Εκτεταμένη μόλυνση στα σπλάγχνα της αγροτικής περιοχής της Αττικο-Βοιωτίας έχει προκαλέσει η ρύπανση του Ασωπού, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Η ρύπανση από τον ποταμό και τα υπόγεια ύδατα έχει απλωθεί σε μεγάλη έκταση, από την Θήβα έως τα Οινόφυτα, την Αυλίδα, τον Ωρωπό και τον Νότιο Ευβοϊκό, εκεί όπου εκβάλλει το ποτάμι.
Καρότα, μαρούλια, κρεμμύδια, χόρτα, σαλάτα, πατάτες, κουνουπίδια |
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιμόλυνση κηπευτικών και λαχανικών που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας και φτάνουν στο τραπέζι των Αθηναίων μέσω λαϊκών αγορών ή σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», οι τοξικές χημικές ουσίες βάριο, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρος και μαγγάνιο που ανιχνεύονται στον Ασωπό και στα υπόγεια νερά ενδέχεται να έχουν περάσει σε καλλιέργειες μέσω της άρδευσης.
Σε έρευνες του Παν. Αθηνών και διαπιστευμένου ιδιωτικού εργαστηρίου εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα νικελίου και χρωμίου σε καρότα, κρεμμύδια και πατάτες κ.λπ.
Το χρώμιο όταν εισέρχεται στο φυτό ή στον βολβό μετατρέπεται από εξασθενές σε τρισθενές, που σε μικρές συγκεντρώσεις θεωρείται σχετικά αβλαβές, όμως μέσα στον οργανισμό μπορεί να μετατραπεί ξανά σε καρκινογόνο εξασθενές αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή άλλες οξειδωτικές ενώσεις ή όταν το περιβάλλον του στομαχιού ευνοεί οξειδωτικές αντιδράσεις!
Η κατάσταση, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους ή αναγκάζονται να τα διαθέτουν χωρίς να αναφέρουν τον πραγματικό τόπο παραγωγής.
Η έκταση που λαμβάνει σταδιακά το πρόβλημα φαίνεται να ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις, καθώς στην περιβαλλοντική ζημιά και στους κινδύνους που ενυπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία προστίθεται και η οικονομική καταστροφή των παραγωγών.
Το πρόβλημα διογκώνεται και από τη σύσταση του υπεδάφους της λεκάνης του ποταμού που διευκολύνει τη διάχυση της μόλυνσης. Στοιχεία αποδεικνύουν πως έχει ρυπανθεί το σύνολο του υπεδάφους της λεκάνης του Ασωπού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει η μόλυνση και σε άλλες υδρολογικές λεκάνες.
Ο Ασωπός αποτελεί το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώνει μεθαύριο, Σάββατο, το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ σε συνεργασία με την Ενωση Χημικών και το Δίκτυο Πράσινης Χημείας, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που γιορτάζεται τη Δευτέρα.
Οι οργανώσεις αντιμετωπίζουν θετικά την ανακοίνωση της υπ.Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη περί κατάργησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό λυμάτων προς τον Ευβοϊκό Κόλπο. Το νέο προεδρικό διάταγμα αναμένεται να είναι έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα.
No comments:
Post a Comment