την πιτυρίδα. Εναλλακτικά, προσθέστε 1 κουταλάκι αιθέριο έλαιο σε 100 ml παιδικό σαμπουάν και χρησιμοποιήστε το για 4 εβδομάδες.
Ψείρες και κόνιδες 
Ρίξτε 2-3 κουταλάκια αιθέριο έλαιο σε ένα βαμβάκι και βρέξτε με αυτό μια λεπτή χτένα. Με αυτή θα χτενίσετε σχολαστικά τα μαλλιά τούφα-τούφα, γυρίζοντάς τα και ανάποδα. Θυμηθείτε, όσο χτενίζετε, να τρίβετε κάθε τόσο τη χτένα με το βαμβάκι. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να εξαφανιστούν οι ψείρες και τα αυγά τους. Το σαμπουάν αυτό λειτουργεί και προληπτικά ως απωθητικό για τις ψείρες.
Ρευματικοί πόνοι 
Αναμείξτε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 30 ml αμυγδαλέλαιο και αλείψτε με αυτό το μείγμα τα σημεία που σας πονούν, 2 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες ή μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί.
Τσιμπήματα εντόμων 
Αλείψτε το τσίμπημα με 1 αδιάλυτη σταγόνα αιθέριο έλαιο, 3-4 φορές την ημέρα.
Γρίπη, Συνάχι, Κρύωμα, Βρογχίτιδα, Ιγμορίτιδα  
Μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε 5-6 σταγόνες tea tree σε ένα κομμάτι βαμβάκι και κρατήστε το κάτω από τα ρουθούνια σας εισπνέοντας για 1-2 λεπτά τις αναθυμιάσεις. Έτσι, θα διευκολύνετε την αναπνοή σας και θα απολυμάνετε το αναπνευστικό σας σύστημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε εισπνοές για 10-15 λεπτά καλύπτοντας το κεφάλι σας με μια πετσέτα πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 5-6 σταγόνες από το έλαιο.
Body piercing 
Αν μολυνθεί κάποιο σημείο που έχετε κάνει piercing, το tea tree είναι το καλύτερο μέσο απολύμανσης, γιατί δεν δημιουργεί ουλώδη ιστό, όπως το οξυζενέ, ούτε και ξηραίνει το σημείο, όπως το οινόπνευμα. Διαλύστε 1-2 σταγόνες και αλείψτε με μια μπατονέτα το σημείο 2-3 φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Kουρασμένα πόδια 
Με ένα 15λεπτο ποδόλουτρο που θα κάνετε αφού ρίξετε 3-5 σταγόνες σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, θα νιώσετε τα πόδια σας δροσερά και ξεκούραστα.
Στοματικό διάλυμα για άφθες, περιοδοντίτιδα και κακοσμία του στόματος 
Σε 60 γρ. χλιαρό νερό, ρίξτε 5 σταγόνες tea tree και 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας ή κανέλας (για καλύτερη γεύση). Κάντε μπουκώματα για 30 δευτερόλεπτα και φτύστε το. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να το καταπιείτε!
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τονωτικό μασάζ  
Αν υποφέρετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή νιώθετε καταβεβλημένοι, ρίξτε 3-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 2 κουταλάκια λάδι και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα. Θα νιώσετε αμέσως αναζωογονημένοι και θα τονωθούν οι αισθήσεις και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Εκτός από απολυμα­ντικό, αντιικό και αντι­μυ­κη­τιασικό, το tea tree είναι αντι­φλεγ­μο­νώδες, κατα­πραϋ­ντικό και επουλωτικό

Thursday, 11 March 2010

Oικολογικές συνταγές καθαρίσματος για όλο το σπίτι
1. Πλακάκια και πορσελάνινες επιφάνειες

Πλακάκια και πορσελάνινες επιφάνειες  
Στα πλακάκια του μπάνιου, λόγω της υγρασίας αναπτύσσεται μούχλα, ενώ στην κουζίνα μαζεύεται λίπος από το μαγείρεμα.
Και οι δύο χώροι όμως είναι σημαντικού για την υγεία μας και καλό είναι να τους καθαρίζουμε με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται. Έτσι:
Μαγειρική σόδα με νερό
Ρίξτε μαγειρική σόδα στις επιφάνειες και τρίψτε καλά με ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι. Αν η βρωμιά είναι επίμονη χρησιμοποιήστε λίγο χονδρό αλάτι και τρίψτε λίγο ακόμα. Αν υπάρχουν λεκέδες κάντε το μείγμα σαν αλοιφή, τρίψτε και αφήστε λίγο πριν το ξεπλύνετε. Κατάλληλο για ανοξείδωτους νεροχύτες, επιφάνειες κοπής, περιέκτες τροφίμων, ψυγεία, κουζίνες και πολλά ακόμα. 

lifeinbalance

Wednesday, 10 March 2010

Η λεβάντα κάνει για τα πάντα!

