Friday, 13 August 2010

Βοτανικό Πάρκο Κρήτης


Ένα ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό και περιπατητικό πάρκο, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
Ανακαλύψαμε την ύπαρξή του εντελώς τυχαία από τις ενημερωτικές πινακίδες σε έναν δρόμο που οδηγούσε στο οροπέδιο του Ομαλού και θελήσαμε να το επισκεφτούμε.
Όπως μας ενημέρωσε ο ευγενέστατος νεαρός γεωπόνος που ήταν ένας από τους ιδρυτές, το Πάρκο έχει δημιουργηθεί σε μια ιδιωτική έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων και είναι φτιαγμένο με ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν και είχε καταστραφεί στις πυρκαγιές του 2003, σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να το φτιάξουν από την αρχή και έφτασε να θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μπαίνοντας στο πάρκο διακρίναμε δυο όμορφα πετρόκτιστα κτίσματα που αποτελούσαν τον χώρο υποδοχής του κοινού και ενημέρωσης των τουριστών. Όλα ήταν πολύ όμορφα, καθαρά και περιποιημένα. Ξεναγοί παραλάμβαναν ομάδες τουριστών, κυρίων ξένων και τους ξεναγούσαν σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο «παράδεισο» μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια. Το προσωπικό προσέφερε σκουρόχρωμες ομπρέλες αλλά και δροσερό νερό στους περιπατητές του πάρκου προκειμένου να προσφέρουν λίγη δροσιά κατά την περιήγησή τους στην κατάφυτη έκταση.
Ένα ακόμα κτήριο ειδικά διαμορφωμένο, αποτελούσε το εστιατόριο του Βοτανικού πάρκου. Στο εστιατόριο αλλά και την καφετέρια του Πάρκου δεν υπάρχουν τυποποιημένα προϊόντα του εμπορίου. Ότι σερβίρεται στους τουρίστες παράγεται από την πλούσια κρητική γη. Φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες από τα πορτοκάλια που παράγονται στην περιοχή αλλά και μια πλούσια ποικιλία αρωματικών τσαγιών από τα βότανα του πάρκου. Τα πεντανόστιμα φαγητά του εστιατορίου μαγειρεμένα πάντα σε ξυλόφουρνους, με παραδοσιακές συνταγές, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη καθώς όλα τα υλικά λαχανικά, κρέατα, χόρτα, όσπρια, κηπευτικά, τυριά, βότανα και αρωματικά, καλλιεργούνται και παράγονται στη περιοχή και είναι πάντα ολόφρεσκα αλλά προπάντων υγιεινά.
Η θέα από ψηλά είναι υπέροχη! Μπορεί κανείς να διακρίνει τις κατάφυτες πλαγιές που είναι γεμάτες από οπωροφόρα, κηπευτικά αλλά και εξωτικά δέντρα και θάμνους και φυτά που έχουν φέρει οι ιδιοκτήτες από όλα τα μέρη του κόσμου.
Με 4 μόνο ευρώ είσοδο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θαυμάσει την απίστευτη ποικιλία από εκατοντάδες ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά καθώς και βότανα. Ενημερωτικές πινακίδες μπροστά από κάθε φυτό ονοματίζουν το φυτό και την χώρα προέλευσής του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των εξωτικών φυτών, ενώ μια μικρή τεχνητή λίμνη στο μέσον περίπου της διαδρομής ξεκουράζει τους περιηγητές. Ένας μικρός ζωολογικός κήπος με ελάφια, στρουθοκάμηλους, αγριογούρουνα και αγριοκάτσικα ενθουσιάζει τους νεαρούς επισκέπτες.
Η διαδρομή ενός περίπου χιλιομέτρου διαρκεί μια περίπου ώρα και είναι μια πραγματική όαση για όλες τις αισθήσεις. Το τετέρισμα των τζιτζικιών αποτελεί μια πραγματικά αρμονική μελωδία και απαραίτητη συνοδεία σε όλη την διαδρομή. Ένα πλήθος πουλιών ξεπετάγεται μέσα από τα φυλλώματα των θάμνων και ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες. Το κελάηδημα των κοτσυφιών, των καρδερίνων, των φλώρων, αλλά και πολλών άλλων ωδικών πουλιών αποτελεί μα μοναδική συναυλία που όμοιά της συναντάει σπάνια συναντάει κανείς. Όποιος σηκώσει το βλέμμα στον ουρανό θα θαυμάσει χωρίς άλλο τους περήφανους αετούς που βρίσκουν καταφύγιο στα γύρω ορεινά και πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το πάρκο που τους προσφέρει ασφάλεια μιας και η περιοχή είναι προστατευμένη και αποτελεί ένα καταφύγιο για πλήθος ζωντανών οργανισμών.
Από όσο μας ενημέρωσε ο νεαρός ιδιοκτήτης και μάλιστα διέκρινα και ένα παράπονο στην φωνή του, το 90% των επισκεπτών είναι ξένοι τουρίστες ενώ σπάνιοι είναι οι έλληνες επισκέπτες του Πάρκου που φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει την αξία ενός τέτοιου εγχειρήματος στην περιοχή.
Ελπίζω πως σιγά σιγά αρχίζουμε και εμείς να ευαισθητοποιούμαστε και να αναγνωρίζουμε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες και αξίζει πραγματικά να στηρίξουμε μια τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

No comments:

Post a Comment