Monday 25 April 2011

Η Λίμνη Βιστωνίδα

Κατά την περιήγησή μας στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας αν δεν επισκεπτόμασταν την πολυφημισμένη λίμνη Βιστονίδα.  

Η λίμνη αποτελεί ένα στολίδι για την γύρω περιοχή καθώς είναι γνωστή για την φυσική ομορφιά της.
Πρόκειται για έναν από τους πιο
φημισμένους υδροβιότοπους
που προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar, έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή Ειδικής Προστασίας και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.
Ακολουθώντας μια όμορφη γραφική διαδρομή κάναμε μια σύντομη στάση στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι του Πόρτο Λάγος.  Ανάμεσα στα βαρκάκια που ξεκουράζονταν στο λιμανάκι κολυμπούσαν αμέριμνες μερικές υπερβολικά μεγάλες μέδουσες που τράβηξαν την προσοχή μας.  
Λίγο παρακάτω το βλέμμα μας κέντρισαν τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας που ήταν χτισμένα με μικρές νησίδες στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο από μια ξύλινη γέφυρα.  Τα εκκλησάκια δέχονταν πολλούς επισκέπτες για να προσκυνήσουν τις ιερές εικόνες.  Γλάροι αλλά και πολλά άλλα υδρόβια πουλιά πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας πραγματοποιώντας συχνές βουτιές στα νερά . 
ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυστυχώς το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της περιοχής ήταν κλειστό την ώρα που περνούσαμε, αλλά συζητώντας με τους ψαράδες αλλά και κατοίκους της περιοχής μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
Η Λίμνη Βιστωνίδα δημιουργήθηκε πριν από 5.000.000 έτη περίπου.  Σήμερα το εμβαδόν της κυμαίνεται από 42.000 μέχρι 48.000 τετραγωνικά μέτρα, καθώς αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή.  Το μέγιστο βάθος της ιδιόμορφης υφάλμυρης λίμνης αγγίζει τα 3 μέτρα.
Το αξιοπερίεργο με την ιδιόμορφη αυτή λίμνη είναι ότι παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα των αλάτων.  Στο βόρειο τμήμα της που εισρέουν τα νερά 3 ποταμών, το νερό είναι γλυκό, ενώ στο νότιο τμήμα της το νερό είναι υφάλμυρο καθώς προέρχεται από την λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος αφού υπάρχουν κανάλια που συνδέουν την λίμνη με την θάλασσα.  Στα γλυκά νερά της λίμνης ζουν αρκετά είδη ψαριών όπως το γριβάδι, η θρίτσα, η κοκκινοφτέρα, ενώ στα αλμυρά νερά οι ψαράδες ψαρεύουν χέλια λαβράκια και κέφαλους.  Συνολικά συναντώνται γύρω στα 37 είδη ψαριών.
Πλούσια είναι τα ιστορικά στοιχεία που την περιβάλλουν.  Πήρε το όνομά της από τους Βίστωνες, το λαό που βασίλευε ο βασιλιάς Διομήδης.  Σε αυτό το υπέροχο  περιβάλλον ο Ηρακλής αιχμαλώτισε τα ανθρωποφάγα άλογα του θρυλικού Διομήδη, πραγματοποιώντας έτσι τον όγδοο άθλο του.
Σε όλη την διαδρομή παρατηρούσαμε το πλήθος των υδρόβιων  πουλιών που έβρισκαν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς καλαμιώνες.  Πλήθος αργυροπελεκάνων  ξεκουράζονταν σε μικρές νησίδες, ενώ καταφέραμε να διακρίνουμε διάφορα είδη ερωδιών όπως λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες.  Περίπου 300 είδη πουλιών παρατηρούνται στην περιοχή.  Άλλα είναι υδρόβια ή παρυδάτια πουλιά, όπως κύκνοι, νυχτοκόρακες, κορμοράνοι, αβοκέτες, ροδοπελεκάνοι, λεπτομύτες, χαλκόκοτες, καλαμοκανάδες, λαγγόνες, νανόχηνες, φοινικόπτερα, βαλτόπαπιες, αλλά και σπάνια αρπαχτικά όπως ο βασιλαετός, ο στικταετός, τα κιρκινέζια κτλ.
Η Λίμνη Βιστονίδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της ορνιθοπανίδας. Στον πευκώνα που υπάρχει κοντά στο ΚΠΕ διακρίναμε με ευκολία κίσσες, καρακάξες αλλά και πολλά ωδικά στρουθιόμορφα πουλιά όπως κοτσύφια, σπίνους, κοκκινολαίμηδες και άλλα.
Στην γύρω περιοχή φιλοξενείται και αξιόλογη πανίδα όπως λύκοι, τσακάλια, ζαρκάδια, ασβοί κ.α.  Ένα πολύ λυπηρό γεγονός είναι η μόλυνση που συντελείται στην λίμνη από την έντονη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στα χωράφια γύρω από την λίμνη με δυσάρεστες συνέπειες στην πανίδα.
Μια χορταρένια κυκλική καλύβα μας εντυπωσίασε και σταθήκαμε να την φωτογραφήσουμε.  Όμως το εντυπωσιακότερο όλων στον δρόμο της επιστροφής ήταν οι φωλιές των πελαργών που ήταν χτισμένες σε κάθε στύλο ή κολώνα της ΔΕΗ. Τα πανέμορφα και εντυπωσιακά πουλιά μας χάρισαν μερικά αξιόλογα πλάνα για να μας θυμίζουν την περιήγησή μας στην περιοχή.
Οι δαντελωτές ακτές είναι ένας ιδανικός προορισμός για να ξεκουραστούν οι περιηγητές και να απολαύσουν ένα δροσιστικό μπάνιο στις υπέροχες παραλίες της.
Αν επισκεφτείτε τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα στενά του Νέστου και τα ορεινά της Ροδόπης και να ανακαλύψετε τις αξιοθαύμαστες ομορφιές τους.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

No comments:

Post a Comment