Το ανθεκτικό αλλά ταπεινό φυτό της λεβάντας, περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν το μυαλό και το σώμα. 
 Ανακαλύψτε πώς το δημοφιλές αυτό φυτό μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση, την αϋπνία, την κατάθλιψη και πολλά άλλα! 

Η λεβάντα κάνει για τα πάντα!
Δείτε μερικές μόνο από τις εφαρμογές της που ακολουθούν.
  1. Τα λουλούδια της λεβάντας (φρέσκα ή ξηρά) εκπέμπουν μια ισχυρή, αρωματική, «ανεβαστική» μυρωδιά όταν τρίβονται στα δάκτυλά μας. Για να ανεβάσετε γρήγορα τη διάθεσή σας ή για στιγμιαία ανακούφιση απ' το στρες, τρίψτε στα δάκτυλά σας μερικά άνθη και εισπνεύσατε τη μυρωδιά, αργά και βαθιά. Ο συνδυασμός της βαθιάς εισπνοής και εισπνοής της μυρωδιάς της λεβάντας θα σας ηρεμήσει από τη νευρική ένταση, την ανησυχία και τα συναισθήματα πανικού, εντός λίγων λεπτών.
  2. Ένα χαλαρωτικό, κατευναστικό τσάι μπορεί να γίνει από τα λουλούδια. Απλά βάλτε ένα κουτάλι σούπας φρέσκων ή ξηρών λουλουδιών σε μία τσαγιέρα και χύστε βρασμένο νερό μέσα. Εμποτίστε για περίπου δέκα λεπτά. Αυτό το τσάι ηρεμεί τα νεύρα, καταπραΰνει το στομάχι και τη νευρική υπερένταση και υποβοηθά τον ύπνο.
  3. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, εφαρμόζεται όπως ένα άρωμα στα μαλλιά, το λαιμό, τα αυτιά ή άλλα μέρη σωμάτων. Μυρίζει περίφημα!
  4. Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας στο λουτρό σας ή στο σφουγγάρι για το ντους για έναν κατευναστικό καθαρισμό. Εάν δεν έχετε αιθέριο, προσθέστε μια γεμάτη χούφτα φρέσκων ή ξηρών.
  5. Για να καταστήσετε τον ύπνο πιο αναπαυτικό, στάξτε μερικές σταγόνες λεβάντας στο μαξιλάρι σας.
    Μια άλλη επιλογή είναι να τυλίξετε μια χούφτα ξηρών λουλουδιών σε ένα πάνινο σακούλι, να το δέσετε και να ρίξετε στη μαξιλαροθήκη σας.
  6. Για να ανακουφίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε νερό, μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, και ψεκάστε το ηλιοκαμένο δέρμα.
  7. Τυλίξτε μια χούφτα λουλουδιών λεβάντας σε ένα τετράγωνο πανί και δέστε με κορδόνι. Μπορείτε επίσης να στάξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου πάνω στο σακούλι για πρόσθετη αρωματοθεραπευτική δράση. Ρίξτε το σακούλι στο στεγνωτήριό σας για να δώσετε στα ρούχα σας μία απίστευτη μυρωδιά. Αυτό θα φρεσκάρει μέχρι και 25 γεμίσματα του στεγνωτηρίου!
  8. Εφαρμόστε σταγόνες αιθέριου ελαίου πάνω στα τσιμπήματα εντόμων, τα κοψίματα και γδαρσίματα. Η λεβάντα είναι πολύ αντισηπτική και καταστρέφει τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.
  9. Εμποτίστε φρέσκα ή ξηρά λουλούδια σαν για να κάνετε ένα τσάι. Αλλά αντί να το πιείτε, τον αφήνετε να δροσίσει και το χρησιμοποιείτε ως ξέβγαλμα των μαλλιών, για να μειώσει την πιτυρίδα.
  10. Τα κονιορτοποιημένα λουλούδια μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική και ευχάριστη γεύση σε σαλάτες, κρέμες, μαρμελάδες, ζελέ και μπισκότα. Είναι ένα μαγειρικό, συστατικό συγγενές με τη μέντα, τη φασκομηλιά, τη μαντζουράνα και το θυμάρι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο με αυτά τα βότανα. Η λεβάντα είναι τόσο ευπροσάρμοστη στην κουζίνα, που ουσιαστικά οποιοσδήποτε πειραματισμός με αυτήν, θα παραγάγει πολύ καλά αποτελέσματα. 
lifeinbalance

Tuesday, 9 March 2010

Καλλιεργήστε το προσωπικό σας φαρμακείο!!

