Thursday, 29 April 2010

Γέρακας: Γιορτή για την Προστασία τών Ζώων 7, 8, 9 Μαΐου

Τριήμερο αφιέρωμα 
στους τετράποδους φίλους μας

Start Time:Friday, May 7, 2010 at  5:00pm
End   Time:Sunday, May 9, 2010 at 11:00pm
Location: Γέρακας
Street: Κεντρική Πλατεία Γέρακα

Παρασκευή
  • Ενημέρωση για το πρόγραμμα των αδέσποτων
  • Δυνατότητα Υιοθεσίας Αδέσποτου
  • Bazaar
Σάββατο 8:00 μ.μ
      Συναυλία με τους :
  • ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΤΑΚΗ
  • Pale faces
  • Ισμήνη Πεπέ
Κυριακή
  • Ζωάκια και Παιδιά
  • Face painting
  • Καλλιτεχνικά Δρώμενα
  • Συμμετοχή των παιδιών
  • Bazaar
Δυνατότητα Υιοθεσίας Αδέσποτων Σκύλων

Πληροφορίες facebook 

Τι λαχανικά να φυτέψετε το Μάιο

Το Μάιο γενικότερα μπορούμε να φυτέψουμε όλα τα λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής. 

Ο κατάλογος είναι μακρύς και φυσικά ξεκινάει από τη βασίλισσα του καλοκαιριού που δεν είναι άλλη από την ντομάτα. Μεταφυτέψτε τα φυτά που ετοιμάσατε από σπόρο ή αγοράστε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια. 
Αν έχετε σπόρους ντομάτας μπορείτε να τους σπείρετε κι αυτή την εποχή αλλά θα αργήσουν περισσότερο μέχρι να σχηματίσουν τις πρώτες ντομάτες.
Μπορούμε επίσης να σπείρουμε ή να φυτέψουμε έτοιμα φυτά από πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια, κολοκυθιές, αγγουράκια, φασόλια, και φυσικά πατάτες και κοκκάρι για πράσινα κρεμμυδάκια. 
Επίσης αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε πράσα μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα μικρά φυτά που μοιάζουν σαν πολύ λεπτά κρεμμυδάκια αυτή την εποχή.
Αν θέλετε πράσινες σαλάτες μπορείτε ακόμα να φυτέψετε ρόκα μια και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.
Από αρωματικά φυτά μπορούμε να σπείρουμε βασιλικό, άνηθο, σέλινο και μαϊντανό ώστε να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας φρεσκότατα.

Wednesday, 28 April 2010

Διοσκουρίδης: Έρωτας για την Φύση - «Περί Ύλης Ιατρικής» (De Materia Medica)

Ο θεμελιωτής της Επιστήμης της Φαρμακολογίας

Διοσκουρίδης (25;-90; μ.Χ.)
Ο ΔIOΣKOYPIΔHΣ είναι, μετά τον πατέρα της Βοτανολογίας Θεόφραστο (372-287 π.Χ.), ο θεμελιωτής της Φαρμακολογίας. Μέσα από το πεντάτομο έργο του «Περί Ύλης Ιατρικής» κέρδισε, μαζί με τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, την ύψιστη θέση στην Ιστορία της Ιατρικής. Το έργο του, με μοναδικές απεικονίσεις φαρμακευτικών φυτών, έχει πρακτική αξία έως σήμερα.
Γεννημένος περί το 25 μ.Χ. στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, κοντά στην Ταρσό, έγινε διάσημος την εποχή του Νέρωνα και του Βεσπασιανού. Ακολούθησε ως στρατιωτικός ιατρός τις ρωμαϊκές λεγεώνες και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς χειρουργούς της εποχής του. Προκειμένου να απολαμβάνει τα προνόμια των Ρωμαίων πολιτών -τα οποία δεν παραχωρούνταν ακόμα σε μη Ρωμαίους- υιοθετήθηκε σε μεγάλη ηλικία από Ρωμαίο της οικογενείας των Πεδανίων και πήρε το επίθετο Πεδάνιος. 
Πέθανε γύρω στο 90 μ.Χ., ενώ θα πρέπει να έγραψε το «Περί Υλης Ιατρικής» περί το 70-77 μ.Χ.
Mε την ιδιότητα του στρατιωτικού ιατρού ο Διοσκουρίδης ταξίδεψε σε πολλές ρωμαϊκές επαρχίες της Ανατολής, από την Ελλάδα έως τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Έτσι, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα φαρμακευτικά φυτά και τα ιατρικά παρασκευάσματα των πιο ανεπτυγμένων χωρών του τότε κόσμου. Με μοναδικό τρόπο και σύστημα κατέγραψε και περιέλαβε στο βιβλίο του όχι μόνο όλα τα τότε γνωστά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τις οργανικές και ανόργανες φαρμακευτικές ουσίες που συναντώνται στη φύση. Εντυπωσιάζει η παράθεση, για πρώτη φορά, των ονομάτων των φυτών και των παρασκευασμάτων σε διαφορετικές γλώσσες. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνθηκαν η ενιαία ονομασία και η καταγραφή των διαφόρων φαρμακευτικών φυτών. Ο Διοσκουρίδης κατέταξε τις ουσίες αυτές όχι αλφαβητικά -όπως συναντάμε αργότερα σε αντίγραφα ή μεταφράσεις του έργου του- αλλά σε κατηγορίες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη δραστικότητά τους.

Απεσταλμένος του Θεού της Bοτανικής

Το «Περί Ύλης Ιατρικής», ή «De materia medica», όπως έγινε γνωστό στη Δύση, χωρίζεται σε πέντε «βιβλία». Ένα από αυτά είναι αφιερωμένο στα θεραπευτικά φυτά, τις αλοιφές και τα έλαια, το δεύτερο στα ζωικής ή φυτικής προέλευσης προϊόντα που έχουν φαρμακευτική χρήση, όπως το μέλι, το γάλα, το λίπος, το σιτάρι και τα κηπευτικά. Το τρίτο και το τέταρτο περιγράφουν συστατικά από δέντρα και ρίζες, και το τελευταίο τα κρασιά, τα αλκοολούχα και τα φάρμακα που περιλαμβάνουν συστατικά ορυκτών. Το Παράρτημα αναφέρεται στα δηλητήρια και τα αντίδοτά τους. Τα διάφορα φάρμακα είναι χωρισμένα σε ομάδες, όπως τα αφροδισιακά, τα αντιδιαρροϊκά, τα υπακτικά κ.ά.
Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.X.) ταξίδεψε στις παραμεσόγειες χώρες και μελέτησε πλήθος φυτών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Tο έργο του «Περί Yλης Iατρικής» (De Materia Medica) μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και άσκησε μεγάλη επιρροή. Στην εικόνα, ο Διοσκουρίδης, καθισμένος και με φωτοστέφανο στο κεφάλι, απλώνει το χέρι για να παραλάβει αντίγραφα του έργου (αραβική μετάφραση του abo Yosof Bihnam, B. Mεσοποταμία, 1229). Mουσείο Τοpkapi Sarayi, ahmet III, Kωνσταντινούπολη.


