Τα νεκρά ψάρια εντόπισαν χθες μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο, κινώντας άμεσα τις διαδικασίες δειγματοληψιών. Το γεγονός εκτιμάται από το Φορέα ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, τόνιζε η πρόεδρος του Δ.Σ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων θα διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου. Σε περίπτωση που η θανάτωση των ψαριών αποδειχθεί ότι δεν οφείλεται σε φυσικά, αλλά ανθρωπογενή αίτια, τότε ο Φορέας Διαχείρισης θα κινήσει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Ο Φορέας, δια της προέδρου του, τονίζει ότι συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών της περιοχής σχετικά με το περιστατικό και τους παρακαλεί να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας.
Χθες, στο μεταξύ, με εντολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε έκτακτη δειγματοληψία από διάφορα σημεία της υπό ανασύστασης λίμνης Κάρλας, η οποία θα περιλαμβάνει και τα σημεία της Τάφρου 1 στα όρια της Μαγνησίας, ώστε να γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων, όπως ενημέρωνε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Η έκτακτη δειγματοληψία προσβλέπει σε πλήρη εικόνα για την «πηγή» της αυξημένης συγκέντρωσης σε αμμωνία, ενώ εφόσον διαπιστωθούν και αυτή τη φορά αυξημένες τιμές, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό της προέλευσης της ρύπανσης και το σχεδιασμό επανορθωτικών μέτρων.
Η τελευταία δειγματοληψία, στις 26 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε σοβαρή ρύπανση στα νερά της Κάρλας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χρήση λιπασμάτων και τη λειτουργία ποιμνιοστασίου, δίπλα στην τάφρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα από την κ. Οικονόμου, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, σε δείγμα από το νέο θυρόφραγμα της Τ1 ανιχνεύθηκε αμμωνία με συγκέντρωση 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l και εντός της λίμνης 0,65 mg/l.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών, το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί, δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010
No comments:
Post a Comment