Αρκεί μία γλάστρα και σωστές οδηγίες για να έχετε στη βεράντα βότανα που θεραπεύουν από το κρυολόγημα ως τη δυσπεψία.
 Γιατί να επιμένετε στα χημικά τυποποιημένα φάρμακα, τη στιγμή που το φαρμακείο της φύσης και η παραδοσιακή ιατρική σάς προσφέρουν εναλλακτικές θεραπείες για δεκάδες παθήσεις;


Με λίγη καλή διάθεση και τις κατάλληλες οδηγίες μπορείτε και εσείς να καλλιεργήσετε στη βεράντα ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου σας θεραπευτικά βότανα που θα σας προσφέρουν τις «πρώτες βοήθειες» σε στιγμές ανάγκης, αλλά και διαρκείς θεραπείες για χρόνιες παθήσεις.

«Μπορείτε να προμηθευτείτε τα βότανα από οποιοδήποτε φυτώριο ή θερμοκήπιο. Προτείνω να τα αγοράσετε είτε σε σπόρους είτε σε μικρές γλάστρες που περιέχουν τις ρίζες και μεταφυτεύονται εύκολα στη γλάστρα σας. Σε όλα τα φυτώρια δίνονται λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος του χώματος, την ηλιοφάνεια και τη συχνότητα ποτίσματος που απαιτείται. Σημειώστε ότι είναι ανθεκτικά και μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμα και σε μικρά γλαστράκια που χωρούν σε ένα απλό περβάζι » σχολιάζει η κυρία Χριστίνα Καρελιά, αισθητικός-αρωματοθεραπεύτρια, η οποία εδώ και δύο δεκαετίες διατηρεί ένα μικρό φαρμακείο στη βεράντα της. «Ομορφαίνει τη βεράντα, είναι οικονομικό και, επιπλέον, η φροντίδατων φυτών αποτελεί μια εξαιρετικά χαλαρωτική ενασχόληση» καταλήγει.

«Όλα τα βότανα μπορούν να ληφθούν σε καθημερινή βάση, χωρίς παρενέργειες» σχολιάζει ο κ. Νικόλαος Παπανδρέου, ιατρός ολιστικής ιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής Αθηνών. «Η χρήση τους δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατρική, ωστόσο λειτουργεί ως εξαιρετικό συμπλήρωμα ακόμα και σε πολύ σοβαρές παθήσεις. Σε πολλούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, για παράδειγμα, χορηγούνται φαρμακευτικά βότανα ώστε ο οργανισμός τους να αντεπεξέλθει στην πολύχρονη και βαριά χημειοθεραπεία» τονίζει, προσθέτοντας ότι το δίλημμα ανάμεσα στην παραδοσιακή και στην εναλλακτική ιατρική είναι εικονικό: 
«Εχουν περάσει οι εποχές που οι “παραδοσιακοί” γιατροί κοιτούσαν τους ολιστικούς γιατρούς και τις εναλλακτικές φυτοθεραπείες με καχυποψία. Σήμερα είναι ευρέως γνωστό ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας συμπληρώνονται από ολιστικές προσεγγίσεις με θεαματικά αποτελέσματα» καταλήγει. 
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010  

Monday, 8 March 2010

Συνελήφθη ο τσοπάνης που κρέμασε δυο σκυλιά στη Ρόδο

Μετά το ζώο που έδεσαν με σκληρό σύρμα με σκοπό να το απαγχονίσουν, άλλη μια κακοποίηση ήρθε στο φως.
Αυτή την φορά ένας τσοπάνης κρέμασε δύο σκυλιά για παραδειγματισμό των κυνηγών, όπως είπε στους αγροφύλακες!