Το έργο αυτό ήταν ήδη πολύ γνωστό στην εποχή του Γαληνού (130-199 μ.Χ.) και μεταφράστηκε στα Συριακά, τα Λατινικά και τα αραβικά. Το παλαιότερο αντίγραφο που διασώθηκε είναι του 512 μ. Χ. και απεικονίζει 391 φυτά. Το πρωτότυπο του Διοσκουρίδη φαίνεται ότι περιείχε 435 φυτά, 400 από τα οποία αναφέρει και ο Ορειβάσιος (343-403) στο βιβλίο του «Ιατρικαί συναγωγαί». Ο Διοσκουρίδης, αναλύοντας συστηματικά τα φυτικά (794), τα ζωικά (104) και τα ορυκτά (105) προϊόντα, φθάνει σε ένα σύνολο 1.003 διαφορετικών ουσιών, οι οποίες αναμιγνυόμενες μεταξύ τους δημιουργούν ένα τεράστιο συνταγολόγιο.
Από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση, και αργότερα με την τυπογραφία, το «Περί Yλης Ιατρικής» διαθόθηκε σε όλες τις τότε γνωστές γλώσσες στη Δύση και στην Ανατολή, και έως τον 19ο αι. υπήρξε πρότυπο για όλα τα φαρμακευτικά βιβλία. Οι Αραβες μάλιστα απεκάλεσαν τον Διοσκουρίδη «Απεσταλμένο του Θεού της Bοτανικής».
Το πλέον γνωστό και πολύτιμο αντίγραφο είναι αυτό που φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης (Cod med.gr. 1). Αντιγράφτηκε κατ' εντολήν των κατοίκων και των συντεχνιών του Πέρα το 512 μ.Χ. και δωρήθηκε στην Ιουλιανή εξ Αμικίων. aλλα πολύτιμα αντίγραφα είναι ο Κώδικας της Νεαπόλεως του 512 μ.Χ., διάφοροι αραβικοί κώδικες, και οι περίφημοι τουρκικοί κώδικες στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.

Kατόρθωμα
Η προσωποποίηση της Εύρεσης
παραδίδει σπάνια δόγη στον Πεδάνιο Διοσκουρίδη.
 
Βέβαια, ο Διοσκουρίδης δεν ανακάλυψε ο ίδιος τις ιδιότητες όλων αυτών των φυτών. 
Όπως επισημαίνει ο E. Mπάουμαν στο βιβλίο του «Η Ελληνική Χλωρίδα», οι γνώσεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης χάνονται στα βάθη των αιώνων, και την πρώτη καταγραφή της θεραπείας με βότανα την οφείλουμε στο Θεόφραστο. 
Όμως το κατόρθωμα του Διοσκουρίδη είναι ότι είχε αναγνωρίσει ως θεραπευτικά 500 περίπου φυτά από τα 6.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα (8%), ενώ σήμερα μόνο το 5% από τα 600.000 φυτά που φυτρώνουν παγκοσμίως έχει ερευνηθεί.
Το «Μέγα Κενταύριο», ένα από τα 70 κενταύρια που φυτρώνουν στην Ελλάδα και κρατά ακόμα το όνομά του «Χειρωνιά» ή «Αίμα του Ηρακλέους», μας θυμίζει ότι ο Κένταυρος Χείρων είχε επιθέσει το βότανο αυτό πάνω στην πληγή που του προξένησε ο Ηρακλής. O Διοσκουρίδης θεωρεί το βότανο αξιόλογο φάρμακο για τη θεραπεία των ανοικτών τραυμάτων.
Το «Ελένιον» είναι μάλλον το «Πάνακες Χειρώνιον» του Θεοφράστου, το σημερινό Inola heleniom. Οι ρίζες του περιέχουν τις ουσίες Αλαντολακτόνη, Ινουλίνη, κ.ά. και χρησιμοποιούνταν για τονωτικό, διεγερτικό, όπως και για τη θεραπεία νοσημάτων του αναπνευστικού ή της στηθάγχης. Και σήμερα χρησιμοποιείται σε χρόνιο βήχα ή χρόνιο έλκος δωδεκαδακτύλου. Στο εμπόριο το βρίσκουμε με το όνομα Hanopect ή μέσα στο ελιξήριο Mellissengeist.
Η ρίζα του φυτού Μανδραγόρας χρησιμοποιείτο ήδη από την ομηρική εποχή ως υπνωτικό ή/και ως παυσίπονο. Ο γιος του Ασκληπιού Μαχάων την είχε χρησιμοποιήσει πάνω στην πληγή του Φιλοκτήτη. Σε άλλες περιπτώσεις μασούσαν κομμάτι της για υπνωτικό. Ο Διοσκουρίδης έπαιρνε χυμό από τη ρίζα του Μανδραγόρα και έφτιαχνε αραιωμένο μείγμα για ελεγχόμενη δοσολογία, επειδή μεγάλες δόσεις μπορούσαν να είναι επικίνδυνες. 
Η ρίζα του Μανδραγόρα περιέχει αλκαλοειδή, όπως η Υοσκυαμίνη, η Σκοπολαμίνη και η Ατροπίνη. Ακόμα, υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρασκευάζονται από τη ρίζα του, όπως το Αnhaloniom, Claoparest κ.ά. Εχουν όμως αντικατασταθεί από καθαρά χημικά παρασκευάσματα. Όντας το πρώτο γνωστό υπνωτικό, ο Μανδραγόρας έχει επιλεγεί ως έμβλημα την Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.
Η άτροπος, η σημερινή Αtropa belladonna, είναι ένας πολύ ψηλός θάμνος, τις τοξικές ιδιότητες του οποίου είχε περιγράψει ο Διοσκουρίδης. Στο βάρος μιας αρχαίας δραχμής μπορούσε να προκαλέσει φαντασιώσεις, σε διπλή δόση οι φαντασιώσεις κρατούσαν τέσσερις ημέρες, και σε τετραπλή δόση προξενούσε τον θάνατο. Δέκα ή δώδεκα καρποί είναι θανατηφόροι. Το όνομα Belladona (μπέλλα ντόνα) σημαίνει ωραία γυναίκα, γιατί μερικές σταγόνες του καρπού στα μάτια προκαλούσαν διαστολή της κόρης του ματιού, κάτι που παλιά θεωρούνταν ότι ομόρφαινε τις γυναίκες. Η ατροπίνη χρησιμοποιείται ακόμα στην Οφθαλμολογία, αλλά και ενάντια στη βραδυκαρδία ή/και ως αντίδοτο στις δηλητηριάσεις από εντομοκτόνα ή νευροτοξικά αέρια.
Το Υπέρικο του Διοσκουρίδη, αλλιώς «βάλσαμο ψυχής» και σήμερα σκέτο «βάλσαμο», χρησιμοποιείτο κυρίως για τη θεραπεία των πληγών. Σαν τσάι θεωρείται και σήμερα το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, μετά τους αναστολείς της Σεροτονίνης. Στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι γνωστό με το όνομα St. John's Wort ή Johanneskraot, οι δε πωλήσεις του ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια τον χρόνο. Στην Ελλάδα φυτρώνει έξω από την πόρτα μας και οι γιαγιάδες μας το χρησιμοποιούσαν σαν παυσίπονο στα μωρά. Η αντικαταθλιπτική του δράση έχει ξεχαστεί.
Το ζουμί της καυκαλήθρας, το «Ιορδύλιον», το έδιναν, ανακατεμένο με κρασί, για ορισμένες νεφροπάθειες, τη δε μολόχα, τη «Μαλάχη», για τα δαγκώματα από δηλητηριώδη φίδια, ή χρησιμοποιούσαν τα λουλούδια της σαν τσάι, όπως σήμερα.
Όμως τα φαρμακευτικά φυτά που έχουν επιβιώσει έως σήμερα είναι άπειρα, και πάμπολλα εκείνα που η ιστορία και η μυθολογία μας έχουν συνδέσει με κάποια θεραπεία, ώστε είναι αδύνατον να χωρέσουν στη σύντομη αυτή αναφορά στη συμβολή του Διοσκουρίδη.

