Saturday, 31 December 2011

Έκαναν καυσόξυλα τα πεύκα της Σκιάθου

Αποψιλώνουν τη Σκιάθο, κόβοντας πεύκα σε ένα σπάνιας ομορφιάς αισθητικό δάσος στα νότια του νησιού, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως καυσόξυλα σε τζάκια και ξυλόσομπες. 
ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΔΑΣΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ
Σαν να μην έφτανε αυτό, επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να κόβουν ελιές από περιφραγμένες εκτάσεις ελαιώνων στη βόρεια πλευρά, αλλά και βελανιδιές από δυσπρόσιτα σημεία.
«Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. 
Το δάσος Μαντράκι, που αποτελεί συνέχεια των Κουκουναριών, αποψιλώνεται κάθε μέρα και πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ομάδες εθελοντών για να περιφρουρούν τα δάση και θα ζητήσουμε από τον δήμο την ελεγχόμενη διέλευση στα δάση, τους χειμερινούς μήνες», είπε στο «Έθνος», ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος», Θόδωρος Τζούμας.
Καταστροφή
Η παράνομη υλοτομία έχει καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος στο Μαντράκι. Υπολογίζεται ότι το 1/5 του δάσους έχει καταστραφεί και σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεται πολλά χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.
Το Μαντράκι έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος -όπως και πολλά άλλα στη Σκιάθο- με Προεδρικό Διάταγμα του 1977 (Φ.Ε.Κ. 248 ΔΙ77, 13-6-1977) και επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους.
«Στη Σκιάθο των 48.000 στρ., τα 30.000 στρ. είναι δασική έκταση και όλα τα δάση είναι χαρακτηρισμένα ως αισθητικά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και στενότητα στα νοικοκυριά, αλλά η λύση δεν είναι να αποψιλώνουμε τα δάση», μας είπε ο κ. Τζούμας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νησί δεν υπάρχει έμπορος ξυλείας και τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι προμηθεύονται ξύλα από τον Βόλο. Φέτος ωστόσο είναι πολύ λιγότερες οι ποσότητες ξυλείας που έφτασαν, όμως οι αυλές πολλών σπιτιών και οι αποθήκες είναι γεμάτες ξύλα.

Wednesday, 28 December 2011

Η ζωή επιστρέφει στον Κηφισό και στον Ιλισό

Παπαγάλοι, κορμοράνοι, ασημόγλαροι και αλκυόνες εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα ρέματα της πρωτεύουσας. «Τα αποτελέσματα της φετινής καταγραφής ήταν πλούσια και γεμάτα απρόσμενες εκπλήξεις», τονίζουν οι επιστήμονες
Τσίχλα (Turdus philomelos)
Είναι μικροί, υποβαθμισμένοι και μετά βίας χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι. Παρ' όλ' αυτά είναι εντυπωσιακό ότι στην αγκαλιά τους, στην «καρδιά» της Αττικής, φωλιάζουν όλο και περισσότερα είδη, όλο και μεγαλύτερος αριθμός πουλιών κατά τη χειμερινή περίοδο. Η εκβολή της Πικροδάφνης και οι εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού μεταμορφώνονται προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια.
Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus)
Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία στα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποίησε τις τελευταίες φετινές καταγραφές στο ρέμα της Πικροδάφνης και στον Κηφισό, τα αποτελέσματα ήταν πλούσια και γεμάτα απροσδόκητες εκπλήξεις. Παπαγάλοι, αλκυόνες, βραχοκιρκινέζοι, ασημόγλαροι, κορμοράνοι είναι μερικά από τα πουλιά που ζουν μέσα στην πρωτεύουσα, δίπλα σε πολύβουες πόλεις. Στην περιοχή του Φαλήρου εντοπίστηκε, μάλιστα, και ένα λαμπροβούτι ? το δεύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στο Φάληρο και ένα από τα λίγα της Νότιας Ευρώπης.
 
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό.  
Διασχίζει τις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Αλίμου και εκβάλλει στο Παλαιό Φάληρο. Από τα 56 χιλιόμετρα συνολικού μήκους, μόλις τα 19 χιλιόμετρα είναι ανοιχτά, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι μπαζωμένο. Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κωτσάκης, εθελοντής του προγράμματος της Ορνιθολογικής, στους εκτενείς καλαμιώνες του πάνω από τη γέφυρα της Παραλιακής ζουν δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι που κυνηγούν έντομα, ενώ στο σημείο εντοπίζονται επίσης λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες, πολλές σταχτοσουσουράδες και συχνά περνούν ψαρόνια.

