Tuesday, 8 June 2010

Greenpeace - 18 μήνες η ποινή φυλάκισης για τους «Tokyo 2»!!

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη δίκη των “Tokyo 2” από 500.000 ανθρώπους, από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, τον ΟΗΕ και ειδικούς σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές τη μεγαλύτερη ποινή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ακτιβιστής της Greenpeace στα 40 χρόνια δράσης της, δηλαδή 1,5 χρόνο φυλάκιση!  
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, με το μήνυμα «ο ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα!», μέλη της οργάνωσης και πολίτες δείχνουν τη συμπαράστασή τους στους ακτιβιστές Γιουνίτσι και Τόρου, οι οποίοι τιμωρούνται επειδή υπερασπίστηκαν τις φάλαινες!
Εκατοντάδες Έλληνες έδειξαν τη συμπαράστασή τους σήμερα στους δύο ακτιβιστές βγάζοντας φωτογραφίες πίσω από εικονικά κάγκελα και υπογράφοντας έκκληση της Greenpeace προς τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών να βάλει άμεσα τέλος στη φαλαινοθηρία και να αφήσει τον Γιουνίτσι και τον Τόρου ελεύθερους.  Η συμπαράσταση αυτή έρχεται να συμπληρωθεί στις 7.000 υπογραφές Ελλήνων πολιτών που έχουν ζητήσει δικαιοσύνη για τους “Tokyo 2”!(Στάσου και εσύ στο πλευρό των “Tokyo 2”! Σε χρειάζονται περισσότερο από ποτέ!)
 


Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, ακτιβιστές της Greenpeace, δικάζονται σήμερα αντιμετωπίζοντας φυλάκιση 1,5 χρόνο επειδή τόλμησαν να ξεσκεπάσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο λαθρεμπορίας στην καρδία του Ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος! Ωστόσο οι Ιαπωνικές αρχές, αντί να ξεκινήσουν έρευνα γύρω από τον Ιαπωνικό στόλο, συνέλαβαν τους ακτιβιστές της Greenpeace!!
Η υπόθεση των «Tokyo 2» έχει κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον από εξέχουσες προσωπικότητες (όπως ο διακεκριμένος με Νόμπελ για το πνευματικό  του έργο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu), διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γνωστούς νομικούς. H Ομάδα Εργασίας για ζητήματα αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης που υπάγεται στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξέδωσε Πόρισμα που αφορούσε τους «Tokyo 2» με το οποίο συμπέραινε ότι οι ιαπωνικές αρχές παραβίασαν σημαντικά και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των ακτιβιστών όπως είναι η ελευθερία του λόγου. 
Τα δύο στελέχη της οργάνωσης ένιωσαν την υποχρέωση να δράσουν επειδή είχαν στα χέρια την απόδειξη ενός εγκλήματος κι θεώρησαν πως το ιαπωνικό κοινό είχε το δικαίωμα να ενημερωθεί αφού το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες. Οι πράξεις τους ήταν ειρηνικές και είχαν πάντα σαν κίνητρο το κοινό καλό.
Οι ακτιβιστές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να αποκαλύπτουν σκάνδαλα. Οι κατηγορίες εναντίον των δύο ακτιβιστών έχουν πολιτικό κίνητρο και ισχυρές δυνάμεις από το ιαπωνικό κατεστημένο προσπαθούν να σταματήσουν νόμιμες και ειρηνικές διαμαρτυρίες, για να προστατέψουν το υποτιθέμενο “επιστημονικό” πρόγραμμα φαλαινοθηρίας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αντί να κατηγορεί τους ειρηνικούς ακτιβιστές που αποκάλυψαν το σκάνδαλο,
•    να ανακαλέσει όλες τις άδειες για φαλαινοθηρία στο Καταφύγιο του Νότιου Ωκεανού,
•    να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές και
•    να διατάξει άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας.


No comments:

Post a Comment