ΣTEΦaNOΣ ΓEPOYΛaNOΣ.  kathimerini.gr
Διευθυντής Kαρδιοχειρουργικής MEΘ στο Ωνάσειο Kαρδιοχειρουργικό Kέντρο

Βιβλιογραφία:
  • Brandenborg D., «Islamic miniatore painting in medical manoscripts». Roche, Basel, 1982.
  • Βούρος Ι., «Ελληνική Φαρμακοποιια», Αθήναι, 1837.
  • Διοσκουρίδης : «Περί Υλης Ιατρικής». Πανομοιότυπο αντίγραφο του Κώδικα της Νεαπόλεως. Μίλητος, Αθήνα, 2001.
  • Μπάουμαν Ε., «Η Ελληνική Χλωρίδα». Ελλην. Εταιρεία Προστασίας Φύσεως, Αθήνα, 1984.
  • Schoenfeld I.& P., «Heilpflanzenfoehrer», Kosmos Verlag, Stottgart, 2001.


Διοσκουρίδης (Ιατρός, Αναζαρβεύς, 1ος αι. μ.Χ.)


Αραβικό βιβλίο για τα απλά φάρμακα
από το Περί ύλης ιατρικής του Διοσκουρίδη.
Cumin & dill. c. 1334. Βρετανικό Μουσείο.

Το έργο του «Περί ύλης ιατρικής» = (De Materia Medica) ήταν προϊόν προσωπικών παρατηρήσεων, απαλλαγμένο από προλήψεις και δεισιδαιμονίες,. Μέχρι και τον 16ο αιώνα σ' αυτό ανέτρεχαν οι ασχολούμενοι με την Φαρμακευτική. Μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες κατά τις διάφορες εποχές. Ήταν το πρώτο βιβλίο, που τυπώθηκε μετά την Αγία Γραφή. Χειρόγραφοι κώδικες του Διοσκουρίδη σώζονται πολλοί, εικονογραφημένοι, γνήσιοι, νόθοι ή διασκευασμένοι. Σπουδαιότεροι είναι ο Κωνσταντινοπολιτικός (527 μ Χ., γραμμένος σε περγαμηνές με καλλιγραφικά κεφαλαία γράμματα), ο Νεαπολιτικός και ο Λαυρεωτικός (10ος αιών, με 440 εικόνες).
Στον πρόλογο του έργου του αναφέρει τους λόγους, που τον ώθησαν να γράψει το έργο αυτό. Έκρινε ανεπαρκείς, ατελείς και αντιφάσκουσες τις επιστημονικές παρατηρήσεις των προγενέστερων ιατρών. Κατέταξε τα φυτά σε ομάδες με βάση τα βοτανικά τους γνωρίσματα. Έγραψε τα συνώνυμα των φυτών αλφαβητικά κατά λαούς (πχ. Αθηναίοι, Αιγύπτιοι, Βάρβαροι, Βοιωτοί κλπ.) και κατά πρόσωπα (Ανδρέας, Κρατεύας κλπ). Το έργο διαιρείται σε 5 βιβλία:
  1. αλοιφές, αρώματα, μύρα, βάλσαμα, ρητίνες, έλαια.
  2. ζώα και ζωικής προέλευσης δρόγες
  3. φυτικής προέλευσης δρόγες
  4. συνέχεια του τρίτου
  5. οίνοι, ορυκτά και ανόργανα φάρμακα
Στο Άγιο Όρος σώζονται 5 χειρόγραφα του Διοσκουρίδη, από τα οποία το Λαύρας Ω 75 (12ου αι.) είναι όχι μόνο το σημαντικότερο από τα χειρόγραφα αυτού του συγγραφέα αλλά και από όλα τα αποκείμενα σήμερα στο Άγιον Όρος. Aπό τα άλλα χειρόγραφα του Διοσκουρίδη ξεχωρίζει ο παρών κώδικας, που είναι αντίγραφο του κώδικα Ω 75 της Λαύρας.


Tuesday, 27 April 2010

Olympic Air: Η Ελλάδα ψηλά αλλά... με Ιταλικό ελαιόλαδο στο φαγητό

Επιστολή στον πρόεδρο της Οlympic Air Ανδρέα Βγενόπουλο απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Γιώργος Καραμπάτος σχετικά με πληροφορίες που έφτασαν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας ότι η εταιρία του Olympic Air χρησιμοποιεί στα γεύματα της ελαιόλαδο Ιταλίας!!!
Ο κος Καραμπάτος στην επιστολή του δηλώνει την πλήρη αντίθεση του σε αυτό και προτρέπει τον κο Βγενόπουλο να χρησιμοποιήσει στην Olympic Air γνήσιο Extra παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας.