Από το adespoto.gr
Το νέο άθλιο περιστατικό συνέβη στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Οι αγροφύλακες μόλις αντίκρισαν το θέαμα πάγωσαν και υποκρινόμενοι άλλη ιδιότητα, απέσπασαν την παραδοχή του τσοπάνη ότι αυτός προέβη σ΄αυτήν την πράξη γιατί δεν επιθυμούσε στην περιοχή αυτή, που βόσκει τα πρόβατά του, να την επισκέπτονται κυνηγοί.
Οι αγροφύλακες στη συνέχεια του αποκάλυψαν την ιδιότητά τους, τον συνέλαβαν και κρατείται στο Α.Τ. Αφάντου, όπου και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα αύριο Δευτέρα για τα περαιτέρω.
Αναμένουμε τώρα την στάση της Δικαιοσύνης γιατί το τελευταίο διάστημα έχει παραγίνει με όλα αυτά τα ανθρωποειδή να απαγχονίζουν, να πυροβολούν και να κακοποιούν με τον πιο βάναυσο τρόπο αθώα ζώα στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Οι κάτοικοι οργανώνουν διαμαρτυρία, έξω από τα Δικαστήρια, στις 12 προκειμένου να τιμωρηθεί ο δράστης για τις 2 κατηγορίες: κακοποίηση ζώου και παράνομες παγίδες θηραμάτων, παρά το μεγάλο της ηλικίας του.
* Οι εικόνες του βίντεο είναι είναι ιδιαίτερα σκληρές

O Λόφος του Στρέφη «βυθίζεται» στην εγκατάλειψη

Θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Λόφο του Στρέφη, ο οποίος «βυθίζεται» ολοένα στην εγκατάλειψη. 
Σύριγγες και σκουπίδια διάσπαρτα, παγκάκια σπασμένα,
κρουνοί χαλασμένοι και έντονη δυσοσμία παντού.
Την ίδια στιγμή, η μοναδική παιδική χαρά στέκει ρημαγμένη χωρίς κανένα παιδί να την πλησιάζει, με σκουριασμένες κούνιες και σπασμένες τραμπάλες. 