Στην περιοχή της Ηλιούπολης οι ψηλοί ευκάλυπτοι δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μια μικρή αποικία παπαγάλων, ενώ εθεάθη και ένας βραχοκιρκινέζος. «Εκείνες που έκλεψαν ωστόσο την παράσταση ήταν οι αλκυόνες με τα υπέροχα χρώματά τους, που είτε παραμόνευαν στα καλάμια είτε διέσχιζαν σαν σφαίρα την κοίτη. Οι απρόσμενες εκπλήξεις ήταν μία τσίχλα κρυμμένη στα καλάμια, και μία πρασινοκέφαλη πάπια, αδιάφορη στην ανθρώπινη παρουσία. Και τα δύο είδη σε κάποια μη αστική περιοχή θα αποτελούσαν στόχο για τους κυνηγούς», λέει ο κ. Κωτσάκης.

Κατερίνα Ροββά

Saturday, 24 December 2011

Φυσικό έλατο σε γλάστρα


Έχετε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα;
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην σας χαλάσει

    Όλο και πιο πολλοί αγοράζουν τα φυσικά κομμένα έλατα τα οποία μετά από λίγες μέρες τα πετάνε. Εδώ και 3-4 χρόνια έχει αρχίσει μια νέα οικολογική μόδα όμως.

Η μόδα το να αγοράζουν φυσικό έλατο σε γλάστρα με σκοπό μετά το τέλος των γιορτών να φυτευθεί στον κήπο ή κάπου αλλού. Είναι πολύ σωστή αυτή η κίνηση αλλά θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα για τις μέρες που το δένδρο μας θα βρίσκεται μέσα στο ζεστό μας σπίτι.

Καταρχάς θα πρέπει να του φορτώσουμε όσα λιγότερα λαμπάκια γίνεται , γιατί αυξάνει αρκετά την θερκοκρασία.
Επίσης να βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από πηγές θερμότητας όπως φέτα καλοριφέρ, κλιματιστικό κτλ.
Καλό είναι να αφήνουμε κάποιες ώρες ανοιχτό κάποιο παράθυρο για να παίρνει φρέσκο αέρα και να δροσίζεται.
Επίσης να βάζουμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα πάγο στην γλάστρα και λίγο νερό κάθε μέρα. Κρατήστε όσο λιγότερο μπορείτε μέσα στο σπίτι.

Φυτοσυμβουλές

Sunday, 11 December 2011

Χριστουγεννιάτικα στεφάνια δώρο από τη φύση

Έρχονται Χριστούγεννα!
Σας αρέσει να κάνετε πρωτότυπα και ξεχωριστά χειροποίητα δώρα στους αγαπημένους σας; Χρησιμοποιήστε τα άφθονα υλικά που σας δίνει δωρεάν η φύση και δώστε διέξοδο στην δημιουργική σας φαντασία για να χαρίσετε όμορφα δώρα στους αγαπημένους σας.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Θα χρειαστείτε μόνο ένα πιστολάκι θερμοσιλικόνης κι ένα κομμάτι χαρτόνι κομμένο κυκλικά σαν βάση για το στεφάνι σας.

Θα χρειαστείτε επίσης διάφορους καρπούς της φύσης με το περίβλημά τους όπως, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, βελανίδια, χαρούπια, κάστανα, κολοκυθόσπορους, κουκούτσια από γιαρμάδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ελιές και ένα σωρό σπόρους και άνθη από αγγελικούλες, τριανταφυλλιές, ευκάλυπτο, ξυλάκια κανέλας, άδεια κελύφη από σαλιγκάρια και ότι άλλο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο όπως χόρτο καλλιτεχνίας και κορδέλες όλων των ειδών.

Εξοπλιστείτε με μεράκι, φαντασία και ξεδιπλώστε το ταλέντο σας με καλλιτεχνική και δημιουργική διάθεση και αφήστε τους όλους κατάπληκτους!
Χρόνος κατασκευής: 20 -30 λεπτά!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες
με οικολογικό χαρτί και φυσικά υλικά

Θα χρειαστείτε χρωματιστές κόλλες οικολογικού (ανακυκλωμένου) χαρτιού, το πιστολάκι θερμοσιλικόνης και μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε και στην παραπάνω δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και στείλτε πρωτότυπες κάρτες στους αγαπημένους σας. Θα είναι σίγουρα οι ομορφότερες κάρτες που θα λάβουν στις γιορτές και τα τους μείνουν αξέχαστες για πολλά χρόνια!