Αναλυτικά η επιστολή του κου Καραμπάτου αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε Βγενόπουλε,
Με την επιστολή μου, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας μια πληροφορία η οποία μας λύπησε και μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, Γάλλοι συνεργάτες του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας μας πληροφόρησαν ότι στις πτήσεις της Olympic Air η σαλάτα του γεύματος συνοδεύεται από πλαστικό φιαλίδιο με τυποποιημένο ιταλικό ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι μάρκας “Polenghi”.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, την οποία επανειλημμένα έχετε αποδείξει έμπρακτα, τόσο για τις οικονομικά ευάλωτες περιοχές, όπως η Μεσσηνία, όσο και για καινοτόμες πρωτοβουλίες που προβάλλουν την Ελλάδα της Ελιάς και τα ελαιοκομικά μας προϊόντα διεθνώς, όπως οι πολιτιστικές διαδρομές «Δρόμοι της Ελιάς», απευθύνομαι σε εσάς με την παράκληση να δώσετε εντολή για αντικατάσταση του ανωτέρω προϊόντος με αντίστοιχο μεσσηνιακό.
Είμαστε πρόθυμοι να μεσολαβήσουμε, εφόσον βεβαίως το επιθυμείτε και μας ζητηθεί, τόσο για το θέμα της αναγκαίας συσκευασίας όσο και της τιμής, ώστε να μην υπάρξει πρόσθετο κόστος για την εταιρεία σας.

Με την ευκαιρία αυτή, να σας θυμίσω ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», που έχει συσταθεί το 1998 με πρωτοβουλία Eπιμελητηρίων και φορέων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, προωθούν διεθνώς τη διάδοση του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ποικίλους τρόπους, όπως διαδρομές ανακάλυψης των τόπων της ελιάς, εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κ.α.

Είμαστε βέβαιοι ότι το τόσο επιτυχημένο σύνθημα της Olympic Air «Η Ελλάδα Ψηλά», σημαίνει και την επιθυμία σας για προβολή των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στον επισκέπτη και δημιουργία μιας εικόνας της Χώρας μας φιλόξενης και αυθεντικής από την πρώτη στιγμή, κάτι για το οποίο η ελιά και τα προϊόντα της μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και θερμούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Monday, 26 April 2010

Μετέτρεψαν σε παράδεισο πρώην χωματερή

Σε παράδεισο μετατράπηκε μια πρώην χωματερή έκτασης 60 στρεμμάτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Στον χώρο που μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών και αφόρητη δυσοσμία, σήμερα μεγαλώνουν πάνω από 3.000 δέντρα, ενώ μια μικρή λίμνη φιλοξενεί πάπιες και πουλιά.
Ο χώρος της πρώην χωματερής όπως είναι σήμερα

Την ίδια ώρα η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Λιονή, έστειλε τελεσίγραφο μέχρι τις 16 Ιουλίου στις νομαρχίες -ανάμεσά τους και η Ημαθία με τις 10 παράνομες χωματερές- για το κλείσιμο των παράνομων ενεργών χωματερών και την αποκατάσταση των ανενεργών. 

Η περιφερειάρχης θυμίζει τις αυστηρές συστάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, πως μη συμμόρφωση σημαίνει υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τα 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ενεργή και ανενεργή χωματερή από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο δήμος διαμόρφωσε την παλιά χωματερή σε λίμνη-φράγμα, μια όαση δροσιάς και ηρεμίας για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής και την απόδοση του χώρου αυτού στους πολίτες ως ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτος.
Στην έκταση αυτή έγιναν εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις με την τοποθέτηση 3.000 και πλέον δέντρων διαφόρων ειδών, εγκαταστάθηκε φωτισμός και τοποθετήθηκαν καθιστικά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 
Στην ευρύτερη περιοχή δημιουργήθηκαν παιδική χαρά, αλλά και τεχνητή λίμνη, το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για το πότισμα των δέντρων που έχουν φυτευτεί, ώστε συγχρόνως να επιτυγχάνεται και η ποθητή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Sunday, 25 April 2010

Γνωριμία με ένα φυτό: Γλυκός και ντελικάτος αρακάς

Παρότι είναι όσπριο, πωλείται ως λαχανικό

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ

Περιέχει κάλιο, νάτριο, φώσφορο, καροτίνη, φυτικές ίνες καθώς και βιταμίνη C, θειαμίνη, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά έχει διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τα φασολάκια και τις μπάμιες.
Αποτελεί διαχρονική διατροφική συνήθεια και είναι από τα ελάχιστα είδη οσπρίων που πωλείται και μαγειρεύεται ως φρέσκο λαχανικό. O γλυκός και ντελικάτος αρακάς (ή μπιζέλι) είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων για τον οργανισμό.  
Ανάλογα με την ποικιλία, καλλιεργείται για τα νωπά ή ξερά σπέρματά του και για τους τρυφερούς λοβούς του (γλυκομπίζελα ή γλυκόπισα). Είναι ετήσιο ποώδες φυτό (νάνο ή αναρριχώμενο), με ύψος που μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα. Τα άνθη του είναι λευκά (σε αντίθεση με το κτηνοτροφικό μπιζέλι, τα άνθη του οποίου είναι πορφυρά) και ο λοβός του έχει σχήμα, μέγεθος και χρώμα που διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία. Το ίδιο ισχύει για το μέγεθος και τον αριθμό των σπόρων (από 4 έως 10) που περιέχουν οι λοβοί. Λόγω του ότι είναι μια μετρίως επιβαρυμένη καλλιέργεια από τη χρήση φυτοφαρμάκων, βρίσκουμε στην αγορά, πέρα από τον συμβατικό, και βιολογικό· νωπό, κατεψυγμένο ή και ξερό.

Φρέσκα μπιζέλια
Οταν επιλέγουμε φρέσκο αρακά, οφείλουμε να προσέχουμε ώστε τα σπέρματά του να είναι τρυφερά και να έχουν γλυκιά και όχι αμυλώδη γεύση, οι δε λοβοί του να μην έχουν στίγματα ή μούχλες. 
Ποτέ δεν θα πρέπει να προμηθευόμαστε τον φρέσκο αρακά καθαρισμένο, για να μη χάσει τα φυσικά συστατικά του. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η στιγμή συλλογής του παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά του. 
Υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία τα ζάχαρα και η τρυφεράδα των σπερμάτων είναι ιδανικά. Ετσι, εάν συλλεχθεί νωρίτερα, ο παραγωγός χάνει σε βάρος (μια και τα σπέρματα δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά), ενώ, εάν συλλεχθεί με καθυστέρηση και έχει προχωρήσει η ωρίμαση, τότε έχει μειωμένα σάκχαρα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε άμυλο και άλλους πολυσακχαρίτες. 
Όσο για την τρυφεράδα των σπερμάτων, αυτή μειώνεται λόγω της μεταφοράς ασβεστίου από το φυτό στο περίβλημά τους. Από την άλλη, οι ποικιλίες των γλυκομπίζελων (των οποίων καταναλώνονται και οι λοβοί) θα πρέπει να συγκομίζονται όταν τα σπέρματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πλήρη ανάπτυξή τους, έτσι ώστε οι λοβοί να είναι τρυφεροί, γλυκοί και βρώσιμοι.

