Περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες Ινδιάνοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο που θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει από τη γη τους 20.000 ανθρώπους
Αυτόχθονες Ινδιάνοι του Αμαζονίου διαδηλώνουν ενάντια στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Μπέλο Μόντε |
Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες του Αμαζονίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να δώσει το πράσινο φως στην κοινοπραξία εταιρειών Norte Ener-gia για την κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος του κόσμου στο Μπέλο Μόντε, το οποίο από το 2015 θα εκμεταλλεύεται τον παραπόταμο του Αμαζονίου, Σίνγκου, για την παραγωγή ενέργειας!
Η ανάθεση του έργου, η οποία εξόργισε τους αυτόχθονες του Αμαζονίου σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αρχηγός της φυλής των Ινδιάνων Καγιάπο Σικρίν, Λουίς Σιπάγια, να απειλήσει με αιματοχυσία, έγινε (ύστερα από πολλές αναβολές εξαιτίας προσφυγών κατά της διαδικασίας) μέσα στην εβδομάδα έπειτα από διαγωνισμό δύο κοινοπραξιών στις οποίες συμμετείχαν θυγατρικές της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Eletrobras!
Η «παρατυπία» στον διαγωνισμό, την οποία οι αρμόδιοι έκριναν νόμιμη, είναι αποτέλεσμα της αποχώρησης από τον διαγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με την αιτιολογία ότι η κατασκευή και η εκμετάλλευση του φράγματος είναι οικονομικά ασύμφορες.
ΚοινοπραξίαΑυτή η κίνηση άφησε μόνο μία κοινοπραξία να διεκδικεί το έργο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ρίξει τις απαιτήσεις της και να κάνει νέες προσφορές, όπως φοροαπαλλαγή για το 75% των εσόδων και επιμήκυνση του χρόνου χρηματοδότησης από την κρατική τράπεζα BNDES, η οποία θα χρηματοδοτήσει εντέλει το 80% του προγράμματος. Με αυτούς του όρους συγκροτήθηκε η δεύτερη κοινοπραξία Norte Energia, η οποία τελικά ανέλαβε το έργο.
Οπως έγινε γνωστό, το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα 19 δισ. ρεάλ (11 δισ. δολάρια), όμως αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι θα φτάσει τα 30 δισ. ρεάλ. Η συμφωνία της κοινοπραξίας προβλέπει ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα είναι 78 ρεάλ (44,5 δολάρια), δηλαδή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο των 84 ρεάλ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την ανάθεση του έργου καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες εξαιτίας προσφυγών στα δικαστήρια, με την αιτιολογία ότι το φράγμα θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τη γη τους.
Μέτωπο
Αντιδρούν και αστέρες του Χόλιγουντ
Αντιδρούν και αστέρες του Χόλιγουντ
Το μέτωπο που έχει συγκροτηθεί κατά της κατασκευής του φράγματος είναι ευρύ και περιλαμβάνει από κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και η ηθοποιός Σιγκούρνι Γουίβερ.
Οι αντιδράσεις που φοβούνται περισσότερο οι Αρχές είναι των αυτοχθόνων, αφού στην περιοχή των 506 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα πλημμυρίσουν, υπάρχουν 66 κοινότητες και 11 καταυλισμοί αυτόχθονων Ινδιάνων, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν επιτεθεί με ξύλα και μαχαίρια εναντίον αξιωματούχου της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης Aneel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
No comments:
Post a Comment