on 12 Δεκ 2010
Πολύς κόσμος έχει τρομερούς ενδοιασμούς όταν πρόκειται να αγοράσει ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Δεν εννοούμε το ζωντανό έλατο σε γλάστρα.
Αλλά ένα έλατο που το έχουν υλοτομήσει και το έχουν καρφώσει πάνω σε ένα ξύλινο Χ για να στέκεται όρθιο. Και τσουπ, στέκεται, και συ πας και του κρεμάς μπαλίτσες, αγιοβασίληδες, λαμπιόνια, γιρλάντες και ό,τι άλλο μπορεί να σου 'ρθει στην καζάνα.
Στεναχωριέται, λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής και κοντοστέκεται μπροστά στα δέντρα αυτά, συλλογιζόμενος: "Κρίμα είναι που τα κόβουν τα δεντράκια αυτά. Καταστρέφουν τα δάση. Τώρα η πλαγιά του βουνού θα είναι γυμνή. Τα ζωάκια δε θα έχουν καταφύγιο. κτλ κτλ..."
Η αλήθεια, όμως, από αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος απέχει παρασάγκας (Σημ. Η λέξη "παρασάγκας" θα μπορούσε άνετα να αποτελεί ονομασία κάποιου νησιωτικού συμπλέγματος στην Καραϊβική, oder? Las Islas Parasagas ή La Gran Parasaga). Τα δέντρα που πωλούνται τα Χριστούγεννα καλλιεργούνται αποκλειστικά για το λόγο αυτό.
Πάνω στο βουνό, στο Χολομώντα για παράδειγμα, υπάρχουν εκτάσεις με καλλιέργειες ελάτης. Όπως ακριβώς υπάρχουν καλλιέργειες με ντομάτες, σιτάρι, μπρόκολο και ρεπανάκια, έτσι είναι και οι καλλιέργειες ελάτης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των δέντρων αποτελούν εισόδημα για νοικοκυριά σε αρκετές ορεινές περιοχές.
Και μην ξεχνάτε ότι για να αγοράσετε ένα μετρίου ύψους ελατάκι φέτος, πέρασαν 10-15 χρόνια μέχρι να φτάσει αυτό το ύψος. Άρα, η καλλιέργεια αποδίδει μετά από πολλά χρόνια.
Όποιος θέλει να αγοράσει φρέσκο ελατάκι για να το στολίσει με την οικογένεια και να κάτσει στη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή, να μη το σκεφτεί καθόλου. Δεν κάνει κακό στο δάσος και συμβάλλει στην οικονομία των ορεινών περιοχών.
Ουφ, τα 'πα και ξαλάφρωσα.
No comments:
Post a Comment