Πώς συντηρείται
Όλες οι ποικιλίες φρέσκου αρακά θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, καθώς η ζέστη προκαλεί αλλοιώσεις στα σάκχαρά του. Ωστόσο, αν αυτό είναι αδύνατο, τότε πρέπει να φυλάσσεται σε σακουλάκια με τρύπες έως ότου μαγειρευτεί. Σε κάθε περίπτωση, οι λοβοί θα πρέπει να διατηρούνται μαζί με τα σπέρματα, γιατί διαφορετικά χάνουν άμεσα αρκετά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Σε πιο επαγγελματικά ψυγεία και σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 6° C και με αρκετά υψηλή υγρασία (90% - 95%) μπορεί να διατηρηθεί το πολύ για 10 - 15 ημέρες. Μετά αρχίζει και σκληραίνει και χάνει τα χαρακτηριστικά της γεύσης του. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τον αρακά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχουν δύο λύσεις: η κατάψυξη ή η οικιακή κονσερβοποίηση.
Με την κατάψυξη μπορούμε να διατηρήσουμε τα περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρέσκου αρακά, χωρίς παράλληλα να χάσουμε μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του. Παίρνουμε φρέσκους και τρυφερούς σπόρους αρακά, τους ζεματάμε σε βραστό νερό για περίπου ένα λεπτό και, αφού τους σκουπίσουμε αμέσως, τους βάζουμε σε δίσκους στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα. Μετά βγάζουμε τον αρακά και τον τοποθετούμε σε σακουλάκια για την τελική του συντήρηση. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, χωρίς σημαντικές απώλειες στην ποιότητά του.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε «οικιακή κονσερβοποίηση». Παίρνουμε φρέσκους και τρυφερούς σπόρους αρακά και, αφού τους πλύνουμε καλά, τους ζεματάμε σε βραστό νερό για 3 - 5 λεπτά. Αμέσως γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε βράσει νωρίτερα, βάζοντας και μία κουταλιά του γλυκού αλάτι στο καθένα.  
Αφού συμπληρώσουμε με καυτό νερό έως μισό πόντο από το χείλος τους, κλείνουμε τα ζεστά ακόμα βάζα με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε ένα συρμάτινο καλάθι το οποίο και τοποθετούμε σε ανάλογου μεγέθους κατσαρόλα (π.χ. χύτρα ταχύτητας) γεμάτη με βραστό νερό. Το συρμάτινο καλάθι είναι απαραίτητο, ειδάλλως τα βάζα, ακουμπώντας στο πάτο της κατσαρόλας, υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα. Μετά τα σφίγγουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Οι κονσέρβες μας είναι έτοιμες για αποθήκευση. Προσοχή, όταν ανοίγουμε τις κονσέρβες, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε μήπως έχουν αλλοιωθεί.
Το κρυφό χαρτί των οσπρίων
Πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμινών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων, o αρακάς είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που ενίοτε (σε ξηρή μορφή) υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό και το κρέας, ιδίως αν συνδυαστεί με κάποιο δημητριακό. Τονώνει το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου και ωφελεί το δέρμα μπλοκάροντας τις ελεύθερες ρίζες.

Saturday, 24 April 2010

Τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.

Από τον Πλανήτη Γη, από το Σπίτι μας,
ένα σπίτι που -όπως φαίνεται- 
δεν το φροντίζουμε, από εκεί πηγάζει 
η ανησυχία και η έμπνευση των παιδιών 
που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, στη Θεσσαλονίκη.

“Με αφορμή κάτι που είδα σ' ένα περιοδικό για την τρύπα του όζοντος, σκέφτηκα να ζωγραφίσω τη γη σπασμένη και ένα κοριτσάκι από πάνω της να κλαίει”, μας λέει η Άννα Φαριούχ, μαθήτρια της Β' Τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
“Τα πεταμένα μπουκάλια και γυαλιά που συχνά προκαλούν φωτιές με οδήγησαν να φτιάξω τη ζωγραφιά με το μπουκάλι που εκρήγνυται τρομαγμένο. Ανησυχώ τρομερά για το περιβάλλον. Στο σπίτι κάνω ανακύκλωση και μαλώνω την υπόλοιπη οικογένεια για να ακολουθήσει κι αυτή”,
προσθέτει η συμμαθήτριά της Χρύσα Τριανταφύλλου.

Ακόμα εντονότεροι φόβοι φαίνονται στα λόγια της Χριστίνας Καπετάνιου, επίσης μαθήτριας στην ίδια τάξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου. “Σε μια εκδρομή με τους γονείς μου είδα κομμένα δέντρα και μου δόθηκε η εντύπωση ότι θέλουμε να “φάμε” τη φύση, να την εγκλωβίσουμε και να την καταστρέψουμε. Μέσα από το διαγωνισμό μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι, να μιλήσω. Αλλά δυστυχώς βλέπω μόνο λόγια”.

Με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 6-15 ετών από συνολικά 33 χώρες, οι μικροί ζωγράφοι βρήκαν βήμα για να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, την ελπίδα και την αγάπη τους για το περιβάλλον.  
“Αυτό που παρατηρούμε σε θέματα περιβάλλοντος είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των παιδιών”, δηλώνει η κ. Αναστασία Κυπριανού, καθηγήτρια εικαστικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Και πράγματι, τα έργα των μαθητριών της Β' τάξης που εμφανίζονται στην έκθεση λένε πολλά για το πώς βλέπουν την σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.
Η εναλλαγή αγωνίας και αγάπης για τη φύση είναι παγκόσμια κοινό θέμα. Από τη Ρουμανία ως τον Λίβανο και από την Τουρκία ως την Κίνα, τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.  
“Οι εκδρομές που οργανώνει το σχολείο σε δάση, οι δενδροφυτεύσεις και άλλα δρώμενα σχετικά με το περιβάλλον συναντούν μεγάλη απήχηση μεταξύ των μαθητών”, παρατηρεί η κ. Κυπριανού.
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, δεν χάθηκαν όλα. “Ανησυχώ, αλλά και αισιοδοξώ. Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα όμορφα μέρη στον κόσμο, αλλά φοβάμαι πολύ για το μέλλον”, καταλήγει η Χριστίνα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η αγωνία των παιδιών να οδηγήσει στην αφύπνιση μερικών, έστω, συνειδήσεων.
Η διεθνής έκθεση ζωγραφικής “Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας” διοργανώνεται στα πλαίσια των “Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας 2010” των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου. 