Δώστε στο σπίτι σας γιορτινό άρωμα από φυσικά υλικά

Κόψτε μερικά πορτοκάλια σε φέτες και ψήστε τα στον φούρνο. Το άρωμα που θα αναδυθεί θα δώσεις στο σπίτι σας ένα γιορτινό φυσικό άρωμα που θα κρατήσει όλες τις ημέρες των γιορτών. Στολίστε με αυτά ένα δίσκο με τα κεριά σας μαζί με κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, ξύλα κανέλας και ότι άλλο σκεφτείτε. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Μπορείτε ακόμα να τρυπήσετε το φλοιό πορτοκαλιών και να δημιουργήσετε πάνω τους σχέδια με ξυλάκια από γαρύφαλλο. Ο συνδυασμός των αρωμάτων θα σας μεθύσει. Έτσι θα έχετε φυσικά και οικολογικά αρωματικά χώρου και προπάντων οικονομικά.

Χριστουγεννιάτικα καλάθια

Ντύστε να άδειο κουτί παπουτσιών με καφέ χαρτί του μέτρου, κόψτε και κολλήστε όμορφα τις άκρες του κουτιού. Με ότι υλικά διαθέτετε, με χρωματιστές κορδέλες, αποξηραμένα φύλλα που είχατε μαζέψει από την βόλτα σας στο δάσος, με φλοιό από τους κορμούς ευκαλύπτων, αλλά και ότι υλικό υπάρχει εύκαιρο στο σπίτι σας, στολίστε το πρωτότυπο καλάθι σας. Γεμίστε το με δυο μπουκάλια κρασί, ένα βάζο χειροποίητη μαρμελάδα, ή ένα βάζο με σπιτικό γλυκό του κουταλιού, σπιτικά σοκολατάκια , κουλουράκια και μελομακάρονα που θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας, καραμέλες, ζαχαρωτά και προσφέρετέ το για δώρο. Να είστε σίγουροι πως θα είναι το πιο αξιοπρόσεκτο δώρο και θα γνωστοποιήσετε και στους γύρω σας τις οικολογικές σας ανησυχίες.
Καταθέστε και εσείς τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας και ετοιμαστείτε για να περάσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές γεμάτες δημιουργικότητα όπως απαιτεί το πνεύμα των ημερών.


Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Friday, 9 December 2011

Πώς να διαλέξω το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο έλατο

Στολίζω αληθινό ζωντανό έλατο σε γλάστρα
  • Προσέχω από πού θα το προμηθευτώ. Από κάποιο έμπειστο φυτώριο. Η λαθροϋλοτομία είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
  • Προσέχω να είναι καταπράσινο και να μην έχει ίχνη από πιθανά έντομα ή χρωματικές αλλοιώσεις στα κλαδιά και στις βελόνες του.

Ολοζώντανα καταπράσινα κλαδιά
  • Προσέχω να είναι φυτεμένο στο κέντρο μίας μεγάλης γλάστρας και όχι σφηνωμένο άτσαλα σε μικρή γλάστρα.
Σωστό μέγεθος γλάστρας για το έλατο
  • Προσέχω να υπάρχει ο επικόρυφος βλαστός, δηλαδή ο βλαστός που μεγαλώνει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει, σημαίνει ότι θα μεγαλώνει μόνο σε πλάτος και αλλόκοτα. Άσε που δε θα έχει θέση για το grand σουξέ αστέρι.
-Ναι, καλημέρα, ο επικόρυφος είναι εκεί;
Μου τον δίνετε λίγο;
  • Δε το βάζω μέσα στο σπίτι στους 25 βαθμούς κελσίου, για τις γιορτές για να το καμαρώνω, ώστε μετά να το ξαναβγάλω έξω στους 0. Το αφήνω έξω συνέχεια όπου και το στολίζω.
  • Πόσο κάνει; Οι τιμές για δέντρα στο 1 μέτρο είναι στα 40 περίπου ευρώ, ενώ για έλατα που ξεπερνάν τα 2 μέτρα και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλάτος φτάνουν τα 60 ευρώ.
Έλατο πολύ ψηλότερο από την παπίτσα
  • Αν δε μπορώ να το μεταφέρω, ζητώ και μου το φέρνουν στο σπίτι.
  • Τι το κάνω το έλατο μόλις το ξεστολίσω ή αν μεγαλώσει; Να τι το κάνω!
Στολίζω αληθινό υλοτομημένο έλατο
  • Προσέχω να το προμηθευτώ από κάποιον που το υλοτόμησε νόμιμα. Ζητάω να δω την ειδική σήμανση του δασαρχείου. Στην ανάγκη ρωτάω το δέντρο: "Τίνος είσαι 'συ;" Θυμάμαι ότι τα αληθινά Χριστουγεννιάτικα δέντρα που πωλούνται σε πλατείες και δρόμους, προέρχονται από καλλιέργειες ελάτης για τον σκοπό αυτό, δηλ. για να πουληθούν στις γιορτές. Να, μια τέτοια καλλιέργεια είναι στη φωτογραφία. Μπροστά περνάει το έθιμο του Πάσχα, χωρίς να ξέρει τι θα του συμβεί.
Η καλλιέργεια (αριστερά) είναι περιφραγμένη
και περιμένει  να έρθουν Χριστούγεννα
  • Ελέγχω με ένα απαλό πέρασμα του χεριού μου σε ένα κλαδί αν πέφτουν οι βελόνες. Ρωτάω πότε υλοτομήθηκε: όσο πιο παλιά, τόσο χειρότερα. Θέλω να βγάλει όλες τις γιορτές με βελόνες και όχι να καραφλιάσει πριν καν πάνε οι μάγοι στη φάτνη.
  • Αν θέλω να κρατήσει φρέσκο ακόμη περισσότερο καιρό, δεν το τοποθετώ στην ξύλινη βάση, αλλά το στερεώνω σε ένα δοχείο με νερό, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.
  • Δεν το στολίζω δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ. Η πολύ ζέστη θα του ρίξει τις βελόνες μέχρι να πεις "κηπολόγιο".
  • Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, προμηθεύομαι μία βάση με 3 σφικτήρες.
  • Όταν φάω όλα τα μελομακάρονα και τελειώσουν οι γιορτές, ξεστολίζω το δέντρο. Δεν το παρατάω όρθιο δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών. Δεν το πετάω από το μπαλκόνι. Δεν περιμένω να βγάλει πόδια και να μου αδειάσει τη γωνιά μόνο του. Δεν το πετάω όρθιο σε διπλανό οικόπεδο από όπου δε θα το μαζέψει κανένας υπάλληλος καθαριότητας.
  • Αλλά τι κάνω; Το τεμαχίζω σε μικρότερα κομμάτια και το πετάω σε σακούλες. Ή ακόμη καλύτερα, τα ξύλα τα ρίχνω σε κάποιο ρέμα, σε κάποιο πρανές, ή στο δάσος, όπου θα αποσυντεθούν κανονικά μαζί με άλλα δασικά υλικά.
  • Πόσο κάνει; Με 30 ευρώ βρίσκεις ένα στο ύψος σου, και αν το θέλεις ακόμη πιο ψηλό για να παίζετε μαζί μπάσκετ, με 50 ευρώ παίρνεις τηλεγραφόξυλο.

