Thursday, 14 October 2010

Χαλί ... να το πατήσεις...

Συμβουλές για να ντύσετε ζεστά το χώρο σας χωρίς να τον επιβαρύνετε με παθογόνους μικροοργανισμούς 
και επικίνδυνους ρύπους.
Αν και δύσκολα το συνειδητοποιούμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα χαλιά δεν είναι πάντα η σύνθεσή τους. 
Είναι οι ρύποι και οι οργανισμοί (οι «μικροί» και οι μεγαλύτεροι) που μπορεί να «φιλοξενεί». Ο ανεπαρκής καθαρισμός του ευνοεί τη συγκέντρωση ρύπων και την ανάπτυξη οργανισμών, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Ρύποι επί τάπητος
Ο λόγος για τη σκόνη, το χώμα, τοξικές ή επικίνδυνες ενώσεις, τα υπολείμματα από τις οικοδομές και τα εργοτάξια. Για να αντιμετωπίσετε τους ρύπους, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να τους εμποδίσετε να τρυπώσουν στο σπίτι. Οι ρύποι μπορεί να εισβάλουν στο χώρο σας με τρεις κυρίως τρόπους:  
1. Να μεταφερθούν με τα παπούτσια και τα ρούχα σας,  
2. Να απελευθερωθούν από δομικά υλικά, έπιπλα, χρώματα, καθαριστικά προϊόντα, χαλιά και υφάσματα, και  
3. Να παραχθούν από τις δραστηριότητές σας μέσα στο σπίτι (όπως το κάπνισμα, τα κατοικίδια και το μαγείρεμα).
Για να τους κρατήσετε έξω από το χώρο σας:

Διαλέξτε χαλιά και μοκέτες που τινάζονται και καθαρίζονται εύκολα. Αν στρώσετε τα δάπεδα από τοίχο σε τοίχο ή αν κολλήσετε στο δάπεδο τα χαλιά και τις μοκέτες, το καθάρισμα δυσκολεύει.
Φροντίστε να σκουπίζετε καλά τα παπούτσια σας στο χαλάκι της εισόδου. Επιπλέον προγραμματίστε να πλένετε το χαλάκι αυτό συχνά- μην περιοριστείτε στο τίναγμα.
Συνηθίστε να βγάζετε τα παπούτσια με τα οποία κυκλοφορείτε έξω, όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι. Επιπλέον, μην κυκλοφορείτε έξω με τις παντόφλες που φοράτε μέσα στο σπίτι.
Προγραμματίστε να αερίζετε καθημερινά όλους τους χώρους του σπιτιού.
Συνηθίστε να βουρτσίζετε καθημερινά το σκύλο ή τη γάτα σας με το ειδικό γάντι για τις τρίχες.
Προσθέστε στις δουλειές της εβδομάδας το τίναγμα των χαλιών. Επιπλέον, φροντίστε να τα «περνάτε» με την ηλεκτρική σούπα κάθε δύο μέρες. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρα HEPA (High-efficiency particulate air), τα οποία συγκρατούν τα μικροσκοπικά σωματίδια της σκόνης και μικρόβια και δεν τα αφήνουν να σκορπίσουν στον αέρα.
Συνηθίστε μία φορά την εβδομάδα, να σηκώνετε το χαλί για να σκουπίζετε τα λεπτότερα σωματίδια της σκόνης που περνούν ανάμεσα στις ίνες.
Κοιτώντας χαμηλά
Αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην καθαριότητα, τα χαλιά και οι μοκέτες μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα ακάρεα, τα σκαθάρια, τους ψύλλους και ένα πλήθος μικροοργανισμών. Ο καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε, είναι η πρόληψη, δηλαδή να μην αφήσετε περιθώρια να μπουν στο σπίτι. Έτσι:
• Σφραγίστε τις τρύπες που έχουν αφήσει οι υδραυλικές ή οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα κλείνουν ερμητικά.
• Εξοπλίστε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες με σήτες.
• Συνηθίστε να «περνάτε» τα χαλιά και τα γυμνά δάπεδα με την ηλεκτρική σκούπα κάθε δύο μέρες.
• Πριν φυλάξετε τα χαλιά, δώστε τα σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για καθάρισμα και έπειτα φροντίστε να τα τυλίξετε σε χάρτινο περιτύλιγμα. 
πηγή

No comments:

Post a Comment