Ώρες λειτουργίας 09:00-14:00 και 17:00-21:00. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται καθημερινά εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.α. Διοργανώνονται επισκέψεις και συμμετοχές σχολείων κατόπιν συνεννόησης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 291720.

Φράγμα... οργής στον Αμαζόνιο
Το φράγμα θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τη γη τους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες Ινδιάνοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο που θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει από τη γη τους 20.000 ανθρώπους 

Αυτόχθονες Ινδιάνοι του Αμαζονίου διαδηλώνουν ενάντια στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Μπέλο Μόντε

Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες του Αμαζονίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να δώσει το πράσινο φως στην κοινοπραξία εταιρειών Norte Ener-gia για την κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος του κόσμου στο Μπέλο Μόντε, το οποίο από το 2015 θα εκμεταλλεύεται τον παραπόταμο του Αμαζονίου, Σίνγκου, για την παραγωγή ενέργειας!

Η ανάθεση του έργου, η οποία εξόργισε τους αυτόχθονες του Αμαζονίου σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αρχηγός της φυλής των Ινδιάνων Καγιάπο Σικρίν, Λουίς Σιπάγια, να απειλήσει με αιματοχυσία, έγινε (ύστερα από πολλές αναβολές εξαιτίας προσφυγών κατά της διαδικασίας) μέσα στην εβδομάδα έπειτα από διαγωνισμό δύο κοινοπραξιών στις οποίες συμμετείχαν θυγατρικές της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Eletrobras!
Η «παρατυπία» στον διαγωνισμό, την οποία οι αρμόδιοι έκριναν νόμιμη, είναι αποτέλεσμα της αποχώρησης από τον διαγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με την αιτιολογία ότι η κατασκευή και η εκμετάλλευση του φράγματος είναι οικονομικά ασύμφορες.
ΚοινοπραξίαΑυτή η κίνηση άφησε μόνο μία κοινοπραξία να διεκδικεί το έργο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ρίξει τις απαιτήσεις της και να κάνει νέες προσφορές, όπως φοροαπαλλαγή για το 75% των εσόδων και επιμήκυνση του χρόνου χρηματοδότησης από την κρατική τράπεζα BNDES, η οποία θα χρηματοδοτήσει εντέλει το 80% του προγράμματος. Με αυτούς του όρους συγκροτήθηκε η δεύτερη κοινοπραξία Norte Energia, η οποία τελικά ανέλαβε το έργο.
Οπως έγινε γνωστό, το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα 19 δισ. ρεάλ (11 δισ. δολάρια), όμως αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι θα φτάσει τα 30 δισ. ρεάλ. Η συμφωνία της κοινοπραξίας προβλέπει ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα είναι 78 ρεάλ (44,5 δολάρια), δηλαδή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο των 84 ρεάλ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την ανάθεση του έργου καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες εξαιτίας προσφυγών στα δικαστήρια, με την αιτιολογία ότι το φράγμα θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τη γη τους.
Μέτωπο
Αντιδρούν και αστέρες του Χόλιγουντ
Το μέτωπο που έχει συγκροτηθεί κατά της κατασκευής του φράγματος είναι ευρύ και περιλαμβάνει από κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και η ηθοποιός Σιγκούρνι Γουίβερ.
Οι αντιδράσεις που φοβούνται περισσότερο οι Αρχές είναι των αυτοχθόνων, αφού στην περιοχή των 506 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα πλημμυρίσουν, υπάρχουν 66 κοινότητες και 11 καταυλισμοί αυτόχθονων Ινδιάνων, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν επιτεθεί με ξύλα και μαχαίρια εναντίον αξιωματούχου της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης Aneel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Thursday, 22 April 2010

Την Κυριακή καθαρισμός στο πευκοδάσος του Σχινιά

Εκστρατεία καθαρισμού του πευκοδάσους του Σχινιά διοργανώνει την Κυριακή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά, το δασαρχείο Καπανδριτίου, την εθελοντική οργάνωση Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας «Ελιξ», τους γύρω Δήμους και τον Δήμο Αθηναίων. 
Το ΥΠΕΚΑ καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν στο καθάρισμα του πευκοδάσους από τα σκουπίδια και τα ξερά κλαδιά.  
Τόπος συνάντησης είναι το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, επισημαίνεται όμως πως αυτοκίνητα και δίκυκλα δεν θα επιτρέπονται μέσα στο δάσος. 
Για το λόγο αυτόν ειδικές ομάδες εθελοντών θα κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους. 
Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία από τους σταθμούς του μετρό Δ. Πλακεντίας και των ΗΣΑΠ Κηφισιάς.
έθνος

11 κλικ για τον πλανήτη Γη που καταστρέφουμε αδιάκοπα...

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα, αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την καταστροφή», προειδοποιεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα 

Η επέλαση της φωτιάς
Ηλεία/ Ελλάδα: Το καλοκαίρι του 2007 συνέβη μία από τις μεγαλύτερες και πιο συγκλονιστικές καταστροφές στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν τεράστιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 60 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο στις φλόγες. Πάνω από 1.500 σπίτια κάηκαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελειώνει το πόσιμο νερό
Καταλονία/Νοτιοανατολική Ισπανία: Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών χτύπησε τον περασμένο Μάρτιο την Καταλονία. Η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη μεταφορά νερού με πλοιάρια, να εγκαταστήσει αφαλατώσεις, ενώ εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο να μεταφέρει νερό στη Βαρκελώνη με τρένο.

Νεκρά σπάνια πτηνά
Λίμνη Κορώνεια/ Θεσσαλονίκη - Σεπτέμβριος 2007: Η τρίτη οικολογική καταστροφή χτυπά τη λίμνη Κορώνεια, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά, μόλις μέσα σε τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων και είδη που προστατεύονται ή απειλούνται.

Υποχωρούν οι παγετώνες
Παγετώνας Περίτο Μορένο/ Αργεντινή: Ο παγετώνας Περίτο Μορένο στην Αργεντινή, με έκταση 250 στρεμμάτων και μήκος 30 χλμ., είναι ένας από τους 48 παγετώνες της Παταγονίας, που τρέφονται από τις Ανδεις. Από αυτούς μόνο οι τρεις αντιστέκονται ακόμη στην κλιματική αλλαγή και δεν υποχωρούν, ένας εκ των οποίων είναι και ο Περίτο Μορένο, η τρίτη μεγαλύτερη «δεξαμενή» πόσιμου νερού στον κόσμο.