Xαρακτηριστικό της κατάστασης, τα περίπου δέκα αντίσκηνα που έχουν στηθεί στις ρεματιές.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος «τολμηρός» ανηφορίσει στον Λόφο. Σχεδόν κανείς πια δεν τολμά να κάνει τη βόλτα του εκεί. Η μοναδική δραστηριότητα είναι το εμπόριο ναρκωτικών και οι μοναδικοί επισκέπτες οι τοξικομανείς που βρίσκουν καταφύγιο στου Στρέφη.
Μάλιστα, κάτω από τα δέντρα και μέσα στις ρεματιές του λόφου έχουν στηθεί περίπου δέκα αντίσκηνα που «φιλοξενούν» διάφορα άτομα, κυρίως αστέγους, σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Αθηναίων.
Κάποιοι λένε ότι πρόκειται όντως για αστέγους, κάποιοι άλλοι μιλούν για παλιούς Εξαρχειώτες που στα νιάτα τους ήρθαν σε ρήξη με το σύστημα και σήμερα αποτραβήχτηκαν κάνοντας σπίτι τους τον Λόφο Στρέφη.
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο Λόφος του Στρέφη
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο Λόφος του Στρέφη
Οπως και να ‘χει, η ιδιότυπη «κοινωνία» που έχει διαμορφωθεί στο Λόφο, έχει διώξει κάθε περιπατητή και περαστικό.
Αν και δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα επιθετικής συμπεριφοράς από τους «κατοίκους» του Στρέφη, κανείς δεν ανεβαίνει πλέον ούτε για βόλτα με τον σκύλο του.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, χωρίς καμία προφύλαξη, το «εμπόριο» διεξάγεται χωρίς καμία απολύτως δυσκολία και χωρίς κανείς αρμόδιος να παίρνει την ευθύνη. 
Το αποτέλεσμα; Η κατάσταση παγιώνεται και οι κάτοικοι αγανακτούν.
Σηκώνει τα χέρια ψηλάΟ Δήμος Αθηναίων δηλώνει «αδύναμος» να δώσει λύση «δείχνοντας» ως υπεύθυνη την Αστυνομία, η οποία επίσης δεν επεμβαίνει. Η πλήρης εγκατάλειψη φαίνεται παντού. Ο φωτισμός είναι ελλιπής, τα σκαλοπάτια κατεστραμμένα και τα μονοπάτια αδιάβατα. Η πυρόσβεση ανύπαρκτη, καθώς οι κρουνοί είναι ασύμβατοι με τους πυροσβεστικούς σωλήνες. Το ποτιστικό σύστημα προβληματικό και όποτε αυτό λειτουργεί εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όπως το? πλύσιμο αυτοκινήτων!
Εν ολίγοις, ο Λόφος... προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα εκτός από αυτή για την οποία προορίζεται. Ενας χώρος αναψυχής μετατρέπεται σε άβατο...
Aγανακτισμένοι οι κάτοικοι των Eξαρχείων
Aγώνας για την προστασία του Λόφου
Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των Εξαρχείων, που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του Λόφου και κάθε τόσο κάνουν προσπάθειες για τον καθαρισμό και την προστασία του. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού μάζεψαν 100 σακούλες σκουπιδιών και μια κούτα γεμάτη σύριγγες. 
Δυστυχώς, οι φιλότιμες προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό, αφού ο λόφος είναι αφύλακτος με αποτέλεσμα σε δύο μέρες η εικόνα να είναι πάλι η ίδια.
Ο κ. Θ. Κοκκινάκης, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και μέλος της επιτροπής «Εξαρχειώτες και Φίλοι για το Λόφο του Στρέφη», μιλώντας στο «Εθνος» εκφράζει την απόγνωση και τον θυμό του για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο λόφος. «Κύριος υπεύθυνος είναι ο Δήμος Αθηναίων, που επί 20 χρόνια έχει αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη τον πνεύμονα πρασίνου».
Οι κάτοικοι, όπως μας λέει ο κ. Κοκκινάκης, ζητούν επίμονα από τον δήμο να πάρει μέτρα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία κίνηση για τη διάσωσή του.
Μεταξύ άλλων ζητούν τη συντήρηση του πρασίνου, την τοποθέτηση φωτισμού και την περίφραξη του λόφου, όπως και της παιδικής χαράς. Πάνω απ’ όλα όμως ζητούν τη φύλαξή του, ώστε να εξαλειφθεί το εμπόριο ναρκωτικών.
Τα «χέρια ψηλά» σηκώνει ο δήμος, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσες φορές προσπάθησε να «εξωραΐσει» τον χώρο δεν τα κατάφερε. 
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Γ. Ξεπαπαδάκος, τόνισε στο «Εθνος» ότι αρκετές φορές υπήρξαν προσπάθειες να προσεγγίσουν τους σκηνίτες και να τους πείσουν να μεταφερθούν στους ξενώνες του δήμου. «Δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε να τους μεταφέρουμε.
Οι συνθήκες είναι ιδιόμορφες και δύσκολες καθώς απαιτείται συντονισμός ενεργειών με την Αστυνομία και τη συνεργασία των κατοίκων».
Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι το καλοκαίρι που γίνονται διάφορα πάρτι στον Λόφο έχει διαπιστώσει ότι «τα έξοδα φαγητών-ποτών καλύπτονται από τους καταστηματάρχες με «αντάλλαγμα» να μην τους κάψουν τα μαγαζιά».
Σήμερα στον Λόφο του Στρέφη ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει έναν υδραυλικό, τρεις κηπουρούς και τέσσερις υπαλλήλους καθαριότητας, που όπως παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δυστυχώς δεν επαρκούν.
H ιστορία
Tο 1840 ήταν λατομείο
Ο λόφος Στρέφη αποτελεί τον βασικό πνεύμονα των Εξαρχείων, που εκτείνεται σε 48 στρέμματα. Το πρώτο του όνομα ήταν λόφος Αγχέσμου και λειτουργούσε ως λατομείο από τη δεκαετία του 1840 με ιδιοκτήτη τον Στρέφη. 
Η δεντροφύτευσή του έγινε το ‘24 με ‘26 ως χατίρι ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού προς τη γυναίκα του. Ο αδελφός του ιδιοκτήτη του λατομείου και αξιωματικός Στρέφης είχε το σπίτι του σε κάθετο δρόμο προς τον λόφο. Μια μέρα όμως η μπουγάδα της γυναίκας του έγινε κατακόκκινη από τη σκόνη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διέταξε τους στρατιώτες του να πάρουν πεύκα και να φυτέψουν τον λόφο. Κατά τη δημαρχία Αμβροσίου Πλυτά, το 1936, γίνεται η πρώτη ανάπλαση του χώρου. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Λόφο του Στρέφη από την ομώνυμη οικογένεια η οποία το 1963 δώρισε την έκταση στον Δήμο Αθηναίων.
Aφροδίτη Kαρίμαλη 
Φωτό: Kώστας Πολύβιος