Thursday, 8 December 2011

Μόνωση, στεγανοποίηση ταράτσας

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολούσε έντονα το θέμα της μόνωσης της ταράτσας μας, καθώς αντιμετωπίζαμε τους χειμερινούς μήνες έντονο το πρόβλημα της παγωνιάς και το καλοκαίρι είχαμε υπερβολική ζέστη. 

Μιας και το σπίτι μας είναι μια παλιά μονοκατοικία χωρίς κανενός είδους μόνωση και στεγανοποίηση, ήταν επιτακτική ανάγκη να λύσουμε το πρόβλημα με μια οικονομική και πρακτική λύση και παράλληλα να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ψάχναμε αρκετό καιρό να βρούμε ποια είναι η κατάλληλη τεχνική που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μιας και οι περισσότερες διαθέσιμες λύσεις απαιτούσαν την πρόσθεση μεγάλου βάρους στην οικοδομή. Σε έκθεση της ecolife που είχαμε επισκεφθεί μας συνέστησαν μια νέα τεχνική με υλικά που βασίζονται στην νανοτεχνολογία.
Αρχικά ενημερωθήκαμε από το κατάστημα που επιλέξαμε να αγοράσουμε τα υλικά για τον τρόπο χρήσης των υλικών καθώς και το κόστος. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας τα υλικά για να μειώσουμε το κόστος εργασίας πετυχαίνοντας ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με ένα εξειδικευμένο συνεργείο.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τις απογευματινές ώρες αφού έπρεπε οι θερμοκρασίες την ώρα της εφαρμογής των υλικών να είναι συγκεκριμένες. Ασχοληθήκαμε για τέσσερις περίπου ώρες κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση.
Πρώτα έγινε πολύ σχολαστικός καθαρισμός της επιφάνειας της ταράτσας, η οποία ξύστηκε με μεγάλη επιμέλεια και απαλλάχθηκε από κάθε σαθρό κομμάτι και οποιοδήποτε υπόλοιπο σκόνης. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για περίπου 4-5 μέρες.
Στη συνέχεια εφαρμόσαμε το πρώτο απόγευμα ένα στρώμα από το στεγανωτικό το οποίο ήταν το Duraflex isolor (PDF) και απλώσαμε με την βοήθεια ρολών σε ένα παχύ στρώμα. Το επόμενο απόγευμα περάσαμε ένα δεύτερο χέρι από το ίδιο υλικό. Μετά από 24 ώρες ξεκινήσαμε