Πιο σφοδρό από ποτέ το φαινόμενο «Ελ Νίνιο»
Αμαζόνιος/ Βολιβία, Ελ Μπένι: Αλύπητα χτυπήθηκε στις αρχές του 2007 από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» η Βολιβία. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 80.000 οικογένειες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ βαρύ ήταν το πλήγμα και για την κτηνοτροφία, αφού 22.000 ζώα πνίγηκαν. Οι αρχές της χώρας μίλησαν για το πιο ισχυρό «Ελ Νίνιο» από το 1998, ενώ προειδοποίησαν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Πετρελαιοκηλίδα θανάτου
Λιμάνι Καβκάζ/ Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή προκλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις ρωσικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας, όταν μια πολύ ισχυρή καταιγίδα βύθισε 11 πλοία κι έκοψε στα δύο ένα τάνκερ. Σχεδόν 2.000.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα και 30.000 πουλιά πέθαναν από τη ρύπανση. Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι μίλησαν για... προαναγγελθέν έγκλημα και αδιαφορία της πολιτείας, που δεν επιβάλλει αυστηρούς όρους στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω ρύπανσης
Λίμνη Γουανκιάο/ Κίνα: Νέκρωσε τον Ιούλιο του 2007 η λίμνη Γουανκιάο, στην πόλη Γουάν της Κίνας, λόγω της υπερβολικής ρύπανσης και της ανυπόφορης ζέστης. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια, που ζύγιζαν περισσότερο από 100.000 κιλά, βρέθηκαν να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης. Αν και απαγορεύεται, οι ντόπιοι συνεχίζουν να ψαρεύουν στα νερά της λίμνης, ενώ καταγγέλλουν πως η ρύπανση από το αποχετευτικό σύστημα καταστρέφει την περιοχή τους.

Φονική η παρατεταμένη ξηρασία
Μάλι - Μάιος 2007: Στις στέπες του κεντρικού Μάλι η ζωή δεν αντέχει πια την παρατεταμένη ξηρασία. Κάποτε, η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των γαλλόφωνων κρατών της Αφρικής. Τα τελευταία, όμως, χρόνια η χώρα έχει αναγκαστεί να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες τροφίμων από το εξωτερικό, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού κάνει επιτακτική την ανάγκη χορήγησης επισιτιστικής βοήθειας από τους διεθνείς οργανισμούς.

Τα νερά «καταπίνουν» τις ακτές
Κίγκντουιν/ Ολλανδία - Μάρτιος 2007: Ενώ ετοιμάζονται για τη θερινή τουριστική σεζόν, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κέντρων στο ολλανδικό θέρετρο Κίγκντουιν στη Χάγη, κοιτούν με απόγνωση τα νερά της Βόρειας Θάλασσας να ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο, «καταπίνοντας» την παραλία και καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις τους. Λίγο βορειότερα, τα παγόβουνα «ραγίζουν» ολοένα και περισσότερο.

Ανεμοστρόβιλος έσπειρε τον θάνατο
Κάνσας/ ΗΠΑ: Μια κουρελιασμένη αμερικανική σημαία, μπλεγμένη σε ό,τι απέμεινε από το πληγωμένο δέντρο. Τον Μάιο του 2007 ένας καταστροφικός κυκλώνας χτύπησε το Κάνσας των ΗΠΑ, καταστρέφοντας το 75% της πόλης Γκρίνσμπουργκ, στην κομητεία της Καϊόβα. Εξι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τον αναπάντεχο ανεμοστρόβιλο που... έτρεχε με πολλά χιλιόμετρα σπέρνοντας θάνατο και πανικό.

Ένας ύφαλος με σκουπίδια
Σαρμ Ελ Σέιχ/ Αίγυπτος: Αν και πολυδιαφημισμένος προορισμός της Ερυθράς Θάλασσας, «η πιο πολυτελής resort area της Αιγύπτου» -όπως έχει χαρακτηριστεί-, η διάσημη παραλία Ναάμα Μπέι, με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τους διάσημους επισκέπτες δεν γλιτώνει από την... πλαστική κουλτούρα του σύγχρονου πολιτισμού. Αύγουστος 2007 και στον υπέροχο -κατά τα άλλα- κοραλλιογενή ύφαλο τα ψαριά κολυμπούν γύρω από σκουπίδια.

Tuesday, 20 April 2010

Δίχτυ προστασίας στον Υμηττό

Μακάρι να μη δούμε τον Υμηττό να καίγεται φέτος το καλοκαίρι, όπως κάηκαν Πεντέλη και Πάρνηθα

Σε καθεστώς απόλυτης προστασίας μπαίνει το σύνολο σχεδόν του Υμηττού. Στο 90% του ορεινού όγκου, δηλαδή στα 93.000 στρέμματα επί συνόλου 105.000, απαγορεύεται πλήρως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διατήρηση των οικοσυστημάτων. Στο υπόλοιπο γίνονται πιο αυστηροί οι όροι δόμησης, ενώ απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας. Εντός οκταμήνου επιβάλλεται η καταγραφή και κατεδάφιση όλων των πιστοποιημένων αυθαίρετων κατασκευών.
Στις υπώρειες του Υμηττού και σε σύνδεση με την Αθήνα, δημιουργούνται δύο μητροπολιτικά πάρκα συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων περίπου - ένα στο Γουδή και άλλο ένα, καινούργιο, στα Ιλίσια.
Αυτές είναι οι βασικές προβλέψεις του νέου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα.
«Ο Υμηττός αποτελεί μία ελπίδα για την Αττική ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την παρουσίαση, χθες, του σχεδίου π.δ.
Το νέο προεδρικό διάταγμα (που διαμόρφωσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας - ΟΡΣΑ) θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο του 1978. Το σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο ισχύει στον Υμηττό αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο Υμηττός χωρίζεται σε πέντε ζώνες. Η Α’, απολύτου προστασίας, καταλαμβάνει, όπως προαναφέραμε, το μεγαλύτερο τμήμα και σε ορισμένα τμήματα περνά κάτω από τη λεωφόρο Κατεχάκη. Στη Β’ περιφερειακή ζώνη προστασίας επιτρέπονται η γεωργία, η υπαίθρια αναψυχή και η ανέγερση μόνο εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε γήπεδα αρτιότητας 40 στρεμμάτων, με μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,2 και ποσοστό κάλυψης 15%. 
Επιτρέπεται επίσης εντός των ορίων των δήμων Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κορωπίας και Βάρης η ανέγερση ανά δήμο ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης μέγιστης επιφάνειας 150 τετραγωνικών μέτρων σε γήπεδο τουλάχιστον 10 στρεμμάτων.
Στη Γ’ ζώνη αρχαιολογικής προστασίας επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση, στη Δ’ ζώνη θεσμοθετούνται τα νέα πάρκα και στην Ε’ ζώνη ειδικών χρήσεων επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων νεκροταφείων, αλλά απαγορεύεται η επέκτασή τους.
Σε όλες τις ζώνες απαγορεύεται το κυνήγι και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Νόμιμες λατομικές και βιομηχανικές δραστηριότητες απομακρύνονται εντός δύο χρόνων.
 
Απομάκρυνση κεραιών 
Σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων θα επιδιωχθεί η σταδιακή απομάκρυνση των κεραιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αγκάθι παραμένει το θέμα με το στρατόπεδο Σακέτα, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου Γουδή και όπου πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει η ανέγερση κατοικιών για τους αξιωματικούς της αεροπορίας. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 11η Μαΐου. Η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε για το θέμα πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, πρόεδρο του ΟΡΣΑ, το πάρκο Ιλισίων έχει έκταση γύρω στα 2.000 στρέμματα και είναι σε σύνδεση με το πάρκο Γουδή, έκτασης 1.000 - 1.200 στρεμμάτων (πυρήνας) και με περιφερειακή ζώνη 3.000 - 3.500 στρεμμάτων.
Προβλέπεται η κατεδάφιση του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβασή του (15 χρόνων).
  • Ατολμία αποδίδει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία του Υμηττού, αν και αναγνωρίζει πως πολλές κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ ζητά να ιδρυθεί ανεξάρτητο δασαρχείο Υμηττού και να κηρυχθεί ο ορεινός όγκος Εθνικός Δρυμός.
Πηγή:www.ethnos.gr
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
 

Saturday, 17 April 2010

Ελληνικές πεταλούδες πωλούνται παράνομα στο Ιnternet. Στην Ισπανία αδειοδοτείται ακόμη και η φωτογράφισή τους. Ακόμη και στην Τουρκία οι συλλέκτες πεταλούδων συλλαμβάνονται

Μόνο ελληνικές πεταλούδες δεν είχαμε δει να πωλούνται παράνομα στο Ιnternet. Συμβαίνει πλέον και αυτό. Σπάνια είδη παγιδεύονται και μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών ή απευθείας πωλήσεων «εμπλουτίζουν» τις προθήκες των συλλεκτών ανά τον κόσμο.
Η εντυπωσιακή Ρarnassius apollo (επάνω) είναι η μοναδική πεταλούδα στην Ελλάδα που προστατεύεται από τη σύμβαση CΙΤΕS για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών. Παρ΄ όλα αυτά μέσω Διαδικτύου έχουν παρανόμως πωληθεί το τελευταίο εξάμηνο 62 πεταλούδες του είδους. Ωστόσο και άλλα λεπιδόπτερα που αποτελούν είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως οι πεταλούδες (από αριστερά κάτω) Lycaena dispar, Ρolygonia c-album και Ρseudochazara orestes, παγιδεύονται συχνά στις απόχες των συλλεκτών-εμπόρων

Ένας Έλληνας μάλιστα- εμφανίζεται στο eΒay με το όνομα «Τhanos 2008» έχει πωλήσει τους τελευταίους 12 μήνες 417 πεταλούδες. Δηλαδή περισσότερες από μία την ημέρα! Αλλά και μέσω γερμανικής ιστοσελίδας πωλούνται εκατοντάδες.
Οι τιμές των εντυπωσιακών αυτών λεπιδόπτερων ξεκινούν από 5 και φθάνουν τα 120 ευρώ η μία, ανάλογα με τη σπανιότητα του είδους. Το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των πεταλούδων της Ελλάδας αποδεικνύεται ατελέσφορο.
Ακόμη και όταν χορηγούνται άδειες για τη συλλογή ορισμένων ειδών- συνήθως για επιστημονικούς σκοπούς- κανείς δεν ελέγχει τον αριθμό και τα είδη που τελικά συνελέγησαν. Βεβαίως οι συλλέκτες έμποροι δεν ζητούν ποτέ άδεια συλλογής.


Όπως καταγγέλλει ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ερευνητής πεταλούδων και συγγραφέας κ. Λάζαρος Παμπέρης, στην προστασία τους μπορεί να συμβάλει μόνο η καθολική απαγόρευση της συλλογής από συλλέκτες- εμπόρους όλων των ειδών, η επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους το πράττουν χωρίς άδεια, ο ουσιαστικός έλεγχος στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι σχετικές δραστηριότητες και η παράλληλη τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση συλλογής.

από astrofegia


Oι συλλέκτες συνήθως τις παγιδεύουν με απόχη και τις σκοτώνουν με τα χέρια χωρίς να αλλοιώσουν τα πολύχρωμα φτερά τους. Αλλοι τις βάζουν ζωντανές σε ένα κουτί με ειδικούς κρυστάλλους που βγάζουν θανατηφόρες αναθυμιάσεις.
«Στην Ελλάδα έρχονται οι ξένοι συλλέκτες και δρουν ανεξέλεγκτα. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν όρια. Στην Ισπανία αδειοδοτείται ακόμη και η φωτογράφισή τους. Ακόμη και στην Τουρκία οι συλλέκτες πεταλούδων συλλαμβάνονται» λέει ο κ. Παμπέρης, ο οποίος πριν από έναν μήνα έστειλε έγγραφη καταγγελία στην Κεντρική Διαχειριστική Αρχή CΙΤΕS του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παράνομη συλλογή και εμπορία πεταλούδων.
Η σύμβαση CΙΤΕS για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών απαγορεύει ρητώς την εμπορία τους. «Αναμένω τη λήψη από το υπουργείο όλων των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία για τα καταγγελλόμενα και ελπίζω στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστικότερη προστασία των πεταλούδων» αναφέρει ο κ. Παμπέρης. Επιστολή έστειλε και το WWF Ελλάς, αλλά προς τους διαχειριστές των ιστοσελίδων όπου γίνεται το διαδικτυακό εμπόριο πεταλούδων, με στόχο να τους ενημερώσει ότι τα είδη που διακινούνται προστατεύονται από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

tovima.gr

Friday, 16 April 2010

Πότε θα σταματήσει η βρωμιά;
Αγνοούν τις προειδοποιήσεις

Ξεκίνησε να ρυπαίνεται πριν μερικές δεκαετίες και συνεχίζει σήμερα με αμείωτο ρυθμό.

Πότε θα σταματήσει η βρωμιά;

 Πρόκειται για τον ποταμό Pasig στην Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου τα νερά του συνεχίζουν να βρωμίζουν από τα απόβλητα των εργοστασίων, αλλά και από τα δεκάδες πρόχειρα σπίτια (παράγκες) που χτίζονται κατά μήκος του.  


Φαίνεται να μην λαμβάνουν υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις των ειδικών και βουτούν στα «σκοτεινά» νερά του κόλπου της Μανίλας των Φιλιππίνων.

Αγνοούν τις προειδοποιήσεις

 Μικρά παιδιά (και όχι μόνο) βουτούν χωρίς φόβο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι τα νερά μπορεί να είναι μολυσμένα, άρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους.